Дипломи: цветен акцент на перваза на прозореца и в градината

Дипладенията принадлежи към семейство Кутрови, които имат сочни зелени листа и големи ярки пъпки. В субтропичния климат има около 50 вида цветя. У дома можете да отглеждате хибридно растение, което с подходящи грижи ще ви радва с красив цъфтеж 1-2 пъти годишно. Цветето е подходящо за начинаещи, които знаят как правилно да поливат, хранят и пресаждат декоративни насаждения.

Какво е интересно за цветето

В природата цветето расте в субтропиците, така че у дома се изисква да се пресъздадат условия, близки до това. Това може да стане чрез поддържане на висока влажност и температура на въздуха не по-ниска от + 25 ° C през лятото и + 15 ° C през зимата.

dipladeniya_v_subtropikah_1549115313_5c559fb11dea6.jpg

Растението е открито в Южна Америка и е кръстено Мандевил в чест на британски цветар. По-късно ботаниците го преименуват на дипломатическо, тъй като има сдвоени медени жлези. В природата той е изцяло покрит с големи пъпки и цъфти през цялата година.

Стайното растение е известно на много домакини под други имена:

 • Чилийски жасмин;
 • боливийска роза;
 • Бразилски жасмин;
 • Бразилски балсам;
 • Мексиканско дърво на любовта.

Най-добре е да отглеждате цветето в градински парцел, тъй като расте бързо. Лияна се нуждае от опора, която може да заплита и да се катери по нея.

Видове и популярни сортове със снимки

Некапризният Мандевил спечели сърцата на градинарите с бързия си растеж и редовен цъфтеж. Има много видове растения, които се различават по цвят, размер и форма на пъпките. Най-често срещаните цветове:

 • бял,
 • розово,
 • бордо,
 • алено.

Цъфтежът настъпва в началото на пролетта и продължава до ноември. Всяко цвете трае до 10 дни.

Мандевил брилянтен

mandevilla_blestyashhaya_1549115970_5c55a242c1b48.jpg

Растението е голям вечнозелен храст с тъмно розови цветя. Диаметърът на цветето е около 10 cm.

Боливийска роза

mandevilla_bolivijskaya_1549116129_5c55a2e16d99a.jpg

Най-често срещаният вид растение, което има красиви цветя, които могат да украсят всяка градина. Изисква по-ниски температури по време на отглеждането.

Дипломатическите имоти са отлични

mandevilla_prevoshodnaya_1549117054_5c55a67e8d900.jpg

Това подобно на лиана растение има 8 червени цветя с диаметър до 7 см на всеки клон. Венците имат розово-червен оттенък, листата са гладки, зелени.

Мандевил свободен

mandevilla_ryhlaya_1549117190_5c55a706bfb8e.jpg

При добри условия на отглеждане може да нарасне до 5 m. По време на периода на цъфтеж се появяват бели цветя с диаметър до 9 см, събрани в съцветия от 5 парчета.

Характеристики на грижите

Естественото местообитание на цветето са влажни горски тревни площи, където то се крие от слънчевите лъчи и поривисти ветрове. Правилната грижа за растението ще ви позволи да се наслаждавате на цъфтежа му за дълго време. Поради късите светлинни часове в Русия диплодезията не цъфти през цялата година.

Процедури за задържане: Таблица 1

Правилните условия ще помогнат на цветето да расте и да се развива, както се случва в естествените му местообитания.

СъстояниеХарактеристика:
Местоположение и осветлениеИзточната страна е чудесно място за цвете, тъй като е достатъчно топло и леко.През лятото можете да поставите саксията навън под дърво. През зимата се изисква допълнително осветление, за да може дневните часове да са поне 14 часа
Температурен режимНаситеността на цвета на пъпките директно зависи от температурата. Оптимална температура + 20 ... 25 ° C. През зимата температурата трябва да бъде най-малко + 15 ° C
Поливане и влагаМожете да поливате цветето само когато почвата е напълно изсушена с вода със стайна температура. По време на вегетацията влажността леко се увеличава. През лятото растението се напоява 2 пъти на ден, през зимата само след пълно изсъхване на почвата
ПодхранванеПреди периода на покой е важно да се даде на растението азотна добавка, закупена от специализиран магазин. При обилен растеж на зеленината се добавя фосфорно-калиев разтвор
поддържаОпората се избира в зависимост от възрастта на цветето, дължината на леторастите, развитието на корените и обема на саксията

Спазването на всички условия ще запази здравето на растението в продължение на много години.

Правила за кацане: инструкции стъпка по стъпка

Тъй като растението се среща в природата в тропиците, киселата почва е подходяща за него. Торфът дава кисела среда и трябва да се добави към почвата.

dipladeniya_posadka_1549120654_5c55b48e4c057.jpg

Инструкция стъпка по стъпка:

 1. Приготвяне на земната смес: тя трябва да съдържа много едър пясък или тухлени стърготини (размер на частиците 3-5 мм). Торфът се добавя към почвата.
 2. Омесване на почвата. Идеални пропорции: равни части парникова почва, компост, торф, пясък.
 3. Запарване: подготвената почва се запарява добре, за да се унищожат паразитите (земята се излива с вряща вода и се оставя да изсъхне напълно или се полива с пара с помощта на парогенератор).
 4. Вкореняване: младите резници се поставят във водата, докато корените се появят на 5-7 cm.
 5. Засаждане: резниците се прехвърлят в саксия с подготвена почва.

За да защитите кълна и да създадете парников ефект за него, трябва да го покриете със стъклен буркан.

Блум

Обилен цъфтеж настъпва от пролетта до края на ноември. Едно възрастно растение може едновременно да даде 75–80 пъпки. Те продължават 50 дни.

За да бъде цветът на цветята сочен, те се нуждаят от слънчева светлина, но в същото време температурата на въздуха не трябва да бъде по-висока от +25 ° C. Когато се размножават, новите растения цъфтят до края на първата година от живота.

За да се осигури цъфтеж през цялата година, е важно дневните часове да се увеличат до 16 часа на ден, като се използва специално изкуствено осветление, за да се повишат температурата и влажността.

Подрязване

След периода на цъфтеж е необходимо да се режат диплодения. Процедурата ще помогне за защитата на растението през зимата и ще му даде красива форма.

Подрязването се извършва от средата на септември до края на октомври.

Първо се отстраняват 2/3 от неразвити издънки, след което образуваните стъбла се съкращават с 1/3. През пролетта на младите издънки ще се появят пъпки. Този факт се взема предвид при формирането на короната. Той се формира чрез навиване на изрязаните части върху опората.

Важно е да се извърши цялата работа по подрязването на растението с ръкавици, тъй като цветният сок причинява тежки алергии.

Как да осигурите цвете с почивка

Добрата почивка е ключът към здравето на растенията и красивия цъфтеж.

Подготовка за периода на почивка:

 1. Започнете да намалявате поливането от края на август.
 2. През есента извършвайте рядко поливане.
 3. През зимата поливайте цветето веднъж на 3-4 дни, след като почвата изсъхне напълно.
 4. Поставете саксията с почиващото растение в кутия, за да избегнете хипотермия.

През зимата температурата на въздуха в стая с диплома не трябва да бъде по-ниска от + 12 ° C.

Основни проблеми и техните решения: таблица 2

Тъй като е доста трудно да се грижите за растение, много начинаещи градинари правят грешки, които засягат състоянието на цветето.

ПроблемЗащото Решение
Пожълтяване на листатаНападение от вредители, голямо количество пряка слънчева светлина или твърде висока температура на въздуха (над + 36 ° C)Ако листата пожълтеят, променете режима на поливане, увеличете влажността, отстранете растението от слънцето
Липса на цъфтежНедостатъчно захранване със светлинаПреместете растението на слънчевата страна
Бавен растежНеправилно избран субстратТрансплантирайте растението в нова почва
Падащи листаИзлишната влагаРевизирайте графика за поливане

Болести и вредители: таблица 3

При неправилни грижи могат да се развият болести и да започнат вредители, които ще унищожат цветето.

ПроблемПризнаци Премахване на проблема
Паяк акариЧервени петна по всички части на цвететоРазтриване на листа със сапунена вода с добавка на сода
Брашнеста манаПоявата на "сребро" по листатаФунгицидно лечение с добавяне на лимонов сок
Бяла мухаБели вредители по листата в голям бройПоставяне на растението на чист въздух и изплакване на листата със сапунена вода
MealybugПаяжиноподобно бяло покритиеЛечение със сок от чесън, изплакване на следващия ден с топла вода

Профилактиката на заболяванията ще помогне за запазването на цветето.

Основни превантивни мерки:

 • редовна проверка на завода;
 • навременна трансплантация в нова почва;
 • отстраняване на умиращи части;
 • попарване на нови саксии и пръст с вряща вода преди трансплантация;
 • изолиране на болно растение от здрави при наличие на вредители;
 • поддържане на необходимите условия за цветето.

Подкисляването на водата ще помогне да запазите цветето здраво и красиво. След добавяне на лимонов сок към водата за напояване, той трябва да се държи 24 часа при стайна температура и след това да се прилага като обикновена вода за напояване.

Възпроизвеждане: инструкции стъпка по стъпка

Растението може да се размножава чрез резници от средата на пролетта до средата на лятото. Приготвянето им е съвсем просто - трябва да отрежете издънките и да ги вкорените във вода или специализирана почва.

Основни правила:

 • отрежете дръжката с 2 листа;
 • поставете в чаша с торфена смес;
 • покрийте с пластмаса или поставете в оранжерия;
 • вода при нужда.

Вкореняването може да се извърши в обикновена вода. Пресаждането в земята се извършва в присъствието на корени. За някои сортове цветя, главно за хавлиени, този метод на размножаване не е подходящ. Трябва да се опита размножаването на семена и мустаци.

Семена и финиши

Размножаването чрез семена е дълго и скъпо явление. Покълват от 2 до 4 месеца. За образуването на семенната шушулка цветето трябва да се съхранява при високи температури и в специална почва. Опитните градинари не предпочитат този вид отглеждане. След засаждането на семената те се нуждаят от специални условия.

Професионалните производители предпочитат размножаването с финиши, които редовно растат в горната част на растението. Цветето се навежда към земята и се прикрепва към тетивата. След появата на корените дъщерната част се отделя и се засажда в нова саксия.

Дипладенията е тропическо растение, което може да се държи на закрито. С подходящи грижи за дипладенията у дома, цветето ще бъде здраво и ще зарадва собствениците с красиви големи цветя. Разрешено е да се засаждат в градински парцели при подходящ климат. В студените региони подобни условия не му подхождат.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.