Домакински цветя в саксии: класификация и имена

Цветя в саксии се появяват в домовете ни по различни причини. Някои ги виждат като ефективно средство за декориране на домашен интериор, други, използвайки техните свойства, се използват за пречистване на въздуха, докато други се отглеждат просто така, просто защото не могат без тях.

Класификация

Всички стайни растенияпопадат в няколко категории:

 1. С декоративни цветя.
 2. С декоративна зеленина.
 3. Сукуленти.
 4. Плодове.

Декоративен цъфтеж

Повечето стайни растения принадлежат към тази група. Те имат различен период и продължителност на цъфтежа, период на живот, но едно ги обединява - акцент върху красотата. Днес тази група включва условно закрити цветя - градински растения, отглеждани в саксии за създаване на букети. А основните са игликите. Те са красиви, но за съжаление бързо изсъхват и хибернират. При внимателна поддръжка обаче кореновата система може да бъде запазена и засадете на открито през есента... Те включват:

 • Видове домашна стаяЗюмбюл. Обича слънчевата светлина, хладното съдържание и умереното поливане. Не избледнява с месеци. Зюмбюлът има силна миризма, така че ако растението влезе в къщата, това може да причини главоболие.
 • Крокус. Той има много различни цветове. Тези сладки и нежни растения изискват обилно поливане, увеличено хранене и допълнително осветление.
 • Иглика. Съревновава се с розата по отношение на наситеност и разнообразие. Любителите оценяват непретенциозността, продължителността на цъфтежа на това растение.
 • Хризантемите са стайни растения и са се адаптирали добре към домашните условия. Към днешна дата са отгледани много маломерни сортове. Компактният храст ще се побере добре на всеки перваз на прозореца. Голям избор от решения, лекота на грижи е в ръцете на много градинари на закрито. През лятото това саксийно растение може да бъде изложено навън. Много хора успяват да разгадаят тайните на хризантемата и тя започва да придобива цвят от тях още от средата на лятото.

Декоративните растения могат разделени на два вида според периода на цъфтеж... Повечето хора предпочитат да правят това през лятото. Ако добавите към тях растения, които предпочитат да цъфтят през зимата, тогава можете да се възхищавате на зеления си остров през цялата година. Създавайки такъв уютен ъгъл, е необходимо внимателно да изберете копия. Те трябва да имат много общо: еднакви условия на задържане. Важно е да обичат еднаква температура, влажност, осветление.

Тези, които обичат слънцето, включват:

 • Стайни растения и техните именаАнтуриум, труден за съхранение у дома.
 • Хипеаструм е луковично многогодишно растение. Той е обичан заради необичайния си цъфтеж.
 • Хибискус.
 • Сенполия. Въпреки капризния си характер, много хора отглеждат теменужки.
 • Здравец Понася пряка слънчева светлина, но не бива да я излагате постоянно на нея.Пеларгониумът също не обича липсата на светлина, докато грозно излага стъблото. Това е лечебно растение.
 • Орхидеите се нуждаят от правилната температура и поливане. Опитните градинари-любители препоръчват да започнете с по-прости растения. Ако обаче е пуснало корени в закрити условия и създаденият микроклимат е подходящ за растеж, тогава орхидеята ще цъфти.
 • Кливия обича дифузното естествено осветление.Не понася както липсата, така и излишъка. Останалата част от растението е неизискваща, лесно понася липса на влага както в земята, така и във въздуха.

Устойчиви на сянка растения:

 • Балсам.
 • Жасмин.
 • Азалия.

Декоративни широколистни

Тази група включва нецъфтящи или грозно цъфтящи стайни растения. Въпреки че цъфтежът не е особено зрелищна гледка, тези видове се отличават с красотата на листата... Периодът на покой не е ясно изразен, поради което винаги има много листа, поради което външният вид винаги остава в ред. Някои видове (имена) са доста капризни, затова се нуждаят от внимателни грижи. На външен вид тези стайни растения могат да бъдат разделени на:

 • Катерене.

Например Традесканция. Родината е тропическата гора на Америка. Традесканцията се разраства бързо и хармонично украсява стените, отворите на прозорците. В зимните градини и оранжерии ярък килим от лъскави листа изглежда много впечатляващо.

 • Изправен.

Видове стайни цветяКоледната звезда има удивителни прицветници, които приличат на звезда. Освен това пуска цветя по Коледа, поради което е наречена Коледната звезда. За да цъфти в този конкретен ден, трябва да следвате няколко прости правила за грижа за него. Те са свързани с продължителността на осветлението и поливането.

Кротон. Това стайно растение принадлежи към семейството на най-малките, тъй като когато натиснете издънката, се появява рана с бял сок. В една къща тя достига до метър височина, въпреки че в естествени условия достига три метра. Красивите пъстри листа с времето променят цвета си. Тя е привързана към добро осветление и топли условия в стаята.

Бегонията на Бауер е разновидност на бегония, чиито цветя са незабележими. В тази връзка получените цветни дръжки се отстраняват, за да се запази жизнеността на красивите листа. Изисква честа трансплантация, тъй като се развива бързо и се размножава лесно. За да може земната част да се оформи в красива корона, корените се държат в тясна саксия.

 • Храсти.

В закрити условия папратите лесно се вкореняват, тъй като понасят добре полусянката. Техните дълги тесни ажурни листа често се използват при създаването на композиции. Популярни имена: рог, коса Венера, асплениум, нефролепис, сухар, който много прилича на папратите, растящи в нашите гори.

 • Палми и дървовидни

Грижа за домашните цветяДревните хора вярвали, че високо дърво с красива корона носи просперитет. Тъй като обаче дървото расте от семе, ще отнеме много време да се чака. Освен това за отглеждането на тези растения е необходимо да се изпълнят важни условия, свързани със способността да им се осигури достатъчно пространство и светлина, което не винаги е осъществимо.

Вътрешно дърво, наречено Dracaena, обича поливането и доброто осветление, не се нуждае от много свободно пространство. Размножава се лесно.

Дифенбахия. Растението е грандиозно благодарение на пъстрите си листа. Нуждае се от добро осветление, тъй като красотата на листата изчезва на сянка. Неизискващ, нараства до метър.

Много слънцелюбиви Юка ще се справи добре с лошо поливане и ниско хранителна почва, но е по-добре да не го ограничавате на слънчева светлина. Растежът може да се ускори чрез хранене.

Монстера. Това стайно растение има красиви листа и дебело стъбло. Непретенциозен, справя се с ниска влажност на въздуха и лошо поливане, нараства до 4 метра. Веществото, което отделят листата, може да облекчи главоболието.

Фикус. Има няколко вида това растение. Те се различават по форма, размер, цвят на листата, височина. Неизискваща грижа. Древните дървета често се използват в изкуството на бонсай. Например Бенджамин.

Декоративните зеленина са неизискващи за грижи, имат отличен външен вид през цялата година, така че са популярни не само в домашното цветарство, но и в обществени помещения.

Сукуленти

Сред стайните растения също има с лечебни свойства... Например, сокът от алое се използва в козметологията и народната медицина, използва се за лечение на кожни заболявания и настинки. Растението расте бързо, неизискващо.

Дебелата жена или дървото на парите мигрираха в нашия регион от Южна Африка и Мадагаскар. В природата някои сортове достигат няколко метра. Арсенът се съдържа в листата на това закрито дърво, така че си струва да се погрижите за домашни любимци, които обичат да пируват със сочни листа.

Каланхое се нарича домашен лекар. Растението принадлежи към групата на биогенните стимуланти. Месестите листа съдържат вещество, което може да спре кръвта, да потисне бактериите и да излекува рана. В закрити условия расте добре, много непретенциозно.

Кактуси на закрито... Тези растения също имат много видове и сортове, като декоративни широколистни растения. Тези тропически извънземни са разделени на няколко групи в зависимост от местообитанието им. Има горски, пълзящи и пустинни видове. Следователно грижите за растенията трябва да се изграждат въз основа на природните условия. Тогава кактусът ще се чувства чудесно и дори ще даде някои много ефектни цветя.

Сансевиерия има интересно популярно име - „езикът на свекърва“. Растението е много непретенциозно, расте дори на сенчесто място с ниска влажност. Листата съдържат много сапонини - вещества, чрез които може да се получи лечебен ефект. Има жлъчегонно, слабително, противовъзпалително, отхрачващо действие. Известно е също така, че „езикът на свекърва“ перфектно почиства въздуха, поради което се препоръчва за помещения с висока плътност на хората.

Spurge има много високи видове и поради тази причина само някои от тях могат да растат в апартамент. Те предпочитат ярка светлина, те са в състояние да оцелеят при ниска стайна влажност. За да може короната да се образува буйно, тя се нуждае от умерено поливане и хладно съдържание през зимата.

Плодове

Стайни растенияПлодовите дървета често растат до декоративни цветя на первазите. Има джудже сортове нар, цитрусови плодове, кафе дърво, авокадо. Някои дори успяват да отглеждат домати и краставици в закрити условия, които дават малки плодове. Успешното отглеждане изисква знаят всички характеристики на сортовете, включително правилата за поливане, добре формулирана почвена смес, точното количество светлина.

Когато купувате цвете, попитайте продавача колко светлина се нуждае от растението и дали обича пряката слънчева светлина. Защото това е много важно. Ако растението е светлолюбиво и го поставите на перваза на прозореца, разположен от северната страна, тогава рискувате да останете без възможност да наблюдавате цъфтежа му. Например, Сенполии предпочитат слънчевата светлина, но при пряка светлина те започват да избледняват, така че е необходима дифузия. Устойчивите на сенки цветя растат добре при всяка светлина, но е необходимо изобилие.

Напълно мъховете и лишеите се справят без светлинакоито са били култивирани в стайни растения. Не забравяйте, че повечето цветя спят през зимата. Някои обаче продължават да растат и цъфтят, така че се нуждаят от допълнително осветление, дори ако растението е на перваза на прозореца.

Домашни цветя в саксии
Видове домашна стаяСортове стайни цветяГрижа за стайни цветяТеменужка в саксияОписание на стайни цветяКак правилно да се грижим за стайни цветяВидове цветя, растящи в къщатаСтайни растенияСтайни растения и грижите за тяхРод и семейство на цвететоНие украсяваме интериора с цветя на закритоСтайни растенияКак правилно да размножавате стайни растенияВидове домашна стая

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.