Echeveria: сортове и особености на отглеждането на каменна роза у дома

Екзотичната сочна ехеверия е непретенциозно, но много ефектно растение. Кокетните, плътни розетки на това цвете изглеждат издълбани от гранит или мрамор, сякаш сръчен скулптор е работил върху тях. За това сходство със скулптурата Ечеверия получи второто си име - каменна роза.

Съдържание

Разлики между ехеверия и растение "подмладено"

Echeveria

Echeveria се съчетава добре с други сукуленти

Ехеверия (лат. Echeveria) е многогодишен сукулент от семейство Толстянкови. Родът е кръстен на художника Атанасио Ечеверия и Годой, илюстратор на едно от изданията на атласа на растенията в Мексико. Растението представлява розетка от месести листа, пълни с влага. Родът включва видове с различна дължина, цвят и форма на издънките.

Поради визуалната прилика този сукулент се бърка с друго растение от рода мастни - serpervivum, наричано в народите "подмладено" или "упорито". Но за разлика от каменната роза, подмладената има по-тънки листа и по-малки розетки. Най-очевидната разлика се наблюдава в процеса на естествено размножаване: ехеверията образува издънки в основата на стъблото, а малките изхвърлят мустаци и по тях растат потомци.

Разпространение в природата и местообитанията

Родината на растението е Мексико, където цветето живее на сухи скалисти почви. Този сукулент често се среща в дивата природа в Северна Америка (от Тексас до Калифорния) и южната част на Перу. В дивата природа растението предпочита да седи на яркото слънце. Благодарение на сочните листа, цветето лесно оцелява в условията на липса на влага.

Признаци и суеверия, свързани с цвете

Способността на растението да издържа на дълги периоди на суша и да расте в бедни на хранителни вещества почви направи това цвете популярно на гробищата. Може би затова много хора погрешно вярват, че определена отрицателна енергия е вградена в растението и е опасно да се държи в къщата. Въпреки това, всички отрицателни признаци за този сочен не са последователни. Енергията на централата е неутрална и може безопасно да се постави във всеки ъгъл на апартамента..

Изгледи от снимка

В природата има около 200 вида растения от рода Echeveria, но няколко десетки се използват за отглеждане. Няколко вида са популярни в цветарството на закрито.

Агаве

Агаве ечеверия

Каменната роза от агава има заострени листа

Растението е високо 25–30 cm, почти без стъбло.Листата са светлозелени с тънка червена граница.

Деренберг

Ечеверия Деренберг

Популярен клас за алпийски пързалки

Вид с пълзящи издънки и епифизни розетки с диаметър до 6 см. Цъфти на класове от 4-5 съцветия.

Белокос

Echeveria белокоса

Ефектно разнообразие, листата сякаш са покрити със слана

Листата са дебели, закръглени, тъмнозелени със сребриста купчина; с напредването на възрастта розетките достигат 20–21 мм.

Грациозен

Echeveria грациозна

Echeveria грациозна е много популярна сред начинаещите цветари

Растение с плоска розетка с диаметър до 15 см. Състои се от синкави листа с дължина до 5 см и ширина до 2 см. Цъфти с розови или ярко алени цветя.

Лау

Echeveria lau

Echeveria lau - грандиозно растение с необичаен цвят

Розетката на този вид достига 20 см в диаметър. Светлозелените листа са покрити с плътен белезникав цвят, съцветия с оранжев цвят.

Bristly

Ехеверия настръхнала

Пухкавата розетка от настръхнала ехеверия ще ви зарадва със своя необичаен външен вид

Буш тип със сферични розетки. Листата са тъмно маслиненозелени, дълги (около 9 см) и тесни (не повече от 3 см), заострени в края. Цветовете са жълто-оранжеви.

Гърбав

Ехеверия гърбава

Echeveria гърбав изхвърля дълги, ефектни дръжки

Нисък, изправен храст с дървоподобно стъбло и едролистна розетка на върха му.

Условия за отглеждане на каменна роза

Вегетативният период на растението се състои от два сезона: пролет-лято - активен растеж, есен-зима - период на покой. Всеки сезон изисква създаването на определени условия.

Условия за отглеждане на ехеверия по сезони: таблица

СезонОптимални температурни условияОсветлениеВлажностНастаняване
Пролет лято20 до 25 ° CЯрка, но без пряка слънчева светлина върху листатаУмереноБалкон, непокрита веранда. От началото на лятото до септември растението може да се държи на открито, защитено от дъждовна вода, падаща върху листата.
Есен зима7 до 18 ° CРазпръснато, но без затъмнениеНамаленоВсички прозорци с изключение на север

Засаждане и пресаждане

След покупката цветето трябва да бъде трансплантирано в нова почва. Но това може да стане не веднага, а след 3-4 дни, когато растението се адаптира към новите условия. Невъзможно е да се забави трансплантацията, тъй като почвата в магазина е бедна на хранителни вещества и каменната роза скоро ще спре да расте.

За да се запази декоративността, възрастните растения се трансплантират на всеки 2-3 години.Младите розетки (на възраст до 3 години), с активно растяща коренова система, се препоръчват ежегодно.

Сукулентът се отглежда в широки и плоски съдове. Предпочита се керамична саксия, която позволява на въздуха да преминава добре през микропорите и не позволява задържането на влага в почвата.

Растението предпочита лека, рохкава почва, която не задържа влага. Идеален за кактусова почва с добавяне на една трета от обема фин чакъл. При самостоятелно производство на основата съставът е както следва:

  • тревна почва - 2 части;
  • пясък - 1 част;
  • чакъл - 1 част;
  • въглен - 0,3 части.

Преди засаждането на дъното на саксията се поставя слой дренаж, който ще предотврати стагнацията на влагата в почвата.

Как да трансплантирате ехеверия: видео

Каменна роза във флорариум

Каменна роза във флорариум

Такъв флорариум ще украси перфектно къщата или ще бъде отличен подарък.

Това растение се съчетава добре с други сукуленти и кактуси във флорариума. В малка оранжерия можете да създадете истински пустинен пейзаж, като комбинирате различни видове Echeveria и следните стайни растения:

  • хавортия;
  • различни видове миниатюрни кактуси;
  • дебела жена;
  • литопси;
  • Каланхое.

За да се създаде оригинален състав, прозрачен стъклен съд се пълни с пръст на четвърт от височината му, различни видове растения се засаждат с пинсети, след което повърхността се покрива с малки камъни или цветен пясък. Можете да поставите миниатюрни фигури между цветя.

Сукулентите и кактусите не понасят влажен въздух, така че флорариумът не е покрит отгоре. Поливайте почвата на малки порции от миниатюрна лейка.

Поливане и подхранване

Растението не понася преовлажняване на почвата, особено през есенно-зимния период, така че поливането трябва да бъде умерено. Нова порция влага се добавя към почвата само след като тя изсъхне с 3-4 см. През зимата поливането се намалява до 1 път за 1,5 месеца. Водата за напояване се използва утаен.

По време на поливането водата не трябва да пада върху листата и в центъра на изхода: растението ще започне да гние, по листата се образуват белезникави ивици.

Подхранването се извършва от март до началото на август. Торовете за кактуси са идеални за растението. Препоръчаното от производителя количество тор се намалява с 50%. Честотата на торене е веднъж на 20-30 дни.

Период на покой и характеристики на цъфтежа

От късна есен до края на зимата много растителни видове са в латентно състояние. Цъфтежът зависи от спазването на правилата за поддръжка в този момент... За да може каменната роза да образува цветни пъпки, тя се поддържа при температура 15-16 ° C от края на декември до средата на февруари. Дневните часове през този период трябва да са не повече от 10-12 часа.

В края на февруари саксията се поставя на южния прозорец, полива се с топла вода и температурата на въздуха се повишава до 20-25 ° C. Тази техника помага да се събудят цветните пъпки и те започват да цъфтят.

Цъфтежът започва на 3-4 годишна възраст. Младите розетки, получени от деца или отгледани от лист, не цъфтят на 1-2 годишна възраст.

Как се проявяват грешките в грижите

Това е непретенциозно растение, което изисква минимум внимание. Но при някои условия възникват проблеми по време на отглеждането.

Възможни проблеми при отглеждане на каменна роза: маса

ПроблемЗащотоКак да поправя
Сиви петна по листатаКонтакт с водни листа по време на поливанеИзсушете листата и предотвратете навлизането на влага в тях. Ако случайно вода попадне в центъра на изхода, поставете парче салфетка, за да поеме влагата
Издърпване на стъблото. Бланширане на листаЛипса на светлинаПреместете растението на по-лек перваз на прозореца, но го засенчете през първите 2-3 дни: от излишната слънчева светлина цветето може да се разболее и да умре
Забавен растежЛипса на влага или хранителни вещества в почватаТрансплантирайте Echeveria в хранителна почва и провеждайте редовно хранене
Набръчкани листаЛипса на влага в почвата. Това обикновено се случва, когато температурата на въздуха е над 25 ° C.Преместете растението на по-хладно място, поливайте 3-4 дни подред
Сива или черна плака по листатаРазпад на изхода поради преовлажняване на почвата или проникване на вода в центъра. Поливане при ниски температури на въздухаТрансплантирайте растението в прясна почва, като премахнете всички изгнили части от корена. Увеличете температурата на въздуха

Болести и вредители

Каменната роза рядко е засегната от болести и вредители, но ако се нарушат правилата за грижи, върху растението могат да се развият някои видове гниене и вредителите да се размножават.

Болести и вредители на каменна роза: таблица

Вредител, болестПризнаци на инфекцияЛечение
MealybugБели конци по листата, които приличат на пухНапръскайте изхода с инсектицид. В случай на тежка инфекция, изкоренете листата, изхвърлете останалата част от растението
Корен червейМеки листа, забавяне на растежа. Коренът на растението, когато е заразен, се заплита в тънки бели нишкиТрансплантирайте растението в нова саксия, замествайки почвата. След пресаждането 2-3 пъти с почивка от 15-20 дни, напръскайте листата с инсектицид
Жлъчна нематодаУдебеляване на корените, причиняващо недохранване на растениетоОтрежете корените с признаци на инфекция и поставете здрави за 30 минути. в гореща (40–45 ° C) вода. Засадете растението в нова почва, напръскайте с инсектицид
Кореново гниенеПожълтяване и отмиране на листата, почерняване на коренитеНяма да бъде възможно да се спаси растението, ако е повредено от гниене. Следователно резниците се отделят от него и се вкореняват, за да се получат нови розетки

Как да размножавате растение: стъпка по стъпка описание със снимка

Този сукулент се размножава чрез семена и вегетативно.Сеитбеното семе се използва изключително от животновъдите, за да се получат нови сортове с необичайна декоративност. За любителите на цветя се препоръчват вегетативни методи за получаване на нови растителни екземпляри: с горните части на розетките, деца или листни плочи.

Размножаване на листа

За да се получи ново растение, от дъното на розетката се взема развито листо. Суши се в продължение на няколко часа и леко се заравя в насипен субстрат.

Размножаване на лист от ехеверия

Този метод на развъждане е един от най-популярните.

След 3-4 седмици листът образува мини-розетки, които се отделят и засаждат в отделни саксии. Цъфтежът на растение с този метод на размножаване започва след 3-4 g.

Нова издънка на ехеверия от вкоренено листо

Листата лесно се вкореняват и дават живот на ново растение

Вкореняване на апикални резници

През третата или четвъртата година растението започва да образува апикални розетки. За размножаване розетката се отрязва с остър нож и стъблото се изсушава леко. Веднага след като върхът на стъблото започне да изсъхва, розетката се поставя върху влажна почва.

Гнездо Echeveria

Ако цветето вече е израснало силно, тогава този метод на възпроизвеждане е най-оптималният

Изсушаване на изходите на ехеверия преди засаждане

Необходимо е да се изсушат леко нарязани издънки, в противен случай цветето може да изгние

След 20-25 дни корените растат по стъблото и розетката може да бъде засадена в отделна саксия.

Сукуленти в саксии

Ново растение с корени трябва да бъде засадено според всички правила

Засаждане на дъщерни магазини

Ечеверия със страничен изстрел

Този метод е доста лесен, но трябва да се внимава при отчупване на част от растението.

Страничните издънки-деца внимателно се откъсват от главното стъбло с ръце. По правило децата вече имат определен брой корени, така че те могат веднага да бъдат засадени в земята. Млада розетка расте бързо и цъфти през втората година от живота.

Echeveria младо растение

Тъй като младото растение вече има корени, то се вкоренява много бързо

Възпроизвеждане на каменна роза: видео

Ако спазвате правилата за грижи и се отнасяте към цветето с любов, тогава това грандиозно и не твърде причудливо растение ще зарадва собственика с екзотичния си вид дълго време.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно, при условие че е публикувана връзка към източника.