Ehmeya: ярка красота с необичайни цветове

Ehmeya е растение с атрактивни декоративни листа и красиви цветя, които приличат на фойерверки или звезда. Листата има неправилна форма; близо до основата, тя се извива, за да събира вода в природата по време на дъжд. Основните вещества за цветето идват през листата от въздуха. Принадлежи към семейство Bromeliad, поради което цъфти само веднъж в живота. Растението се отличава с лекота на грижи и жизненост, дори начинаещите производители могат безопасно да го стартират.

Какво е интересно за това цвете?

При естествени условия цветето расте в Южна и Централна Америка. Той избира стволовете на стари дървета, плаващи дървета, понякога камъни и скали.

ehmeya_v_prirode_1549115496_5c55a068d934e.jpg

Ehmeya се отнася до умерено отровни цветя. Най-опасната е райета ehmeya, така че трябва да се пази от деца и животни, а цялата работа трябва да се извършва с ръкавици. В същото време цветето отделя определени вещества, които:

 • успокояват нервната система и подобряват съня;
 • ускорете процеса на храносмилане;
 • повишаване на имунитета;
 • намаляване на нивото на вредните химически примеси (особено формалдехиди).

Астролозите твърдят, че ехмея е идеална за Овен.

Сортове със снимки

Растението има повече от 300 разновидности. Много от тях се използват от домашни производители, тъй като се адаптират добре към условията на закрито.

Ехмея двуредова

1549115758_5c55a16c4191b.jpg

Той е епифит (расте на други растения), но може да расте и на земята. Листа до 50 см дължина и около 3 см ширина, заострени. В краищата има кафяви бодли. Цветовете са лилави.

Ehmeya пенливо

1549115687_5c55a12608b6e.jpg

Той е най-непретенциозният. Листата приличат на колани, дълги 40 см и широки 6 см. По ръба има зъби. Горната страна на листа е зелена, а долната има лилаво-червен оттенък. Пъпките са коралови на цвят със синкав връх. В съцветие от 100 парчета.

Ehmeya райе (fasciata)

1549115536_5c55a08e8ab82.jpg

В fasciata, зеленината е кожена с мраморни ивици, прилича на колан. По краищата има тъмни зъби. Цветовете са червено-сини. Листата са отровни.

Ехмея Примера

1549120090_5c55b2594e167.jpg

Ehmeya Primera е един от подвидовете на райета ехмея. Листата са твърди. Височината на цветето достига 65 см. Прицветникът е розов, а цветята са светло лилави.

Ехмея Вайлбах

1549115592_5c55a0c6f41d3.jpg

Дължината на широк лист е не повече от 50 см. Ehmeya Weilbach има гладки ръбове. Съцветие под формата на четка, дълга не повече от 35 см. Големи прицветници от алено цвят.

Ехмея изви

1549115664_5c55a10ea972f.jpg

Листата са тесни (1,5 см) и дълги (до 40 см). Съцветието се състои от червени триъгълници и розови цветя.

Ehmeya Blue Rain

1549120260_5c55b30350d92.jpg

Blue Rhine има кожести, извити листа. Прицветниците са оцветени в светло синьо, превръщайки се в синьо.

Оптимални условия на задържане: таблица 1

Грижата за ехмея у дома не е трудна, следователно, ако се спазват основните правила, дори начинаещ цветар може да се справи с растението.

СезонВлажностТемператураОсветление
Пролет лятоИдеалното ниво на влажност е 60%.За кратко време може да остане на по-сух въздух, но е желателно постоянно пръскане (при горещо време всеки ден). Палетът може да побере мокри камъчетаРастението обича топлината. Оптималният диапазон е от 20 до 28 градуса по Целзий. Разликата между нощните и дневните температури е от полза за растението. Ако ehmeya е постоянно в стаята, тогава се препоръчва да се направи проветряване. Но не можете да направите черноваРастението е удобно на ярка светлина и на сянка (в този случай няма да има цветя). Ярка дифузна светлина от западната или източната страна ще бъде по-оптимална. Ако цветето е поставено от южната страна, то по време на активното слънце то е засенчено. През лятото може да се остави на балкона. Ehmeya извита предпочита ярка светлина, а ehmeya искряща - сянка
Есен зимаКогато отоплението е включено и температурата на въздуха е над +20 ° C, растението трябва да се пръска всяка сутрин. Ако температурата е по-ниска, тогава е необходимо да се отстрани водата от фунията. Препоръчително е да избършете листата с влажна кърпаТемпературата се счита за нормална от +14 до +18 ° CОт октомври до февруари ehmeya се оставя на перваза на прозореца. Няма нужда да създавате сянка.

Трансплантация на растения

След покупка Ehmeya се трансплантира, ако е необходимо. Само ако цветето не се адаптира, е необходима трансплантация.

Кореновата система на растението е плитка, така че трябва да изберете саксия, която е плитка, но широка. Дренажни отвори са желателни. Обемът на саксията трябва да е малко по-голям от цялото коренище. По-добре е да изберете пластмасов контейнер, тъй като е по-топъл от керамичния. За да се осигури стабилност, препоръчително е да го инсталирате в сеялка. В този случай при поливане е необходимо всеки път да се излива вода от него.

Почвата може да бъде закупена в специализиран магазин. Има специален грунд за Bromeliads. Такава земя е доста рохкава, полезна е за вода и въздух.

1549117219_5c55a72206297.png

Можете сами да подготвите почвата:

 • 1 част борова кора;
 • 1 част нарязан сфагнум;
 • 1 част едър пясък;
 • торф и рогови стърготини (за подобряване на структурата);
 • парчета въглен (за предотвратяване на мухъл).

Има и друга рецепта:

 • 1 част торф;
 • 2 парчета листна пръст;
 • 1 част от голямо цвете.

Преди засаждане домашно приготвената почва трябва да се стерилизира (полива се с вряща вода или се пече във фурната).

Ehmeya се трансплантира през пролетта на всеки 2-3 години.

Процедура:

 1. Изсипете дренаж в дъното на саксията с дебел слой. Изисква се, тъй като растението не обича силно влажна почва.
 2. Напълнете почвата до половината от контейнера.
 3. Съберете листата на растението на куп в основата и извадете цветето от стария им съд.
 4. Поставете растението в нова саксия и долейте почвата.
 5. Поставете саксията на засенчено място.
 6. Не поливайте първите 2-3 дни, това ще помогне на цветето да се адаптира по-бързо.

Поливане и хранене: таблица 2

Водата първо се излива в розетка от листа, а след това върху земята. Водата за напояване се използва мека, предварително утаена. Температурата трябва да е малко по-висока, отколкото в стаята. Не трябва да се допуска силно пресушаване и преовлажняване на почвата.

Режимът на поливане зависи от сезона и е описан в таблицата.

СезонРежим на поливане
Пролет лятоПоливайте растението обилно и редовно (когато горният слой на почвата е сух)
ЕсенБроят на поливките намалява
ЗимаНе е необходимо да поливате растението, ако стайната температура падне под +20 ° C. Почвата между поливанията трябва напълно да изсъхне

За пълното развитие на ехмея е необходимо допълнително хранене. Цветето трябва да се храни от март до октомври 2 пъти месечно. За това се използва тор за бромелии (препоръчителната доза се удвоява). Важно е да се обърне внимание на състава - той не трябва да съдържа мед и бор, тъй като те са токсични за ehmea.

1549118403_5c55abc183cf0.jpg

Подхранването се извършва веднага след поливането. Разтворът може да се напръска върху листата или да се излее в изход.

Някои производители хранят цветето през периода на покой. В този случай торовете се прилагат не повече от 1 път на 1,5 месеца.

Цъфтеж и почивка

Ехмея цъфти само веднъж. Това се случва от май до октомври.След цъфтежа започват да се появяват деца, но самото растение живее около шест месеца.

Растение, отгледано от семена, ще цъфти след около 4 години, а от деца - след 3 години.

Самият цъфтеж продължава няколко месеца. В същото време цветята изсъхват бързо и прицветникът остава за по-дълго време. За да увеличите периода на цъфтеж, трябва да се опитате да не мокрите прицветниците по време на поливане. След като ехмеята напълно е цъфнала, тя трябва да се отреже с остър резач до самата основа. В този случай водата трябва да се отстрани от изхода. В противен случай растението ще започне да гние.

Много производители са изправени пред факта, че ehmeya не цъфти. Има няколко фактора, които влияят негативно на този процес:

 • ниска влажност;
 • недостиг или излишък на слънчева светлина;
 • ниска стайна температура;
 • наличие на паразити или заболявания;
 • твърде голяма саксия.

В тези случаи се препоръчва да се осигурят оптимални параметри. За да ускорят цъфтежа, опитни производители използват следните трикове:

 • Поставете ябълка или портокал близо до ehmea. Покрийте всичко с найлоново фолио или найлонова торбичка за 2 седмици. Смята се, че цветето трябва да се появи след 4 месеца.
 • В някои случаи спадът на температурата ще помогне да се стимулира цъфтежа. За да направите това, препоръчително е да занесете растението на балкона или където температурата е малко по-ниска.
 • Поставете малко калциев карбид във фунията. Когато водата попадне, тя започва да отделя газ, който насърчава цъфтежа.

Ваканцията в Ehmeya започва през зимните месеци. По това време се извършва полагането на бъдещото цвете. Температурата през периода на почивка не трябва да бъде по-ниска от +16 ° C. Поливайте внимателно и рядко. Пръскането е по-полезно.

Грешки в грижите и методи за тяхното отстраняване: таблица 3

Има редица грешки, които неопитните собственици могат да допуснат, които могат да доведат до болест или смърт.

Грешки в грижите ЗащотоЛекарство
Листът става бавен или жълтНедостиг на водаПоливайте растението веднага щом горният слой на земята изсъхне. Не позволявайте почвата да изсъхне
Върховете на листата изсъхватНедостатъчна влажност на въздухаEhmeya трябва да се пръска по-често, особено по време на отоплителния сезон или горещите вълни. Можете да закупите овлажнител
Листата станаха кафявиЦветето е студеноПроменете настройката на температурата
По листата се появяват светлокафяви петнаТова е слънчево изгарянеСъздайте сянка за растението от обедни лъчи
Листата са станали не толкова ярки, едноцветниЛеки нарушенияПренаредете растението на място с ярка, но разсеяна светлина
Листата гният в основатаНиска стайна температура в съчетание с прекалено поливанеПоливайте цветето, когато горният слой е сух. През зимата внимателно източвайте водата от фунията.

Болести и вредители

Поради неправилна грижа, растението става по-слабо, което често се превръща в причина за развитието на различни заболявания.

За да предприемете необходимите мерки навреме, трябва редовно да инспектирате цветето.

Листно петно

1549119421_5c55afbc52a14.jpg

Листът започва да се покрива с малки, кръгли мехури, които понякога се пълнят с течност. След известно време върху тях се появяват тъмнокафяви ивици и гъбични спори.

За лечение се използват фунгициди (Fundazolone). С този разтвор третирайте растението 3 пъти със седмична почивка. Ако цветето е силно нападнато, най-добре е да го унищожите. Като превантивна мярка е необходимо да се избягва висока влажност, да се проветрява редовно и да се наблюдават условията на осветление.

Фузариум

1549119486_5c55affb8b9b9.jpg

Корените и листата започват да гният в основата. Ако не се лекува, цветето ще умре. Лечебната процедура е подобна на предишното заболяване. Като превантивна мярка се препоръчва да се дезинфекцира почвата преди засаждането и в бъдеще да се спазва режимът на напояване.

Корен червей

1549119569_5c55b050615f3.jpg

Този вредител засяга корена, така че цветето спира да расте. Листата стават бледи, сгърчени и изсъхват. В този случай е необходимо растението да се третира с разтвор Aktara или Confidor съгласно инструкциите за употреба. Наложително е обработката на почвата.За да се предотврати инфекция, препоръчително е да се дезинфекцира почвата и да се инспектира коренището преди засаждане, като се отстранят повредените.

Листни въшки

1549119671_5c55b0b65305f.jpg

Листните въшки се размножават бързо и могат да убият растението. Ако вредителите са леко нападнати, те могат да бъдат измити с топъл душ. Ако е силно, ехмея се напръсква с инсектицид (Neoron, Karate, Decis) и се връзва в торба за 2-3 дни. Листните въшки обичат високите температури, затова се препоръчва да ги намалите.

Размножаване

Ehmeya се размножава по два начина - семена и дъщерни издънки. Вторият метод е най-лесният и ефективен.

Дъщеря стреля

1549126503_5c55cb64973b7.jpg

След цъфтежа при ехмеята започват да се появяват дъщерни издънки. За пресаждането е необходимо те да са 1/2 от размера на майчиното растение (поне 15 см) и да имат собствена коренова система. Процедура:

 1. Внимателно извадете основното растение с издънки от саксията.
 2. Разделете страничните процеси с корени с остър, чист нож.
 3. Поръсете разреза с натрошен активен въглен и изсушете.
 4. Изсипете смес от 2 части листна пръст, 1 част торф и 1 част едър пясък в съд.
 5. Поставете бебето в земята и покрийте с найлонова торбичка, за да създадете парников ефект.
 6. Прехвърлете саксията на топло и светло място.
 7. След вкореняване, пресадете цветето в по-голяма саксия и се грижете както обикновено.

Семена

1549126545_5c55cb90326d8.jpg

Това е по-трудоемък процес и следователно по-малко популярен. Растенията, получени от семена, могат да загубят някои от характеристиките на сорта. Процедура:

 1. Напълнете резервоара за засаждане с торф, след като го смачкате.
 2. Засадете семената не много дълбоко.
 3. Покрийте със стъкло или торба отгоре.
 4. Контейнерът трябва да се извади на място, където директните слънчеви лъчи не падат, редовно да се полива и издухва.
 5. Температурата трябва да бъде между + 22-24 ° C.
 6. След 3 месеца ще се появят разсад. Те се гмуркат, като се използва смес от листна и хедър почва.
 7. Съхранявайте разсад при температура от + 20-22 ° C, като редовно ги поливате и пръскате.
 8. След една година растенията могат да бъдат трансплантирани в почва за възрастни растения.

Ehmeya е красиво и необичайно цвете. За да расте и цъфти, е необходимо да се поддържат оптимални условия. Опитните производители на цветя говорят само положително за него.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно, при условие че е публикувана връзка към източника.