Цвете на циклама - препоръки за домашни грижи

През есента и зимата, когато много стайни растения вече са избледнели и са в латентно състояние, цикламата започва да цъфти. С правилна и внимателна домашна грижа, това многогодишно растение ще ви зарадва с луксозния си цъфтеж от септември до март. Както начинаещи, така и опитни градинари оценяват героя на статията за ярките му разнообразни цветове, приятен аромат и различни начини за развъждане. Разнообразните хибридни форми на това цвете, разработени от животновъдите, ще ви позволят да изберете цветовата схема на стайно растение за всеки интериор.


Общо описание и видове циклами

Циклама или алпийска теменужка Е малко грудково многогодишно растение с широки листа и необичайни ярки цветя. Цветните листа се отличават с идеални пропорции и разнообразни шарки. Цветята на растението се издигат над листата и могат да бъдат малки или големи, с голямо разнообразие от цветове.

Естествените цветя са ефемероиди. Това означава, че листата и цветовете растат само няколко месеца в годината, а през останалото време грудката на растението се качва под земята. В момента има много хибридни сортове алпийски теменужки, които могат да растат и да цъфтят почти през цялата година.

Всички циклами са разделени на два вида и много разновидности, които се различават по цвят, двойност и размер на цветята и височината на самото растение.

Височинаса разделени в три групи:

 • маломерни растат до 15 см;
 • средно-висока - до 20 см;
 • стандартен - до 30 см.

Видове циклама

Сортове цикламаПерсийският се отличава с удебелена сферична грудка, от долната повърхност на която се простират корени. Листата на растението са заоблени и зелени със сребрист или сив модел. На дългите сочни дръжки са отделно разположени грациозни големи цветя, които са много приличат на крила на пеперуда... Продължителността на живота на едно цвете е около десет дни. По време на цъфтежа обаче върху растението могат да цъфтят около 100 цветя, така че персийската циклама цъфти дълго от октомври до март.

Европейската циклама е родом от Южна и Централна Европа и се среща рядко в колекциите на закрито. Грудките на растението са най-често с неправилна форма. Малки цветя с дължина до 2 сантиметра имат розов цвят и приятна миризма. Растението цъфти от май до септември.

Как да се грижим?

Вкъщи грижата за цвете не е много трудна, но изисква спазване на някои правила.

 1. На първо място, трябва да намерите подходящо място за алпийската теменужка. Растението, макар и непретенциозно, обича разсеяна светлина и добре проветриви помещения. Проектите са противопоказани при цвете.
 2. Температурните условия са много важни. Принадлежи към студолюбиви растения, поради което не понася високи температури. Алпийска теменужка се чувства комфортно при температури в диапазона от + 14C до + 16C.
 3. Ако през лятото не е възможно да се поддържа температурата, оптимална за растеж, тогава растението може да бъде прехвърлено в мазето. В стаята обаче трябва да има достатъчно осветление. Ако това не е възможно, тогава цветето може да бъде оставено в стая, където температурата на въздуха не трябва да надвишава + 25C.
 4. През зимата, когато нагревателите и радиаторите за централно отопление са включени в стаята, се препоръчва цикламите да се поставят далеч от източници на топлина. В този случай трябва да следите нивото на влажност в помещението и да поливате растението своевременно.
 5. Твърде ниските стайни температури и прекомерното поливане могат първо да доведат до гниене, а след това и до смърт на цветето.

Как се полива правилно?

Поливане на цикламаАлпийската теменужка е влаголюбиво растение, които у дома трябва да се поливат своевременно, обилно и редовно.

По всяко време през живота на цвете, поливането изисква точност. Цикламата се препоръчва да се полива през тава, тъй като попадането на вода върху стъблата, дръжките или грудката провокира гниене. Резниците или цветята първо започват да се покриват с кафяви петна, а след това растението умира.

Водата за напояване на растението трябва да е със стайна температура и да бъде отделена. Не се препоръчва поливането на растения с чешмяна вода. Ако цветето изисква поливане и в къщата няма утаена вода, тогава можете да го излеете с преварена вода, предварително охладена до стайна температура.

Когато се грижите за алпийска теменужка, е необходимо да се гарантира, че водата в тигана и саксията не застоява дълго време. След като цветето се полива и всички слоеве пръст се наситят с влага от палета трябва да излеете излишната вода.

Персийската грудка се издига над почвата, така че растението може да се полива по обичайния начин.

Подхранване

Два пъти месечно, през периода на активен растеж на листата и по време на цъфтежа, алпийската теменужка трябва да се храни.

Препоръчително е да се хранят у дома по време на поливане със специални торове за цъфтящи растения. В същото време не трябва да се злоупотребява с азотни торове, излишъкът от които ще се отрази негативно на броя и качеството на цветята и ще доведе до силно натрупване на зеленина.

Грижи за почивка

След като растението избледнее, листата му започнете да пожълтявате и падате... Това е първият знак, че цветето навлиза в период на покой. По това време у дома алпийската теменужка изисква специални грижи.

 1. Как да отглеждаме цикламаВсички сухи листа и цветя трябва да бъдат отрязани.
 2. Силните листа трябва да се режат по-близо до корена. Не се препоръчва да ги отрязвате.
 3. Необходимо е да се полива растението рядко и в малки дози. Почвата през цялото време трябва да е леко влажна.
 4. Препоръчително е да пренаредите саксията на хладно сенчесто място.

След цъфтежа животът на алпийската теменужка се подкрепя от нейната грудка.

Прехвърляне

Грижата за растение у дома включва трансплантация на цветя, която обикновено се прави през лятото. Освен това е необходимо спазвайте някои правила:

 • след пресаждането горната трета на растителния клубен трябва да остане над земята;
 • трансплантацията се извършва в саксия, която трябва да е с 2-2,5 см по-голяма от предишната;
 • почвата може да се подготви самостоятелно, като се вземат за тази листна почва, речен пясък, хумус и торф в пропорции 3: 1: 1: 1;
 • преди засаждане на дъното на саксията, първо трябва да излеете слой експандирана глина, след това да добавите подготвената почва, върху която да поставите растението и да го поръсите отстрани със земна смес;
 • поливането на растението може да започне само 10-12 дни след пресаждането;
 • в началото на септември, когато започват да се образуват млади листа, цветето трябва да се пренареди на хладно, но слънчево място.

Причини за заболявания

Може да е срамно, ако сте се грижили за растението у дома при спазване на всички препоръки, но цветето все пак е започнало да изсъхва. В този случай най-вероятно бяха нарушени някои правила:

 • Цикламена болестцикламата беше поставена на твърде горещо място;
 • растението се трансплантира в извънгабаритна саксия;
 • цветето се полива не през палета, а директно върху грудката;
 • растението не е хранено дълго време, нито е подхранвано с тор с голямо количество азот.

Вредителите често могат да причинят увяхване.Деформацията на цветята и листата може да означава, че растението е нападнато от листни въшки, трипс или акари. В този случай се изисква обработка със специални средства.

С обилно поливане или отглеждане на алпийски теменужки в студено помещение може да започне гниене на грудки... В този случай трябва да се извади от земята и да се отреже болното място. Освен това грудката се измива в слаб разтвор на калиев перманганат, изсушава се малко и отново седи в саксия със запарена земна смес.

След като прочетете статията и изгледате видео инструкциите, можете да се уверите, че грижите у дома не са много трудни. Основното правило е стриктно да се следват всички препоръки на опитни производители на цветя при засаждане и грижи за цвете. Дайте му малко време и грижи и той ще ви зарадва с изобилния си и красив цъфтеж.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.