Сортове вътрешни теменужки: снимки, имена на цветя

Каталозите на теменужките, предлагани в магазините днес, се отличават с богат асортимент, където можете да намерите голям брой различни разновидности на това прекрасно цвете. Въпреки това, дори и с достъп до толкова голямо количество информация, ще бъде изключително трудно за човек, който е далеч от растениевъдството, да вземе решение за подходящ сорт Сенполия.


Видове узамбарски теменужки

Всеки начинаещ цветар вероятно е виждал снимка на тези растения. Родът на теменужките обаче е много многочислен, така че би било правилно да се спрем на неговите видове по-подробно.

Като се има предвид голямото разнообразие от теменужки, за по-лесно разбиране те обикновено се разделят на няколко основни групи... Следователно запознаването с теменужката трябва да започне чрез изучаване на следната класификация:

 1. Колекционерски сортове - те включват големи и изложбени теменужки.
 2. Пъстри листа.
 3. Сортове с фантастична боя.
 4. Индустриални сортове.
 5. Сортове ампел.
 6. Мини сортове.

По-подробно на всеки от горните типове ще бъде обърнато специално внимание по-долу.

Колекционерски сортове

Основната характеристика е малкият им диаметър, който е 5–7 см. Поради великолепието си те са идеални за правене на букети. Големите листа им осигуряват ярки декоративни свойства.както и богата цветова палитра, която варира от яркочервено до наситено синьо.

Особено забележителни са цветните дръжки на този сорт теменужки, които остават на стъблата изключително кратко време. Представителите на тази група теменужки са сред причудливите растения, но усилията, изразходвани за отглеждането на тези растения, са напълно се компенсират от красотата, която радват по време на цъфтежа... Виолетовите листенца изглеждат привлекателни благодарение на своята грациозна вълнообразност, пухкавост и двойност. Листата също показват признаци на вълнообразност. Цветя от този сорт често могат да бъдат намерени на изложения, което не е изненадващо предвид техните идеални външни характеристики.

Разнообразни сенполии

Снимките на тези теменужки веднага привличат вниманието, но на живо изглеждат още по-привлекателни.

Разноцветните теменужки изглеждат много интересни.Съдейки по името на тези растения, основната им украса е необичайно яркото оцветяване на листата. Това, което ги прави привлекателни, е наличието на много различни нюанси на един лист. Те могат да имат бели или жълти ръбове едновременно., розова или лавандулова граница, а финалният щрих на тази красота са снежнобяли капчици на тъмно зелен фон.

Последният успешен експеримент на животновъдите беше нов сорт теменужки, който има кадифено големи цветя от червени и сини нюанси с червени пръски.

През последните години растенията с ярък цвят на листата стават все по-търсени сред производителите на цветя. Нещо повече, това се отнася не само за теменужки, но и за бръшлян, дифенбахия и др. Причината за това е проста - в края на краищата този дизайн прави растенията изключително привлекателни и едновременно оригинални.

Фантастични сортове

Пъстрота на короната - какво е това?В сравнение с други представители на виолетовите групи, тези цветя имат грах, петна по цветя, ивици, щрихи върху венчелистчета като основни предимства. Но, както показва практическият опит, ново поколение растения, получени чрез размножаване, неспособни да приемат оригиналния цвят от майчиното растение.

Узамбарните теменужки от този вид са спечелили голяма популярност благодарение на ефектния си и оригинален външен вид. Те често имат големи двойни цветя, допълнени от класически листа. Добро решение е да ги добавите към състава на флоралните аранжировки: розовите петънца изглеждат страхотно на тъмно син фон, а червените точки идеално допълват коралови венчелистчета. Често цветя, невъобразими за техния цвят, могат да бъдат получени в резултат на независимо възпроизвеждане..

Индустриални сортове

Особеността на тези сенполии е, че те нямат много общо с цветята на други сортове. В този случай говорим за теменужки, отглеждани механично на специални плантации, откъдето се доставят в магазините като част от еднократни букети. Те са известни на мнозина под името „Бидермайер“.

Кръглите и плоски букети често се използват за украса на маси по време на срещи и официални срещи. Едно от предимствата на тези теменужки е дълъг и обилен цъфтеж.... Тези цветя имат класически дизайн без признаци на двойност. Те приличат на изискани шапки, украсени с малки листа. Цветята от този подвид не могат да се похвалят с ярък и оригинален цвят.

Ампел теменужки

По своя дизайн тези сенполии силно приличат на африкански сортове: цветята им са доста малки, растат на дълги стъбла и имат еднакъв цвят.

Те са представени от следните типове:

 • пълзящи ремаркета;
 • ремаркетата са ампелни.

Ремаркетата са красиви саксийни растения.Пълзящите теменужки се отличават с висока храстовидност, от издънките се образуват растения, наподобяващи килим, който редовно виси по посока на светлината от саксията. Най-търсени са ампелните сенполии.които имат дълго стъбло, достигащо 50 см. Предимството на тези сортове е буйният им цъфтеж.

Особеността на тези растения е, че те са доста гъвкави, така че можете да създадете разнообразни цветни лехи от тях. Характерният цвят на листата - пъстри, цветята са по-скоро миниатюрни, но това не им пречи да останат привлекателни. Ако е необходимо, Saintpaulias може лесно да се размножава, много скоро получавайки нови атрактивни храсти.

Мини сортове

Теменужките от тази група имат доста миниатюрни съцветия. Диаметърът на розетките не надвишава 12 см. Има видове теменужки, чийто диаметър е по-малък от 8 см. Обичайно е те да се отнасят към категорията „микромини-теменужки“. На техния фон обикновените теменужки приличат на гиганти, ако вземем предвид, че техните розетки имат диаметър 21-40 см. Що се отнася до цветното оцветяване, изборът е доста широк: можете да намерите растения, които имат пъстри, пълзящи и изискани цветови схеми.

Но такъв голям избор от нюанси на Saintpaulias стана достъпен за производителите на цветя само преди няколко години. Можете да създадете благоприятни условия за миниатюрни сенполии, ако ги отглеждате в компактни саксии и им осигурявате поливане с фитил. В противен случай съществува голям риск от изсъхване и ако останат без влага, тогава може да изсъхне доста бързо и да умре... Теменужките от този сорт понасят добре размножаването и следователно се вкореняват по-бързо от по-големите сортове. По време на цъфтежа те образуват разнообразие от атрактивни, ярки и оригинални съцветия. Опитът показва, че е най-добре да ги отглеждате в контейнери, пълни с мъх сфагнум.

Как да изберем правилните теменужки?

Ако трябва да отглеждате теменужки за първи път у дома, тогава трябва да излезете от избора на максимална простота в грижата за растението. Следователно най-добре е веднага да откажете да отглеждате големи изложбени цветя в апартаментакоито включват много сложности. За тези, които нямат много опит в отглеждането на тези растения, най-добре е да изберете ампелни и мини-теменужки.

Ако вашето зелено пространство вече има няколко представители на теменужки, тогава можете да го попълните с нови, които имат същите изисквания за грижи и отглеждане. Тогава те няма да ви създадат проблеми по отношение на осигуряването на оптимално осветление, режим на поливане и т.н.

Ампеловите теменужки се отличават с бледорозови съцветия.За тези, за които декоративните свойства на растенията са най-важни, най-подходящи са фантастичните теменужки. В края на краищата те са най-оригиналните в дизайна в сравнение с всички останали видове. но трябва да ги купувате само след като се запознаете с всички характеристики на грижите за цветя от този сорт... В противен случай няма да изпитате радостта от цъфтежа им, тъй като те бързо ще умрат във вас, тъй като няма да можете да им създадете оптимални условия за развитие.

Използва се малко по-различен подход, ако имате нужда от растения, които ще използвате за размножаване. Не трябва веднага да избирате цветята от фантастичния сорт, тъй като получените от тях „деца“ не запазват оригиналните нюанси и шарки. Развъждане на нови сортове Препоръчва се само за онези производители, които имат достатъчен опит в отглеждането на теменужки. В края на краищата този процес изисква много време и усилия, поради което само обучени производители могат да се справят с тази задача.

Кои са най-красивите сортове теменужки?

Яркият и цветен дизайн е характерна черта на всички големи изложбени сенполии. В този списък обаче заслужава да се отбележи сортът Lions Spektecule: основните му отличителни черти са голям размер и наситен лилаво-лилав цвят. Поради факта, че се откроява сред своите роднини с впечатляващите си размери, той остава търсен сред градинарите през последните години.

Интересни разновидности на теменужките са ахатното лале и алената мантия. За първото цвете може да се отбележи подчертан коралов оттенък на големи звезди. Името си е получило не случайно, тъй като с дизайна си наподобява силно отворено лале.

Алената мантия привлича вниманието със своя яркочервен дизайн, изящна форма и тъмна зеленина.

Разнообразен ценопол - снимки на растения.Една от любимите теменужки сред феновете е сортът Аляска. Основната му украса са цветя от снежнобял нюанс: вълнообразни цветя под формата на звезди, нарастващи в диаметър до 7 см, му придават необичайност.

В групата на пъстри сортове теменужки могат да се разграничат стайни растения, които се считат за най-привлекателни:

 • Реколта лоза. Растението е украсено със светли листа с бяла граница, които с времето стават по-тъмни. С течение на времето настъпват промени в границата, която променя първоначалния си цвят на лавандулов, пясъчен или розов. Цветовете от този сорт са бордо;
 • Пау уау. Това е растение, покрито с гладка зелена зеленина с бял кант. Цветята могат да бъдат кестеняви или люлякови, не много големи, образувани на някакво възвишение, наподобяващи пеперуди;
 • ApacheFreedom. Стъблото е украсено с листа с граница, напомняща на розови миди, така че тази дантелена пъстра зеленина е основната украса на този сорт.

Ако говорим за група фантастични теменужки, тогава е трудно да се откроят най-красивите растения в нея поради голямото им разнообразие. Например, подвид на Galaxy Densin изглежда привлекателно благодарение на сините си цветове, украсени с бели и розови петна... Сортът Geguzhetta също има много фенове, което привлича вниманието със сини щрихи, които изглеждат ефектно на бледорозов фон.

Сред групата на индустриалните теменужки е трудно да се разграничат цветя с оригинален цвят. Въпреки че в този списък има определени видове, които могат да изумяват със своята нестандартност.

Сенопол
Пъстрата виолетка получи името си от сянката на листата.Пъстрата оса Saintpaulia е растение със зеленикави цветя.Теменужките могат да имат листа с различни форми и нюанси.Теменужките не цъфтят вкъщи толкова често, колкото бихме искали, но когато цъфтят, доставят много радост.
 • Октавия.Тя е направена красива от ярко бели цветя, които изглеждат страхотно на фона на светло лилави венчелистчета;
 • Рейчъл. Изглежда растение с цветя от червен или бургундски цвят, е подчертан аристократ;
 • Флоренция. Това, което прави този сорт уникален, е неговият бял, много тънък кант.

Заключение

Теменужките са едни от най-популярните растения, за които много начинаещи производители на цветя са чували. Отглеждането им на закрито е проста работа, трябва да изберете правилния сорт... Въпреки това, начинаещите производители не трябва да обмислят сортове с изразени декоративни свойства, тъй като поради трудността при отглеждането вероятността да не живеят дълго е много висока.

По-добре е да изберете по-непретенциозни сортове, които ще се чувстват комфортно в апартамента дори с минимална поддръжка. След като получи първия опит при отглеждането, в бъдеще можете да пристъпите към отглеждане на по-сложни сортове теменужки.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.