Как можете да отгледате теменужка от лист у дома

Теменужките са много красиви цветя и мнозина се стремят да разширят колекцията си с други сортове или да започнат да отглеждат нови от съществуващите. У дома размножаването на такова растение се извършва с листа, които се изрязват от екземпляра, който харесвате.

Този метод на отглеждане на теменужки се счита за най-простият и най-разпространен и дори начинаещите могат да го овладеят. Най-благоприятното време за това е пролетта и лятото, когато има много светлина и топлина. Опитен цветар обаче е в състояние да го отглежда дори в период, когато светлата част от деня е кратка. И така, как да отглеждаме теменужка у дома? Нека се опитаме да го разберем.


Как да изберем правилния виолетов лист

Особености при избора на лист за отглеждане на теменужкиВъзпроизвеждането на това цвете ще бъде успешно, ако посадъчният материал е избран правилно. Ако листът е слаб или болен, тогава потомството му ще стане доста крехко, поради което към него трябва да се подхожда с цялата отговорност при избора си.

Опитните лозари не препоръчват да се избират листа за размножаване, които се намират на най-ниското ниво, най-близо до земята, тъй като там са предимно стари и отслабени. Освен това те често са заети от бактерии и гъбични спори.

За посадъчен материал е най-добре да се използва рязане от второто или третото ниво, където има достатъчно оформени листа с необходимия размер с подчертан тургор.

Понякога материалът за отглеждане е увиснал, загубил еластичността и външния си вид. Това се случва, ако листото е закупено в магазин, изпратено по пощата от детската стая или получено от приятели.

Дългото пътуване, а в някои случаи и нередовното поливане, се отразява неблагоприятно на състоянието на листната плоча и резника. Ето защо, преди кацане, те трябва да бъдат в продължение на няколко часа. поставете в топла преварена вода с добавяне на няколко кристала калиев перманганат.

Благодарение на това действие листът се дезинфекцира и се връща в първоначалното си състояние. След това дръжката се подрязва внимателно с остър нож на разстояние 3-4 см от основата на листната плоча, най-често под прав ъгъл.

Как да отглеждаме теменужка в съдове с вода

Нюансите на отглеждане на теменужки от лист в контейнери с водаКолкото по-скоро листът е във водата, толкова по-бързо ще започнат да се образуват корените му. За тези, които никога преди не са култивирали тези цветя, е по-лесно да се използват за вкореняване. преварена или утаена вода.

Това ви позволява да: точно проследявате състоянието на посадъчния материал; своевременно предотвратяват гниенето на резника и виждат образуването на корени.

Съдът за отглеждане на теменужки трябва да бъде внимателен измийте и стерилизирайте... Най-добре е да използвате за тези цели мехурчета или малки чаши от тъмно стъкло, които ще предотвратят образуването на зелени водорасли по стените и замърсяването на водата.

Процедурата за вкореняване се извършва, както следва:

  • задълбочете листа в съд с вода с 1,5-2 см;
  • така че разрезът на изрезката да не докосва съда, листът е фиксиран с капак;
  • за да се предотврати развитието на микроскопични водорасли и патогенни бактерии, таблетката с активен въглен трябва да се потопи във водата;
  • ако течността започне да се изпарява, тя трябва да се излее, като се използва утаена чиста вода за това.

В зависимост от сорта на избраната теменужка, можете да изчакате корените да се появят след 2-4 седмици. Ако изведнъж не се появят корени на среза, а следи от гниене, листът трябва да се извади от водата, да се изсуши и внимателно да се подстриже, като се отстрани повредената тъкан.

Появата на гниене ще помогне за предотвратяване Активен въглен под формата на прах, с който се обработва нов разрез, след което листовата плоча отново се потапя във вода. Когато се появят силни корени в големи количества, той се трансплантира в земята.

Пресаждане на резниците в почвата

Метод за трансплантация на рязане на теменужка от вода в земятаМожете да отгледате теменужка от лист в малки пластмасови чаши или саксии с отвори за оттичане на вода. Контейнерът се запълва от една трета с плитък дренаж, след което се покрива с пръст до върха.

Засадете резника заедно с листата на малка дълбочина, в противен случай получените гнезда ще имат трудности да достигнат повърхността, да отслабнат или изобщо да не се излюпят.

Почвата около резника трябва да се уплътни, навлажни, след което саксията с теменужката се покрие с торба, за да се създаде благоприятна атмосфера за нея и да се задържи влагата.

Растението ще остане в тази форма, докато малки деца се появят на резника. Това означава, че отглеждането на теменужки от листата е било успешно. Младите издънки се засаждат в различни саксии.

Как да отглеждаме теменужка от лист в земята

Описание на процеса на отглеждане на теменужки от листа в земятаПочти всички опитни производители на цветя са единодушни в мнението, че ако веднага засадите теменужка в почвата, тя ще расте много по-ефективно, тъй като резниците са по-малко склонни да гният, по-бързо се вкореняват и образуват повече деца.

За да засадите теменужка, можете да закупите специална почва, в която трябва добавете следните набухватели: Стиропор, вермикулит, мъх от сфагнум или перлит. Но най-добре е да приготвите сместа сами, като смесите перлит и вермикулит в равни пропорции, без да добавяте хранителна почва.

Перлитът е задължителен компонент за отглеждане на теменужки, тъй като осигурява достъп на въздуха до корените. А вермикулитът прави почвената смес хлабава и абсорбира добре влагата.

Процесът на вкореняване на лист в почвата е както следва:

  1. Дръжката се отнема от виолетовата и се отчупва, след което кракът се нарязва косо, потапя се за няколко секунди в слаб разтвор на калиев перманганат и се оставя да изсъхне за половин час.
  2. Пластмасова чаша с дренажни отвори се пълни с леко навлажнена топла основа.
  3. Виолетовата дръжка се засажда в сместа и леко се уплътнява за стабилност.
  4. Не се препоръчва поливането на цветето веднага.
  5. След това чашата с дръжката се поставя във всяка пластмасова кутия или се покрива с найлонова торбичка.

За да се предотврати появата на мухъл върху почвата, разсадът трябва да се проветри. Отначало може да избледнее малко, което се счита за нормално. След известно време, с появата на корени, листът отново ще стане еластичен.

Поливането на резника е необходимо веднъж седмично не твърде интензивно и е нежелателно да се тори. Това ще му позволи да пусне корен по-бързо в търсене на храна.

Разделяне на деца при отглеждане на теменужки от лист

Съвети от опитни цветари за това как да отделите децата от теменужкатаВеднага щом се появят дъщерни розетки в основата на резника, растението се засажда. Децата трябва да бъдат разделени, така че всяко малко растение да има поне един чифт листа и малък брой корени.

Разделянето няма да бъде твърде травматично, ако почвата в саксията е добре навлажнена, растението се отстранява заедно със земна бучка, а корените трябва да бъдат внимателно почистени от почвата.

По този начин разбрахме как да засадим теменужки от лист у дома. Този процес не отнема много време и дори начинаещ може да се справи с него. Основното нещо е спазвайте определени правила и тогава всичко може да се получи за първи път.

Опитните производители са в състояние да отглеждат тези цветя по всяко време на годината, което им доставя много удоволствие.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.