Как да се грижим за теменужките у дома, така че да цъфтят

Ако спазвате правилата за грижа за виолетовата, тя може да цъфти почти през цялата година, прекъсвана за кратък период. Какво влияе върху развитието му? Необходимите условия за отглеждане на растение са: благоприятна почва, топлина, изобилие от светлина, вода, въздух. Как да отглеждаме деликатно същество с изобилие от цветя ще бъде обсъдено в статията.


Виолетка: домашни грижи

Топлината и интензивността на светлината са от голямо значение за развитието на Сенполия и засаждането на цветя. Следователно грижата за растението трябва да започне с това.

Топлина и светлина

Растението се чувства добре при температура 18-25 градуса, на тъмно, може да се постави в условия на 5 градуса по-хладно. Но теменужката не обича течения и ниски температури, които допринасят за забавяне на развитието.

Факторът на правилното осветление е също толкова важен. Saintpaulia харесва, когато светлинните часове продължават около 10-12 часа. Различните сортове реагират на него по различен начин, например месестите видове с тъмен цвят на листата са по-издръжливи и способни да издържат на по-ярка светлина от своите роднини с бледи листа.

Определете интензивността на светлината можете на самото растение:

 • Ако теменужката получава достатъчно светлина, тогава върху нея има много цветя, а листата са с наситен цвят.
 • Няма достатъчно осветление, когато растението се простира нагоре, излагайки дълги резници.
 • Растението получава много малко светлина, ако листата са извити и имат бледо оцветяване.

През студения сезон, когато дневните часове са намалени, е необходимо да се използва допълнително осветление. Флуоресцентните лампи ще дойдат на помощ. Те ще насърчат обилния цъфтеж. По-добре е да използвате две наведнъж, едната трябва да е жълта, другата синкава. Ако тези условия се спазват, теменужките ще растат добре и ще образуват красива и буйна розетка.

По-добре е да добавите изкуствено осветление през ноември и да премахнете през февруари. Но има моменти, когато малко светлина прониква през прозореца заради дърветата, тогава е по-добре да държите Saintpaulias под лампи през цялата година. В противен случай, поради липса на светлина, растението няма да цъфти.

Влажност на въздуха и поливане

Какви условия обичат теменужкитеТрябва да знаете, че теменужка за нормално развитие необходим е кислородкоито тя получава чрез вода. Растението трябва да се полива на равни интервали, докато кореновата система не трябва да се пресушава, както и да се залива. Твърде подгизналата почва причинява гниене в растението, тъй като водата блокира въздуха. Ако няма достатъчно вода, корените изсъхват. Ето защо трябва постоянно да следите нивото на влага в земята и да се грижите правилно.

У дома, за да напоявате Сенполия, трябва да използвате лейка с тесен дълъг нос. Това е необходимо, за да не падне случайно върху нежни хавлиени листа, които може да изгние от вода... Насочете потока под листата.

Дестилираната вода със стайна температура е идеална за напояване, но разликата от 5 градуса в една или друга посока също не е ужасна. Ако използвате по-студена или по-гореща вода, растението може трайно да се покрие с жълти петна. Солта във водата е вредна за кореновата система на растението; излишъкът й може да се види по стените на саксията под формата на бял цвят.

Сенполия може да се полива през палет, това правят градинарите любители. Те просто сипват вода в него, теменужката сама ще вземе необходимото количество. Но гърнето трябва да има дренажен отвор.

Теменужката трябва да се полива един до три пъти седмично... Честотата на поливане зависи от много фактори. Влияе се от температурата на въздуха, интензивността на светлината, периода на цъфтеж, саксийния материал. Цъфтящите сортове се считат за влаголюбиви. Не забравяйте, че глинените саксии са склонни да изпаряват влагата по-бързо от пластмасовите.

Важна роля в грижите за теменужката играе влажността на въздуха в дома. Ако въздухът в стаята е сух, растението ще умре. Можете да повишите влажността чрез пръскане на топъл въздух върху цветето. Въпреки това, по време на периода на цъфтеж, върху съцветията не трябва да падат капки вода.

Хранителни вещества

Растението се нуждае от често торене на почвата. През лятото тази процедура се извършва на всеки 2-3 седмици, през зимата трябва да се храни веднъж месечно. Не забравяйте да прочетете инструкциите за използване на тора в магазина.

На Виолет е присвоена малка саксияпри които почвата бързо се изчерпва. За правилно развитие и растеж, растението трябва да бъде хранено. Сенполия се нуждае от следните елементи:

 • Влажност на въздуха и поливане на теменужкиазот,
 • калий,
 • фосфор,
 • магнезий,
 • калций,
 • сяра.

Въпреки това, когато купувате, можете да изберете цял комплекс от минерални торове, можете да ги подхранвате, а растението от своя страна ще избере това, от което се нуждае.

По-добре е да се тори със слаб разтвор, но често. Опитайте се да напоите вече навлажнената почва с приготвения състав, тъй като корените могат да бъдат повредени на сухо.

Хранете теменужки по два начина:

 1. Използвайте лейка под листата на цветето, като внимавате да не попаднете върху листата.
 2. През палета. Това е много удобно, особено ако имате цяла цветна градина.

Когато храните цветя, не прекалявайте. По-добре е да не се "храни", в противен случай пъпките може да не се отворят, но веднага да изсъхнат.

Преди изложбата производителите измиват листата на сенполия със слаба и топла струя вода. В същото време е важно да се гарантира, че водата няма да падне върху съцветията, в противен случай цветето ще умре. Тази процедура може да върне свеж и красив вид на виолетовото, но не бива да се увличате с това.

Дълъг цъфтеж

Цъфтящи теменужкиЗа да може виолетовата да расте добре и да цъфти у дома, трябва постоянно да я гледате. Всеки производител има свои собствени методи, но общите правила за отглеждане са правилно осветление, оптимално температура на въздуха около 20 градуса, питателна и рохкава почва с добра аерация, висококачествен тор.

Първата стъпка е да се даде възможност на виолетовата да расте добре и да образува силна розетка. Ако наскоро сте засадили растение в нова почва, не бързайте да торите. Изчакайте месец и половина, тъй като почвата все още е богата на хранителни вещества. След това прилагаме азотни торове. Той насърчава развитието на листата.

Новородените доведени деца трябва незабавно да бъдат премахнати, като по този начин ние унищожаваме точките на растеж отстрани. За последно премахваме и най-малките дръжки и произвеждаме торене с тор с фосфор повторете веднъж на всеки 2 седмици. В същото време трябва да добавите светлина и да удължите дневната светлина. Такива условия допринасят за установяването на дръжки на самия връх и ниско от самия изход. Интензивният растеж на младите листа започва в самия връх на главата и от синусите им се появяват дръжки.

Опитът на градинарите показва, че обилен цъфтеж често се случва в малка саксия. Различни резултати възникват поради качеството на осветлението и продължителността на светлинните часове. Сортът сенполия също играе важна роля.

Тайни за домашни грижи

Съвети за отглеждане на теменужки:

 • Виолетовата не харесва мястото на растеж, студена е, когато листата побледнеят.
 • Листата растат твърде дебели, което означава, че трябва да напръскате топла вода над въздуха над растението.
 • За да забавите периода на цъфтеж, създайте повишена влажност в саксията и във въздуха.
 • Необходимо е да се редуват минерални торове с хранене на теменужки.
 • Леко розов разтвор на калиев перманганат може да причини повишен растеж и обилен цъфтеж. Растението трябва да се полива 2-3 пъти годишно.

За да отгледате здраво и цъфтящо растение, е достатъчно спазвайте правилата за съдържанието теменужки у дома и след това тя ще благодари за работата с обилен и дълъг цъфтеж.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.