Как да отглеждаме циклама от семена у дома

Цикламата е красиво цвете с ярки и закачливи цветя, необичайни по своята структура. Разбира се, това цвете може да бъде закупено в магазина вече красиво и украсено с обилен букет от съцветия и пъпки. Но ще бъде по-интересно да отглеждате циклама със собствените си ръце у дома от семена, въпреки че това е напълно трудна задача.


Но можете да се справите с всичко, ако изучите всички нюанси и подходите подробно към въпроса за избора на семена. Освен това с това цвете не бива да се очакват бързи победи и цъфтежът може да се очаква само след годишен период, който ще протече при старателна грижа за това растение.

Къде е най-доброто място за закупуване на семена от циклама?

Ако има желание да отгледате красиво и здраво цвете, тогава първоначално трябва да обърнете внимание сортово семе на това растение... Закупуването на семена от надежден доставчик е гаранция, че в крайна сметка ще расте точно растението, посочено на опаковката. Ще бъде жалко да отделите толкова време и усилия за отглеждане на неразбираемо цвете, което внезапно се появява в саксия вместо циклама. Освен това кълняемостта на семена от известен производител е много висока и достига осемдесет процента.

И това означава, че е по-добре да закупите семена за засаждане на циклама, за да я отглеждате у дома в специализирани магазини, в които имате доверие. И в никакъв случай не трябва да купувате семена от някои нови и непознати доставчици, за които все още няма положителни отзиви.

Как да събираме семена от домашно приготвени цикламени?

Ако една циклама вече расте у дома, тогава можете самостоятелно да събирате семена от нея и от тях вече растат ново, независимо растение. Но за да се образуват семена, е необходимо да се манипулира опрашването.

Как да се извърши опрашване до вземете семена от цвете циклама:

  • Отглеждане на циклама в домашни условияС помощта на четка трябва да прехвърлите цветен прашец от едно цвете на друго.
  • Цветята трябва да са от различни сортове за най-добри резултати.
  • Опрашването се прави най-добре сутрин.
  • За да консолидирате резултата, извършете процедурата за опрашване няколко пъти подред.
  • Всеки процес на опрашване трябва да завършва с прилагане на тор (калиев сулфат).

Ако са били изпълнени всички условия за опрашване, тогава когато процесът на цъфтеж ще приключи вместо пъпки ще се появят семенни шушулкис които трябва да се работи внимателно. Не може да им се позволи да се спукат. Те трябва да бъдат откъснати и увити в салфетка. Кутията ще се отвори сама и семената на цикламата, необходими за отглеждане у дома, ще избухнат.

Как да приготвим и засеем семена?

Засаждането на семена от циклама започва с факта, че трябва да закупите или подготвите целия материал, който може да бъде полезен при отглеждането на тези цветя.

Трябва да подготвите:

  • Почва (съставът трябва да включва торф и листни почви или вермикулит и торф в равни части).
  • Съд с дренажни отвори.
  • Дренаж (полистирол или експандирана глина).

Дренажен слой се излива в съда и след това се изсипва подготвена почва.

За да осигурят бързо появяване на здрави растения, производителите на цветя са разработили няколко техники, с които се обработват семена преди засаждане. Начинаещ любител на цикламата може да раздели семето на равни части и да опита двата метода, за да намери правилния.

Вариант номер 1

Как се засаждат цикламениСеменен материал напоена със студена вода В продължение на три дни. След това време трябва да разтворите три капки от всеки препарат за миене на съдове в чаша вода и да излеете този разтвор върху семената.

В тази форма трябва да задържите семената още няколко дни, но всеки ден, променяйки разтвора. В този случай водата не трябва да е топла, за да не предизвика процеса на гниене.

Вариант номер 2

Вторият метод е обработката на семената със специални препарати. Това може да бъде обичайният калиев перманганат, "Epin" или "Циркон".

Калиев перманганат трябва да се разрежда до леко розов цвят, по-силен разтвор може да увреди семената. Други лекарства разреден с триста милилитра вода, три капки.

Този метод за обработка на семена е много бърз, защото накисването продължава не повече от шестнадесет часа.

Сега, след процедури за накисване, ще бъде по-лесно да се отглежда от семена, защото според експерти дори най-старите семена покълват след третиране с циркон и епин.

Третираното семе се засажда в подготвен съд с почва. Семената могат да бъдат засадени както в изкопан изкоп, така и изложени на субстрат, поръсен със земя. Основното нещо е да се спазва правилото всяко семе да не лежи по-близо от два сантиметра и повече от три сантиметра от другото. И дълбочината на сеитба трябва да бъде два сантиметра.

Как да се грижим за цикламените култури?

Грижа за цветя на цикламаВъзможно е да се отглежда циклама от посадъчен материал, ако подготвените контейнери са покрити с полиетилен и поставени в топла стая. Температурата не трябва да се повишава над двадесет градуса, тъй като при такава топлина тези семена има период на почивка.

Не трябва да забравяме да проветряваме посевите всеки ден. Импровизираната оранжерия трябва да бъде отворена за поне десет минути.

Ако бяха изпълнени всички условия, след месец от семената ще поникнат първите издънки. Но не всички сортове циклама имат такава кълняемост. Например на Kiss и Apple може да отнеме шест месеца, за да поникнат.

Първите издънки ще означават, че е време да прехвърлите цветята на по-хладно място. Разсадът, покълнал от семена, е лилаво-розов отвор. От всеки летораст ще поникне грудка, от своя страна от нея се образува издънка с първия лист.

Случва се така, че първият лист е покрит с кожа, която не иска да бъде премахната. Това показва, че на цветето липсва влага. За да не спира процесът на растеж на цикламата, трябва внимателно премахнете кожената формация с пинсета... За да направите това, растението трябва да бъде подготвено чрез овлажняване на образуването от спрей и да го оставите да омекне за поне тридесет минути. Но не забравяйте за поливането, като го увеличите, растението ще може самостоятелно да се отърве от кожата, която го покрива.

Растежът на младите разсад на циклама след първите издънки ще се случи незабелязано от другите. Това се дължи на факта, че растението расте коренова система и растежът на цветето над земята е спрян.

Можете да пресадите цвете в постоянна саксия, когато разсадът има храсти с две или дори стремена от листа. Ще бъде при най-благоприятните обстоятелства след три месеца.

Как да се грижим за младите циклами?

Разсад от цикламаПрисаждане на младо растение в постоянна саксия? трябва да се уверите, че е добре дренажна система... Цикламите обичат обилно поливане, но не могат да понасят застоялата вода в саксията си.

Когато цветът достигне периода на трансплантация, той се прехвърля от временен контейнер в постоянна саксия.Растението е покрито със земя по такъв начин, че цялата коренова система е покрита с него. Ако трансплантирате възрастно растение, тогава трябва да потопите грудката само наполовина в земята.

Шест месеца след разсаждането цикламата трябва да се подхранва с торове. За тази цел е подходящо всяко хранене за цъфтящи растения. Но експертите препоръчват всички торове да се разреждат не според параметрите, посочени на опаковката, а само половин доза разтвор.

Младото растение не обича сушата и предпочита постоянно поливане. Този режим на поддръжка трябва да се спазва до една година, след което цикламата става възрастно растение и поливането трябва да се намали.

Как да размножаваме циклама с грудки?

Как да размножаваме цикламитеОтглеждането на циклама от семена не е единственият вид размножаване на тези цветя. Има и размножаване с грудки, което, макар и опасно поради възможната смърт на растението, е възможно.

Култивирането се извършва чрез разделяне на грудката, когато цветето е в покой. При цикламите този период настъпва през пролетта. Грудката се нарязва по такъв начин, че на всяко парче имал активен бъбрек, от който може да се образува ново растение. За да се избегне заразяване с инфекция и по-нататъшна смърт на грудката, срезовете трябва да бъдат обработени с пепел.

Разделената грудка се засажда в лек почвен субстрат по такъв начин, че живият бъбрек да не е покрит със земя. Това означава, че грудката е заровена само наполовина в земята. Необходимо е да се грижите за такива разсад като за възрастно растение, поливайки умерено.

Сега разбрахме всички етапи на отглеждане на цвете и стана ясно как да отглеждаме циклама у дома от семена. Можете да започнете практически упражнения и сами да отгледате това необичайно цвете.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.