Кога и как да трансплантирате теменужки на закрито и как да засадите теменужки?

Всички растения изискват пресаждане или пресаждане от време на време. И най-често трансплантацията се извършва поради растежа на растението, когато прерасналите корени се нуждаят от по-обемна саксия. При тесни условия стайните растения спират да растат, спират да цъфтят и губят декоративния си ефект. Много начинаещи производители на цветя се чудят как да трансплантират теменужки у дома. В края на краищата Сенполия е много деликатна и крехка култура, от която човек иска да постигне в крайна сметка красив цъфтеж.


Кога да трансплантирате стайно цвете?

Това растение трябва да се трансплантира ежегодно, това има благоприятен ефект върху цялостното му здраве. С време почвата губи хранителни веществанеобходима киселинност и сладкиши. В допълнение, трансплантацията помага да се скрие голото стъбло, помага да се получи буйна цъфтяща розетка. Как да определите кога е време да трансплантирате теменужка? Има определени признаци:

  • На повърхността на почвата има бял цвят, което показва, че почвата е лишена от въздухопропускливост и че е пренаситена с минерални торове.
  • Земната топка е плътно преплетена с кореновата система на цветето. За да се уверите в това, растението се изважда от контейнера.

По кое време на годината да трансплантирате теменужка? Сенполия се трансплантира по всяко време на годината, с изключение на зимата, когато светлинният поток е ограничен. Следователно през зимата е по-добре да не безпокоите виолетовото, а да изчакате топло време. Ако въпреки това решите да трансплантирате в края на есента или зимата, тогава растението е необходимо осигуряват допълнително осветлениесвързващи лампи. Ако лятото е горещо, тогава е по-добре да отложите трансплантацията, тъй като степента на оцеляване при такива условия дава нисък процент.

Може ли цъфтящата сенполия да бъде трансплантирана? Много градинари се интересуват от този въпрос. Експертите отговарят, че трансплантацията е нежелана по време на полагане на пъпки, тъй като теменужката може да спре процеса, който е започнал. Ако растението цъфти, това означава едно: чувства се чудесно в тази саксия. Следователно няма нужда да бързате. Трябва да изчакате Saintpaulia да избледнее, едва след това да пристъпите към нейната трансплантация.

Цъфтяща трансплантация се извършва само когато е абсолютно необходимо, в случаите, когато е необходимо незабавно спасяване на цветето. Тази процедура се извършва правилно - чрез метода за претоварване на земна кома. Преди това всички пъпки се отрязват, за да не се забави ранната му адаптация.

Растението за пресаждане трябва да бъде подготвено. Земната топка е леко овлажнена с цел предотвратяване на увреждане на корена.

Земята не трябва да се придържа към ръцете ви, но и не трябва да се пресушава. Когато навлажнявате субстрата, избягвайте попадане на вода върху листата, което ще ги спаси от замърсяване по време на пресаждането.

Присаждане на теменужки у дома

Основните правила, в съответствие с които се изисква трансплантация на Сенполия, са следните:

  • Как правилно да трансплантирате теменужкаЗа засаждане на теменужки трябва да подготвите саксия. Необходимо е да се изплакне добре, ако контейнерът вече е използван, след това се почиства от натрупвания на сол.
  • Всяка следваща трансплантация трябва да се извършва в саксия, чийто диаметър е по-голям от предишния.
  • По-добре е да трансплантирате теменужка в пластмасов контейнер, тъй като керамичните саксии бързо изпаряват влагата.
  • Растението се трансплантира в хранителен субстрат, който съдържа пясък и торф. Тъй като виолетовата се нуждае от добра дишаща и пропусклива за влага.
  • Дъното трябва да се дренира от мъх сфагнум или експандирана глина.
  • Правилното засаждане на растението трябва да се извършва със земния контакт на долните листа.
  • Теменужките не се поливат веднага след засаждането в нова почва. Покрийте с прозрачен найлонов плик, за да увеличите влажността.
  • В процеса на трансплантация Сенполия се подмладява. За това корените и големите листа се нарязват малко.

Различни методи за трансплантация

Кога да трансплантирате теменужкиДнес можете да трансплантирате това закрито цвете по няколко начина. За това се нуждаят от пластмасови саксии, почвен субстрат и малко време.

Най-честата причина за трансплантацията на Saintpaulias у дома е замяната на старата смес за саксии с нова. Тази процедура се извършва, когато виолетовата спира да се развива, има голо стъбло или кисела почва. Такава трансплантация изисква пълна подмяна на почвата, включително отстраняването й от корените. Това дава възможност да се извърши задълбочен преглед на кореновата система; в случай на нейната нездравословна е необходимо отстраняване на развалените и повредени части. Теменужката се отстранява внимателно от саксията, отстраняват се земята, пожълтели листа, летаргични и сухи цветни дръжки. Секциите трябва да бъдат обработени с въглен на прах.

Ако по време на трансплантацията е необходимо да се премахнат много корени, контейнерът се избира с един размер по-малък от предишния.

Дъното на саксията е покрито с експандирана глина, след което образуват хълм на земята, върху която се разпространява, разпространявайки корените, виолетово. След това добавяме почвата към самите листа. За по-добро компресиране на корена със земна бучка, леко потупайте саксията. След засаждането растението се полива не по-рано от 24 часа по-късно. След поливане, когато заглушената земя отшуми, трябва да напълните земята, за да избегнете излагането на стъблото.

Виолетовата се трансплантира у дома и за частична смяна на почвата. Този метод е добър за миниатюрни сортове, когато е достатъчно частично обновяване на субстрата. Такава трансплантация се извършва, без да се уврежда кореновата система в по-голяма саксия. Самата трансплантация се извършва по същия начин като предишния метод, но субстратът се отърсва частично, без да е необходимо да се нарушава земната кома.

Метод на трансфер

Правила за пресаждане на стайни теменужкиПресаждането на Saintpaulia по метода на претоварване се извършва в случай на запазване на цъфтящ екземпляр или с цел засаждане на децата. Също така този метод е приложим, когато трябва да трансплантирате обрасла цветна розетка. Такава трансплантация предполага пълно запазване на земната кома... Как да го направя?

По-голяма саксия е покрита със слой дренаж, последван от част от пресния субстрат. В тази саксия се вмъква стара, подравнена в центъра. В полученото свободно пространство между саксиите се изсипва почва, потупвайте контейнера за по-добро уплътняване. След това старият контейнер се отстранява и във вдлъбнатината, образувана от предишната саксия, се поставя виолетово заедно със земна бучка. Необходимо е да се гарантира, че повърхността на новата и старата почва е на едно и също ниво. Прехвърлянето на Сенполия приключи.

След тази процедура се извършва компетентна грижа, с която можете постигане на пълно развитие и буен цъфтеж на теменужки.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.