Стайни теменужки: засаждане и грижи у дома

Сенполия или теменужка заема гордо място на первазите. Има дори клуб любители на флористи, които се занимават с развъждането на тези очарователни създания. Те отглеждат хибридни екземпляри, организират изложби, където споделят своя опит в грижите за това растение у дома. Един вид има хиляди регистрирани сортове, които все още се отглеждат.


Описание на теменужките

Описание на теменужки СенполияСтайните теменужки са едни от любимите стайни цветя за много производители. Поради разнообразието от цветове и достатъчна лекота на грижи, тези цветя са много популярни.

Според описанието вътрешните теменужки са подобни една на друга, но има редица разлики. Това се отнася главно до нюансите на съцветия и формата на листата. Растението е розетка от листа, централното стъбло, което липсва.

В средата се образуват малки цветя, формата им може да бъде проста или причудлива. Цветът на венчелистчетата и листата е разнообразен. Формата на розетката варира от проста до много двойна.

Тези дантелени растения могат да украсят не само первазите на прозорците, можете да създадете композиция от тях и да ги поставите върху кухненска престилка или стелажи. Ако спазвате правилата за грижи, теменужката ще украси най-скромния дом.

Сортове и видове вътрешни теменужки
Списък и описание на сортовете вътрешни теменужкиХарактеристики на стаята виолетов хемалисОцветяване на цветя от теменужки HeliosОписание на рококо виолетови цветяХарактерно описание на виолетовите фламенкоХарактеристики на закрити теменужки NordpolОписание на външния вид на теменужки Юпитер
 1. Вътрешен хибрид Vittrock виолетов. Цветовете са големи, с диаметър от 4 до 12 см, единични, образувани в пазвите на листата. Венчето 5-венчелистче, от различни цветове, от чисто бяло до черно черно, едноцветно или с щрихи и петна от различни цветове и размери. Венчелистчетата могат да бъдат прави, гофрирани или с вълнообразни ръбове.
 2. Теменужки Hemalis-зима (Hiemalis) с диаметър на цветето 4,5-5,5 см е регистриран през 1916 г., са зимоустойчивост, ранен и дълъг цъфтеж. Те се отличават с компактни храсти и ярки цветя.
 3. Златистожълт виолетов Хелиос.
 4. Виолетово Марс (Марс) ултрамариново-сини венчелистчета и тъмни "очи".
 5. Виолетови сортове "Северен полюс" - с чисто бели цветя и дори бели семена.
 6. "Юпитер" (Юпитер) - с лилаво-виолетови долни и бели горни венчелистчета.
 7. Рококо виолетовите са растения с ярки, пъстри цветя с диаметър 5,5 см и силно гофрирани венчелистчета. Сортът има екзотичен, необичаен външен вид, но, за съжаление, в условията на Русия, гофрирането на венчелистчетата рядко се проявява.
 8. "Фламенко F1" (Flamenco Fj) - сортът има червено-оранжеви листенца с размазано жълто петно ​​и засенчване в центъра.
 9. "Окото на тигъра" (Tigereye) - сорт с невероятен цвят - кафеникаво-жълт, с малки тъмни петна в центъра и засенчване на всички венчелистчета.
 10. Виолетово "Кардинал" - с тъмно червено цвете и по-тъмно "око".

Грижа за теменужки у дома

Ако искате да поставите теменужка в къщата, тогава трябва да знаете за нейните предпочитания и да ги следвате. Има основни правила за грижа за тези цветя у дома:

 • Правила за грижа за теменужки у домаРастението обича ярко осветление, но няма пряка слънчева светлина.
 • Тази красавица се нуждае от влажен субстрат, но не понася застояла вода.
 • Той ще бъде повреден от излишния влажен въздух, както и от пръскането на листата. Растението се почиства от прах само под душа, но трябва да се извади сухо, без да останат капчици.
 • Използвайте само топла, утаена вода за напояване. Оптималният начин за напояване на тази причудлива култура е умерената влажност на почвата през картера.
 • Тя не обича течения както от отворите, така и от топлия въздух на вентилатора.
 • Не понася липсата на любов и спокойствие в къщата, както и невнимание към себе си.

Ако все още не сте изоставили желанието да заселите виолетово във вашия дом, тогава се пригответе да приемете нов член на семейството.

Състав на почвата за стайни теменужки

Домашните грижи започват с подготовката на субстрата и контейнера. Виолетовата се нуждае от киселинен субстрат, който включва следните компоненти:

 • Необходимият състав на почвата за вътрешни теменужкиторф - 3 части;
 • листна земя - 5 части;
 • едър речен пясък - 1 част;
 • изсушеният мъх сфагнум и въглен трябва да съставляват 10% от общата маса на основните компоненти.

Опитните цветари препоръчват разреден торф с перлит или вермикулит, тъй като те спомагат за задържането на влага в такава лека почва. Лошият състав се нуждае от допълнително хранене.

През зимата веднъж годишно се въвежда разтвор на хумат, през пролетно-есенния период те се хранят течни минерални торове за сенполии. Основното нещо, което не трябва да правите, е прехранването. Не прехранвайте, почвата трябва да е в постно състояние.

Трансплантирайте контейнери

При грижата за вътрешните теменужки е важно всяко малко нещо. За да предотвратите вкисването на субстрата и развалянето на корените на растението, не се нуждаете от много от него. Например за култура за възрастни достатъчно чаша, който има височина и диаметър 10 см. Освен това е наполовина запълнен с дренаж.

Не забравяйте, че за да цъфти виолетовата, трябва да изчакате, докато кореновата система напълно запълни саксията с пръст. За отглеждане се взема първият контейнер с диаметър 6 cm.

Дренажният отвор трябва да е достатъчен. Трансплантацията се извършва не повече от веднъж на всеки три години, докато саксията може да остане същата. Трябва само да внимавате почистете корените доколкото е възможно и сменете основата.

Размножаване и трансплантация

Описание на методите за отглеждане на теменужки у домаЗасаждането на сенполия започва с млада реколта. Сенполия възпроизвежда, както следва: листа; резници; дръжки и семена.

Често се използва най-простият метод за вкореняване - лист. Преди вкореняване разрезът се актуализира по диагонал с помощта на дезинфекцирани ножици, след което разрезът на листа се изпраща във водата, там е, докато се образуват калусът и корените.

Когато на листата се появят корени с дължина 4-7 см, вкоренено е... От горе трябва да покриете с буркан или филм от изпаряване и да изчакате резултатите. Ако всичко е минало гладко, нововъзникващите растения се трансплантират в отделни саксии, докато растат. При добри грижи теменужките ще цъфтят след една година.

Хибридни сенполии - порода само химери доведени деца и дръжки, именно те ще предадат майчините качества на младото растение. Бебето може да бъде отделено от родителя с помощта на шило; то се вкоренява незабавно в торфения субстрат.

Когато стайно растение изисква трансплантация, е необходимо да се провери здравето на кореновата система. Корените трябва бъдете бели, напълнете контейнера, тогава те са живи.

Ако го извадите от конична сеялка, тогава трябва да задържите кореновата система в това положение и да я трансплантирате в по-голяма саксия с навлажнен субстрат в специална клетка.

Преди да засадите Saintpaulia, трябва внимателно да обмислите кореновата система и премахнете мъртвите корени, стават кафяви.

Внимавайте да не повредите ярките, здрави корени. При такова внимателно третиране теменужката може да се измие във вода, след което корените да се изправят внимателно и да се засадят в нов съд.

В случай на загниване на корените, растението трябва да се почисти до здрава жива тъкан, да се потопи в натрошен активен въглен и да се изсуши. След това изпълнение трябва да повторите вкоренени във вода или мъхзащото има дезинфекционни свойства.

Съвети от опитни цветари

Препоръки на опитни цветари за отглеждане на вътрешни теменужкиПрез лятото растението се чувства добре, когато стаята е до 25 градуса по Целзий, през зимата се изискват 18-20. Влажността на въздуха трябва да бъде около 50%.

Това цвете изисква дълги светлинни часове през цялата година. Осветлението трябва да бъде поне 10 часа, по време на периодите на цъфтеж е необходимо допълнителна флуоресцентна подсветка.

Ако поливането се извършва през палета, е необходимо да се източи водата, която не се пие от растението. Ако поливането се извършва отгоре, тогава трябва да се уверите, че влагата не попада върху листата. През лятото полива се всеки ден малко по малко, през зимата - 2 пъти седмично. За да цъфти младо растение, трябва да изчакате една година.

Ако се грижите правилно, ще бъдете възнаградени с буйно цъфтящо растение. Стайната сенполия цъфти около два месеца, по време на цъфтежа следва премахнете избледнелите цветя.

Растението не цъфти, ако е болно или ако има паразити. Болести и насекоми атакуват в случай на неправилна грижа. Трябва да знаете как да се справите с вредителите.

Особености на грижите през зимата

За да се предотврати смъртта на теменужката през зимата и това се случва поради липсата на подходяща грижа, трябва да се спазват определени правила:

 1. Необходими условия за вътрешни теменужки през зиматаТъй като светлата част от денонощието през зимата е по-къса, тя трябва да се увеличи с изкуствено осветление с няколко часа.
 2. Разлагането на корените трябва да се премахне чрез намаляване на поливането. Ако въпреки това растението бъде наводнено, то трябва да бъде спасено, като се пресади в суха почва и отгоре се покрие с буркан. Бурканът се отстранява, когато кореновата система се възстанови, това може да бъде разпознато благодарение на нов лист.
 3. Защитете Saintpaulia от студен и сух въздух. Трябва да се отдалечи от отоплителните уреди и течения.
 4. Изисква се хигиена. Винаги стерилизирайте почвата, преди да презасадите гнездото. При съмнение за заболяване изолирайте храста от други растения.
 5. Не отглеждайте в близост до виолетовите големи растителни видове, като палми, фикуси, тъй като върху тях могат да живеят различни вредители - акари, трипси, листни въшки. По-добре е, ако здравецът е разположен до Saintpaulia, което може да изплаши досадните паразити. Спатифилум овлажнява добре въздуха, така че съседството с него няма да навреди на малка теменужка.

Сенполия е много красиво растение... Те се отличават с огромно разнообразие от текстури и цветове. Ако спазвате горните правила за грижа за виолетовата стая у дома, тогава това нежно създание често ще радва със своя цъфтящ, пълен със здраве вид на всички членове на домакинството.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.