Нощна теменужка - засаждане и грижи

Нощната теменужка (hesperis) е двугодишно растение, родено в Гърция и Мала Азия. Расте в Кавказ, Средиземно море, Западен Сибир, европейската част на Русия.

Стъблото на цветето е изправено, с дължина 40-50 см, покрито с жлезисти вили. Листата са назъбени, малки, голи, остри и линейни. Цветята са прости или двойни, с диаметър до два сантиметра, бледо люляк или виолетово.

Нощна теменужка (хесперис)

Растението има приятен аромат, който се усилва при дъждовно време и през нощта (вечер). Ето защо цветето получи името нощно или нощно виолетово.

Mattiola цъфтят в края на май, време на цъфтеж - 1-1,5 месецав зависимост от метеорологичните условия: през горещия сух период - много по-малко. Малките, сиво-кафяви семена от матиола остават жизнеспособни 2-3 години и са разположени в малка шушулка, дълга 6 см.

Нощната виолетка се размножава добре чрез самозасяване, поради което, за да предотвратите обрастването на вашите цветни лехи, се препоръчва периодично да ги разреждате (веднъж на 2-3 години).

Вечерня. Отглеждане и грижи

Нощната теменужка е непретенциозно цвете, чувства се чудесно както в полусенчести места, така и на места, осветени от слънцето. Растението предпочита добре дренирани слабо алкални или неутрално обогатени почви... По време на активния вегетационен период е необходимо внимателно да се следи поливането... Вечерница не понася добре сушата, но в същото време не трябва да се допуска застой на влага и преовлажняване на почвата. Поливането трябва да е често, но не прекомерно. За да се избегне излагането на високи стъбла, растението може да бъде вързано.

Нощната виолетка има добра устойчивост на замръзване и не се нуждае от допълнителен подслон през зимата. Изключение могат да бъдат мразовитите зими с малко сняг - тогава цветето трябва да бъде покрито.

Размножаване

Как расте нощната теменужка и кога цъфти?Вечерница се размножава добре чрез самопосяване, но ако все още нямате цветна леха с теменужки и наистина искате да се сдобиете с такава, можете да опитате да размножите разсад. За да направите това, е необходимо в началото на април да поставите семената в малки контейнери, като ги разпръснете директно върху повърхността на почвата. След това поръсете отгоре с малък слой (до 1 см) торф-хумус, уплътнете, навлажнете и покрийте контейнера с найлоново фолио. При температура от +20 ° C разсадът ще се появи след 2-3 седмици... Осигурявайки на разсада добро поливане, но без застой на влага, много скоро ще получите здрави растения с 2-3 истински листа. Сега цветята са готови за засаждане на открито.

Растенията, трансплантирани в градината, също се нуждаят от редовно поливане и разрохкване на почвата, за да осигурят достъп на открито до кореновата система. До края на лятото на цветната леха ще се появят мощни и много плътни листни розетки, които ще започнат да цъфтят през пролетта.

През следващите години можете да оставите едно растение от групата за самозасяване.

Органичните торове трябва да се внасят в почвата преди сеитбата.

Има следните разновидности:

  • "Звездна светлина". Растение с доста високо стъбло (до 50 см) и цветя от различни цветове.
  • "Вечерен аромат". Доста ефектно растение с височина 45 см с интензивно разклоняващо се стъбло. Излъчва уникален аромат и цъфти обилно.

Болести и вредители

Редовното преовлажняване на почвата може да доведе до загниване на кореновата система и възможна смърт на растението. Ако забележите някакви лезии по листата - отстранете болните проби непосредствено преди разпространението на инфекцията.

Нощната теменужка Mattiola расте добре в градински лехи.Нощната виолетка може да свие кила (болестта на корените), което е често срещано при всички кръстоцветни. В този случай засегнатите растения трябва да бъдат унищожени (изгорени), а почвата трябва да бъде варувана и обработена със специални средства.

При сухо време на цветята може да се появи кръстоцветна бълха. Неговото присъствие се определя от образуването на малки дупки по листата. За да се отървете от вредителя, е необходимо дървесната пепел да се смила на прах и да се поръси върху растенията и почвата около тях.

Когато се появят бели червеи (зелени пеперуди), теменужката трябва да се третира два пъти с инсектициди (Fury, Tsimbush, Kinmins, Arrivo).

Приложение и полезни свойства на ноктурния

Нощната виолетка е чудесна за озеленяване на лоджии и балкони, чувства се чудесно близо до къщата на цветни лехи и лехи. Дотолкова доколкото Матиола съжителства добре с ярко цъфтящи растения (например невен), можете да създадете оригинални ароматни композиции във вашата градина или на балкона си.

В градината матиолата е най-добре да се засажда на групи от 5-10 растения, на разстояние 35-45 см един от друг. И тогава в края на пролетта, когато растенията цъфтят заедно, във вашата градина ще се появят обемни петна и ще се създаде впечатлението, че ароматна люлякова мъгла е замръзнала над цветното легло.

Освен това растението се използва широко в народната медицина.

Следните вещества се получават от семената на нощната теменужка:

  • карденолиди;
  • стероиди;
  • алкалоиди;
  • дигитоксизид;
  • гликобиовикозид;
  • biovichoside.

Нощен виолетов разцвет - очарователни нежни лилави цветя.Във фармакологията растението се използва като диуретично, кардиотонично средство. Листата съдържат сапонини, флавоноиди и етерични масла. От листата може да се приготви и антибактериално средство. на алкохолна основа.

Запарка от семена и билка матиола се използва като потогонно лекарство, както и за лечение на ревматизъм и подагра. За готвене трябва да вземете 0,5 ч.л. нощно виолетово семе и 1 ч.ч. билки. Смесете добре компонентите и изсипете вряла вода (1/2 л.). Настоявайте два часа. Вземете 3-4 пъти на ден по 100 мл.

Тревата се бере през май-юли, семената през август-септември.

Бъдете внимателни, когато събирате и събирате суровини, както и когато използвате билката вътрешно. Тъй като нощната теменужка е отровно растение.

Покълналите семена на матиола (нощна виолетка) са богати на минерали (фосфор, калций, магнезий, желязо), както и на витамини А и С. Виолетовите кълнове имат благоприятен ефект върху възстановителните ресурси на тялото, имат омекотяващ и анти-скорбут ефект, помагат за стимулиране на апетита. Освен това кълновете се използват и в готвенето. Те могат да се добавят към различни ястия (леки закуски, тестени изделия, салати и др.), За да се добави подправка.

Така вечерното парти носи не само естетическо удоволствие, но и използва се като домашна ароматерапия при засаждането му на балкон или градински парцел, както и като лечебно растение при някои заболявания.


Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.