Нощна красота теменужка: снимка на цвете и особености на отглеждането му

От древни времена растенията с приятна миризма са били много популярни сред градинарите. Тези растения включват нощното виолетово цвете. Неговата особеност е ароматната миризма, която се усеща особено вечер и през нощта. Цветето се нарича още нощно на матроната. Но те са свързани само с приятен аромат.


Нощната теменужка също е много подобна на външен вид на флокса, поради което се нарича още „говежди флокс“.

Принадлежи към семейство Кръстоцветни. Има продълговати листа, цветя са хавлиени или редовни... Годишен.

Отглеждане на нощна теменужка

Нощните теменужки се отглеждат като едногодишно растение. Стъблата му могат да растат до 80 см на сезон. Издънките, като правило, са покрити с тесни листа. В зависимост от сорта, растенията са пубертетни, гладки, сребристосиви или зелени. Особено привлекателни са хавлиените сортове нощни теменужки. Снимка на това потвърждение.

Отглеждането на нощни теменужки (ноктурния) изисква постоянни грижи. Плевелите около младите издънки трябва да бъдат внимателно премахнати.

Семената на растението се съдържат в плодовете му. Плодът е шушулка с дължина до 6 сантиметра. Нощното семе остава жизнеспособно в продължение на 3 години.

Нощното цвете има няколко разновидности.

Следните сортове са най-търсени:

  1. Вечерен аромат. Виолетовата има лилави цветя, силно разклонено и дълго стъбло (до 50 см). Векторен цъфти интензивно.
  2. Звездна светлина. Този сорт е нощна теменужка с високо стъбло и цветя с различни цветове.

Сеитба

Вечерно парти на матроната нощно виолетово.Сеитбата се извършва директно в открит терен, започвайки от началото на април до юни. Разстоянието между редовете на матроната трябва да бъде най-малко 10 сантиметра. Семената се потапят в почвата с половин сантиметър.

В парникови условия семената могат да бъдат засети в саксия, като отгоре се поръсят със слой пръст. Саксията трябва да е на хладно, но осветено място. Кълновете ще се появят бързо, след което се засаждат на открито.

Нощната теменужка вирее най-добре на открито, слънчево място. Това засилва декоративния му ефект. Една година след засаждането се появява плътна розетка от листа. Дългото и силно разклоняващо се стъбло ще се появи едва през втората година след засаждането.

Нощното семе може да се добави към цветната смес. Това ще направи тревата още по-привлекателна. Можете ясно да видите как изглежда нощната теменужка на снимката.

Поливане

Растението изисква внимателно, но умерено поливане. В горещите дни поливането задължително трябва да е често, но застоя на водата не трябва да се появява. След поливане - разрохкване на почвата. При дъждовно време поливането трябва да се намали. Но и почвата не трябва да изсъхва.

Осветление

Вечерница обича да расте на открито, но може да процъфтява дори в сянката на големи дървета.

Влажност на въздуха

Влажността на въздуха за теменужки няма значение. Малко по-висока влажност дори ще допринесе за активния растеж на растението.

Температура на въздуха

Нощното цвете се счита за студоустойчиво. Издържа на температури до минус 5 градуса С. Затова често не замръзва дори през зимата. При високи температури растението също се чувства чудесно.

Подхранване

Вечерница се подхранва по време на цъфтеж или активен растеж със сложни минерални торове.Лаймът задължително се добавя към почвата. Гранулираните торове се разпръскват около храстите и се покриват леко с пръст, когато се разрохкат.

Прехвърляне

Вечиница понася перфектно трансплантацията. Но е необходимо презасаждане в предварително навлажнена почва. Дори през периода на цъфтеж цветето понася добре трансплантацията.

Размножаване

Векторалите се размножават чрез семена в края на есента или пролетта. Семето пониква на ден 10. След два месеца нощната теменужка започва да цъфти. Преди сеитбата се изисква добавяне на дренаж и торове към почвата.

Разсадът на Вечерница трябва да се разрежда. Видът хавлие се размножава чрез разделяне на храста. За да удължите периода на цъфтеж на нощните теменужки, вече избледнелите съцветия трябва да бъдат премахнати.

Болести на нощната теменужка

Растението може да бъде увредено от:

  • охлюви;
  • бълхи;
  • гъсеници.

Нощни теменужки в ландшафтен дизайн

Кога можете да трансплантирате теменужкиВ градината по пътеките е засадено нощно виолетово цвете. Вечерница е отличен декор за изкуствен резервоар. Вечерното парти също е незаменимо за създаване на цветни лехи и цветни лехи.

Снимката показва как можете да организирате вечерното парти на местата, които са запазени за релакс. Нощната виолетка изглежда страхотно в цветни аранжировки.

Приложение

Нощната теменужка се използва като лечебно средство в народната медицина.

От растението се приготвят отвари за лечение:

  • подагра;
  • артрит;
  • ревматизъм.

Използват се векторни инфузии като потогонно и диуретично средство... Помага на растението при лечението на дихателните пътища.

Алкохолната тинктура от листата има антибактериален ефект и е незаменима при инфекциозни заболявания.

Можете да използвате нощни кълнове от семена. Съдържат много витамини С и А, минерали желязо, калций, магнезий, фосфор).

Кълновете се използват за стимулиране на апетита, имат омекотяващ и анти-скорбут ефект. Помогнете да стимулирате регенеративните ресурси на организма. Кълновете могат да се добавят към салати, леки закуски, за да подправят ястията.

Нощна красота теменужка
Нощно виолетово цветеВечерница или нощна теменужка.Деликатна нощна красота.Как се отглежда нощна теменужкаРазнообразие от нощни теменужкиКаква е особеността на нощното виолетово цветеДеликатна нощна красота.Нежни цветяНощна красавицаКъде расте нощната виолетова красавицаКога можете да трансплантирате теменужки?Деликатна нощна красота.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.