Защо теменужките не цъфтят, а вместо това растат само листата

Теменужките са много обичани от много производители на цветя заради приятния им аромат; за ярки, разнообразни цветове - монохромни и пъстри; за разнообразието от видове, тъй като само в Русия има около двадесет от тях и всеки вид дава свои уникални цветя с различни форми.


Има мнение, че теменужката е непретенциозно растение, което ще зарадва собственика си с ярки двойни цветя, излъчващи деликатен аромат. Но защо тогава много градинари и цветари се сблъскват с такъв проблем, че теменужката изпуска голям брой листенца и нито едно цвете, и как да накарам виолетовия цвят да цъфти? Всъщност е така доста придирчиво растение, чийто цъфтеж може да бъде повлиян от много фактори, често тясно свързани помежду си.

Причини, поради които теменужките не цъфтят у дома

Нека да разгледаме основните причини и начини да накараме виолетовия цвят да цъфти.

Осветление

Обърнете внимание на листата - ако те са се надигнали малко и се простират нагоре, това най-вероятно означава за растение взех грешното място в апартамента и му липсва осветление. Теменужките много обичат светлината, именно от правилното осветление зависят ярките им цветове и развитието. Но когато избирате осветено място, не забравяйте, че пряката слънчева светлина може да изгори листата на цвете за няколко часа. Затова се опитайте да позиционирате теменужката в северната, североизточната, северозападната част на дома си с достъп до живителни, но не директни слънчеви лъчи.

Изкуствената светлина може да служи като една от опциите за правилно осветление, особено полезна е в началото, по време на формирането на розетката и ще накара растението да се простира равномерно в различни посоки. Ако осветлението в стаята е зададено неправилно, тогава листата започват да се обръщат към източника на светлина.

Как да се грижим за теменужките у дома, така че да цъфтят:https://myflower.desigusxpro.com/komnatnye-cvety/fialka/kak-uhazhivat-za-fialkami-v-domashnih-usloviyah-chtoby-oni-cveli.html

Продължителност на осветлението

Предпочитат много сортове теменужки, особено южните много дълготрайно осветление - до 12 часа на ден. Ако вашата климатична зона не може да отговори на изискванията на цветето, можете да опитате комбинация от естествено и изкуствено осветление за такива растения.

Подхранване

Цъфтящи теменужкиКупувайте само специални торове в цветарските магазини. Теменужките се нуждаят от често хранене, но балансът е важен. Не заливайте растението с азот и калий, и двете, въпреки несъмнените им предимства, в излишък влияят негативно върху развитието на цветята. Излишък на азот води до факта, че растението започва цялата си сила не върху образуването на цветя, а върху развитието на листа и нови придатъци, а излишъкът от калий влияе отрицателно върху растежа на растението и може да причини пожълтяване на листата.

Поливане

Доста често неправилното поливане води не само до липсата на цветя върху теменужката, но и до нейната смърт. При липса на влага виолетовото ще изсъхне, но с изобилие от него, корените започват да гният. Ето защо е важно да се спазва мярката и количеството поливане трябва да бъде еднакво за всяко време на годината.Водата трябва да се остави да престои при стайна температура поне един ден. Виолетовото се полива по четири начина:

  1. Вода се излива в тиган под саксията и когато цветето попие необходимото количество течност, излишъкът се излива. В противен случай поради преовлажняване земята ще започне да блати и виолетовата няма да цъфти.
  2. Саксия с цвете се поставя в широк съд или леген, напълнен с утаена вода. Когато почвата на теменужката се насити с влага, саксията се изважда и се изнася на постоянно място.
  3. Традиционно поливане отгоре. Но се уверете, че водата не излиза на изхода и листата на растението, защото те са много чувствителни към влагата и нейния излишък, което може да нарани цветето.
  4. Съществува и четвърти, модерен, метод за поливане на теменужки - фитил. Това е най-старателният, енергоемък метод, но е особено удобен за онези производители с голяма колекция от цветя. За този метод, дори на етапа на трансплантация на растения, между дренажния слой и почвата на дъното на саксията се полага тънка корда. Единият край на този низ се поставя в пръстен между почвата и дренажа, а другият се издърпва през отвор в дъното на саксията. След това се засажда самата теменужка. Когато виолетовото се трансплантира, малък съд с капак се напълва с вода, саксия с растение се поставя върху капака и струната се потапя в течността. Сега растението се грижи за себе си самостоятелно. Важно е само да се гарантира, че влагата не изсъхва в долния контейнер и периодично да се пълни отново.

Кога и как да трансплантирате теменужки на закрито и как да засадите теменужки:https://myflower.desigusxpro.com/komnatnye-cvety/fialka/kogda-i-kak-peresazhivat-fialki-komnatnye-i-kak-rassadit-fialku.html

Температура и влажност

Какво е важно за теменужкитеИ двата фактора са изключително важни за дълъг и обилен цъфтеж на теменужки и изискванията към тях са значителни. Уверете се, че на мястото, където са монтирани цветята температура не по-ниска от 16 градуса... Особено важно е да се следи температурата през март, когато растението започва да се подготвя за период на дълъг цъфтеж и се развива бързо. Ако растението е на много хладно място или има резки скокове на температурата, тогава теменужката най-вероятно ще даде много лош цъфтеж и малък растеж.

В природата теменужките растат близо до езера и водни обекти, където влажността е много висока. За да осигурите условия, близки до естествените в апартамента, поставете контейнер, пълен с вода, до цветята. Ако апартаментът температура над 24 градуса, можете да напръскате цветята с топла вода от домашен спрей. Пръскането на цвете в хладни условия води до факта, че по листата се образуват грозни бели петна, развалящи външния вид и растението няма да цъфти.

Почвата

Специални изисквания се налагат върху почвата за теменужки, тъй като обикновената градинска почва не е подходяща за нея - твърде тежката, плътна почва не позволява деликатната, придирчива коренова система на теменужките, в резултат на което тя спира да цъфти. Това растение е капризно и строго придирчив към състава на почвата, той трябва да е кисел и следователно основата му трябва да се състои от торф. Вземете лека, рохкава, въздушна почва. Но торфните пероксиди доста бързо, така че трябва да бъдат обогатени с бакпулвер, например, вермикулит, което ще спомогне за задържане на влагата в почвата и подхранване на корените на растението с необходимия кислород.

Почвата не трябва да бъде пренаситена, количеството на добавките не трябва да надвишава 50% от общата маса на почвата, в противен случай теменужката ще започне да развива зеленина и съответно цъфтежът ще се окаже незначителен. Ето защо е най-добре да закупите специална почва, която е идеална за цветя, ще допринесе за тяхното развитие и виолетовата ще цъфти.

Пот

Как да се грижим за теменужкиНай-голямата грешка е засаждането на теменужка в голяма, обемиста саксия. Тъй като самата теменужка е малко цвете, нейната коренова система не е обширна и в просторна саксия, като не успее да запълни цялото свободно разстояние, тя няма да цъфти и да се развива, а листата на растението ще пожълтеят и изсъхнат.

Най-добрият вариант за теменужки е малки, компактни, малки саксии с диаметър три пъти по-малък от самия изход. За средно голямо цвете за възрастни е подходяща саксия от 200 мл, но ако растението е голямо, можете да вземете по-голямо гърне. За да може малка саксия, пълна с лека почва и малко цвете, да не пада постоянно и да не се обръща, тя може да бъде поставена на специална претеглена стойка.

Също така е важно да изберете правилния материал за саксията. За да не се задържа влагата в почвата и да не изгние нежната коренова система, в дъното на саксията трябва да има достатъчен брой дупки, така че производителите на цветя предпочитат пластмасови саксии. Глинените съдове бавно отстраняват влагата и това може да причини гниене и преовлажняване на почвата.

Болести и вредители

От всички причини, поради които виолетовата може да не цъфти, тази е най-лесна за определяне дори за начинаещ цветар. Погледнете отблизо почвата, листата и цветето, може би те се забелязват признаци на инфекция или паразити.

Най-популярните болести на теменужките и как да се справите с тях, които можете да направите у дома.

  • Виолетови вредителиФузариум. При неправилна грижа за растението (излишна влага, поливане със студена вода, тежка почва и др.) В корените му започва гъба, което води до загниване на корените. Виолетовата спира да цъфти, листата посивяват, падат, корените се отделят от почвата. За профилактика оплодете цветето с разтвор на фундозол.
  • Брашнеста мана. От липса на осветление, ниска температура или в прашна стая листата и стъблата на теменужките започват да се покриват с бял, като паяжина, цвят. За профилактика избършете листата с леко влажна кърпа, проветрете стаите. За лечение използвайте фундозол или бенлат.
  • Сиво гниене. От температурната разлика или изобилието от поливане по листата, цветята, дръжките се появява сиво-кафяв пухкав цвят, под който растителните тъкани гният. Отстранете заразените части на теменужката, третирайте я с фунгициди. Ако растението е мъртво, изхвърлете го с почвата.

За унищожаването на вредни насекоми учените предлагат много различни средства, но най-високоефективното и търсено лекарство е инсектицидът Inta vir. Лекарството има доста широк спектър на действие:https://myflower.desigusxpro.com/uhod-za-rasteniyami/udobreniya/intavir-ot-vrediteley-instrukciya-po-primeneniyu-preparata.html

Паразити и вредители на теменужки:

  • Червеи. Виолетовите листа са покрити с малки червени петна - това са местата, където паразитите са ухапали, някои от които могат да се скрият в гънките на листата. Ако извадите теменужката от саксията, тогава в почвата можете да видите женските насекоми, те лесно се забелязват по белия си цвят, телата им изглеждат покрити с бял мъх. Третирайте растението с актеллик или фитоверм, пресадете го в прясна почва, старателно почистете корените и ги напръскайте с актара.
  • Листните въшки най-често се появяват в апартамента заедно с прясно нарязани цветя. Насекомите се хранят с растителен сок, заразяват пъпки, цветя. За борба с тях използвайте моспилан или актеллик.
  • Кърлежи. Теменужките са обичани от няколко вида акари едновременно и е лесно да ги идентифицирате. След червения паяк на листата на теменужката остават червени точки, заобиколени от паяжини, след което тези листа се сгъват и изсъхват. Ако на младите листа в центъра на цветето се появят кръгли жълти петна, то това е дело на цикламен акар. Акарин или актелик ще помогнат в борбата с тези вредители.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.