Купуването на цвете и как да се грижим за циклама у дома?

Цикламата е едно от най-красивите стайни цветя и с право заслужава първо място в колекциите на любителски цветари. Небрежните производители на цветя обаче разказват на начинаещите различни приказки за предполагаемата му капризност, така че мнозина му отказват. Не бива да вярвате на такива хора, защото дори обикновеният здравец е супер капризно растение за тях.


От незапомнени времена цикламените са се отглеждали на первази на прозореца от нашите баби без никакви проблеми и не само заради красотата си, но и полезни свойства, защото коренът му има отличен ефект при лечението на синузит.

Видове циклама

По това време европейската циклама или, както се нарича още, алпийската теменужка, може да бъде по-често срещана. В днешно време най-популярна е нейната персийска форма... Те не се различават много един от друг в грижите, но характеристиките на всеки от тях все още трябва да бъдат взети под внимание.

В природата, разбира се, има много повече от тях, да не говорим за хибридите, отглеждани от животновъдите. Домашната циклама преди се е смятала за цъфтящо зимно цвете, защото цъфти през зимния период до настъпването на пролетта. Хибридите по външния си вид белязаха целогодишния сезон, способността да цъфтят независимо от сезона. Именно тези цветя придобиваме под името „персийска циклама“.

Трудно е да се каже дали тяхната хибридност е повлияла на лечебните свойства, но фактът, че грудката е останала същата отровна, е сигурен. Затова бъдете внимателни. Цикламената грудка е голяма, дори миниатюрните й екземпляри имат диаметър 8 см, докато гигантите могат да се различават с 30 сантиметра.

Покупка

Цветето на цикламата е много красивоАко решите да купите не готово растение в саксия, а само неговата грудка, тогава попитайте продавача за външния му вид и възраст, внимателно го разгледайте. Той трябва да има тежка маса, да бъде твърд и издръжлив. Вижте дали грудката има пъпки, които са разположени в горната й част.

Когато купувате цяло растение, също го огледайте внимателно от всички ъгли. Листата не трябва да висят вяло, необходимо е те да са свежи. Персийската цикламена грудка е на повърхността, на допир е гладка, без бръчки. Растението се купува през октомври или ноември - в началото на цъфтежа. Повечето пъпки трябва да бъдат неотворени, като в този случай цветята ще продължат по-дълго.

Циклама: домашни грижи

Растението се нуждае от добри грижи и компетентен подход.

Избор на място и осветление

Не забравяйте, че домашната циклама не понася течения, но застоялият въздух е вреден за нея. Растението се нуждае от добро осветление, следователно местоположението на перваза на прозореца е точно това, от което се нуждае, обаче, по-добре е да го поставите на неотварящ се прозорецно в редовно проветриво помещение. Струва си да се отбележи, че той се нуждае от добро осветление само през периода на пъпка и цъфтеж, а през периода на почивка е напълно ненужно за него.

Цикломен
Ярък букет от циклама, показан на снимкатаЦикламена грудка преди засаждане в земятаДомашна циклама - саксийно растениеЦикламата в саксия е показана на снимката

Това важи особено за персийския тип циклама, при който този период е ясно изразен.По това време той просто хвърля листа и преминава в състояние на сън. Европейският вид също се нуждае от почивка. И двата вида се поставят на хладно място без ярка светлина.

Много потенциални производители на цветя съветват начинаещите да поставят грудки в хладилника, след като ги отделят от саксията. От това не можеш да направиш, тъй като след такова изпълнение растението няма да се събуди. Това ще сложи край на грижите ви за него. Така че оставете го в тенджерата.

Температура

Цикламата расте и цъфти много добре у дома.Домашната грижа за цикламата предполага оптималната температура на съдържанието. По този повод бих искал още веднъж да се спра на избора на перваза на прозореца като правилното място за това цвете. Тъй като едва ли е възможно да се намерят температури до 15 градуса в стаята, защото циклама за здравословно и правилно развитие този показател е необходим в диапазона от 6-15 градуса над нулата... Ако температурата е по-висока, тогава цъфтежът ще стане оскъден и краткотраен. Следователно видовете, цъфтящи през зимата, изглеждат по-представителни.

Овлажняване на почвата, въздуха, торене

Цикламата не обича преовлажняване или изсъхване от земна кома. Оптималното решение би било да се полива през палета. Тъй като по време на горното поливане, водата може да достигне точката на растеж на грудките, което ще доведе до гниене и смърт на растението.

Същата причина не позволява пръскането на цветето, особено по време на цъфтежа. Цикламата обаче изисква висока влажност. то може да се подреди с помощта на палет с мокра експандирана глина, където е поставена саксията за цветя, а също така е лесно да се поставят съдове, пълни с вода до нея.

Как правилно да се грижим за цикламаАко наскоро сте придобили тази грандиозна реколта, трябва да забравите за торовете за 2-4 месеца, защото в субстрата има повече от тях, отколкото е необходимо. След това време тор се внася два пъти месечно, с изключение на периода на покой. Дайте предимство на течните торове за цъфтящи растения. Не използвайте сложен минерален тор, тъй като той съдържа много минерални соли, което е вредно за цветето.

Прехвърляне

Много професионални производители на цветя съветват презасаждането на цикламата след период на покой, но е по-добре да оставите цветето в саксията за 2 години, когато възникне нужда. Тя идва, когато грудката не се побира в саксията, но това се случва, като правило, точно веднъж на 2 години. След това време трансплантирайте.

Когато засаждате, вземете предвид сорта циклама. По този начин европейският вид е напълно потопен в земята, докато персийският му колега е само наполовина. За персийската циклама е необходима саксия, дори малко тясна, разстоянието до стената не надвишава 2-3 см. Засадете европейския вид в по-просторен. Това се дължи на растежа на корените. При персийските видове те са насочени надолу, а европейският пълни контейнера с тях през целия обем. Някои производители предпочитат да оставят някои от корените на европейския сорт и навън.

Земята се купува в магазин, където можете да си купите готови специално за циклама, но можете да го приготвите сами... За да направите това, вземете:

  1. субстрат за кактуси.
  2. листен хумус и торф се добавят в контейнера в равни пропорции.

Необходим е и дренаж. След засаждане на цвете изобилно поливане с цикломен е забранено.... Трябва само леко да навлажнете почвата. Поливането се увеличава постепенно след появата на първите издънки.

Размножаване

Как да се грижим за циклама - снимка на растениетоНай-простият начин е размножаването на филиални грудки. За да направите това, просто трябва да отделите младата грудка от майката и да я засадите в отделен контейнер. всичко други начини за размножаване на цикламапо-специално чрез семена не са ефективни. Начинаещ цветар едва ли ще се справи с такава задача.

За него ще бъде особено трудно, ако растението се размножава чрез разделяне на грудката. Ако нямате умения и опит, тази „хирургическа операция“ няма да бъде възможна. Тъй като в света много грудкови растения, циклами, бегонии и други са били унищожени в процеса на тези операции.

Размножаването със семена не е толкова радикален начин, но ако нямате търпение, тогава може да не чакате цветните кълнове. Семената могат да поникнат в зависимост от вида на растението от 10 дни до 6 месеца. След това все още трябва да изчакате цъфтежа.

Контрол на вредителите и болестите

Както всички други растения, живеещи вкъщи, цикломенията няма да навреди или да бъдат нападнати от вредителиако грижите са направени правилно и задълбочено. Въпреки това могат да се очакват следните проблеми:

  • От вредителите най-ужасното насекомо е цикламеният акар. Когато врагът атакува, листата на цикламата стават твърди, краищата се сгъват и на обратната страна се вижда сиво покритие, наподобяващо прах. Листата започват да отпадат или да станат летаргични и безжизнени. Засегнати са и пъпките. Цикламеновият акар е много малък и незабележим. Растението ще бъде подпомогнато от лекарството Agravertin или друго средство срещу паразити - Fitoverm. Обработката се извършва два пъти на всеки 10 дни. Опитът на производителите на цветя показва, че е ефективно да се справим с него само в началните етапи на поражението, но ако се загуби време, не е възможно да се спаси растението.
  • Други вредители също могат да бъдат нежелани гости. Така че, цикламите обичат трипси, листни въшки, акари, но те не са толкова ужасни като предишния нападател. При тях неприятностите не са толкова фатални.
  • Сред болестите има саждиста гъбичка, която се появява след инвазията на листни въшки. Растението може да се разболее от късна гниене, антракноза.

Деликатни, необичайни и ефектни цветя от циклама, отглеждани у дома с внимателни грижи и внимание, в състояние да създаде радостна атмосфера в къщата... Особено се нуждаем от положителни емоции през зимата, когато има толкова малко слънчеви дни. По това време повечето видове циклама цъфтят и днес се научихме как да се грижим за нея.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

1 коментар

    1. АватарΔημητρης Ταταριδης

      благодаря за коментарите към цветето! сега разбирам защо цветето ми цъфти през зимата, а моето съседче през пролетта и лятото! просто розови сортове и на пръв поглед са много сходни!

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.