Особености на грижата за цъфтящи теменужки през зимата

Виолетовото е топлолюбиво африканско цвете, което се е настанило на почти всеки перваз на прозореца. С намаляването на светлата част от денонощието и сезонното охлаждане, растенията могат да спрат да цъфтят и ако не се полагат правилни грижи, може изобщо да не оцелеят през зимата. За да се помогне на цветето да презимува, е необходимо да се спазват правилата за специфични грижи.

Избираме пота

В природата корените на теменужките не навлизат дълбоко в почвата, а се разпространяват по повърхността на земна кома, същият принцип важи и за стайните растения. Изборът на саксията се основава на размера на растението, максималната височина за възрастен екземпляр е 9 см. Основният принцип, по който се извършва изборът на контейнери, е еднаквата стойност на височината и диаметъра. Стандартните параметри на саксиите за теменужки с различни размери са както следва:

  • големи храсти - 9х9 см;
  • среден - 7х7 см;
  • мини-теменужки - 5х5 см.

По-късно, когато растението расте, обемът на саксията не се увеличава. Цветето се разклаща и трансплантира в същата саксия. Ако храстът е твърде просторен, той ще започне интензивно да увеличава зелената маса и можете да забравите за яркия и обилен цъфтеж.

Правилна почва

Зимата не е най-доброто време за трансплантация на теменужки. Но ако е необходима трансплантация, предпоставка, която значително ще увеличи вероятността за оцеляване, е правилната почва. За всякакви сортове теменужки почвата е оптимална по състав - листна. Основата му са изгнили листа с добавка на копка и различни пълнители. Като добавки за теменужки най-голяма стойност имат торфът, иглолистната почва или кокосовите влакна. Такава почвена смес перфектно прониква във водата, не пречи на въздушния обмен и не се превръща в бучка, която предотвратява растежа на растенията.

слънчева светлина

За южно растение един от най-важните фактори за растеж и цъфтеж през студения сезон е адекватното осветление. Оптималното разположение на теменужките в къщата е перваза на прозореца от западната и източната страна. Ако поставите растението от южната страна на апартамента, слънцето може да провокира появата на изгаряния, а от северната страна липсата на светлина ще потисне растежа. През студения сезон растенията на прозорците се страхуват не само от краткото дневно време, но и от течението. За да се осигурят подходящи условия за растеж и цъфтеж, саксиите са изложени на стелажи, оборудвани с флуоресцентни лампи, които осигуряват дълги светлинни часове (12 часа).

Температурен режим

Оптималният температурен режим за цъфтящи теменужки е + 20-22 градуса по Целзий. Допустимото намаляване през зимния период не трябва да бъде по-ниско от +16, в противен случай растежът ще спре и трансплантацията ще бъде опасна за живота на растението. Вятърът и студеният въздух от улицата са опасни за растението, но повишената температура няма най-добър ефект. Растенията, разположени над радиаторите и изложени на горещ въздух, могат да доведат до гниене или пожълтяване на растенията. Храстите могат да бъдат защитени през този период чрез поставяне на саксиите в палети с навлажнена експандирана глина, мъх и други материали, задържащи влагата.

Влажност

Освен по-високите температури, централното отопление през зимата създава и друг проблем - ниската влажност на въздуха. За да се осигурят идеални условия за теменужките, е необходимо да се поддържа влажност на 50% с допустимо намаление до 40%, но достигането на това ниво е доста трудно.За да поддържате влажност, можете:

  • поставете цветя в кухнята, където честотата е често по-висока, отколкото в другите стаи;
  • вземете домакински овлажнител, който ще бъде полезен не само за цветя, но и за хората;
  • закачете мокри кърпи на отоплителни радиатори;
  • овлажнявайте въздуха от спрея, като избягвате директен контакт с капки вода и върху листа и цветя.

Примамка

За обилен и жив цъфтеж на теменужки е необходимо редовно торене. Трябва да изберете подхранване от следните категории:

  • минерални - суперфосфати и други монокомпонентни добавки;
  • сложни - с достатъчно съдържание на необходимите микроелементи;
  • органични - хумус или хумус, обикновено се въвеждат по време на засаждането.

Най-добрият ефект и обилния цъфтеж могат да бъдат постигнати чрез редуване на минерални и органични торове и подхранване на растението на всеки две седмици.

При спазване на всички правила за грижи, термофилните теменужки ще украсят къщата с ярки цветове не само от април до октомври, но и през зимата.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно, при условие че е публикувана връзка към източника.