Методи за отглеждане на теменужки с лист у дома

Виолетовото е популярно закрито цвете, което може да украси всяка стая. Ако се грижите правилно за него, той ще зарадва стопанина си с обилен цъфтеж. Има много разновидности на такова растение.

Много градинари се интересуват от въпроса: как се размножават теменужките? Най-често срещаният начин е с лист. Размножаването на теменужки с лист у дома се извършва по два начина - директно в земята или във вода. Нека ги разгледаме по-подробно.


Как да изберем правилния лист за засаждане?

Успешното отглеждане на ново цвете зависи от това колко правилно е избран листът за размножаване. За това посадъчният материал трябва да се взема само от напълно здраво растение, но в същото време трябва да се вземе предвид фактът, че листата, разположени в долния ред на изхода, не могат да се използват. Те са вече на възраст и след вкореняването им няма да могат да формират деца много дълго време.

Също така, за размножаване не можете да използвате листата, които са близо до центъра на изхода... Факт е, че по време на събирането на посадъчен материал на това място е доста лесно да се повреди центърът на растеж на теменужката и това се отразява негативно на цветето.

Материалът, който ще се използва за засаждане на нов образец, трябва да се вземе от втория или третия ред от дъното на изхода. Именно тези листа се считат за оптимални, за да се вкоренят бързо и да се получат деца. Също така, за възпроизвеждане на цветя се избират само здрави и еластични листа, които имат характерен цвят на листната плоча, без никакви драскотини, петна или други повреди.

Много любители на цветята поръчват посадъчен материал по пощата, което често е така губи своята еластичност... В този случай тя трябва да се накисне напълно в слаб разтвор на калиев перманганат в продължение на няколко часа, след което се изсушава.

Как правилно да отрежете стъблото на листа за вкореняване?

Как се засажда теменужкаМного неопитни производители смятат, че е достатъчно да вземете виолетов лист и да го засадите. В този случай не трябва да се очаква нищо добро. Посадъчният материал, а именно стъблото, трябва да бъде правилно подготвен за по-нататъшно вкореняване. Това се прави по различни начини.

Първият метод е да отрежете стъблото с остър нож или острие. Тези устройства са необходими преди процедурата. втрива се с алкохол... Виолетовото листо се поставя върху твърда повърхност, след което се прави скосяване с едно движение при точно 45 градуса. В зависимост от диаметъра на съда за отглеждане на цвете, оставете бут с дължина 3 - 5 см, след което листът се поставя да изсъхне или пресен разрез се поръсва с активен или въглен.

Вторият метод е, че върхът на стъблото просто се отчупва на необходимото разстояние от листната плоча. Този метод се извършва в случай, че под ръка няма остър нож или няма какво да дезинфекцира острието му.

Как се размножава виолетов лист: методи

За вкореняване на посадъчния материал, използване за метод:

  • във вода;
  • на земята.

Размножаване на теменужки с лист във вода

Възпроизвеждането на това цвете у дома по този начин се счита за най-популярното.В този случай е необходимо да се използва съд от тъмно стъкло, в който се излива хладна преварена вода с предварително разтворена в нея таблетка активен въглен. Стъблото се потапя във вода не повече от 1 cm.

Нивото на течността в контейнера трябва винаги да се държи под контрол и при необходимост да се добавя. Скоростта на поява на корени върху среза на стъблото директно зависи от сорта на теменужките и температурата в помещението. Вкорененото листо трябва да се трансплантира в земята, когато дължината на корените в среза ще достигне един сантиметър.

Опасността от извършването на този метод на размножаване е, че разрезът може да започне да гние или да почернее. В този случай повредената част се отстранява и листът се поставя в нов съд с чиста вода.

Как да засадите теменужка в почвата? На първо място, дръжката не трябва да е много дълбока, в противен случай младите розетки ще си проправят път към повърхността за доста дълго време, в резултат на което ще отслабнат и изобщо няма да се излюпят. Почвата около резника се уплътнява и навлажнява, след което контейнерът се покрива с полиетилен, създавайки парников ефект. Веднага след като над повърхността на почвата се появи млада зеленина, филмът трябва да се отстрани.

Размножаване на теменужки с лист в земята

Как се размножава виолетовотоЗа този метод обикновено използвайте еднократни пластмасови чаши, в дъното на които са направени дренажни отвори с остър предмет, за да се предотврати застоя на вода в почвата и да се избегне развитието на гниене.

Също така на дъното на чашите се поставя следният дренаж:

  • камъчета;
  • парчета натрошена пяна.

Такъв слой трябва да покрива дъното на контейнера с не повече от 2 см. Върху него се изсипва почва, но не до самия връх, оставяйки свободно място за поставяне на листа под ъгъл от 30 до 45 градуса... За да го засадите в земята, направете малка депресия. След засаждането на стъблото се поръсва с пръст, която леко се набива за стабилността на посадъчния материал. За да предотвратите допира на листовата плоча със земята, тя трябва да се подпира с клечка за зъби.

Възпроизвеждането на теменужки от лист по този начин се извършва в специална оранжерия. Ако отсъства у дома, можете да създадете парников ефект, като покриете контейнера с полиетилен и го поставите на топло и светло място, като редовно навлажнявате субстрата. В никакъв случай посадъчният материал не трябва да се поставя на пряка слънчева светлина, тъй като високата влажност и топлина могат да унищожат теменужката от листата.

Необходимо е да се трансплантира виолетовото на постоянно място само когато излизат нови достигна в диаметър над 3 cm.

Размножаване на теменужки от фрагменти от листа

Този метод на размножаване се използва за много редки видове теменужки или ако листът е започнал да гние. За да се предотврати по-нататъшното разпространение на гниенето, стъблото трябва да се отчупи в самата основа на листната плоча, а самото листо се нарязва на няколко фрагмента с остър нож. Основното е, че фрагментът има поне една вена.

Доста често виолетовите се размножават с помощта на 1/3 от горната част на листа с хоризонтален разрез. Такъв фрагмент се оставя за няколко минути, за да може филмът да покрие прясното нарязване, след което се обработва въглен или активен въглен... След това плочата трябва да се постави в контейнер с пръст, така че разрезът да прилепва плътно към почвата. Полиетиленът се използва за създаване на парников ефект у дома.

Този метод за отглеждане на теменужки от части от листа води до много повече бебета, тъй като те излизат от всяка жилка.

Необходими условия за отглеждане на теменужки

За да може една теменужка от лист бързо да се вкорени и впоследствие да расте силна и здрава, трябва спазвайте следните препоръки:

  • Какви условия са необходими за размножаването на теменужкипочвата трябва да е лека и питателна, добре пропусклива за въздух и влага;
  • оптималната температура за отглеждане е 22 - 26 градуса;
  • трябва да се извършва равномерно и редовно поливане;
  • дневните часове трябва да са поне 12 часа;
  • въздухът трябва постоянно да се овлажнява.

По този начин умножаването на теменужка от лист у дома, макар и обезпокоително, е напълно оправдано. Основното нещо е изберете желания метод и следвайте всички необходими препоръки. Само в този случай тя ще расте силна и здрава, зарадвайки собственика с великолепните си цветя.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.