Отглеждане на рогати теменужки от семена у дома

Виолетово (saintpaulia, viola) е малко, невероятно топло цвете. Той се нарежда на първо място сред стайните растения. Теменужките се различават по форма и шарка, имат огромна гама от цветове и много нюанси - от бяло до тъмно синьо. Има няколко десетки хиляди разновидности на теменужки и всички те са различни: хавлиени и прости, многоцветни и едноцветни, с дантелени волани. Зад всеки сорт стои много труд на животновъдите.


В природата Сенполия расте в Южна и Централна Африка и има около 20 вида... И повече от 2 хиляди сорта и хибриди бяха отгледани от животновъдите. Теменужките цъфтят 9 месеца в годината.

Най-популярният от всички сортове сенполии е рогата виолетка. Може би няма нито един човек, който да не познава това красиво и нежно цвете. Тя има много други имена: "Анеми", "виола", "полеви братя", "брат и сестра", "молци".

Цветовете и хибридите на рогата виолетка са различни; в природата се срещат дори черни цветя с ярки петънца. Всеки цветар иска да има такива цветя в колекцията си. И затова те трябва да бъдат правилно засадени. Тези цветя са непретенциозни и бързо ще започнат да радват окото на собственика с отличния си цъфтеж.

Популярни сортове рогати теменужки

 • Виолетови сортовевиола трицветна (Pansies) - трицветно цвете, височина не повече от 20 см, може да расте в дивата природа, цъфти през целия сезон;
 • виола Vitroka - градинско растение, височина 40 см или повече, цветът на цветята е много разнообразен - до черно;
 • рогата виола - люлякови или лилави цветя, когато цъфтежът образува дебел килим, цъфти от ранна пролет до първата слана;
 • виола Алтай - цъфти много красиво два пъти в сезона;
 • Виолата е ароматна - пчеларите я обичат много, тъй като има необичаен аромат, който привлича пчелите. Използва се в парфюмерията за производство на етерични масла;
 • виола Сорория - една от първите, които цъфтят, още през май можете да се любувате на нейния цъфтеж;
 • виола жълта - много непретенциозно растение, расте при всякакви условия, цъфти с ярко жълти цветя. Дори начинаещ цветар може да го отглежда.

Рогата виолетка от семена

Как да отглеждаме теменужка от семена? Този въпрос си задава всеки цветар, който иска да засади тези красиви цветя в градината си. Лесно е да се отглежда от семена, точно както чрез резници. Единственият недостатък при такова възпроизвеждане е трябва да изчакате цъфтежа още малко, но ще бъде по-устойчив на различни болести и разсадът ще бъде доста силен.

Експертите предлагат да се отглежда това цвете в специални торфени таблетки, тъй като те имат всички необходими хранителни вещества и запазват определено съдържание на влага.

Отглеждане на теменужки в торфена таблетка

Трябва да се приготви необходимия брой таблетки - колко семена са приготвени. Потопете хапчето в топла вода, оставете го да набъбне. След това поставете семе на таблетката и го покрийте с малко пръст, ако засаждането става на открито.

Вкъщи поставете таблетки със семена в чаши или кутии, покрийте отгоре с фолио, за да създадете парников ефект.

Отглеждане на рогати теменужки от семена

Обикновено семената се засаждат по следната схема:

 1. Начини за отглеждане на рогата виолеткаСемената се събират в края на август и се засаждат в края на януари и началото на февруари.Когато растението избледнее, на мястото на цветята се образуват кухини, след което те започват да изсъхват. Семената трябва да се събират преди отварянето на шушулките, в противен случай всички семена ще се окажат на земята. Първият признак на узряване на семената е, че семенната шушулка се обръща нагоре.
 2. След като кутиите са събрани, семена се изваждат от тях и се сушат. Съхранявайте в хладилник. Времето за засаждане на семена може да се различава, всичко зависи от периода на цъфтеж на теменужката. Ако производителят има нужда от тях да цъфтят още през май, тогава семената трябва да бъдат засети не по-късно от февруари.
 3. Поръсете семената отгоре с лека почва, пясък или торф.
 4. Когато се появят три истински листа, цветята се гмуркат на разстояние 20х20 см.
 5. В края на лятото младите теменужки се засаждат в земята, така че да цъфтят обилно през пролетта.
 6. За да се отгледа многогодишна рогата виолетка, семената трябва да се засяват веднага след прибиране на реколтата в предварително подготвени цветни лехи. След засяването почвата обилно се полива с дифузер.

Вътрешна виолетова

Всяка домакиня има стайни растения на перваза на прозореца в апартамент или къща. И повечето имат виолетова. Има огромен брой разновидности на домашните теменужки. Те обичам добрите грижив противен случай те могат да умрат.

Това цвете расте добре на естествена светлина, но не понася пряка слънчева светлина. Виолетовата вирее най-добре на северния прозорец. Ако това не е възможно, тогава цветето трябва да бъде защитено от пряка слънчева светлина, например, покрийте стъклото с тюл. Тюлът е този, който ще създаде необходимото осветление за нея.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.