Гербера на закрито, грижа за цветя у дома

Гербера принадлежи към многогодишните тревисти растения от семейство Астер. Другото му име е Transvaal daisy или Transvaal daisy (това име най-често се среща в английската литература). Много видове гербери произхождат от Южна Африка и остров Мадагаскар. Те растат и в тропиците на Азия.


Гербера може да се отглежда в оранжерии (както расте по целия свят) - за нарязване на букети. Също така се засажда в градини и у дома в саксии, като стайно растение. Тя цветето много прилича на лайка, а цветовете са много разнообразни. Няма само синя гербера.

Грижата за гербера е проста. Това цвете обича светлината и топлината, с подходяща грижа за него и спазване на основните условия, това стайно растение ще радва собствениците си с красиви цветя за дълго време. Ще ви запознаем с всички правила за грижи в нашата статия.

Гербери в саксия - как да се грижим?

Преди да засадите това растение, трябва да вземете саксия. Тя трябва да е предимно дишаща, така че най-добрият саксия за цвете гербера е глинен съд. Оптималната температура на съдържанието по време на цъфтежа на гербера е 17-23 градуса. През зимата, след цъфтежа до февруари - 11-13 градуса.

Започнете да си тръгвате

По принцип всички цветя след цветарски магазин изискват незабавно презасаждане. Но това не се отнася за стайни гербери. Това цвете само по себе си е много деликатно и отнема време да се адаптира. Следователно трансплантацията се извършва след две до три седмици.

Самата Гербера ще ви уведоми кога да я трансплантирате (самото растение ще се развесели и листата ще стартират). Това означава, че цветето е готово за трансплантация. В магазина герберата е била във временна почва, така че след пресаждането трябва да се подхранва със сложни торове - веднъж на всеки три дни.

Трябва да се има предвид, че земята трябва да бъде напълно променена, без да броим този, който е останал в корените. Преди засаждане е препоръчително да напоите саксията с вряща вода, за да не се зарази.

Нюансите на грижите

 1. Гербера на закритоОсветление и местоположение. Тъй като домашното растение гербера е светлолюбиво и продължителността на цъфтежа зависи от дневната светлина, трябва да изберете място, където има ярко разсеяно осветление. Помещението трябва да е добре проветриво. При топла температура навън е по-добре да изнесете герберата на балкона, тъй като тя много обича топъл чист въздух.
 2. Почвата. Тя трябва да е леко кисела. Най-подходящи са листни почви, торф и пясък в съотношение 2: 1: 1. Листната почва е необходима два пъти повече от торфа и пясъка.
 3. Да се ​​полива гербера в саксия трябва да бъде така, че почвата да е винаги влажна - тя не може да изсъхне. Поливането трябва да се извършва с утаена вода със стайна температура, тъй като тя не понася студена вода. Трябва да поливате в ръба на саксията, така че водата да не попадне в изхода на корена. Друг начин за поливане е през картер: изсипете вода в него и източете излишната вода след половин час, така че да няма застой на вода, тъй като това може да доведе до образуване на брашнеста мана или гъбични заболявания.
 4. Пръскане. Поне веднъж на ден трябва да пръскате домашната си гербера (само листа, а не цветя), така че да няма капки в изхода. Когато въздухът в помещенията е сух, особено по време на отоплителния сезон, герберата расте слабо.
 5. Подхранване. Цветето на гербера не понася органични торове; в никакъв случай не трябва да се добавя хумус или хумус в почвата. Трябва да се подхранва 3-4 пъти месечно само със сложен минерален тор.
 6. Прехвърляне. Трябва да се извършва при необходимост през ранната пролет в саксия, която е малко по-голяма от предишната. Ако това цвете е засадено веднага в голяма саксия, то то няма да цъфти дълго време.
 7. Подрязване. У дома герберата не се нуждае от резитба. Цветовете, които са избледнели, трябва да бъдат премахнати (по-добре е да ги счупите, но не и да ги отрязвате), тъй като те ще възпрепятстват растежа на растението.
 8. Размножаване. Герберите могат да се размножават у дома чрез семена, резници или разделяне на храста. Семената се засяват през пролетта в листна почва с добавяне на пясък на дълбочина 5 мм. След появата на четвъртата листовка, растенията се настаняват в отделни саксии. От засяването на семена до цъфтежа - 11 месеца. Чрез разделяне герберите се размножават само след четири години. По този начин се размножават гербери от ценни и редки сортове.

Болести и вредители на стайни гербери

От какво може да се разболее гербера?Ако няма достатъчно влага в почвата или сух въздух в стаята, тогава върху герберата паяк акари може да започне... Първият признак на това заболяване са пожълтели листа, които по-късно падат. За да предотвратите това, трябва редовно да пръскате листата с вода няколко пъти на ден.

Брашнестата мана се появява при внезапни промени в температурата, поливане със студена вода или при многократна употреба на азотсъдържащ тор.

При липса на влага, герберата е засегната от листни въшки и белокрилка, а с увеличаване на влагата, бяла и сива плесен. У дома, когато се грижите за цвете за такива заболявания отстраняват се болните листа... Друга грижа е следната: необходимо е да се намали влажността, а самото цвете трябва да се напръска с разтвори, съдържащи мед (разтвор на меден сулфат).

Ако спазвате всички условия за грижа за гербера у дома, тогава това цвете винаги ще радва окото с красивия си цъфтеж.

Хербера

Гербер трябва допълнително да се храни. След засаждането минералните торове се внасят след 7-8 седмици. Подхранването на това растение се извършва през пролетта два пъти месечно, през лятото - три пъти месечно.

Когато на листата на гербера се появят бледи участъци (липса на магнезий), въвеждане разтвор на магнезиев сулфат - 10 g на 5 l вода.

Естествен цикъл на развитие на екзотична лайка

За да се грижите правилно за стайна гербера, трябва да пресъздадете естествена среда за нея у дома. Изглежда така:

 • Гербера и нейните разновидностигербера от края на лятото до края на есента радва с красиви цветя;
 • Ноември - февруари цветето се нуждае от мир, за да натрупа сили за следващия цъфтеж;
 • от средата на февруари поливането се увеличава, броят на превръзките; по това време герберата започва да расте активно;
 • с подкрепата на такъв ритъм на растеж, след четири години цветето се заменя с ново или се подмладява.

Може гербера лиши състояние от покой, но след две години тя ще се умори и такова цвете ще бъде неподходящо за по-нататъшно отглеждане.

Сред различните сортове гербери освен домашни има и градински. Те също имат цветя в различни нюанси и са толкова красиви, колкото герберите на закрито.

Вътрешни гербери
Как да засадите гербера в къщатаГрижа за гербераГербера на закритоСортове и видове гербериЕгербера цъфтиЗасаждане на семена на гербераЦъфтяща гербераГербера на закритоЦвят гербераДомашна гербераКак да отглеждаме гербераГербера в саксияДомашна гербера и грижа за неяОписание на цветето гербераГербера на закрито

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно, при условие че е публикувана връзка към източника.