Засаждане и грижи за гербери в градината

Градинската гербера е много популярно цвете сред любителите на цветята. Това растение наподобява на външен вид лайка и може да се отглежда в градината и у дома. В знак на благодарност за правилната грижа, герберата ще благодари на собственика си с красив цъфтеж.


Но не много хора знаят как да го отглеждат сами. Това цвете е капризно и капризно и е доста трудно да се отглежда без специални познания. И така, какво е градинска гербера? Засаждането и грижите за това невероятно растение също ще бъдат разгледани.

Характеристики на градинската гербера

Това цвете принадлежи към семейство Asteraceae, чийто размер може да достигне височина 20 - 30 см. Дебела листата му се събират в изход, над които се издигат дръжките. В диаметър съцветията достигат 12 см, всеки от които е в състояние да цъфти около месец. Самото растение цъфти през цялото лято, тоест около три месеца. През това време върху него могат да се образуват до 20 цветя.

Гербера може да се отглежда както на открито, така и у дома. В последния случай се използват неговите сортове джуджета и целият сортов спектър обикновено се използва за размножаване в градините. Това растение се характеризира с красиви цветя от различни нюанси, както и дълъг и обилен цъфтеж.

Отглеждане на разсад

В днешно време можете лесно да закупите пакет от семена. Основното е, че датата е нормална, т.к. покълването им продължава 7 - 8 месеца... Отглеждането на гербери от семена започва с пристигането на пролетта, но някои производители могат да извършат този процес по всяко време на годината.

За да отглеждате разсад от семена, най-добре е да използвате лека смес за саксии с равни части:

 • Градина Гербера е красиво многогодишно цвете, което расте в градината.пясък;
 • торф;
 • перлит;
 • листна земя.

Много хора използват специални кутии за мини оранжерии за тези цели или веднага засаждат и растат в саксия.

Почвата трябва да се разхлаби, след което семената започват да се излагат на повърхността ѝ. Отгоре на тях поръсете с малък слой субстрат и навлажнете със спрей. След това контейнерът се покрива с найлоново фолио или стъкло.

Разсадът трябва да бъде защитен от прекомерно голямо количество пряка слънчева светлина; за тези цели е по-добре да се използва разсеяна светлина. Ако семената са засадени през март, тогава стайната температура ще бъде достатъчна за отглеждане. Основното нещо е да се извършва редовна вентилация. и от време на време пръскайте горния слой на почвата с вода, предотвратявайки изсъхването му. Първите издънки могат да се появят в рамките на 10-14 дни.

След още две седмици започват да се появяват първите листа и веднага щом в разсад се появят 3 - 4 листа, те се вземат за разсаждане на кълнове. Веднага след като периодът на нощните студове отмине, разсадът се трансплантира на открито.

Отглеждане на гербери в открито поле

Градинската гербера е влаголюбиво и топлолюбиво растение, поради което възникват определени трудности при отглеждането ѝ. Нейната голяма листата са способни да изпарят голямо количество влага, което прави това цвете зависимо от влажността и температурните условия на местообитанието му. Гербера не понася твърде влажна почва.

Мястото, където ще се отглежда цветето, трябва да е слънчево и защитено от течение. Засажда се на лек склон в средната му част. Почвата трябва да е рохкава и богата на минерали и азот. Но си струва да се вземе предвид фактът, че азотът в големи количества допринася за увеличаване на размера на растението поради зелената част, а не поради цветята му.

За да може герберата да цъфти възможно най-дълго, почвата трябва да има достатъчно:

 • Гербери в оранжерия - снимка на цъфтящи растения.фосфор;
 • магнезий;
 • калий;
 • манган.

С дефицита си растенията или изобщо не цъфтят, или цветята им ще са малки. Наложително е да се осигури дренаж и поливане директно под корена... Ако направите това отгоре, ще има излишък на влага и цветето може да изгние.

Освен това почвата трябва да е богата не само на органични вещества, но също така да съдържа голямо количество гниещи, но не и гниещи растителни части. Горската почва се счита за най-добрият вариант.съдържащи много гниещи листа.

10 месеца след засаждането на разсада, герберата цъфти, зарадвайки собственика си с цветни цветя. Плодовете на това растение са представени под формата на кутия със семена.... Те се събират, а през следващата година от тях се отглеждат нови цветя. С пристигането на есента корените трябва да бъдат изкопани, така че зимуването да става на по-топло място.

Грижа за градинската гербера

Засаждането и грижата за гербера в градината изисква спазване на определени правила.

Поливане

Това цвете е много чувствително към температурата на водата и количеството поливане. Водата трябва да е топла и мека и да се полива в корена, но по този начин, така че почвата да не ерозира и корените не бяха изложени. По време на активен растеж поливането се извършва по-обилно и по време на цъфтежа трябва да бъде сведено до минимум. През останалото време растението трябва да се полива умерено.

Осветление и хранене

На цветето трябва да се осигури необходимото осветление, в противен случай то ще се разтегне, а цветята му ще бъдат малки и редки.

Също така, растението трябва редовно да се храни със смес от минерални торове и кравешки тор, богат на:

 • Градинските цветя на гербера растат красиво в страната.калий;
 • манган;
 • фосфор;
 • магнезий.

За целта оборският тор се поставя в съд с вода и тази каша се разбърква от време на време. След това там се добавят минерални торове, и преди поливане, този концентриран разтвор трябва да се разрежда 5 пъти. Подхранването се прилага 2 пъти месечно.

Отглеждане на цвете от семена у дома

Герберите могат да се отглеждат целогодишно у дома. За засаждане на семена е необходима голяма кутия или саксия. Като пръст се използват различни глинени смеси и не забравяйте за дренаж. Също не забравяйте да наблюдавате нивото на киселинност на почвата, повдигане или понижаване, което може значително да навреди на растението. Поръсете семената отгоре с 5 мм слой пясък и след това го навлажнете. За по-добро покълване на семената у дома, контейнерът трябва да бъде покрит с найлоново фолио или стъкло.

За да могат герберите от семена да покълнат успешно, е необходимо да се спазва определен температурен режим, който трябва да бъде 16 - 18 градуса. Разсадът трябва редовно да се навлажнява и проветрява. След около 10 дни трябва да се появят първите издънки. как само те пораснат малко, трябва да бъдат трансплантираникато използвате голяма кутия или малки саксии за тази цел. Ако е избран голям контейнер, тогава разстоянието между разсад трябва да бъде най-малко 5 см. Впоследствие грижите за герберите трябва да се извършват в съответствие с правилата.

По този начин отглеждането на гербера от семена, както и засаждането и грижите за това цвете в градината, е доста трудно. то растението е доста мрачно, способен да наложи определени изисквания за отглеждането му, неспазването на което води до факта, че цветето може дори да спре растежа и развитието си.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.