Глоксиния: грижи и отглеждане у дома, размножаване

Глоксиния е елегантно цъфтящо стайно растение, което е популярно сред производителите на цветя. Той спечели любовта с невероятната си красота, която грациозно се вписва във всеки интериор. Това цвете завладява всички с невероятната и уникална яркост и изтънченост.


Глоксиния. Външен вид

Красива глоксинияСтайното растение е многогодишно растение, което има грудково коренище... Стъблото на глоксиния е късо с големи сочни листа с овална форма и сочен зелен цвят. Цветовете са с форма на камбана, достатъчно големи, подредени на дълги стъбла. Структурата им може да бъде махрова, полудвойна и дори с вълнообразни венчелистчета. Цветята имат различен еднороден цвят, както и с различни цветови преходи. Глоксинията или, както се нарича по друг начин, синнигията, има доста голямо разнообразие от сортове, които се различават по размера на цветята и техния цвят, по височината на стъблото, по цвета на листата. Най-популярните сортове домашно цвете:

 • Gloxinia Avanti се различава от другите сортове със своите големи цветя с ярки цветове, цъфтящи заедно. Листата на тази сингиния са плътни и относително малки.
 • Gloxinia Hollywood е широко известен със своите големи, равномерно лилави цветя.
 • Gloxinia Brocada е просто идеалният подарък за производителя. Синингията от този сорт има ниско стъбло и красиви двойни цветя. За да може растението да зарадва производителя след придобиването му с буйния си цъфтеж, трябва да знаете как да се грижите за глоксиния у дома.

Как протича грижата за цветята?

Глоксиния. Домашни грижи

Подобно на всички стайни растения, sinningia има определени изисквания за грижи, които производителите спазват.

Осветление и температура

Стайна цветна глоксинияGloxinia, снимка на която можете да се възхищавате по-долу, обича пространството и разсеяна, но ярка светлина, който трябва да продължи най-малко 14 часа (за това можете допълнително да включите флуоресцентната лампа през нощта). За да разберете дали нашата красавица има достатъчно светлина, трябва да обърнете внимание на листата й: ако са разположени хоризонтално, значи има достатъчно, а ако се простират нагоре (към светлината), значи липсва. Но трябва да помним, че преките слънчеви лъчи, падащи върху стайно растение, могат да го унищожат.

Глоксиния се страхува от течение, следователно, когато поставяте домашно цвете на перваза на прозореца, не можете да отваряте прозорците често. Sinningia не е необходимо да се пръска, защото това домашно цвете няма да понася влагата върху листата. Но в същото време стайното растение се нуждае от висока влажност, това може да се постигне чрез оставяне на контейнер с вода на перваза на прозореца до саксия с глоксиния.

По време на периода на растеж и цъфтеж за синенгия необходима е стайна температура, само през зимата, когато домашното растение е в покой, е необходимо да се осигури температура от около 10 ° C. Ако погледнете листата, можете да установите проблеми с растенията (ако има такива).Признаци, с които глоксинията показва температурните си предпочитания:

 • ако листата са пропуснати, тогава стайното растение е студено;
 • ако листата са повдигнати нагоре, това е прегряване на домашното цвете.

Следователно, ако откриете проблем, трябва да го отстраните.

Sinningia цъфти през май-юни. Когато този период завърши при стайно растение, е необходимо да се премахнат стъблата, листата, като се оставят само долните 2 или 4. Тогава доведените деца ще се появят в пазвата на този домашен любимец, ще е необходимо да оставите само няколко постоянни , а останалите трябва да бъдат премахнати.

Поливане глоксиния

Необходимо е да се овлажни синхронизирането с вода, малко по-топла от стайната температура. По време на вегетационния период на растението, поливането трябва да се извършва в чинийка или отгоре, но в същото време, така че капки вода не са падали върху листата и цветята... Поливайте само когато горният слой на почвата е сух. До края на лятото се изисква да се полива по-рядко, така че до средата на есента синнигията да влезе в състояние на покой.

Подхранване глоксиния

Основното правило за отглеждане на това растение е, че излишъкът от торове ще донесе повече вреда, отколкото липсата им. Глоксинията се опложда веднъж на всеки 10 дни със специализиран комплекс.

При подготовката на домашно цвете за покой растението не трябва да се храни. Ако изобщо не извършвате подхранване, тогава цъфтежът ще бъде кратък и плитък, а цветовете ще придобият блед вид.

След период на покой, стайно растение може да бъде оплодено със специални смеси за бърз растеж, по време на периода на цъфтеж, synningia оплодени за подобряване качеството на цветята.

Трансплантация на глоксиния

Размножаване на глоксиния чрез резнициТрябва да се внимава по-внимателно след период на покой, обикновено в края на зимата. Стайното растение трябва да се трансплантира веднъж годишно. По-добре е да закупите почва в специални магазини или да я приготвите сами от листна почва, хумус, в съотношение 2: 1, съответно. Когато пресаждате, трябва да вземете контейнер за домашно цвете, по-голям от предишния, да поставите дренаж там, както и слой почвена смес, а след това измести земната топка с глоксиния, поръсете с пръст, натъпчете. Необходимо е да се трансплантира синингията внимателно, така че клубените да са само наполовина в земята.

Глоксиния. Размножаване

Стайното растение може да се размножава по различни начини, които са много. Но изборът на метод зависи преди всичко от вида на синингията. Следователно, когато купувате стайно растение, е необходимо да разпознаете неговото разнообразие, за да може по-късно да се възпроизведе качествено. Методи за разплод за закрита глоксиния:

Размножаване със семена.

В специални сергии можете да си купите всякакъв вид стайна глоксиния. По-добре е да изберете семена в гранули за самостоятелно засаждане. На опаковката ще бъде посочен моментът на тяхното покълване, но като правило това е от 4 до 6 месеца. И ако сеитбата се извършва през зимата, тогава дори повече - до 10 месеца.

За сеитба на семена от глоксиния можете да използвате готови оранжерии или да ги направите сами. За да направите това, трябва да вземете дълбок контейнер с капак, трябва да поставите там и да намокрите торфените таблетки, разпределяйки гранулите върху тях. За да осигурите вентилация на семената, трябва да направите няколко дупки в капака. След това поставете готовата оранжерия в топла, добре осветена стая. Температурата в тази стая трябва да бъде приблизително 23 ° C. Овлажнявайте почвата само при нужда. След появата на разсад, трябва да изчакате, докато те станат по-силни, за да могат да бъдат засадени в постоянен контейнер.

Размножаване на листа.

За саморазмножаване на глоксиния с лист, трябва да вземете най-малкия лист и да го отрежете по най-дебелите вени, да отрежете дръжката, оставяйки не повече от 2 см. За тези манипулации е по-добре да вземете инструмент с остър острие, така че листът да не изгние. Този подготвен материал трябва да се засажда в контейнер с влажна почва, покрит с фолио, докато се появят първите листа.

Размножаване на клубени.

Този вид размножаване е доста болезнен за растението, така че е изключително рядък. Избира се здрава грудка; ако се установи гниене върху клубена, тя трябва да бъде отрязана. След това ги нарежете и ги обработете с въглен за дезинфекция. Всяко от парчетата грудки трябва да има издънка. След това тези грудки се засаждат в контейнер с влажна почва.

Размножаване с дръжки.

След завършване на периода на цъфтеж, растението трябва да отреже дръжката и да я постави в съд с вода, за да се появят корените. След това го засадете във влажна почва и покрийте с фолио.

Размножаване чрез пасинки.

Поставете издънката във вода, за да се появят корени, след което засадете в земята.

Размножаване чрез резници

Това е най-елементарният и доста популярен метод за разплод за домашна синингия. По време на периода на образуване на пъпки трябва да вземете листен разрез, не повече от 4 см. Ако листът изсъхне, той трябва да се спусне във вода, за да го възстанови, след това да се постави във варена вода с температура до 25 ° C. След това, както при предишните методи, го поставете в рохкава, влажна почва. Месец по-късно вече е възможна появата на грудка.

Проблеми при отглеждане на синнигия

След като обмислите грижата за глоксиния в домашни условия, размножаването, трябва да се помни, че като всяко домашно растение може убиват различни болести.

Болести и вредители на синингия

Глоксиния в саксияСивото гниене е най-известното заболяване, което се появява при синингия поради неадекватни грижи. Признаци за появата му са кафяви петна по листата на стайно растение. По време на лечението е необходимо да се отстранят повредените фрагменти от листата и да се обработи с фунгицид.

Кореново гниене... Също така е доста често при грехове на закрито. Симптомите на това заболяване се появяват върху корените на домашно цвете, те стават кафяви и стъблото може да изгние в основата му. Причината за появата на глоксиния е прекомерното поливане или водата, овлажняваща почвата, е била достатъчно студена.

Брашнеста мана, черен крак, късна болест - тези заболявания също са вредни за синнигията. За да направите това, като превантивна мярка за стайно растение, фитоспоринът трябва да се третира с лекарства. Ако болестта вече се е проявила, тогава домашното цвете трябва да се лекува с лекарство - фундамент.

Клещи за циклама... За съжаление, тези акари са трудни за откриване при глоксиния. Но ако има деформация и удебеляване на листата, обърнати надолу, изсъхнали върхове на издънките, изсъхнали пъпки, тогава това са ясни признаци за тяхното присъствие върху стайно растение.

Трипс. Те могат да бъдат открити на глоксиния чрез светли точки, петна, които се появяват по листата ѝ. Ако не бъдат премахнати, те ще изсъхнат. За да не се унищожи стайното растение, е необходимо да се трансплантира, като се замени почвата и се обработи домашното цвете с инсектициди.

За да се избегне увреждане или смърт на глоксиния в резултат на увреждане от вредители или болести, е необходимо внимателно да се изследва цветето за повреди и своевременно да се разпознае причината за появата им.

Проблеми с нарастващата глоксиния и тяхното решение

Такива явления също се случват:

 • Засаждане и грижи за глоксинияАко листата пожълтеят и окапнат, тогава е възможно твърде често поливане или липса на азот.
 • Ако листата се извиват, в помещението липсва влажност. Този проблем може да бъде решен чрез поставяне на съд с вода до домашното растение.
 • Ако листата се извиват и се образуват малки дръжки и цветята се скриват под листата, тогава влажността в помещението е много висока.
 • Когато по ръба на листата се появят дълбоки прорези, трябва да оплодите с 2% борен разтвор.
 • Ако по време на вегетационния период листата започнат да потъмняват и да станат летаргични, това означава, че грудковото коренище започва да гние от прекомерно обилно поливане.
 • Ако листата на растението започнат да изсъхват през есента, това е просто подготовка за периода на покой, не трябва да се притеснявате за това.
 • Ако глоксинията не цъфти, тогава причината за това може да е липса на светлина, ниска стайна температура и излишък на азот.

Sinningia може спокойно да се нарече доста непретенциозно домашно цвете. Грижата за глоксиния у дома е съвсем проста, но има някои особености, които производителите на цветя трябва да спазват. И с дължимото внимание, цъфтящата глоксиния ще ухае на перваза на прозореца на всяко жилищно пространство.

Грижа за глоксиния у дома
Семена от глоксинияРазмножаване на глоксиния чрез семенаГнездови особености на глоксинияКак да засадите глоксинияКрасив разцвет на глоксинияКак може да се разпространява глоксиния?Правилно поливане на растениетоРазмножаване на глоксиния чрез резнициКолко дълго цъфти глоксинияПериод на цъфтеж на глоксинияГнездови особености на глоксинияКак правилно да се размножава глоксинияВредители от глоксинияРазмножаване на глоксиния чрез резнициГнездови особености на глоксиния

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.