Haworthia: как да отглеждате популярно сочно растение у дома

Това растение често може да бъде намерено в домове и офиси, но малко хора знаят истинското му име, което е образувано от името на английския ботаник Адриан Хауърт. Противно на общоприетото схващане, Haworthia не е свързана с кактуси, въпреки че някои от видовете му са „въоръжени“ с тръни, тръни или подобни израстъци. Това е екзотично растение, но търпеливо и капризно, а също и красиво. И да го има вкъщи е поне по тази причина.

Какво е забележителното за растението

1548663030_5c4eb8f481c6e.jpg

Преди да започне пътуването си през континенти, страни, градове и первази, Haworthia израства в Южна Африка. Там тя успя да се адаптира към всякакви условия - чувстваше се чудесно както на голите скалисти склонове, така и в средата на необятни пясъци, и в компанията на жилава, изсушена на слънце трева.

По своята същност това растение е многогодишно. Развива се толкова бавно, че може да живее до 20 години. През това време Haworthia ражда много деца, които растат наоколо, покривайки почвата с плътен килим. У дома най-често младите издънки се трансплантират в отделни контейнери.

Видове и разновидности със снимки

Не всички видове хавортия се справят добре в микроклимата, който хората създават в жилищни и офис помещения. Към момента са отгледани около 70 сорта и сортове и поради тяхната декоративност най-голяма популярност придобиха:

Haworthia Retusa

Той напълно оправдава второто си име - притъпено, тъй като триъгълните му месести листа изглеждат така, сякаш върховете са отрязани от тях. При липса на осветление той променя цвета си на червеникав.

1547765195_5c4105c78df85.jpg

Скафоид (Cymbiformis)

Лесно се разпознава по характерния външен вид на листата, яркозеления им цвят и наличието на полупрозрачни „прозорци“ по цялата повърхност. Кожата на растението е лъскава и подобни на брадавици израстъци, характерни за повечето Haworthia, се срещат рядко. Когато цъфти, пуска дълга стрелка с много малки бели цветя.

1547764430_5c4102ca526fc.jpg

Перла

Името си е получило от малките бели образувания, които осеяват краищата на листата. В горната част на всеки лист има трън. Цветовете са зеленикави и се появяват на гроздовидни съцветия.

1547764396_5c4102a8521f5.jpg

Concolor

Една от разновидностите на райета хавортия. Характеризира се с тънки, едва забележими ивици по кожата.

1547878892_5c42c1e7461e6.jpg

Haworthia Reindward

На височина достига 15 см. Има бели израстъци по листата, които изчезват с излишък на светлина, и се отличава с липсата на коренова розетка. Дръжката с дължина 1 м е увенчана с гроздовидни съцветия от вар. За да се създаде красива композиция, няколко такива растения се засаждат в един контейнер.

1547764741_5c4104017b656.jpg

Izv silty

Характеризира се с вдлъбнати отгоре листа и изпъкнали отдолу, чиято цяла повърхност е покрита с малки бели пъпки.Цвят - тъмно зелен, сочен, наситен.

1547765082_5c4105560fd50.jpg

Нарисувано (Attenuata)

Прилича на райета, но изглежда по-малко впечатляващо. Листата са ивичести, дълги и тесни, насочени вертикално; ако се вгледате внимателно, можете да различите тъмнозелените и черните петна по тях.

1547764790_5c4104326ca3e.jpg

Отрязана

Растението изглежда така, сякаш е отрязало горната част на листата, откъдето идва и името на вида. Листата са разположени не в кръг, а в една равнина, образувайки два реда. Кожата е тъмно зелена, гладка; пъстри растения имат вертикални бели ивици.

1547764567_5c4103518abe1.jpg

Терковидная

Той е много подобен на перлата, но се различава от него по по-тънки и тесни заострени листа. В голям брой те имат израстъци, разположени хаотично.

1547765132_5c410589139a9.jpg

Маугани

Листата му са цилиндрични и вертикални. В горната част на всяко листо, което прилича на нарязан пън, има прозрачен прозорец, който е проектиран така, че слънчевите лъчи да могат да проникнат в растението. Това осигурява фотосинтеза по време на екстремни горещини и суша, когато Haworthia почти напълно се „заравя“ в земята.

1547876730_5c42b970648ce.jpg

Хавортия Купър

Можете да го разпознаете по сферична розетка, състояща се от синкаво-зелени листа, чиито ръбове са покрити с дълги израстъци, подобни на ресничките. Отгоре листата са стеснени, отдолу - скафоидни.

1547764465_5c4102ee0031b.jpg

Лимфоидна

На допир това растение е жилаво, твърдо, без релеф върху листните плочи. Ивиците от вътрешната и външната страна са огледални. Пъстрата хавортия от този вид изглежда много елегантна поради широките ярко жълти надлъжни ивици.

1547764507_5c410315edd9b.jpg

Фашиата

В противен случай този вид се нарича райета, тъй като основната му украса са бели ивици, които се открояват на фона на яркозелени листа. В домашната култура най-често отглежданите сортове райета хавортия са Биг Бен и Конколор.

1547764348_5c4102768383a.jpg

Домашни грижи

Haworthia е истински спартанец сред стайните растения. Тя е напълно непретенциозна и лесно ще преживее липсата на поливане, ако стопаните й излязат на почивка за месец-два. Тя не се нуждае от специален температурен режим или специални почвени смеси. Тя обаче с благодарност ще се грижи за себе си и ще става по-красива от ден на ден, ако й осигурявате най-оптималните условия за живот, особено след като грижата за Хавортия у дома няма да отнеме много време.

Процедури за задържане: Таблица 1

Те са еднакви за всички видове и сортове Haworthia.

Условия на задържане ЛятоЗима
ОсветлениеРастението се нуждае от много светлина през цялата година, така че трябва да бъде поставено в източната или западната част на къщата. Ако поставите цвете на перваза на прозореца от северната страна, то ще се нуждае от допълнително осветление; в противен случай листата ще загубят предишната си красота и ще станат бледи, ненаситени. От южната страна Hawortia трябва да бъде защитена от парещите лъчи на слънцето, преминаващи през стъклото на прозореца
ТемператураHaworthia лесно понася всякаква топлина, но най-удобни за нея са показанията на термометъра на ниво + 25 ... 28 ° C. През нощта температурата трябва да бъде с 5-8 градуса по-нискаРастението е в покой. Комфортна температура - + 15 ... 17 0С
ПроветряванеПрепоръчително е да държите саксията на открито (балкон, тераса), като избягвате теченияНе можете да поставите Hawortia близо до широко отворен прозорец или да го изнесете на улицата. Ако горният транц е отворен за вентилация, растението може да се остави на перваза на прозореца.
Влажност на въздухаТози параметър не влияе по никакъв начин на растежа и жизнеността на цветето. Haworthia не се нуждае от пръскане, освен това те могат да му навредят, провокирайки развитието на гниене

Размножаване

Има три начина за размножаване на това растение. Не всички от тях обаче са еднакво прости и ефективни.

Резници

Използва се за онези видове хавортия, които образуват малко дъщерни магазини, или ако трябва да получите много разсад от едно растение за кратко време.

1547979545_5c444b11ce6ab.jpg

За да получите резници, действайте по следния начин:

 1. От дъното на растението се отделя голям лист, неповреден от болести.В никакъв случай не трябва да се опитвате да го прекъснете; по-добре е да използвате чист, остър нож или тънка копринена нишка (процесът е подобен на изрязването на бисквита с конци).
 2. Разделите както на майчиното растение, така и на резниците се намазват с фунгицидна паста или се напръскват с разтвор на всяко лекарство, ефективно срещу гъбички. Разтворът се приготвя съгласно инструкциите на опаковката.
 3. Поръсете секциите с натрошен на прах активен въглен и ги оставете на открито в помещение с умерена влажност за 2-3 дни.
 4. Подгответе контейнери за слизане, като ги напълните с чист, печен пясък. Трябва да е добре овлажнена.
 5. Залепете листата в пясъка. Контейнерът не е покрит или скрит на тъмно място; той трябва да бъде в условия със същата осветеност и влажност, както се развиват възрастните растения.
 6. След 25 дни се извършва първото поливане. За да направите това, вода се излива от спринцовка или пипета по краищата на контейнера и между резниците.

По правило корените на резниците се появяват месец след засаждането, но има и сортове, които изискват до шест месеца за това.

За следващата пролет успешно вкоренените растения могат да бъдат разделени в отделни саксии.

Дивизия

1548216237_5c47e7aa30fb8.jpg

Възрастните хавортии постоянно образуват бебета - странични розетки, които вече имат развита коренова система. За размножаване е достатъчно да отделите растенията по време на трансплантацията и да ги засадите в различни контейнери.

За да отделите майчиното цвете от дъщерните, струва си да използвате чист нож или острие, оставяйки всяко растение с броя на корените, съизмерим с размера на надземната му част. Резените трябва да се поръсват с активен въглен или друг наличен фунгицид.

Сеитба на семена

1547982286_5c4455c7d554a.jpg

Разсад от Haworthia, засети в едър бял пясък

Семената на Haworthia са рядкост на свободния пазар, така че можете да ги получите или като ги съберете от собственото си растение, или като се свържете с хора, които отглеждат нови сортове. След като заветните семена са в ръцете ви, е време да започнете да ги сеете:

 1. Като начало трябва да подготвите контейнер, напълнен с мокър пясък или мека, въздушна, пореста почва, която няма да задържа влагата дълго време, но когато изсъхне, се превръща в камък.
 2. Разстелете семената на повърхността на субстрата.
 3. Покрийте контейнера с прозрачен капак или го увийте със стреч фолио и след това го поставете на светло и топло място. Ако температурата е под + 20 ... 25 ºC, разсадът може да не се появи.
1547982347_5c445607170c4.jpg

Ето как изглеждат отгледаните разсад на Haworthia

Кълняемостта на семената е ниска, следователно, за да се получи необходимия брой разсад, ще са необходими 6-7 пъти повече семена.

Важно е да запомните, че е невъзможно да се отглежда хавортия от семена с точни сортови характеристики. Този метод на развъждане има смисъл само в рамките на развъдната работа.

Засаждане и пресаждане

Преди да засадите или пресадите Haworthia, трябва да подготвите правилната почва и саксия.

В естествената си среда това растение живее в райони с каменисти почви, които имат неутрална или слабо алкална реакция. Проблемът с повечето готови почви, продавани в магазините, е, че реакцията им е пристрастна към подкисляване, същото важи и за специални субстрати за сукуленти. Ето защо е по-добре да приготвите почвената смес сами. За това ще ви трябва:

 • едър пясък - 3 части;
 • глина - 1 част;
 • счупена черупка - 2 части;
 • фин чакъл - 3 части;
 • обикновена почва с неутрално ниво на pH, без растителни остатъци и живи организми - 3 части.

Можете да проверите киселинно-алкалния баланс на използваната земя (както и закупения субстрат) с помощта на специални тест ленти, популярно наричани лакмусова хартия. Достатъчно е да разбъркате шепа пръст в чаша вода и да спуснете лентата там и след това да сравните цвета й с мащаба, представен на опаковката.

Що се отнася до саксията, тя трябва да е кръгла и само малко да надвишава размера на кореновата система на растението. В правоъгълните контейнери рискът от гниене на корените се увеличава.Препоръчително е да изберете саксии, изработени от неопалена керамика, те се загряват по-малко на слънце, насърчават изпарението на излишната влага и имат въздухопропускливост.

По правило хавортията се трансплантира веднъж годишно, през пролетта, но понякога се нуждае от спешна трансплантация (например, когато корените са засегнати от гниене или мухълът се е появил на повърхността на почвата). При конвенционална трансплантация част от земната кома се отстранява, в други случаи корените се почистват напълно от субстрата.

Подхранване

Haworthia ще расте добре, без да се храни - това е едно от тези растения, които е по-добре да се подхранват, отколкото да се прехранват. Независимо от това, за да създадете по-удобни условия за него, можете да използвате гранулирани сложни торове за сукуленти, като ги прилагате върху почвата в количества, препоръчани от производителя. Те се разтварят и освобождават хранителни вещества само когато субстратът е мокър и тъй като хавортията рядко и малко се напоява, вероятността от излишък на определени елементи се свежда до нула.

1548216616_5c47e922b85cb.jpg

Ако по някаква причина не се предлагат гранулирани торове, ще се справят обикновените течни торове. Те трябва да се прилагат в половината от дозата, посочена на опаковката, веднъж на 3-4 седмици. Най-добре е да правите това едновременно с поливането.

През зимата не може да се извършва хранене.

Поливане

Основното условие за поливане е, че почвата трябва да изсъхне напълно след предишното овлажняване. Кога точно се случва това зависи от много фактори (сезон на годината, стайна температура, плътност на субстрата и т.н.). Средно в горещо лято поливането може да се извършва на всеки 10 дни, а през зимата - не повече от веднъж на всеки месец и половина.

Тъй като Haworthia лесно понася суша от шест до осем седмици, този интервал може да се наблюдава целогодишно, пресечен с много обилно поливане (водата трябва да премине през цялата дебелина на почвата и да се разлее в картера; половин час по-късно, останалите течността може да се източи).

Грешки в грижите: таблица 2

Въпреки че Haworthia не е скромна за грижи, понякога собствениците пренебрегват дори минималните препоръки за нейната поддръжка. В такива случаи можете да се сблъскате с редица проблеми:

ПроблемЗащотоРешение
Растението увяхва, листата се разтягат и стават летаргични, мекиЛипса на осветление, което провокира нарушение на процесите на фотосинтезаПреместете саксията с растението на перваза на прозореца или на друго място, където прониква достатъчно светлина. Седмица или две по-късно можете да подхранвате с тор за сукуленти в половината от дозата
Листата изсъхватHaworthia е в студена стая или в течениеНастройте температурния режим в съответствие с нуждите на растението и предпазете саксията от движение на въздуха
Листата стават оцветени (червени, жълти), въпреки че това не е типично за сортаИзлишък от торHaworthia трябва да бъде трансплантирана в нова почва. След това не се препоръчва да правите превръзка в продължение на 2-3 месеца.
По листата се появяват кафяви петна, растението се набръчква и придобива по-тъмен нюансСлънчево изгарянеОтстранете растението от мястото, където е изложено на пареща слънчева светлина. Вероятността за регенериране на старите листа зависи от степента на увреждане, но с подходящи грижи, haworthia бързо ще израсте нова зелена маса.
Листата стават воднисти, губят формата сиИзлишно поливанеСтрува си да презасадите растението в умерено суха почва и да се въздържате от поливане в продължение на няколко седмици. Ако не е възможно да се трансплантира, можете да оставите хавортията в същата почва, но я овлажнявайте само след като изсъхне напълно

Цъфтяща хавортия

В закрити условия това растение рядко произвежда дръжка, но ако това се случи, експертите препоръчват да се счупи или отсече на етапа на бутонизация. Цъфтежът няма да е от полза за Haworthia, а само ще го източи. Някои видове умират след цъфтежа, така че съществува риск от безвъзвратна загуба на ценен екземпляр.

5c444a30d29b3.jpg

Трябва да се има предвид, че цветята на Haworthia са невзрачни, най-често малки и нямат приятен аромат. Тоест няма да се получи, за да получите естетическо удоволствие да ги гледате.Разрешаването на цъфтежа е само с цел размножаване, когато не можете да правите без събиране на семена.

Период на покой

Всички видове хавортия отнемат няколко месеца в годината за така наречения период на покой. По това време растенията не увеличават растежа си, тъй като метаболизмът им се забавя. Тъй като всеки вид произхожда от определен район със свои метеорологични и климатични характеристики, времето, когато различните хауърти си почиват, е значително различно по природа. У дома е общоприето всички сортове и видове да се пенсионират от октомври до март.

По време на латентния период на Haworthia е необходимо да се осигури прохлада (около 15-17 градуса) и достатъчно осветление. Ако температурата е по-висока, растението ще се разтегне и ще загуби декоративния си ефект.

Въпреки факта, че цветето е в "застояло" състояние, все още трябва да се полива от време на време и малко по малко, така че да се навлажни само горната топка на почвата. Не се препоръчва извършването на каквито и да е манипулации (репродукция, трансплантация).

Болести и вредители

Вредителите Haworthia не се интересуват нито като източник на храна, нито като място за размножаване. Единствените насекоми, които понякога се заселват в розетките на това растение, са брашнестите червеи. Борбата с тях е да изплакнете обилно листата с вода със 72% сапун за пране. След тази процедура трябва да премахнете останалия сапун, като изплакнете Hawortia под течаща вода. Ако лечението не даде резултати, можете да приложите лекарства като Actellik или Fitoverm, като ги използвате в съответствие с инструкциите на опаковката.

Haworthia не е податлива на болести. При прекомерно поливане обаче се появява загниване на корените, а пръскането или прекомерната влажност във въздуха провокира загниването на листата. В такива случаи растението може да бъде спасено само чрез премахване на повредени тъкани и нормализиране на условията.

Суеверни бележки

Смята се, че бавният растеж на Haworthia се дължи на наличието на лоша енергия в къщата. Растението отнема целия негатив върху себе си, като по този начин прави атмосферата по-приятна за човек.

Експертите по Фън Шуй препоръчват да поставите това цвете на места, където семейството често се събира - в кухнята, в хола. Това ще помогне за предотвратяване на раздори и недоразумения.

Haworthia е подходяща за тези, които нямат много време да се грижат за стайни растения, които често пътуват или пътуват в командировки. Но въпреки своята неизискваност, той има отлични декоративни качества; и поради факта, че има много разновидности на това цвете, то ще се превърне в украшение за всеки интериор.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.