3 начина за отглеждане на кротон за постигане на буйна зеленина

Кротон е малко, силно дърво с ярки листа с причудлива форма и цвят. Той може да украси всяка стая. Но след като го закупите, вероятно ще си помислите, че едно дърво не е достатъчно за вашите первази. Затова ви предлагаме да се запознаете с три начина за отглеждане на кротон.

Резници

Най-популярният начин за размножаване на растения е чрез резници. Приложим е и за Croton. За да го приложите, ще ви трябват зрели резници, чиято дължина е достигнала 8-15 см. Препоръчва се процедурата да се извърши през пролетта, тъй като по това време светлата част от деня започва да се увеличава и кълновете ще могат да получи достатъчно светлина за пълно развитие.

Процедурата за размножаване чрез резници е както следва:

 1. Необходимо е да се подготвят издънките. Внимателно ги отрежете страничния или "главен" багажник на Croton и след това отстранете всички долни листа от тях.
 2. След това трябва да измиете освободения сок от разреза и да го попиете добре с хартиена салфетка. След това поръсете с натрошен активен въглен и оставете резниците за няколко часа, докато разрезът изсъхне напълно.
 3. Останалите листа на дръжката трябва да бъдат завързани в тръба. И ако има големи листа, те трябва да бъдат намалени наполовина, така че да не абсорбират излишната влага.
 4. След това трябва да подготвите контейнер, в който ще засадите резниците. Вземете малка саксия или чаша и изсипете там слой експандирана глина и след това я напълнете със смес от пясък и торф.
 5. Засадете резника в саксия и го задълбочете с 2-3 см. Отгоре той трябва да бъде покрит с целофан с предварително направени малки дупки, през които растението ще „диша“.
 6. Поставете засадените резници на топло място с разсеяна светлина.
 7. Ако всичко е направено правилно, след месец ще видите резултата от вашата работа.

Въздушно наслояване

Методът е перфектен в онези ситуации, когато стъблото на кротон започва да оголва и губи листа. Размножаването с въздушни слоеве ще помогне не само да спаси ситуацията, но и да отгледа нов млад кротон.

Метод на възпроизвеждане чрез въздушни слоеве:

 1. Взимаме възрастен кротон, който е пуснал повечето листа отдолу и в центъра. След това трябва да отстъпите на 15 см от земята или най-долния лист. С помощта на остър нож внимателно изрежете кората в кръг, така че разрезът да не надвишава 10 см ширина.
 2. Откритото място трябва да се попие с хартиена салфетка и да се отстрани сок, след което да се третира с Kornevin.
 3. След обработката разрезът трябва да бъде увит в парче мъх или мокър торф.
 4. Вземете тъмен целофан или торба за боклук и го плъзнете върху растението отгоре. Това ще затвори среза, покрит с мъх. В долната част торбата трябва да бъде внимателно фиксирана с корда или мека нишка. Това ще помогне за предотвратяване на подхлъзване. Горната част също трябва да бъде леко затегната с конец, но оставете малка пукнатина за навлизане на въздух.
 5. След 1-1,5 месеца на мястото на отрязване се образуват корени. Когато растат с дължина около 5 см, стъблата ще трябва да бъдат отрязани и засадени в подготвен контейнер.
 6. В продължение на няколко седмици засаденият кротон ще придобие сила и следователно през цялото това време трябва да е под филма.

Семена

Последният метод за размножаване, за който ще говорим, е засаждането на семена.Като семенен материал трябва да се използват само прясно събрани семена, тъй като те много бързо губят жизнеспособността си.

Кротон трябва да се засажда през последните месеци на зимата:

 1. На първо място е необходимо да се подготвят семената, като се спускат за няколко часа във воден разтвор на фитохормони. Някои производители ви съветват просто да ги накиснете в топла вода, като задържите там поне 30 минути. След накисването те трябва да се оставят на топло място за 24 часа, за да набъбнат.
 2. След това трябва да засеете подготвените семена в специална кутия за разсад. Можете да вземете всеки подобен контейнер. Дълбочината на сеитба трябва да бъде приблизително 10 милиметра.
 3. След като сте засадили семената, занесете кутията на топло място и я покрийте с целофан. Не забравяйте да следите стайната температура (в рамките на 21-24 градуса) и влажността на почвата (горният слой трябва постоянно да се овлажнява).
 4. 30 дни след засаждането семената ще поникнат за първи път и ще видите малки кълнове. Всеки от тях трябва да има 2-3 листа, след което ще трябва да бъдат засадени в различни саксии, чийто диаметър е от 5 до 7 cm.
 5. Абсолютно не е трудно да се грижите за малки кълнове. Точно като възрастен кротон, те трябва да се поливат, напръскват, проветряват и наблюдават за нивото на топлина и осветление.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.