Как да се грижим за коледно звездно цвете у дома

Коледната звезда, позната още като Коледна звезда, е широколистно многогодишно храстовидно стайно растение с червените цветя на групата Euphorbia. Прицветниците придават на растението великолепен вид - големи контрастни листа в самия връх на леторастите. Тези листа могат да бъдат розови, яркочервени, кремави, жълти и дори петнисти и двуцветни. Те остават на коледната звезда само няколко седмици.


Самите цветя на стайна коледна звезда са доста незабележими - зелено-жълти, къси на дължина. Семейството включва доста разновидности, това е:

 • коледната звезда е най-красивата;
 • сферична коледна звезда;
 • коледна звезда блестяща;
 • коледна звезда голяма рога;
 • коледна звезда Мил.

В домашни условия се култивират както едногодишни, така и двугодишни растения.

Цветна коледна звезда: описание

Как да се грижим за коледна звездаКоледната звезда е стайно растение с къси светлинни часове, така че това растение цъфти с малко светлина през зимата. Стъблата са разклонени, изправени, листът е богато зелен или двуцветен - с кремава рамка, с оранжево-червен дръжка. Цветята са зелено-жълти, малки, събрани в съцветия. Цъфтежът продължава 3-7 седмици.

Най-фината коледна звезда (еуфорбия) е храст от групата еуфорбия, който расте естествено в Мексико. Ако счупите лист от това растение, ще излезе бял сок, който може да причини алергии и дразнене на кожата.

За да запазите закупената преди това закрита коледна звезда в най-атрактивната си форма преди Коледа, поставете я на слънчев перваз на прозореца, организирайте постоянна температура (приблизително 21 градуса през деня и поне 15 градуса през нощта). Поливайте растението, докато почвата изсъхне, така че водата да премине през субстрата и да излезе от дренажния отвор, но не оставяйте растението да "плува". Също така избягвайте течение и всякакви действия на студ (например докосване на лист до студено стъкло на прозорец), тъй като растението е доста уязвимо и бързо хвърля зеленина, ако има признаци на дискомфорт.

Приказка за цветя Коледна звезда

Красиво коледно цвете на коледната звезда има доста дълга история... Първите ценители на това растение са ацтеките, които наричат ​​това цвете cuetlaxochitl. От червените му цветни лехи те са получили естествена боя за тъкани и козметика и са използвали белия сок на растението за лечение на треска.

Населението на Америка видя най-красивата еуфорбия с помощта на ботаника и д-р J. R. Poinsett, (1778-1852). Той беше първият посланик на САЩ в Мексико под ръководството на президента Мадисън. Най-голямата страст на Поинсет са растенията и ботаниката. Първият път, когато вижда еуфорбия в Мексико през 1827 г., Пойнсет незабавно изпраща проби в оранжерията си в Грийнвил, където след това започва да размножава растението и да изпраща проби в различни ботанически градини.През 1831 г. това цвете влезе в търговско производство и бързо стана популярно под името коледна звезда (в превод на руски, името остана като коледна звезда). Традицията да се купува коледна звезда за Коледа е преминала от Щатите в Европа.

Грижа за коледни цветя

Как да засадите коледно звездно цветеТова стайно растение предпочита дифузно и ярко осветление, без директни слънчеви лъчи. През лятото коледната звезда трябва да бъде изложена на светли места и чист въздух (градина, лоджия), предпазваща от пряка слънчева светлина, вятър и валежи. Ако не е възможно да пренаредите цветето на чист въздух през лятото, тогава трябва периодично да проветрявате стаята.

За да накарате растението да цъфти за Нова година, от началото на октомври трябва да поддържате лек режим. С настъпването на здрача трябва да покриете храста с тъмен пакет, който не пропуска светлина и да го премахнете само сутрин или да пренаредите цветето на тъмно място (храстът трябва да е на тъмно за 11-15 часа ден). Това трябва да се прави в продължение на два месеца, след което настъпват нормални грижи. По-дългосрочното осветление, включително изкуствено, инхибира образуването на съцветия и подобрява развитието на листата... След няколко седмици, след като използва тактиката "кратък ден", храстът образува пъпки на съцветия. С последващия престой на растението в този режим се появяват ярки прицветници.

 • Оптималната температура по време на почивка е 11-15C.
 • Температурата на въздуха през зимата по време на цъфтежа е най-малко 13-15С.
 • През останалата част от годината растението се справя добре при нормална стайна температура от 17-24C.

Поливане

Полива се обилно през лятото, тъй като горният слой на земята изсъхва. През зимата се полива умерено, без да се създава силна влага и изсушаване на почвата - тя трябва постоянно да е леко влажна.

Почивка

Коледната звезда има подчертано време за почивка. След спускането на прицветниците растението преминава в кратка почивка (около 2 месеца). По това време имате нужда значително намаляват поливането (без да оставяте земята да изсъхне напълно), дръжте коледната звезда в умерено топло помещение (11-15С).

Влажност на въздуха

Растението се нуждае от висока влажност. Листата на цъфтящ храст трябва периодично да се напръскват с утаена, мека и топла вода. Саксията за коледната звезда може да се постави върху палет с мокър торф или експандирана глина.

Подхранване

Периодичното заземяване след изтичане на времето на покой ще помогне да започне цъфтежа. Необходимо е да се подхранва веднъж на всеки две седмици от пролетта до есента с пълноценни минерални торове с нормална концентрация.

Прехвърляне

Как изглежда коледно звездно цвете?Растението се трансплантира всяка година през пролетта (обикновено през април). През март клоните се отрязват с една трета (оставяйки 4-6 силни пъпки на храста) и храстът се пренарежда на слънчев перваз в топло помещение. Полива се с хладка вода... Когато листата се формират, коледната звезда се трансплантира в саксия, малко повече от миналото.

Почвата се използва слабо кисела (рН приблизително 6). Субстратът може да бъде направен от листна и глинесто-тревна почва, пясък и торф в съотношение 2: 3: 1: 1. Ще се изисква добър дренаж. След разсаждането храстът се пренарежда на топло място (около 21С) и започва да се пръска добре и да се полива. Скоро на растението ще започнат да се образуват нови издънки. Необходимо е да оставите само няколко (4-5 най-силни) издънки, а останалите да отрежете. Изрязаните издънки могат да се използват като резници за размножаване на цветя.

Поддържайте компактен и спретнат вид в храста: уверете се, че клоните на цветето не растат голи и много дълги. Ако това се случи, тогава можете отново да отрежете издънките малко, за да направите храста буйни.

Размножаване

Коледната звезда се размножава в началото на лятото или пролетта апикални резници... Приготвеният разрез трябва да има поне 5 междувъзлия. При отрязването на резниците се отделя бял сок - латекс, той може да се отстрани с хартия за попиване, след което секциите се покриват със смлян въглен.Ако латексът излиза много обилно, тогава трябва да поставите резниците за кратко време в хладна вода и след това да го покриете с въглен. Това предпазва резниците от гниене, тъй като сокът на растението запушва съдовете, предотвратява стягането на резката, което може да зарази растението.

Трябва да вкорените резниците във вода или в насипен и влажен субстрат - пясък и торф, взети на равни части. За по-активно вкореняване могат да се използват стимуланти на растежа (например хетероауксин). Температурата се поддържа приблизително 25-27 ° С, контейнерът с резници периодично се напръсква и проветрява. След образуването на корени (обикновено след месец) младите храсти се трансплантират в малки саксии. Бушът от резника се изрязва, това допринася за по-добро разклоняване.

Мерки за сигурност

Коледна звезда в къщатаСокът от коледна звезда е отровен и може да причини нарушения като:

 • повръщане;
 • контактен дерматит;
 • диария;
 • дразнене на стомаха.

При чувствителните хора този храст може да причини алергии към полени. Всички манипулации с растението трябва да се извършват много внимателно, за предпочитане с ръкавици. След приключване на работата ръцете трябва да бъдат добре измити със сапун.

Възможни трудности:

 • Поради силно преовлажняване на земята или при слабо поливане, листната маса може да изсъхне или да падне.
 • Трипсът причинява образуването на вълнообразни удължени петна по листата и тяхното усукване.
 • Значителна вреда причиняват на цветето насекоми, които покриват листата с медена роса.
 • При слаба светлина листата изсъхват и падат.
 • Листата могат да паднат неочаквано, без признаци на увяхване на вятъра или много ниски температури.
 • Изсушаването и пожълтяването на листата и дори смъртта на храста са признак на инфекция с паякови акари.
 • При много сух и горещ въздух в помещенията краищата на листата стават кафяви или жълти, цветята падат.

Коледната звезда може да расте естествено у дома само от южната страна, в сухи и горещи помещения. Растението не може да издържа на температури по-малко от + 11-14 градуса... Коледната звезда се нуждае от много влага през лятото и пролетта, но поливането трябва да е минимално през зимата и есента. Също така, растението не понася промени в температурите и течения.

Съвети за грижа за коледната звезда

Как да се грижим за растениеЗа да цъфти растението и прицветниците да получат ярък цвят, коледната звезда трябва да се отглежда в условия, подобни на естествените по време на цъфтежа. Много е трудно да се създадат тези условия за растение, които са близо до климата на райони с естествен растеж. Следователно хората, далеч от градинарството, предпочитат да придобиват растение всяка година през зимата (на етапа на пъпка) и след това да го изхвърлят, когато цъфтежът приключи ярките прицветници ще паднат.

Но много градинари „не вдигат ръка и не позволяват на душата“ да изхвърлят живия избелял храст, който им е донесъл много радост - тъй като той ще може да цъфти и да расте по-нататък дълго време. Ако искате също така да се опитате да запазите коледната си звезда до следващата година от доброта, за да спестите пари и интерес, ето няколко съвета как да го направите.

След като растението е цъфнало, трябва да съкратите клоните му наполовина и да пренаредите храста в сухо помещение с температура най-малко + 11-14 градуса за няколко седмици с периодично поливане. През май клоните на храста трябва да се реже отново (оставяйки около 16 см дължина от земята), пресадете цветето в по-голяма саксия, пренаредете го в слънчева и топла стая и периодично го поливайте.

Скоро издънките ще започнат да се образуват на храста, трябва да оставите само няколко от най-силните и да премахнете останалите издънки.

Кратките светлинни часове на ден са важен фактор за формирането на ярки и красиви прицветници и цъфтежа на коледната звезда. През декември на растението трябва да се образуват съцветия, след което можете да пренаредите цветето на слънчев перваз. Ако са положени подходящи грижи, тогава на Коледа благодарна коледна звезда ще бъде още по-великолепенотколкото преди, ще оцвети прицветниците и ще започне да цъфти.

Независимо дали сте отгледали коледната си звезда със собствените си ръце или сте си купили стайно растение от магазина, то със сигурност ще бъде в центъра на вниманието по Коледа. Не забравяйте да поставите контейнера с червеното цвете в красива сеялка и да поставите храста на видно място. Вероятно ще решите да поставите вашата коледна звезда в средата на празничната маса и да я заобиколите със свещи или други празнични атрибути. Традиционно Коледа идва във всеки дом с коледна звезда.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно, при условие че е публикувана връзка към източника.