Какви цветя да засадите на балкона от слънчевата страна, техните имена

Балконът е частта от апартамента, която се намира на улицата и затова много жители често го използват само като складово помещение - за съхранение на ненужни и стари неща, които най-вероятно никога няма да бъдат полезни в ежедневието. Но с настъпването на пролетта балконът може да се превърне в прекрасна цветна градина, в най-романтичната и жизнена част от вашия дом. И ако празът и разсадът на пипер са единствената растителност, която използвате, за да украсите балкона си, значи е време да го поправите.


Цветята помагат в дизайна на апартамента, подчертават неговите характеристики и внасят нотка на романтика, приказност и жизнерадост в живота на жителите му. Изборът на конкретни сортове на бъдещата цветна градина зависи от местоположението на вашия апартамент спрямо слънцето (сенчеста или слънчева страна) и на кой етаж се намира вашият апартамент. Но най-важният критерий, разбира се, са вашите симпатии и предпочитания.

Подготовка на сайта

Разбира се, за бъдещата зимна градина трябва да подготвите мястото, за извършване поне на козметични ремонти. Помислете предварително какви сортове цветя ще съставят композицията на балкона, за да изберете правилната боя за парапетите и пода, която хармонично ще се съчетае с букета. Цветята не трябва да се сливат с фона на стените.

Решете коя част от балкона сте готови да дадете за озеленяване, може би това ще бъде само една кутия или може би по-голямата част от вашата лоджия. Ако искате вашата цветна градина да се възхищава от минувачите от улицата, подгответе и укрепете парапета, изчислете теглото на саксии и кутии със земя, за да не ги претоварвате. Бъдете особено внимателни, ако притежавате стар балкон, не го претоварвайте, не забравяйте, че хармонична и елегантна композиция може да бъде направена с малък брой балконски цветя.

Зависимост от размера на самия балкон

  • Прекрасни цветя в декорацията на балконаЩастливите собственици на големи просторни балкони могат лесно и без страх да реализират най-смелите идеи за озеленяване на апартаментите си, защото пространството е изцяло на тяхна страна. На такива балкони можете да комбинирате вертикални, хоризонтални и дори таванни видове озеленяване, стени, таван, прегради - всички елементи могат да действат като помощници при създаването на сложни, многостепенни флорални ансамбли.
  • Ако сте собственик на малък балкон, това не означава, че цветната градина ще бъде скучна или безинтересна. Просто озеленяване на незначително пространство трябва да се извършва в хоризонтална равнина. Например, дълги светлинни кутии и саксии с ниски сортове цветя са окачени от външната страна на балкона, по периметъра на парапета, а по-масивни саксии са разположени вътре по стените. Помислете за удобен подход за поливане и поддържане на цветя предварително.
  • Малки, компактни балкони са декорирани вертикално. Контейнери и саксии с увивни растения се поставят до стената и канапът се опъва до тавана за вертикална цветна градина. Цветна градина на малък балкон се формира от боб, грозде, див грах.

Изберете за цветна градина съответстващи контейнеритака че техният обем позволява на кореновата система да се развива свободно. Това може да са саксии, дървени кутии, саксии от пластмаса или глина.

Леките пластмасови кутии и саксии са идеални за засаждане на цветя извън балкона. Такива композиции изглеждат особено красиви в една дълга кутия. Ако има възможност конструкцията да не издържи и да се счупи, тогава в този случай се използват няколко саксии с дължина светлина метър. За да украсите външната част на балкона, купете веднага кутии с палети, защото в тяхно отсъствие излишната течност ще изтече през дупките в дъното директно върху главите на минувачите.

Глинените саксии са по-удобни за цветята, защото влагата се задържа в тях по-дълго и почвата е по-добре наситена с кислород. Но поради внушителното си тегло е по-добре да поставите такива саксии вътре в балкона и да отглеждате по-големи и причудливи растения в тях.

За малки и средни балкони идеални плантатори - те са окачени на тавана и могат да създават сложни многостепенни композиции чрез регулиране на височината им - в крайна сметка вие сами решавате на какво разстояние от тавана да фиксирате саксиите.

Обмислете внимателно избора на почва, купувайте я само в големи специализирани магазини или я направете сами, като използвате добра черна почва с пясък и хумус. Преди да започнете да пълните саксията с пръст, поставете кърпа за миене на съдове на дъното на саксията, тя ще служи като отличен слой, за да абсорбира водата, поддържайки влагата в почвата. След това изложете дренажен слой - груб пясък, върху който е положен хумус и черна почва върху него.

Избор на цветове

Цветята могат да варират в рамките на живота.

Едногодишни

Такива цветя живеят само един сезон, но много южни сортове в родните им страни могат да живеят няколко сезона. Ето защо, ако балконът ви е остъклен, изолиран и самите цветя получават подходящи грижи, такива сортове и в условията на вашата лоджия могат да ви радват няколко години подред. Когато се грижите за такива растения, не забравяйте да отрежете избледнелите глави навреме, тогава бързият цъфтеж ще ви радва дълго време.

  • Какви цветове да украсите балконаЕдногодишните са идеални за засаждане на балкона, защото огромен брой от техните сортове се отличават с яркостта и ефектното оцветяване. Например широко известните и обожавани от всички Pansies имат най-широк спектър от цветове, или рогата виолетка, подобна на тях, има малки, но много чести цветя. Такива балконски цветя могат да се засаждат както в саксии зад балкона, така и във висящи саксии.
  • Ageratum е южен годишен; Ageratum Gauston, или Ageratum Mexican, е особено популярен. Ароматните цветя, оформени като малки пухкави цветни помпони, ще ви държат да цъфтите дълго време през лятото. Разнообразието от цветове ги прави идеални за вашия балкон. Слънчевата страна ще бъде предпочитана за отглеждане на тези цветя. Ageratum е идеално комбиниран с Lobelia, който ще украси балкона с очарователни цветя от нежни сини и сини нюанси.
  • В допълнение към нискорастящите цветя, сред едногодишните има огромен брой представители на средни и високи сортове. Златната невен в идеалния случай ще украси всяка цветна композиция, която в допълнение към естетическите си качества е широко известна със своите лечебни свойства.
  • Ефектната Datura изглежда много впечатляващо, с големи, тръбести цветя от различни нюанси. Това цвете има богата история и е почитано от ацтеките и индианците от древни времена, а световноизвестният американски писател Карлос Кастанеда някога го е наричал "дяволската трева" в един от романите си.

За да помогнете на вашата малка градина да цъфти възможно най-рано, повечето едногодишни отглеждани от разсад.

Биеналета

Кои са най-добрите цветя за засажданеНе толкова популярен за размножаване на балкона.Факт е, че през първата година тези растения развиват само стъблата и листата си и остават в зелено състояние, а дават цветя едва през втората година. Освен това има много по-малко двугодишни сортове от други и при неправилна грижа такива цветя могат да живеят не 2 години, а само няколко месеца.

Ако искате да видите любимото си двугодишно растение в цветния ансамбъл, засадете го в саксия през първата година и дръжте в апартамента... И през втората година го трансплантирайте в обща кутия на останалите цветя, образувайки желания балконски състав.

Най-популярните балконски биеналета са незабравки, виола и, разбира се, маргаритка.

Многогодишни растения

Също така не толкова популярен сред производителите на цветя. Основен проблемсвързано с размножаването им, е, че през зимата е трудно да се запази кореновата система на цветята и да се предотврати замръзването им. По тази причина трябва да потърсите топло място, където да преместите кутиите с растения „за зимуване“. Разбира се, изключение са тези многогодишни цветя, които се отглеждат в отделни саксии и просто се внасят в апартамента за зимата.

Едногодишни или многогодишни насажденияНо, въпреки тези трудности, много хора обичат да украсяват балконите си с многогодишни цветя, предпочитайки грозде, лиани, катерещи се рози, които лесно се изрязват и опаковат за зимата.

Един от сортовете трайни насаждения са луковични цветя, чието отглеждане не е трудно. Засадени през есента в кутии, именно луковичните за първи път отварят пролетния сезон на лоджиите, зарадвайки собствениците си с ярки, сочни цветове и аромати. Нарцисите, лалетата, зюмбюлите са особено любими сортове луковични цветя.

Цветя за слънчевата страна

Изборът на цветя и техните сортове до голяма степен зависи от местоположението на балкона и степента на осветеността му... Повечето от тях са много топлолюбиви и няма да е трудно да се създаде цветна композиция на южния балкон. За лоджии, разположени на слънчевата страна, астри, петунии, тученица, астри, настурции са идеални. Изберете всякакви южни цветя.

Цветя на балкона
Цветя за открити балкониРазнообразие от цветя за балконаРазнообразие от цветя за засаждане на балконаПетунии на балкона.Кои са най-добрите цветя за засаждане на балконаЦветя и храсти за балкониЦветя и растения за балкониБалкон в цветяПрекрасни цветя в декорацията на балконаАранжировки за цветя за балкона,Саксии за цветя на балконаАранжировки с цветя на балконаЦветя за балконаЦъфтящи растения за балкониАранжировки за цветя за балкона,

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.