Изглеждайте страхотно и се чувствайте добре - изберете цветя за кухнята

Поради не особено "приятелския" климат, кухнята като постоянно място на "пребиваване" не е подходяща за всички закрити цветя. Има обаче немалко растения, които дори тук ще се чувстват комфортно, пречиствайки въздуха и оказвайки положителен ефект върху здравето на домакините.

Фикус

В природата фикусът расте в тропическите гори, така че дъждът, слънцето, вятърът са му познати. Декоративните видове за домашно отглеждане също са непретенциозни, само че не понасят течения, студено поливане и преовлажняване на почвата.

Ficus elastica и лировидна форма - растенията са високи, с гладки, големи, тъмнозелени листа. Те са чудесни за отглеждане в кухнята, тъй като за тях е лесно да се грижите:

 • лесно е да изтриете прах и мръсотия от големи листа;
 • понасят добре засенчването, могат да бъдат поставени в ъгъла;
 • те трябва да се поливат само докато горният слой на почвата изсъхне, опитайте се да не се движите и пресаждате на всеки 2-3 години;
 • те са подходящи за поставяне на пода, тъй като израстват до 1,5 метра и изглеждат по-изгодни отделно.

А буйната тъмнозелена корона ще се впише в класическия, скандинавски и авангарден интериор.

Алое

Това растение е родно в сухите райони на Африка, където се срещат тревисти, храстови и ампелни видове - всички те са непретенциозни. Видовете алое съставят цветни композиции в апартаменти, офиси, детски градини.

Алоето е сукулент, има месести листа, в които се натрупва вода, така че растението лесно понася краткотрайна липса на поливане. Чувства се чудесно в кухнята, благодарение на такива качества:

 • няма изисквания за влажност на въздуха;
 • харесва стая с честа вентилация;
 • подходяща е нормалната стайна температура.

Можете също така да оставите алое на светло, но да засенчвате малко през лятото. Сокът от алое се използва в народната медицина за заздравяване и дезинфекция на рани, изгаряния и лечение на заболявания на венците.

Парично дърво

Друго име на това растение е Crassula. Това е сукулент от пустините на Африка. Листата му са като монети, овални, плътни, месести, зелени на цвят. Ако държите паричното дърво на добре осветено място, то ще придобие червен оттенък по краищата.

Друго име за него е дебелата жена. Листата и корените на това растение съхраняват вода, за да оцелеят при суша. У дома това е напълно непретенциозно растение:

 • всяка влажност е подходяща за него;
 • трябва да се полива, докато изсъхне;
 • няма специални изисквания за осветяване;
 • обожава излъчването;
 • не е податлив на болести и вредители.

Crassula може да се използва за оформяне на декоративно дърво. Отстранете страничните издънки и когато порасне до 30 см, прищипете горната част, така че да спре да расте. Тогава отгоре ще се появят издънки, образуващи короната на дървото. Вземете по-голяма саксия, така че тежкото растение за възрастни да се задържи, тъй като кореновата му система е слаба.

Поставете дървото на парите навсякъде във вашата кухня. Северните прозорци дават малко светлина, но паричното дърво ще го оцелее, просто листата няма да имат червен оттенък.

Антуриум

Този обитател на тропическите гори расте в природата като епифит, придържайки се към други растения или пониквайки независимо в земята.

Растението радва с цъфтеж, който, подлежащ на грижи, ще бъде целогодишен.Комбинацията от дълги, тъмнозелени листа с изискани цветя от червен, бял и дори люляков цвят прави антуриума украса на всяка стая. Преди се смяташе за капризно растение, но по-късно се появиха хибридни видове, които лесно се отглеждат у дома.

Тези функции ви позволяват да го държите дори в кухнята:

 • листата и цветята са лъскави - лесно е да се премахне прахът от тях;
 • температурата на съдържанието съвпада с обичайната стайна температура;
 • няма специални изисквания за осветяване, може да се постави на первази или на пода, ако растението е високо;
 • обича висока влажност, трябва да се пръска редовно.

Цъфтящият антуриум не може да се пренарежда от място на място и самите цветя не могат да се пръскат. Поливането е необходимо обилно, но оставяйки почвата да изсъхне.

Растението се счита за символ на мъжката сила, мъжкото щастие, благополучие и просперитет в къщата. Цъфтящият антуриум ще украси всяка кухня.

Хлорофитум

Растението идва от тропическите гори. Дълги бледозелени ланцетни листа, събрани в буен храст, могат да имат бели ивици в центъра.

Това цвете е не само непретенциозно, но и създава благоприятна атмосфера само по себе си - пречиства въздуха. Това е "номер 1" за озеленяване на кухнята, защото има редица предимства:

 • абсорбира вредни вещества - въглероден оксид, формалдехид;
 • овлажнява въздуха;
 • намалява броя на бактериите;
 • подходящ е за нормална стайна температура и влажност.

Това растение е ампелно, затова трябва да се поставя в висящи саксии, на горните рафтове или върху шкафовете. Меката зелена буйна корона ще озарява всеки декор. Само не забравяйте да пръскате цветето. Разнообразните видове могат да се държат на прозорците с южно изложение, тъй като хлорофитумът може да издържи дори на ярка слънчева светлина.

Тези растения ще издържат на промените в температурата и влажността, които се случват в кухнята, добавят живи цветове към интериора. Поставете големи растения на пода, така че те визуално да увеличат височината на стаята. Малки храсти - на рафтове, във висящи саксии и на первази.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно, при условие че е публикувана връзка към източника.