Mammillaria кактус: домашни грижи

Растенията, които радват любителите на цветя с непретенциозните си грижи, включват кактуси. И един от най-големите от техните видове е родът Mammillaria. Според последните данни той има до триста разновидности, повечето от които растат в Мексико.


Сортове кактус

Mammillaria се отнася до малък вид кактус, обикновено има тъмнозелено стъбло топка или цилиндър... Основната разлика между този род и всички кактуси е наличието на различни папили по стъблата на това растение, от които растат тръни. Между тях от синусите се появяват цветя. Можете да различите тези сортове по форми, цветове, структури на цветя.

Корените на Мимилария са на повърхността, но са доста мощни. Кореновата система, разположена в центъра, отива малко по-дълбоко, а останалите корени, доста дълги и дебели, се разклоняват от нея.

Характеристиките на мамиларията също включват специфична конструкция на ареолата, разделен на 2 части, едната от които е разположена в горната част на туберкула, тя е пубертетна и с бодли, а другата е в синуса си и има само мъх с рядко тънки черешки. Във втората ареола се развиват цветни пъпки и издънки, но само когато туберкулът достигне необходимата възраст. Ето защо цветята на кактуса не са отгоре.

Този род също се различава от много други кактуси по бодли. Те се отличават с цвят и форма, те са с форма на кука, пера, изпъкнали и подобни на дебели игли. Цветът на тръните също е разнообразен: бял, черен, червен и много други. д-р

Има следните видове:

 • Кактуси - трънливо чудоMammillaria shide. Много миниатюрен кактус под формата на топка, диаметърът на стъблото е около 4 см, а туберкулите, които имат формата на конус, достигат дължина 1 см. В центъра няма бодли, но радиалните обикновено са бели, космати, дълги от 2 до 5 мм. Тези бодли изглеждат като пера, покриващи стъблото толкова плътно, че дори зеленият му цвят не се вижда. Диаметърът на цветята достига 2 см, а цветът е жълтеникаво-бял, плодовете са розови. Този вид е доста разклонен.
 • Mammillaria голям папиларен. Доста голям вид от този кактус и височината му понякога достига 30 см, широк е 14 см. Туберкулите му са конично-цилиндрични, тънки и силно изпъкнали. Този вид мамилария има слабо разклонение.
 • Мамилария снежнобяла също е доста голям вид кактус. В ранна възраст тя е под формата на топка, леко сплескана отгоре, а в по-зряла под формата на цилиндър, чийто диаметър може да бъде 14 см, а височината - 30 см. В снега -бяла мамилария, можете да наблюдавате тръни, растящи отгоре. Те са бледорозови на цвят и доста къси, достигат само 1 см дължина и растат на групи от 8 до 12 парчета. Диаметърът на кактусовите цветя е от 2 до 3 см, бледорозов с бургундска лента. Плодовете им са яркочервени на цвят.
 • Мамилария Тереза. Този вид кактус е слабо разклонен, яйцевиден и това джудже е само 4 см височина, с диаметър 3 см. Туберкулите под формата на цилиндър имат дължина от 4 до 6 мм.Радиални бодли, групирани от 22 до 30 бодли, дълги 2 мм, те са почти прозрачно бели. А централните бодли са малко по-дълги, групирани в 9 парчета, жълтеникав цвят. Цветята на този вид кактуси са доста големи (до 3 см в диаметър) и лилаво-лилав цвят. Плодовете са червени.
 • Mammillaria бодлив е кактус със среден размер, често не разклонен под формата на цилиндър. Височината и диаметърът му достигат съответно 30 см и 10 см. Коничните туберкули са с дължина 5 мм, аолите на върховете им имат от 20 до 25 радиално бели бодли (дължина - 4-6 мм) и от 12 до 15 бодли в центъра (дължина - 1-1,5 см) ... Размерът на цветята е 1-1,5 см. Плодовете са червени.
 • Mammillaria rekoi е средно голям кактус във формата на цилиндър. Височината на този вид кактус е от 12 до 13 см, с диаметър от 5 до 6 см. В ареолите има до 30 парчета малки радиални шипове (дължина 4-6 мм) от бели, жълтеникаво-бели , и централно тъмнокафяви - до 7 броя, които са големи и дебели (до 25 мм). Цветята са лилаво-розови на цвят, дълги 1,5 см, а плодовете са червени.

Грижа за мамилария у дома

Mammillaria BoksanaОсновни правила за грижа за мамилария:

 • Растението изисква светлина, така че се нуждае от достатъчно осветление.
 • В никакъв случай растението не трябва да прелива, то може да умре от излишък на влага.

За да може кактусът да зарадва с цъфтежа си през пролетта, през зимата е необходимо вътрешно цвете да осигури правилно зимуване.

 • Важно е почвата на мамиларията винаги да е рохкава.
 • Хранете стайното растение.
 • Наблюдавайте външния вид на кактуса, неговите корени, за да избегнете наличието на болести и вредители.

Осветление

Mammillaria са светлолюбиви растения, особено техните космати видове. Тях максимално необходимо осветление, особено през лятото, затова прозорците от южната, западната и източната страна са подходящи за тях. Но е препоръчително да се засенчват неподходящи видове мамилария по обяд.

Този вид вътрешен кактус толерира добре топлината и за тях той ще бъде идеален при 20-23 ° C, а през зимата за цъфтежа му е по-добре да се осигури температура от 10 до 12 ° C за не-пубертетни, за космат тези с 5 ° C по-високи.

Полива mammillaria

През зимата кактусите на закрито почиват и някои видове по това време изобщо не е нужно да се поливат. Стайното растение се страхува от излишната влага, затова е важно да не преливате цветето. В началото на пролетта, когато става значително по-топло, кактусите се събуждат и по правило върху тях се появяват цветни пъпки. И от пролетта до края на лятото, Mammillaria трябва да се полива обилно, като това се прави редовно веднъж на 8-10 дни, в зависимост от времето. А до есента поливането трябва да се намали до веднъж месечно.

Зимуването е важен етап от живота на Mammillaria

Ако искате кактус да радва с възхитителните си цветя през пролетта, тогава те трябва да осигурят сухо хладно зимуване... С понижаване на температурата в кактуса настъпва специален биохимичен процес, поради който се генерират цветни пъпки.

Зимуването трябва да е на място, където има достатъчно осветление и при температура не по-висока от 12 ° C. Поливането с тази мамилария обикновено не се изисква, ако малки видове кактуси, тогава веднъж месечно можете леко да навлажнете.

Влажност на въздуха

Кактусите могат да понасят доста добре сух въздух в помещенията, така че няма специални изисквания за влага.

Почва и трансплантация на мамилария

Напояване и напояване на кактусСместа за засаждане на закрит кактус трябва да е много хлабава, позволявайки на въздуха и водата да преминат. Закупува се в специализирани магазини.

По-добре е да се вземат ястия за кактуси широки и не много дълбоки, като се обръща внимание дренажен отвор на дъното на саксията за оттичане на излишната вода. Колкото и да е странно, пластмасовите контейнери са по-добри за mammillaria, тъй като почвата в тях не изсъхва и по този начин младите изтънени корени не се повреждат.

Веднъж годишно през пролетта кактусите трябва да се пресаждат, само възрастни растения веднъж на всеки три години.Те се трансплантират по метода на трансбордиране заедно със земна бучка стара земя, без да се докосват корените, в противен случай стайното растение може да бъде повредено. Поливането не трябва да се извършва веднага, трябва да изчакате няколко дни, за да позволите на мамиларията да се адаптира.

Подхранване

Трябва да нахраните растението специализирани добавки веднъж на 30 дниособено когато растат обилно (пролет-есен). През зимата мамиларията не изисква хранене.

Размножаване

Mammillaria се размножават доста лесно, но има екземпляри, които се размножават само от семена.

Нарастващи проблеми, болести и вредители

За съжаление, у дома расте в контейнер с растение вредители могат да се утаят:

 • Грижи и отглеждане на кактуса MammillariaПаякообразни акари и скални насекоми могат да донесат голяма вреда на този вид кактуси. Ако растението изглежда зле, тогава трябва да извадите мамиларията от саксията и да погледнете корените за наличие на скални насекоми. Ако са, тогава е необходимо да се трансплантира растението в прясна почвена смес, преди да се изтрият засегнатите корени с алкохол.
 • Растението може да бъде заразено с нематоди. Това може да се разпознае чрез внимателно изследване на корените на растението; по тях се появяват особени отоци. Ако тази лезия не бъде идентифицирана навреме, кактусът може да умре. За лечение на мамилария с помощта на нож заразените части на коренището се отрязват с острие. След това кактусът трябва да се постави в леген с вода (от 45 до 50 0С) и да се опита да предотврати попадането на вода върху кореновата шийка на мамиларията. След процедурите поръсете корените с нарязан въглен.
 • Mammillaria, предимно неподходящи, са засегнати от червения кърлеж. За да се избегне това поражение, е необходимо кактусът да се третира с четка, потопена в алкохолен разтвор. Ако кърлежът вече е навит, е необходимо растението да се третира с разтвор на актеллик (0,15%).

Mammillaria са много лесни за почистванетака че това цвете е чудесно за начинаещи любители на стайни растения. Ако спазвате всички правила, необходими при грижата за домашно цвете, бъдете внимателни към външния му вид и редовно проверявайте корените, тогава стайната мамилария ще украси адекватно стаята и ще зарадва производителя с обилен цъфтеж.

Mammillaria кактус
Обича ли кактусът водаСорт и име на кактусКак цъфти кактусътУсловия за отглеждане на кактусиКакви кактуси харесват светлинатаХарактеристики на кактуса mammillariaMammillaria - малък кактусМалките кактуси са оформени като топкаКактуси - трънливо чудоГрижи и отглеждане на кактуса MammillariaКак цъфти кактусът MammillariaСорт кактусОсобености на грижата за кактусMammillaria - малък кактусДекоративните таланти на снежните кактуси.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.