Красиво цвете хоя: възможно ли е да го държите у дома

Много производители на цветя предпочитат подобни на лиана растения, тъй като те са идеални за озеленяване на апартаменти и със своята привлекателност могат да дадат на всяка стая уникален комфорт. Освен това всички лозя идват от тропически гори, така че цветята им са ярки и много големи.


Има огромен брой представители на такива видове стайни растения за отглеждане у дома, но може би най-често срещаният от тях е хоя.

Сортове восъчен бръшлян

У дома най-често се отглеждат следните видове хоя:

 • Hoya Bella Floradania е стайно растение, вид бръшлян.Хоя Бела (красива или прекрасна). Такова вътрешно цвете е късо и вечнозелено с висящи или наклонени клони, които могат да достигнат дължина до 50 см. Листата му са малки, обикновено 3 см, леко изпъкнали и месести. Цветята на красивата хоя са с форма на звезда, сърцевината им е пурпурна, а самите те са бели.
 • Хоя карноза (месеста). Тази лоза е най-популярната. Листата на растението са лъскави до 8 см дължина, а съцветията се състоят от 20 цветя със светлорозов нюанс. Има видове, при които средата е червена или с кремав кант. Грижата за месеста хоя е много проста.
 • Hoya imperialis Lindl (величествен). Това закрито растение за катерене с мъхести издънки има овално-продълговати листа, дължината на които е около 20 см. Те са гладки и заоблени в основата на плочата. Цветята на хоя са тъмночервени, отвън зеленикаво-жълти, събрани в чадъри от 6 броя.
 • Noua multiflora (многоцветна). Доста е лесно да се грижите за този вид хоя. Често се среща в оранжерии и цветни палатки.

Домашни грижи за Хоя

Трансплантация на цветя веднага след покупката

Тъй като субстратът за восъчен бръшлян е доста специфичен, Восъчен бръшлян по време на цъфтежа.по-добре е да го презасадите след покупка... Освен това в магазина за продажба растението постоянно се храни със стимуланти, за да поддържа формата си.

Не е необходимо да се трансплантира растение у дома всяка година. Достатъчно е да правите това само веднъж на две години. В този случай съставът на почвата не може да се променя, но е по-добре да се вземе по-просторен.

Правилно осветление

По време на трансплантацията трябва да се обърне специално внимание на издънките на растението, например твърде дълго трябва да се отреже. Цъфтежът обикновено се случва на къси стъбла. Тази ликвидация растението се нуждае от ярко осветление, то перфектно толерира излагането на пряка слънчева светлина. Вярно е, че когато се отглежда на слънце при силна топлина, може да получи изгаряния, така че си струва да се създаде разсеяно осветление за него по обяд. За да направите това, можете да използвате хартия или полупрозрачен плат: проследяваща хартия, тюл, марля.

Най-подходящото място за отглеждане на хоя у дома се счита за прозорец от източната или западната страна. Купих цвете, което е постоянно на сянка, не трябва да се поставя веднага под лъчите на слънцето, той трябва постепенно да ги научи. Ако отглеждате восъчен бръшлян на прозорец от северната страна, поради липса на светлина той просто няма да цъфти.

През есента и зимата вътрешната лоза също се нуждае от добро осветление, но не се нуждае от засенчване. През пролетта, с увеличаване на степента на осветеност, светлината също трябва постепенно да се преподава за предотвратяване на изгаряния.

Оптимална температура и поливане за пълзящи растения

Листата на Хоя са доста плътни, така че те могат лесно да пренасят сух въздух в помещенията. Трябва да ги напръскате, но не твърде често. Трябва да се наблюдава до по време на активен растеж на растенията земната бучка не беше суха. През летните и пролетните месеци трябва да се полива, когато горният слой на земята изсъхне.

Цъфтящ домашен сорт бръшлян Hoya imperialis LindlНеобходимо е да отглеждате восъчен бръшлян при температура на въздуха от 22 до 25 градуса, като често проветрявате помещението, но не го извеждате на студен въздух. През зимата грижите включват намаляване на поливането и спиране на пръскането. По това време е необходимо да се поддържа температурен режим от 12-15 градуса.

При топла зима поливането трябва да се извършва в зависимост от температурата на съдържанието. Въпреки това, в тази ситуация цъфтежът може да не е толкова изобилен, тъй като пъпките се полагат през този период при температура не по-висока от 18 градуса. По време на студената зима хоя трябва да се полива изключително рядко.... Преовлажняването на почвата може да доведе до падането на нейните издънки и листа.

Това растение за катерене понася добре водни душове. Листата му могат да се избърсват с топла вода, за да се отстрани прахът. За тези цели можете да използвате обикновена гъба. По време на процеса на къпане всичко изсушените клонки и листа трябва да бъдат отстранени... Препоръчително е да поставите хоя навън под силен и топъл дъжд в удобно време, в такъв момент тя става още по-привлекателна и оживена.

Подхранване на закрито цвете

Торовете се внасят само през пролетта и лятото. В същото време, подхранване на восъчен бръшлян няколко пъти месечно със сложен минерален тор. Препоръчително е да се използват продукти, които са специално предназначени за цъфтящи сочни растения. Ако редовно пресаждате закрито цвете в прясна почва, тогава не е необходимо да използвате подхранване.

Методи за отглеждане на хоя

Можете да разпространявате восъчен бръшлян у дома, като използвате различни методи:

 • Домашен бръшлян Hoya multiflora е показан на снимката.Резници;
 • Семена;
 • Слоеве.

Първият вариант е най-надежден и най-прост. Резниците трябва да имат няколко пъпки и листа за успешно вкореняване. За това е препоръчително през есента да отрежете издънките. Те могат да бъдат фиксирани в пясък или вода и след това внимавайте, така че температурата в стаята да не пада под 21 градуса... За да ускорите процеса, по-добре е да използвате специален инструмент, който стимулира растежа на корените. Можете да го купите във всеки цветарски магазин.

За успешното размножаване у дома грижите за лозите трябва да бъдат оптимални, особено когато е необходимо семената да узреят. Но този метод за отглеждане на хоя е много дълъг и не гарантира появата на разсад.

Лозови болести и вредители

Цвете като хоя е доста устойчиво на различни негативни ситуации. но ако растението се съхранява в неподходящи условия и не се грижете за него, тогава той може да има проблеми с насекоми. Различни вредители могат да атакуват восъчен бръшлян:

 • Червени паякови акари;
 • Щитове;
 • Листни въшки.

За да се отървете от тях, растението трябва да се третира с инсектициден агент. Някои сортове хоя с дебели листа обаче са достатъчни, за да се избършат с алкохол. И за предотвратяване и борбата с микроскопични червеи, саксията и почвата винаги трябва да бъдат стерилизирани, когато ги трансплантирате.

Noua (hoya)
Съцветия от восъчен бръшлян - Hoya в разцвет.Цветята на хоя могат да имат различни нюанси.Хоя е красива по време на цъфтежа - снимка на съцветия.Хоя цъфти много красиво

Болестите на това растение за катерене най-често се причиняват от недостиг на хранителни вещества или светлина, както и от прекомерно поливане. Например, поради липса на влага могат да се образуват листа с неправилна форма... При прекомерно поливане и резки температурни колебания растението заразява гъбичките.

Восъчният бръшлян в много случаи засяга инфекциозни заболявания, причинени от вируси, гъбички и бактерии. Ако на листата му се е появил черен, бял или сив цвят, тогава най-вероятно има гъбични спори. Поради микроорганизми, все още може да се появи гниене, увяхване и петна. Цветето може да бъде излекувано чрез обработка с медно-сапунен разтвор.

Когато растението има кореново гниене, то се унищожава в повечето случаи. Разбира се, можете да опитате да спасите хоя с колоидна сяра или течност от Бордо.

Брашнестата мана може да засегне листата на цъфтящата лиана. Когато това заболяване се появи, върху тях се образува бял цвят. В пренебрегван случай гъбично заболяване обхваща стъблата и пъпките... За да излекувате цвете, е необходимо да овлажните въздуха, да осигурите оптимални грижи и да подобрите вентилацията в стаята.

Често срещани грешки при грижа за хоя

Ако восъчният бръшлян не радва с цъфтежа си у дома, тогава причината може да е лошо осветление, неправилно зимуване, липса на хранителни вещества в субстрата. Между другото, при подрязване на дръжки хоя може да не цъфти няколко години.

Когато се открият бледи и навити листа, трябва да се обърне внимание на температурата и осветлението... Подобна неприятност обикновено възниква поради прекомерна слънчева светлина или твърде ниска температура на съдържанието.

Листата на хоя започват да падат силно, ако въздухът в стаята е твърде сух. Възможно е също така да се е поливало със студена вода. Растежът на растенията се забавя най-често, когато липсва азот в почвата.

Восъчен бръшлян от хоя може ли да държите у дома?

Доста често този въпрос възниква сред производителите на цветя любители, съмненията им са свързани с поличбата, която твърди, че бръшлянът прогонва мъжете от къщата. Въпреки това, домашно цвете не смее никой, а напротив, той носи много радост на собствениците и е в състояние да украси всеки апартамент.

Между другото, има и други признаци, например, не можете да донесете кактус - съпругът ще пие обилно, но въпреки суеверията мнозина все още го държат у дома. Но наистина не можете да поставите саксия с лилии в спалнятазащото те дишат кислород и запълват стаята с въглероден диоксид. Хората със сърдечни проблеми е по-добре да не култивират тубероза. Също така не можете да държите кипарис в апартамента, тъй като той създава отрицателна енергия около себе си.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

9 коментара

  Вид:

  Възходящ
  1. АватарХелена

   Аз съм голям любител както на градинските, така и на стайните растения. И все пак предпочитам цветя на цветни лехи. Вкъщи също си играя с красотите, видях такова растение в батаническа градина, но някак си не посмях да започна то се страхувах. Цъфна много красиво, но някак си не познавам много цвете и сега, след като изучихте статията, можете спокойно да започнете това чудо растение у дома

  2. АватарСаша Касл

   Листните въшки стартираха и не знам колко по-добре саксията и почвата трябва да се стерилизират при пресаждането и някой ми каза, че е по-добре да я трансплантирате в глинен съд, тъй като в пластмасата при поливане корените могат да изгният и почвата е кисела и през лятото се загрява по-бързо от глинената саксия.

  3. АватарВиталина

   В нашия офис, за да се създаде зелен кът, всеки донесе по едно цвете. И сред тях имаше цветя, които привлякоха вниманието ни с особената си красота, когато цъфтяха. Но много бързо върху листата се появи сив цвят и цветето изчезна. Искахме да купим същия, но не знаехме името му. Прочетох статията и сега знам, че беше хоя. Ще се опитам да намеря хоя в нашите магазини за цветя и да зарадвам колегите си.

  4. АватарВалентин

   Хоя расте тук от 5 години и още не е цъфтял, за съжаление. И това лято пресадиха в по-голяма саксия и прехвърлиха на балкона, където е по-светло. Затова той стана много шуплив и даде няколко мустака. Изглежда, че се чувства добре там.

  Зареди още

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.