Многогодишен слез: видове и снимки на цветя, размножаване, засаждане и грижи

В много градини и в цветните лехи на вилните къщи можете да видите атрактивен слез или роза. Цветето може да расте в умерен климат, поради което като многогодишно растение се отглежда в почти всички региони на страната ни. Непретенциозно и издръжливо растение е обичано от много градинари. Разнообразието от видове и цветове слез може да задоволи всеки ландшафтен дизайнер.


Описание, видове и снимки на слез

Цвете, отглеждащо се в естествени условия, може да има височина от 30 до 110 см... Растението се отличава със сърцевидни листа и големи цветя с диаметър до 13 см. Цветът на продълговатите листенца зависи от вида и сорта. Те могат да бъдат бели, розови, люлякови, бордо и дори почти черни.

Популярни сортове

Всички видове и сортове слез са разделени на едногодишни и трайни насаждения.

Едногодишният слез е двугодишно растение, но се отглежда като едногодишно. Израства до 1,2 м и се отличава с тъмни ивици по цветните листенца. Сред най-известните сортове могат да бъдат разграничени:

 1. Период на цъфтеж на слезСортът Black Pearl е растение с големи цветя, чийто диаметър може да достигне 70 мм. Неговите кадифено лилави венчелистчета са украсени с черни ивици.
 2. Сортът Zebrina е храст, украсен с масивни розови цветя, венчелистчетата на които се отличават с тъмночервени ивици.

Многогодишен слез много обичан от градинарите. Сред цялото разнообразие от неговите разновидности могат да се разграничат следните:

 1. Набръчканият слез в градинските парцели достига височина не повече от 90 см, въпреки че в природата може да нарасне до един и половина метра и повече. Растението е украсено с жълти цветя с диаметър до 3 см.
 2. Суданският слез има лечебни свойства и се отглежда главно заради плодовете. Известно е храст и дървоподобно растение.
 3. Слезът "Розова кула" и "Бяла кула" нарастват до 70 см. Цъфтят дълго време почти до измръзване.
 4. Мускусният слез или индийско орехче достига височина 1 м. Неговите много ароматни бели и розови цветя имат диаметър 30-50 мм.

Хибридните слези също са многогодишни култури. Те се различават по височина до 180 cm, големи стъбла и цветя с бледорозов или бял нюанс. Цъфтежът продължава от началото на лятото до най-студената есен.

Многогодишен слез: засаждане и грижи

Как се засажда многогодишен слезНа едно място растението може да расте без никакви трансплантации дълго време, така че мястото трябва незабавно да отговаря на всички условия за отглеждане на цвете.

Малвите обичат добре осветени места, защитени от пряка слънчева светлина и силен вятър. Най-добрата почва за тях е леката глинеста почва. Тя трябва да бъде добре дренирана и питателна.

Семената на слез за разсад се засяват у дома през април или началото на май. Сеитбата на открито се извършва в края на юни. Домашно отгледани разсад на парцел кацна едва в края на август.

Слезът не изисква специални грижи. Достатъчно е да ги поливате навреме и редовно и понякога да ги храните. При топло време поливането се извършва веднъж седмично, а в горещите дни храстите се поливат обилно. Розата не обича стагнацията на водата в почвата, поради което не може да се допуска преовлажняване на почвата.

Веднъж на 15-20 дни слезите се подхранват със слаб разтвор на фосфорно-калиеви торове. За допълнителна аерация почвата се препоръчва периодично да се почиства от плевели и да се разрохква. Това трябва да се прави много внимателно, за да не се повреди нежната коренова система на стъблената роза.

За да се предотврати разбиването на вятъра от високи храсти, те трябва да бъдат вързани за опори. Около средата на лятото семената могат да бъдат събрани от растението и подготвени. След цъфтежа дръжките на слеза се отрязват.

През есента грижата за слез се състои в подготовката на растението за зимуване. За това използвайте паднали листа, който обхваща районите, където растат храсти от роза.

Появата на малки червени петна по листата може да означава, че растението е било повредено от ръжда. Слезът също може да бъде склонен към мозайки и брашнеста мана. Поради това не се препоръчва да ги засаждате в продължение на две години на площи, заразени преди с тези заболявания. Когато се появят признаци на едно от тези заболявания, засегнатите листа се отчупват и изгарят, а храстите задължително се третират с фунгицидни препарати.

Слез - отглеждане от семена

Можете да сеете семена директно в открит терен или първо да отглеждате разсад от тях у дома.

Засяване на семена на открито

Описание на растението слезМожете да посеете семена преди зимата или в края на пролетта, когато отминат последните студове. За да направите това, в дупки с размер около 3 см поставяйте по две или три семена наведнъж... Семената, покрити с пръст и леко утрамбени, се напояват добре и се покриват с акрил или полиетилен. В този случай земята няма да изсъхне, а семената ще набъбнат и поникнат по-бързо.

Първите издънки трябва да се появят след около две седмици. Полиетиленът трябва да се отстрани незабавно. Когато на разсад се появят два или три истински листа, се прави бране.

Слезът, засаден веднага в земята, ще цъфти едва през втората година. В годината на засаждане в растението ще се образува само листна розетка. Когато се отглеждат розови рози в добри условия, ще се извърши самозасяване и насажденията ще започнат да се обновяват.

Отглеждане на разсад

Размножаване на запасни рози по разсаден метод има свои собствени нюанси:

 1. Дългите и крехки корени от слез лесно се повреждат и след пресаждането той се вкоренява много зле. Поради това се препоръчва да се отглеждат разсад в торфени саксии или малки контейнери, които също могат да бъдат поставени в почвата.
 2. Семената се засяват през април или май и се държат при температура 18-20С.
 3. След около две седмици трябва да се появят първите разсад, които са изложени на по-осветено, но по-малко топло място.
 4. Почвата трябва да се полива редовно, като не позволява да изсъхне.
 5. Ако в един контейнер има много разсад, тогава те могат да бъдат разредени. Разстоянието между тях трябва да бъде около три сантиметра.
 6. Разсад с три истински листа се гмурка в по-дълбоки отделни контейнери.

През август отглежданите разсад се засаждат на постоянно място на открито. Разстоянието между тях трябва да бъде в рамките на 25-50 см.

Вкореняване на резници

За да не се губят сортовите разлики, хавлиени видове размножава се чрез резници от различни видове:

 • стъблените резници се вкореняват в началото на лятото;
 • резници, изрязани в корена, са подходящи за засаждане през пролетта.

Слез в ландшафтния дизайн

Как се използва слезЗапасните рози са подходящи за декорация на цветни лехи. Слезът ще изглежда особено красив, ако е засаден в група. Те могат земя покрай оградата или сградите, обхващащи неописаните структури. С помощта на храсти от розови рози можете да ограничите пространството на сайта или да нарисувате красива линия на заден план. След като взехте палитра от нюанси на слез и други трайни насаждения, можете да построите красива цветна леха.

След като засадите многогодишен слез във вашата градина и се грижите правилно за него, можете да се наслаждавате на невероятно красиво цъфтящата цветна градина през цялото лято. Освен това семейството ви ще бъде снабдено с лечебно растение, което се използва съгласно традиционните рецепти на медицината.

Цвете на слез
Засаждане и грижа за слезКак цъфти слезътВидове цвете на слезСлез на сайтаИзползването на слез в ландшафтния дизайнКак се засажда слезГрадински цветен слезКак изглежда слезътОписание на растението слезЦветя от слез

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

2 коментара

  1. АватарТатяна

   Статията е информативна, само 2 снимки по-горе не са слез, а делфиниум.

  2. […] Източник: myflower.desigusxpro.com […]

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.