Arrowroot: снимки, видове, тайни на отглеждане и домашни грижи

Цъфтящо растение от маранта от семейство Марантови расте добре, размножава се и цъфти дълго време у дома. Марантата получи името си в чест на ботаника и италианския лекар Вартоломей Марант, живял през 16 век. Днес има около 26 вида от това растение, което се оценява с миниатюрните си размери и много красиви големи листа. Екзотичното декоративно растение изисква определени грижи, характеристиките на които ще обсъдим в тази статия.


Arrowroot: общо описание, видове, снимки

Родината на екзотичното цвете е тропическата част на Южна и Централна Америка и Западна Индия. Миниатюрното растение расте до 30 см на височина и се отличава с грудкови корени, изправени или пълзящи издънки и широкоовални листа, растящи на дръжки. В зависимост от вида листната листка е украсена с кафяви очни петна, двуредови петна или ярки ивици по централната жилка.

От горната страна фонът на листата може да бъде тъмно зелен, светло зелен или дори червеникав. Долната страна на горната част е много различна по цвят. Цветовата комбинация от петна и вени, разположени по листата, много напомня на шарките на листата на декоративния кодиум. Растението цъфти с бели и светло люлякови цветя през пролетта или лятото.

Цветето маранта е известно на мнозина с факта, че при благоприятни условия на отглеждане листата му се разгъват и ако на растението липсва светлина или влага, листата се сгъват в затворени розетки и се простират нагоре. В тази връзка цветето има второ име - "Молитва трева"... Благодарение на това има поверие, че молитвено цвете, отглеждано в къща, е в състояние да предпази семейството от конфликти, да създаде благоприятна атмосфера и да изчисти негативните емоции.

Видове маранта

В домашни условия най-често се отглеждат два вида маранта. Това е трицветна маранта, известна като трицветна и двуцветна маранта. Но много любители на растенията от семейство Марантови отглеждат други видове от това тропическо цвете.

Arrowroot
Arrowroot в къщата ще украси вашия зелен ъгъл.Възрастна маранта в саксия в апартамент.Поливането на маранта трябва да бъде много умерено.Arrowroot Fascinator - характеристики на растенията.

Arrowroot трицветни (трицветни). Декоративно широколистно растение е храст, чиито размери са 30 см височина и ширина. Пубертетните листа са дълги 12 см и са с овална форма. Фонът на горната страна на листната плоча е тъмен или светло зелен. Моделът на листата е съставен от червени жилки и тъмнозелени петна по страничните и светлозелени петна по централните вени. Отдолу листните плочи имат пурпурен цвят и розови жилки. Arrowroot трицветна цъфти с цветя от светло люляк сянка.

Arrowroot двуцветен. Това доста рядко растение се отличава с факта, че не образува корени. Листата му с дължина до 15 см се отличават с къси дръжки, вълнообразни ръбове и овална форма. На зеления фон на листната плоча отгоре са разположени кафяви петна. Отдолу листата са покрити с косми и имат червеникав оттенък.

Arrowroot прилича на цвете.Тръстика Arrowroot. Декоративно растение е храст с височина малко повече от метър. Гъбестите му корени са дебели, а дългите му листа са яйцевидни и растат до 25 см. Листната пластина, заострена отгоре, отдолу е тъмнозелена и покрита с косми. Белите цветя се появяват на растението през пролетта или лятото.

Маранта Керховен. Тревисто многогодишно растение с височина 25 см характеризира се с къси листни корени, овални листа с дължина до 15 см и бели жилки бели цветя... Отгоре листната плоча има ярко зелен фон, върху който по централната жилка са разположени тъмнозелени петна и бели ивици. Под листа има червен до синкав оттенък.

Arrowroot: домашни грижи, снимка

Arrowroot обича дифузната ярка светлина, така че е препоръчително да поставите цветето на перваза на прозореца или до прозорците, гледащи към източната или западната страна на къщата. През лятото растението е задължително засенчени от директни обедни слънчеви лъчи... В противен случай листата ще намалят по размер, контрастният модел ще избледнее и листата ще се извият. През зимата цветето се нуждае от допълнително осветление, което може да бъде осигурено с фотолампа.

Влажност на въздуха и температурни условия

Arrowroot в саксия расте добре у дома.От края на май до октомври, у дома, марантата трябва да се държи при температура на въздуха в рамките на + 21- + 26 градуса. През есента и зимата температурата трябва да бъде намалена до + 18- + 23 градуса. Температурите под +12 градуса имат пагубен ефект върху растението. Промените в температурата и течението могат да доведат до смъртта на цвете.

Растещите в къщата маранта запазват декоративния си ефект при умерена влажност. Въпреки това, когато се грижите за растение, трябва два - три пъти на ден пръскайте листата с топла, утаена вода... За да увеличите влажността около цветето, можете да направите следното:

 1. Поставете саксията върху палет с мокри камъчета, експандирана глина или торф. В този случай е необходимо да се гарантира, че корените не влизат в контакт с пълнежа.
 2. Поставете контейнер, пълен с вода или овлажнител, близо до цветето.
 3. В горещите дни и в помещения с работещи радиатори, маранта може да се мие под душа, след като покрие почвата в саксията с полиетилен.

Ако въздухът в къщата е твърде сух, моделът ще престане да бъде отчетлив, листата ще загубят тонуса си и върховете им ще започнат да изсъхват.

Поливане и подхранване

През пролетта и лятото растенията се поливат обилно с утаена вода със стайна температура. През есента и зимата растението се полива само след като горният слой на почвата изсъхне. Когато се грижите за маранта, трябва да следватеза да не остане вода в тигана. Водата, течаща след поливане, трябва да се източи незабавно.

Arrowroots се хранят на всеки две седмици. За това се използват минерални и органични торове за декоративни широколистни растения, които трябва да се редуват. Разтворите за примамка се въвеждат само след поливане на цветето.

Почва и презасаждане на маранта

Почвата за отглеждане на маранта може да се приготви у дома, като се смесят за това на равни части:

 • листна земя;
 • хумус;
 • торф.

Arrowroot цвете - какъв е този сорт?Към получената земна смес се добавят малко иглолистна пръст и въглен.

Почвата може да е с различен състав. За приготвянето му използвайте:

 • градинска земя - 3 части;
 • едър пясък - 1 част;
 • торф - 1,5 части.

Към такава земна смес се добавя много малко въглен.

Когато се грижите за маранта у дома, веднъж на две години, растението трябва да се трансплантира в по-големи саксии. Цветето расте бавноследователно не изисква чести трансплантации. Прехвърлянето се извършва през март или април в нови саксии, които трябва да са с няколко сантиметра по-големи от предишните. В дъното на саксията трябва да се излее дренаж.

Arrowroot: размножаване

У дома растението се размножава чрез резници или разделяне.

Размножаване чрез резници

За да се получат резници в края на пролетта или началото на лятото, част от два до три листа се отрязва от млада издънка. Разрезът трябва да е с дължина около 7–8 см. Разрезът се поставя в съд с мека вода със стайна температура. След около месец би трябвало да пусне корени, а след това може да се засади в саксия с торф. За да се създаде парников ефект и по-добра степен на оцеляване, дръжките се покриват отгоре с прозрачен контейнер или найлонов плик. Грижата за тях се състои в поддържане на почвата влажна.

Размножаване чрез разделяне

Когато пресаждате растение, възрастен храст може да бъде разделен на 2-3 части. Това трябва да се прави много внимателно, за да не се повредят корените. Деленките се засаждат в отделни саксии, пълни с торф. Цветето се полива, поставя се в найлонов плик заедно с гърнето и се завързва свободно. Такива мини оранжерията трябва да се съхранява в топла стая... Опаковката се отстранява след появата на млади листа. Преди да се появят, грижата за растението се състои в ежедневно проветряване на почвата и поддържане на влажност.

Възможни проблеми при отглеждане на маранта

Arrowroot tricolor е друг сорт саксийни растения.В студени помещения и при често обилно поливане корените и стъблата на растението започват да гният. Спешно трябва да се пренареди на топло място без течение и да се намали поливането.

Изсушените листа с лепкава паяжина показват, че цветето е засегнато от паяк. Ако растението не се третира, след време листата ще започнат да падат. Паяк акари се отървете от народни средства или използване на специални химикали. Като народно лекарство се използва ежедневна инфузия на чесън, глухарче, бял равнец или лук. Ако това не помогне, тогава растението се обработва от Aktelik.

Сухите връхчета и пожълтялата зеленина най-вероятно показват, че цветето се нуждае от влажен въздух. В този случай листата трябва да се пръскат по-често и да се прилагат други методи за повишаване на влажността на въздуха у дома.

При много слънчева светлина листата на маранта могат да побелеят. За да придобият отново декоративния си цвят, цветето се поставя на сенчесто място... Ако това не помогне, тогава по време на растежа растението трябва да се храни.

Невъзможно е да се нарече маранта непретенциозно стайно растение. За да може едно тропическо цвете да радва собствениците дълго време и да украси къщата с нейните декоративни листа, той изисква постоянно внимание и грижи по всички правила.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

1 коментар

  1. […] Източник: myflower.desigusxpro.com […]

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.