6 дренажни материала за цветя, които помагат за премахването на излишната влага от саксиите

Дренажът в саксийното растение позволява на корените да дишат, което позволява на цветята да се развиват нормално. Едно от основните изисквания към материала е, че той трябва да позволява излишната течност да излезе, без да се задържа. Например, теменужка или дифенбахия могат да умрат във влажна почва. Не е необходимо дренажният материал да се купува в магазина, можете да използвате това, което е под ръка.

Натрошен камък / чакъл

Експандираната глина обикновено се използва като дренаж. Но може лесно да бъде заменен с развалини или чакъл. Единственият недостатък на този материал е значителното претегляне на саксията. Затова е най-добре да използвате малък контейнер или такъв, който няма да променя местоположението си твърде често.

Камъчета

Друг безплатен дренажен материал са камъчетата. Тези малки камъчета са особено обичани от производителите на цветя. Малките камъчета могат лесно да преминат водата, да не я задържат или абсорбират.

Камъчетата, като трошен камък, също имат един съществен недостатък - тежестта. Саксия, пълна с малки камъчета, може да стане поразителна. Но от друга страна, ако използвате пластмасов контейнер за растението, тогава камъчетата ще му дадат стабилност и ще бъде трудно да го обърнете за деца и домашни любимци.

Камъните имат висока топлопроводимост. Следователно растенията, които зимуват на перваза на прозореца, могат да станат хипотермични и болни.

Стиропор

Стиропорът отлично замества дренажните камъни. Той отговаря на сметката и може да бъде намерен навсякъде. За нас е обичайно да не изхвърляме кутии от оборудването, но определено може да съдържа необходимия материал.

За да го поставите на дъното на контейнера, пяната трябва да се нарязва на малки парчета, в никакъв случай не се рони. За висококачествен дренаж е необходим слой от няколко сантиметра.

Материални предимства:

  • наличност;
  • стерилност;
  • липса на абсорбция.

Лекото тегло може да се отдаде както на предимства, така и на недостатъци. Ако това е пластмасова саксия, нестабилният контейнер може да се преобърне под тежестта на растението. За керамичната тенджера лекото тегло на пяната е безспорен плюс.

Някои любители на растенията се страхуват да използват материала като дренаж, тъй като корените на цветята могат да растат през пяната. Това затруднява трансплантацията на цветя.

Сфагнум мъх

Опитните производители използват мъх сфагнум като дренаж. Предимството на този естествен материал е, че може да задържа излишната влага. Освен това има дезинфекциращи и лечебни свойства.

Можете да приготвите мъха сами. Расте във влажни зони или влажни гори. Прибирането на реколтата е най-добре през есента. Преди да го поставите в саксия, напълнете мъха с топла вода за около час. През това време тя ще бъде наситена с влага, малките насекоми ще бъдат унищожени. За съжаление не всеки може да го приготви и не се среща често в продажба.

Вермикулит

Вермикулитът има следните свойства:

  • стерилност;
  • устойчивост на инфекция;
  • ниска топлопроводимост.

Този материал се използва като дренажен слой. Почвата, в която се използва вермикулит, е по-малко подкиселена и в нея не започват плесени и различни видове гъбички. Материалът може да бъде закупен само от специализиран магазин. Единственият му недостатък е високата цена.

Строителни материали

Не бързайте да изхвърлите стара или счупена керамика. Може да се използва като дренажен слой. Парчета ястия се поставят на дъното с изпъкналата страна нагоре. След това се добавя малък слой едър пясък. Ако вземете малък материал, той може да запуши дупките в дъното на саксията и водата няма да може да излезе.

Единственият недостатък на този материал е, че корените на растението могат да бъдат повредени от острите ръбове на отломките. Счупените тухли и плочки могат да се използват като дренажен материал. Опитайте се да не подреждате твърде големи парчета.

Начинаещите производители на цветя в началото правят много грешки, използвайки пясък, мрамор, черупки от яйца или ядки като дренажен материал. Поради това се увеличава рискът от развитие на мухъл, застой на вода, което води до тъжни последици. Правилният дренажен материал ще помогне за премахването на тези проблеми.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.