Нолина или дърво от бутилка: как да отглеждате палма във вашия апартамент

Нолина (бокарнея) е уникално растение, което се нарича още дървото бутилка. Принадлежи към семейство Агавови. В света има около 30 вида. Този представител идва от южните райони на Америка. Нолината е широко разпространена в домашното цветарство, което се свързва с екзотичен вид дърво и непретенциозни грижи. Такова растение ще украси всеки интериор, но особено хармонично се вписва в хай-тек стила.

Интересни факти за нолин

Цветето нолин е донесено в Русия от Мексико и Тексас. Растението бързо се адаптира към топлината и сушата, което се дължи на тропическия му произход - расте предимно в скалисти и пустинни райони. Той има тенденция да натрупва твърди резерви от влага в багажника в основата. Следователно дървото е в състояние да направи без влага за дълго време.

nolina_1547736984_5c4097981e08b.jpg

В естествената среда дървото бутилка се простира до 8 метра, у дома - много по-ниско (около метър). Той получи това име поради особената форма на багажника. Той е покрит с кора, подобна на корк, поради което дървото е популярно наричано „кракът на слона“.

Домашно отгледаните екземпляри са ценени заради високите си декоративни показатели. Външно дървото изглежда като палмово дърво, само в миниатюра. Листата са тъмнозелени, тесни и дълги по форма (до 60 см), образуващи върхообразна шапка. В изкуствени условия нолина не цъфти... Расте бавно, така че повече от една година ще радва домакинствата с необичайния си вид.

Листата на Нолина са доста остри по краищата, така че трябва да бъдете изключително внимателни, когато боравите с цветето.

Формата на растението може да се създаде индивидуално чрез избор на подходящите условия за отглеждане. Така се получава компактна корона, като растението се държи в стая със сух въздух, на ярка светлина и с редуващи се обилни поливки със силно изсъхване на почвата. Удължен ствол, малка крушка на дъното и буйна листна част се получават с разсеяна светлина и стабилна влажна почва. Основното условие за стабилен растеж на растението е да се предотврати преливането, което води до загниване на корените.

nolina_v_interere_1547736904_5c409748251b0.jpg

Грижата за Нолина у дома е проста, но включва редица нюанси. Дори начинаещите производители могат да се справят с това, ако първо се запознаят с професионални препоръки. Такова дърво се счита за идеална възможност за озеленяване на къщата на тези хора, които отсъстват дълго време. Сукулентното растение няма да изсъхне поради способността му да се овлажнява поради собствените си резерви. Освен това растението пречиства въздуха. Ето защо често се отглежда в детски заведения, болници и офиси.

Признаци, свързани с страничната карнея

Според учението на Фън Шуй всички растения оказват влияние на човека до известна степен. Така че, появата на бокарней в квартала обещава на околните само положителни промени. Цветето носи хармония и спокоен живот на семейството. Всички сочни сортове, включително дървото бутилка, потискат изблиците на гняв и неразумния гняв при хората.

Препоръчително е да поставите цветето в хола или в коридора - където има много хора.

Видове за домашно отглеждане

Ето най-често срещаните сортове нолина за домашно градинарство:

 • Обелени обратно, или рекурвата - има мощно дървесно стъбло с височина метър, покрито със сива коркова тъкан, с рядко разклонение. Листа с кожена структура, линейна форма, събрани в плътна розетка на короната. В естествената си среда дървото цъфти с розово-кремави цветни гроздове. 1547737980_5c409b7329729.jpg
 • Дълголистна - в природата дървото се простира до 4 метра височина. Багажникът е покрит с гъста кора. Короната е разделена на два компонента - новия и стария. Последният образува пухкава течаща „пола“, която напълно скрива основата на псевдопалмовото дърво. 1547737999_5c409b8887fb3.jpg
 • Линдемейра - малоразмерен тип нолина без ясно очертан багажник. Има удължена тясна зеленина. 1547738103_5c409bf4e4101.jpg
 • Stamper - компактно декоративно дърво с укорочен багажник с форма на бутилка. Листата образуват красива, уплътнена корона. 1547738193_5c409c41b95d6.jpg
 • Матапская - нараства до максимум 1,8 метра. Старите листа не се ронят, но продължават да съществуват, само в долния слой на снопа и в окачено състояние. 1547738285_5c409caae80c7.jpg

Bocarnea се отглежда еднакво успешно в домове и оранжерии.

Засаждане и пресаждане

Преди да засадите цвете, трябва да изберете подходящата саксия и почва.... Субстратът може да се купи готов (за сортове агави или кактуси) или да се направи самостоятелно чрез смесване на торф, фин пясък и листна почва в равни пропорции. Капацитетът за трансплантация е избран широко, тъй като корените растат близо до повърхността. Размерът на новата саксия не трябва да бъде повече от 3-4 см в диаметър от старата.

nolina_1547736948_5c4097749b925.jpg

На дъното на контейнера се полага дренажен слой от счупена тухла, експандирана глина, въглища или малки камъчета с дебелина 4–5 см. Едва след това се запълва плодородната почва и се извършва засаждането. В същото време с много дълги и заплетени корени се работи внимателно. Първо трябва да бъдат изправени. След приключване на процедурата не можете да поливате растението през следващите 3 дни. Тази техника помага на nolina по-лесно да пусне корени на ново място.

Младите растения се трансплантират ежегодно, а възрастните - с интервал от три години. Ситуацията се контролира от степента на растеж на кореновата система на нолина. Ако стърчи през дренажните отвори и отгоре, значи е дошло времето за презаселване.

1547755848_5c40e1444e839.jpg

Условия за отглеждане

За удобния растеж на дървото бутилка в стайни условия се създава подходящ микроклимат:

 • температурен режим;
 • осветление;
 • влажност на въздуха.

Растението е светлолюбиво, поради което е поставено там, където има добра осветеност през цялата година, но няма пряка слънчева светлина. Препоръчително е да поставите цветето на первазите на прозореца с ориентация на изток и запад. Допустимо е да го поставите близо до южните прозорци. През зимата Нолина е в покой, но все пак се нуждае от светлина. Следователно ще се изисква изкуствено осветление.

През целия вегетационен период (пролет - лято) растението е неизискващо към температурата, така че обичайното стайно растение е подходящо за отглеждане. През есента постепенно се намалява до + 12 ... 13 ° С. Ако е практически невъзможно да се направи, тогава е оптимално да държите дланта на + 18 ... 19 ° С. В противен случай растението няма да влезе в латентна фаза, което ще се отрази негативно на развитието в бъдеще. През лятото цветето се изнася в градината или на остъклена лоджия, но защитено от ярки лъчи и течение.

Грижа за растенията

В допълнение към създаването на оптимални условия за растението се изисква да му се осигурят подходящи грижи. Акцентът е върху правилното поливане. През пролетта и лятото цветето се навлажнява обилно, но рядко. Излишната вода веднага се оттича от тигана, в противен случай коренището започва да гние и скоро растението умира.

Професионалните цветари препоръчват да се полива по специална технология:

 1. Налейте вода в широк съд и поставете там саксия с цветя.
 2. Издържат, докато почвата се насити напълно с влага.
 3. Извадете и оставете да се отцеди излишната вода за 30-40 минути.

Повторете подобна процедура само след като земната кома изсъхне. Не е необходимо да овлажнявате нолин по време на зимна почивка.

Пръскането на растение е незадължителна грижа. Но периодично това все още се прави, докато се избърсва повърхността на листовите плочи с влажна кърпа. Използвайте преварена и утаена вода. Подрязването също се извършва по желание, ако се стремят да коригират формата на короната. Но дори и без това, растението не губи декоративния си вид.

С добри грижи бокарнеята успешно се развива без допълнително торене. Ако искате да подобрите външния вид, е допустимо да храните дървото през пролетта и есента с минерални съединения. Концентрацията, посочена в инструкциите за употреба, се намалява 2 пъти. Те прибягват до това на всеки 17-20 дни след поливане.

Размножаване

Нолина се размножава чрез издънки и семена. И двата варианта имат свои собствени нюанси, които трябва да се имат предвид, за да се постигне желаният резултат.

1547761172_1547761125_nolina_razmnozhenie_otrostkami_1547761068_5c40f5ace057d.jpg

В първия случай се спазва следната последователност:

 1. Избира се силна и добре развита издънка. Отрежете с остър нож неговата част с дължина 15–20 cm.
 2. Мястото на среза се напудрява с дървесна пепел и се обработва с "Корневин".
 3. Изрезката се заравя под ъгъл в торфено-пясъчната смес.
 4. Покрийте отгоре със стъклена или пластмасова капачка. Пренаредете кацането на топло, където има достатъчно светлина.
 5. Веднага след като на летораста се излюпят нови издънки, преместете контейнера да се охлади и след това трансплантирайте на постоянно място за растеж.
1547761156_5c40f5fe06fbb.jpg

За размножаване със семена материал се купува в цветарски магазин. Преди това се потапя в манганов разтвор с ниска концентрация и се държи в него, докато семената набъбнат (обикновено са достатъчни 2 дни). Засяти в почвата, състоящи се от торф и речен пясък, взети в равни пропорции.

Сеитбата се извършва, както следва:

 1. Семената се задълбочават в субстрата с 1 cm.
 2. Покрийте разсад със стъкло или найлоново фолио.
 3. Поставете контейнера на топло и светло място, където температурата се поддържа в рамките на + 24 ... + 25 ° C.
 4. Реколтата се отваря ежедневно за вентилация.

В рамките на месец се появяват първите издънки. След като станат по-силни, те се настаняват в отделни саксии.

Как се появяват грешките в грижите?

Най-често срещаните проблеми, техните прояви и средства за отстраняване:

ПризнациЗащотоЕлиминиране
Върховете на листата изсъхват и стават кафявиСух въздухСистематично избърсвайте листата с влажна кърпа и напръскайте
Долните листа изсъхватНормално явлениеНищо не трябва да се прави
Крушката е набръчкана в основатаПреливане или липса на влага. С излишната влага долните издънки стават меки и потъмняват. В случай на суша цветът им не се променяСтабилизира напоителния режим. Ако лукът омекне, тогава изкопайте и отрежете частта, която е започнала да гние. След това се поръсва с въглен и се трансплантира в свеж субстрат
Растежът се възпрепятства, листата пребледняватТесен съд или липса на светлинаИзисква трансплантация в по-просторен контейнер
Багажникът е деформиран, появяват се вдлъбнатиниИндивидуална характеристика или резултат от механично въздействиеАко ямите не се увеличават по размер, тогава не трябва да се прави нищо. В противен случай си струва внимателно да се изследва растението за наличие на вредители или гъбични заболявания.
Багажникът е огънатНеравна инцидентна светлинаОт време на време цветето се обръща така, че всички страни да са напълно осветени
Отделните листа потъмняват и започват да изсъхватНяма достатъчно светлинаТе пренареждат дървото там, където осветлението е по-добро, или организират допълнително осветление

Болести и вредители

Нолина рядко се засяга от болести. Основната опасност са гъбичните заболявания, които се развиват в резултат на прекомерно поливане.За да се спаси цветето, изгнилите корени се отрязват, здравите участъци се третират с фунгицидни препарати за стайни растения.

Насекомите не атакуват нолина толкова често, което се дължи на твърдостта на листата му. Но опасността все още идва от следните вредители:

 • трипс;
 • паяк;
 • щит;
 • червей.

Насекомите атакуват растението, когато въздухът в помещенията е твърде сух. В същото време листата интензивно пожълтяват, губят формата си и увисват.

Първо, те се отърват от паразитите механично - те се отстраняват на ръка. След това растението се измива под струя топла вода. Ако поражението е силно, тогава те прибягват до пръскане с инсектициди. Подобна процедура се извършва на чист въздух и след поставяне на ръкавици на ръцете. Препоръчва се лечението да се повтори след една седмица.

Нолина е грандиозно екзотично дърво, което може да преобрази интериора на къщата. В допълнение към красотата, тя е от полза за другите, тъй като освобождава фитонциди, които пречистват въздуха. Ако правилно се грижите за растението, то ще радва с присъствието си повече от една година.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.