5 прости, но важни правила за пресаждане на орхидеи

Орхидеята е красиво, но много капризно цвете, което изисква деликатни грижи. Когато корените растат силно, е необходимо пресаждане в по-голям контейнер. Грешките по време на тази процедура имат лош ефект върху състоянието на растението и често водят до смърт. За да не навредите на екзотичната красота, следвайте няколко правила.

Счупи старата тенджера

Пролетта се счита за най-доброто време за разсаждане. Не забравяйте, че не можете да трансплантирате орхидея по време на цъфтежа.

Необходимо е да премахнете цветето с почвата, в противен случай съществува риск от увреждане на корените. Те са крехки и се чупят лесно в ръцете. В този случай орхидеята ще умре. Операцията трябва да се извърши без бързане.

За да направите корените по-гъвкави, поливайте почвата преди разсаждането. След това стените на временния мек пластмасов съд се омесват с пръсти. Но няма да можете леко да издърпате орхидеята от твърда постоянна саксия, тогава трябва да я счупите или счупите.

Премахваме ненужните части на растението

Когато пресаждате, е важно да избавите цветето от всичко излишно. Изсушените и пожълтели листа се отстраняват. Ако по корените се виждат следи от гниене, тогава повредените части се отстраняват внимателно, тогава болестта няма да се разпространи по-нататък.

За да се видят добре корените, те се измиват предварително под течаща топла вода и след това се оставят да изсъхнат за няколко часа. Гнилите издънки ще бъдат с кафяв цвят. Те са внимателно разделени с ножици или ножици. В този случай се улавя около сантиметър здрава тъкан. Остриетата са предварително изтрити с алкохол, за да се избегне инфекция.

Обработка на нарязване

При отстраняване на повредени листа и фрагменти от корените местата на среза трябва да бъдат обработени с дезинфектанти. Ако това не се направи, тогава патогенните бактерии и гъбички могат лесно да проникнат в пресни рани и растението може да се разболее сериозно.

За обработка се препоръчва да се използва слаб разтвор на калиев перманганат. Можете да поръсите тези места със смляна канела или счукан активен въглен. Понякога за тази цел се използват и йод и брилянтно зелено.

Избор на пот

Изборът на подходящия контейнер за отглеждане на орхидея играе голяма роля за нейния растеж и цъфтеж. Вземете саксия, която е с няколко сантиметра по-голяма от подземната част на растението. Тогава цветето няма да страда от херметичност, но не се нуждае от твърде просторен контейнер.

Материалът не е важен, цветето се чувства чудесно и в пластмасата. Дъното се нуждае от дренажни отвори за оттичане на излишната вода и осигуряване на вентилация. Ако няма дупки, тогава те могат лесно да бъдат направени с горещ пирон.

Най-добре е да си купите прозрачен контейнер. Кореновата система на орхидеите също участва в процеса на фотосинтеза, поради което се нуждае от слънчева светлина.

За големи екземпляри на дъното на саксията се поставя тежест, за да не се обърне.

Висококачествен субстрат

Орхидеите са взискателни към условията на отглеждане. Един от ключовете за тяхното здраве се счита за подходяща почва. Купете субстрат с високо качество и специално проектиран за тези цветя. Помага за задържане на влага и държи растението сигурно в саксията.

Най-често използваните са борова кора, торф или кокосови влакна. Долният слой трябва да бъде дренажен, за да се предотврати стагнацията на влагата. Развитието и цъфтежът до голяма степен ще зависят от състава на почвата.Субстратът не трябва да бъде силно уплътнен, така че кореновата система да може да диша.

Орхидеите обичат да поливат умерено, но редовно. Водата се защитава предварително, така че да се затопли до стайна температура и да се отърве от хлорните съединения.

Екзотичната красавица не понася сух въздух, полезно е периодично да пръскате листата си с вода.

Пресаждането е много стресиращо за растението, дори и да се извършва според правилата. Предполага се да се извършва не повече от веднъж на 2-3 години. След процедурата цветето се нуждае от защита от пряка слънчева светлина, за 2 седмици се поставя на засенчено място далеч от отоплителни уреди и течения. Ще отнеме известно време за пълно възстановяване.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.