Бяла орхидея: снимка и описание

Белите орхидеи се считат за едни от най-деликатните и удивителни растения. Тези цветя се отглеждат в саксии на первази на прозорци в апартаменти и офиси, те се използват за украса на зони около частни къщи, те се използват за създаване на уникални сватбени букети.


Характеристики и характеристики на белите орхидеи

Обща информация за растението

Цветята са открити за първи път на един от островите на Малайския архипелаг през 1750 година. Тогава бялата орхидея удари холандския ботаник Блум с визуална прилика с цял рояк пеперуди, така че изследователят и ученият й дадоха името Фаленопсис, което в превод означава "пеперуда"... В апартаментите се отглеждат предимно миниатюрни декоративни фаленопсиси, чиято височина варира от 20 см до 30 см (снимката е приложена), но в природата височината на растението често достига 100 см (както е на снимката по-долу).

Повечето видове орхидеи цъфти почти през цялата година, което прави това растение изключително популярно и дори незаменимо. Тези цветя обаче имат и доста голям недостатък - те изискват постоянна и много внимателна грижа.

Бяла орхидея: снимка, описание

Както всяко друго растение, фаленопсисът има редица уникални характеристики. Отличителни черти белите орхидеи са показани по-долу:

 • съцветията наподобяват пеперуди;
 • височината е 20–100 см;
 • кореновата система е голяма и добре развита;
 • тъмнозелените листа са широки и езикови;
 • цъфтежът настъпва три пъти през годината;
 • в основата на последното от формираните листа се образува цветна стрелка;
 • псевдолуковиците отсъстват;
 • Най-често срещаните цветя са бели, розови, червени, жълти и зелени (виж снимката).

Грижа за бяла орхидея

Основни принципи на грижа за растенията:

 1. Фаленопсис бялКупуване на бяла орхидея. Преди да закупите растение в магазин, то трябва да бъде внимателно изследвано. Характеристика на здравословния фаленопсис е наличието на светлосиви корени. След закупуване на растение, производителите на цветя препоръчват незабавно да го презасадите от пластмасова саксия и да го поливате с разтвор на фунгициди за профилактика.
 2. Избор на място за бяла орхидея. Първата стъпка е да изберете правилното място, където да растат цветята. Перваза на прозореца, разположен в източната или югоизточната част на стаята, би бил идеален. Растението също трябва да бъде внимателно защитено от обедното слънце.
 3. Температурни условия. Фаленопсисът е много чувствителен към изключително ниски и високи температури на въздуха. Оптималната температура за растение през деня е 22-27 градуса по Целзий, през нощта - 17-20 градуса по Целзий. Освен неправилното поливане, неспазването на този температурен режим може да причини развитието на всякакви болести на бялата орхидея, да доведе до образуване на гъбички, гниене и спиране на растежа на кореновата система.
 4. Влажност на въздуха. Бялата орхидея обича високата влажност, независимо от избраната стая или парцел отвън. Ето защо опитни производители на цветя препоръчват възможно най-често да се пръскат както самото растение, така и пространството около него. В този случай трябва да се внимава водата да не попадне в сърцевината на изхода на листовете, тъй като това може да доведе до гниене.
 5. Необходимостта от трансплантация. Фаленопсисът се размножава чрез множество „бебета“, появяващи се на цветните стъбла.Когато достигнат размер от 5 см, това означава, че бялата орхидея трябва да бъде засадена в друга саксия.
 6. Подрязване на дръжките. Когато цъфтежът на бяла орхидея премине по главната ос, е необходимо да започнете резитба, оставяйки няколко пъпки в розетата на листата. Флористи твърдят, че този вид процедура позволява на новите дръжки да се развиват по-добре от пъпките, останали под среза.

Трансплантация и хранене

Орхидея бялаБялата орхидея расте добре в насипен и абсорбиращ влага субстрат, който най-често представлява кората на стари дървета, предимно бор. В същото време производителите на цветя твърдят, че за здравословното развитие на растението такъв субстрат не трябва да съдържа смола, която има пагубен ефект върху бялата орхидея.

Кората на дървото трябва да се почисти старателно от натрупаните смолисти вещества, като предварително се вари няколко минути на тих огън. След това водата трябва да се източи и бъдещият субстрат трябва да се охлади и смачка до 1-2 см. Освен това корените на бялата орхидея се почистват от изгнили и сухи връхчета, след което растението се поставя в подготвена саксия и след това се покрива със субстрата.

Веднага след пресаждането на растението поливането не се препоръчва, но трябва да се направи на следващия ден. В този случай е необходимо да се използва вода с минимално съдържание на калциеви соли и да се даде предпочитание на метода за потапяне на фаленопсис във вода.

Бялата орхидея също се нуждае от много хранителни вещества, така че от време на време трябва да я храните с полезни микро и макро елементи. За тези цели флористите препоръчват използвайте специални торовекоито могат да бъдат закупени в магазина за цветя.

Заключение

Бялата орхидея, наричана още фаленопсис, е много красиво, изтънчено, но и изключително причудливо растение с хипнотизиращи цветя. Изисква внимателна поддръжка и реални грижи. Само при оптимални условия за това растение Phalaenopsis ще радва окото почти през цялата година.

Бяла орхидея
Дендробиум орхидеяКак да трансплантирате орхидеяОрхидея на закрито цветеЦветове на орхидеиОрхидеи цветяДеликатно растение орхидеяКак да се грижим за бяла орхидеяСортове орхидеиФаленопсис бялОрхидея бялаОрхидея PhalaenopsisОрхидея на закрито цветеПопулярността на орхидеята е безспорна и постояннаКолко време цъфти една орхидеяЦветове на орхидеиОрхидея PhalaenopsisОрхидея бяла

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно, при условие че е публикувана връзка към източника.