Фаленопсис - черно цвете на орхидея, както изглежда на снимката

Светът на цъфтящите растения е разнообразен и не спира да учудва с изобилието от форми и цветове. Има много красиви цветове, но има и такива, които привличат особено внимание. Тези видове включват черната орхидея. Произходът на това растение се обсъжда. Някои хора вярват, че черната орхидея наистина съществува, докато други смятат подобни твърдения за мит. И така, какво точно е това невероятно и мистериозно цвете?


Реалност или мит: цвете, забулено в мистерия

Световната научна общност все още не може да даде категоричен отговор откъде идва това чудо на природата. Има твърдение, че черната орхидея открит от Джордж Кранлейт (ботаник натуралист) на южноамериканския континент. Той откраднал цветето от местните племена, където черната орхидея се смятала за свещено недосегаемо растение. Откривайки загубата на своя тотем, аборигените хванали крадеца и го подложили на ужасни мъчения. Въпреки факта, че постъпката на учения е била безразсъдна, благодарение на него, както мнозина вярват, човечеството е научило за великолепното тайнствено растение - черната орхидея.

По-прагматичните хора са сигурни, че горната история е мит и всъщност черното цвете е отгледано от калифорнийски учени, чрез развъждане на някои сортове фаленопсис. Създаването на такъв хибрид е много сложен процес, който изисква значителни финансови инвестиции... Основната характеристика на хибридната орхидея е нейният аромат, тя е наситена с нотка на ванилия. Само хибриден фаленопсис може да се нарече черна орхидея. Някои производители използват химикали за оцветяване на съцветията. За да направите това, в дръжката на бяла орхидея се прави ъгъл с оцветител, който променя сянката на самото цвете, както се вижда на снимката.

Учените са сигурни, че в самата природа няма черни цветове, такъв пигмент по принцип не съществува. Това са просто много тъмни нюанси на лилаво, лилаво или бордо.

Сортове черни орхидеи

Тъмната орхидея - как да се грижимВ природата има необичайно цвете Такка, което се нарича още „дяволско цвете“. Много хора погрешно приписват това растение на една от разновидностите на черните орхидеи от семейство фаленопсис, въпреки че външните признаци са донякъде подобни. Също така, представителите на семействата имат тъмни нюанси:

 • Odontoglossum.
 • Каттлея.
 • Цимбидиум.
 • Пафиопедилум.
 • Онцидий.
 • Дендробиум.

Естествени орхидеи от черен фаленопсис има такива видове:

 • Maxillaria schunkeana е най-рядкото цвете от семейство Phalaenopsis. Има богат тъмен нюанс (вижте снимката).
 • Fredclarkeara After Dark Black Pearl - Тъмносиният нюанс на това растение се възприема от мнозина като „черен“. На снимката можете да видите цялата красота на това уникално цвете.
 • Paphiopedilum Pisgah Midnight е една от разновидностите на черната орхидея. Венчелистчетата от тъмен цвят, еднакво оцветени в един тон, имат черни жилки.
 • Phalaenopsis Черна пеперуда "Орхидеи" (снимка) - формата на цветето е подобна на размах на крилата на пеперуда, поради което това растение получи толкова оригинално име. Цветът на орхидеята е богат, кестеняв, лилави тонове. По устната, по-рядко по краищата на венчелистчетата, има бели петна.
 • Paphiopedilum de Nachtwacht сянка на бургундски венчелистчета с черен оттенък.
 • Dracula roezlii е оригинално растение с отличителен цвят (вижте снимката). Венчелистчетата на тъмно вино, почти черна сянка, са осеяни с оскъдни точки на светли тонове.

Как да се грижим за растение

Какви условия харесва черна орхидеяЗа да бъде растението удобно и да радва собствениците с цъфтежа си в продължение на много години, е необходимо да се създадат условия, близки до естествената среда. Тъй като една орхидея е тропическо растение, трябва да се има предвид, че обикновената земя не е подходяща за отглеждането ѝ. Вместо почва, фаленопсисът се нуждае от субстрат, който има ронливост и дренаж; за това може да се използва дървесна кора. Оптималната температура за черна орхидея е 18-22 градуса. Придържайки се към такива температурни показатели, можете да отгледате красиво растение, което ще ви зарадва с цъфтежа си.

Не забравяйте за поливането, тъй като растежът и цъфтежът на орхидея зависят от това. Цветята от семейство Phalaenopsis харесват леко влажна, но не твърде влажна почва. За напояване е по-добре да използвате мека вода, в идеалния случай дъждовна вода, но тя трябва да се утаи за известно време. През зимата цветята се поливат с топла вода не повече от 1-2 пъти на всеки 7 дни... През лятото процедурата се провежда по-често до 3 дни в седмицата.

Поливането трябва да се извършва много внимателно, тъй като прекомерната влага ще изгние коренището и растението ще започне да избледнява от изсушаване на почвата. Въпреки че орхидеята може да понася известно време суша, не си струва да правите такива експерименти върху цветето.

Подхранването се използва по време на растежа на растенията (веднъж на 2-3 седмици). По принцип орхидеята не се нуждае от стръв, тъй като всички необходими вещества се съдържат в субстрата, но при условие, че растението се трансплантира в друга саксия поне 1 път на 2 години.

Експертите не препоръчват често да се използва превръзка, тъй като това намалява защитните свойства на растението и орхидеята ще стане податлива на вредители и различни цветни заболявания.

Черна орхидея
Поливане на черна орхидеяСортове орхидеиЦвят на орхидеяТъмната орхидея - как да се грижимКрасиво цвете на орхидеяОрхидеи - тайни за грижиВидове черни орхидеиЦъфтяща черна орхидеяОрхидея у домаСортове черни орхидеиОписание на цвете на черна орхидеяПравила за грижа за орхидеите

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно, при условие че е публикувана връзка към източника.