Фаленопсисът е избледнял, какво да правя по-нататък?

Орхидеите са сред най-красивите и загадъчни цветя. Сега са открити над 30 хиляди вида от тези невероятни растения. Те се разпространяват от тропиците до полярния кръг. Има малко видове орхидеи, които растат естествено по нашите географски ширини, но те са. Например дамската пантофка орхидея. И има огромен брой изкуствено създадени сортове и форми.


И ако по-рано отглеждането на орхидеи у дома е било занимание само на няколко опитни ентусиасти, сега орхидеята може да се намери в много апартаменти и къщи. Това се случи благодарение на оттеглянето относително непретенциозни хибриди и масово производство на посадъчен материал в различни цветни ферми.

Но магазините, за да увеличат продажбите, показват орхидеи в най-цветния, но най-неподходящия момент. Факт е, че цъфтежът е доста труден момент за растението и те толерират рязко изменение на условията дори по-лошо. В крайна сметка те се отглеждат за продажба в оранжерии, при почти идеални условия за тях. А условията на мястото на продажба, където растенията са разположени преди продажбата и в повечето апартаменти, далеч не са идеални. В допълнение, продавачите често нямат необходимата квалификация, за да се консултират компетентно с бъдещия собственик на това красиво цвете.

Ето защо начинаещият производител има много въпроси: как да се грижи за растение, как да удължите цъфтежа, орхидеята е избледняла - какво да правим със стрелката и т.н. Ще се опитаме да им отговорим в тази статия.

Тези препоръки се отнасят главно до орхидеята фаленопсис, най-често срещаната в нашите апартаменти. Но може да се прилага и за повечето култивирани видове. Но трябва да се има предвид, че някои видове орхидеи излагат специфични изисквания за грижи. Това в по-голямата си част зависи от произхода, от условията на естественото им местообитание.

Разцвет на орхидея

Периодът на цъфтеж на орхидеите е може би най-желаният резултат от отглеждането на тези растения, с изключение на видовете, отглеждани за декоративни листа.

Продължителност на цъфтежа зависи от много фактори: от вида, сорта, състоянието на даден екземпляр, условията на отглеждане и др. Някои орхидеи цъфтят 3-4 дни, което е нормално за тях, докато други продължават периода на цъфтеж повече от 3 месеца.

Въпреки факта, че цветето е спечелило славата на трудно и капризно растение, много аматьори успешно отглеждат орхидеи у дома. Но понякога те са изправени пред такава ситуация, че цветето не продължава да цъфти, въпреки всички положени усилия. За да успеете, трябва да се придържате към правилата на ежедневната грижа.

Също така трябва да се има предвид, че орхидеята са многогодишни растенияследователно цъфтежът трябва да започне на определена възраст. Когато купувате орхидея, е необходимо да проверите с дистрибутора възрастта на разсада и времето на началото на периода на цъфтеж за този конкретен вид. Ако растението е твърде младо и вече е образувало пъпки, по-добре е да откажете да закупите този екземпляр.Защото ако цъфтежът започне преждевременно, растението може да се изтощи и да умре дори преди края на толкова труден етап от живота.

Правила за грижи за стабилен цъфтеж

Фаленопсисът, както и другите орхидеи, изисква определени условия, за да ни зарадва с редовен и буен цъфтеж. Изискванията им за грижи са по-високи от тези на обикновените стайни цветя. Но създайте и оптимална среда за растежа на орхидеите няма да е трудно.

Помислете за основните моменти на грижите.

Осветление

Поливане на орхидеи PhalaenopsisОсветлението играе съществена роля в отглеждането на орхидеи. Тези цветя изискват разсеяна, но интензивна светлина. Тъй като повечето от тях са се приспособили към живота в горите, в някаква сянка. Директните слънчеви лъчи могат да ги изгорят и липса на светлина води до забавяне на растежа и в резултат на това прекратяване на цъфтежа.

Особено трудно е за растенията през зимата, когато дневните часове намаляват, има много малко естествена светлина.

Решете този проблем с:

  1. Флуоресцентни лампи.
  2. Натриеви лампи.
  3. LED осветителни тела, т.нар фитолампа.

Най-често флуоресцентни и натриеви лампи... Те създават спектър от светлина, който е най-близо до естествения. Но най-добрият вариант би бил, макар и все още доста скъп, т.нар. фитолампи. Те представляват набор от LED диоди, които създават светлинен поток от спектралния състав, необходим за растенията. В същото време те отделят малко топлина (намалява риска от „изгаряне“ на растенията), издръжливи са и икономични. Конвенционалните лампи с нажежаема жичка са абсолютно неподходящи за допълнително осветление, тъй като преобразуват 90-95 процента от енергията в инфрачервено лъчение, тоест те просто работят като "нагревател", а не като източник на светлина.

Въздух, заобикалящ растението

Както бе споменато по-рано, повечето орхидеи и по-специално фаленопсис са дом тропическа гора... Оттук и повишените изисквания за влажност на въздуха. Phalaenopsis се нуждае от около 80% влажност. Но в апартаментите, особено с централно отопление, влажността е много по-ниска. Следователно е необходима допълнителна влага.

Възможно е да се увеличи влажността на въздуха в близост до растението, като се ограничи пространството от останалата част на стаята с редовен филм, периодични обработки с вода от спрей бутилка. Ако няма достатъчно време за това, можете да инсталирате широко отворени съдове с вода, в непосредствена близост до цветята. Но трябва да се избягва директният контакт на корените с вода - това може да доведе до тяхното гниене.

Поливане

Въпреки факта, че орхидеите са доста хигрофилни, трябва да се избягва излишната влага... Те неизбежно водят до болести и общо отслабване на растението. По време на латентния период цветята се поливат, като цяло, рядко, само за да се предотврати изсъхването на земята.

Също така, не забравяйте да наблюдавате състоянието на дренажните отвори. След поливане водата трябва да се оттича свободно от саксията. Категорично е забранено да се оставя да застоява.

Поливането може да се извършва както директно до корените на растенията, така и потапяне на цялото гърне във вода, за 10-15 минути. Така влагата равномерно прониква в цялата почва.

Торове

За начинаещ цветар най-добре би било да използвате готови сложни торове за орхидеи, които се представят в широка гама в специализирани магазини. Но е необходимо стриктно да се следват инструкциите, посочени в препаратите.

Препарати за орхидеи могат да бъдат разделени на конкретни групи:

  1. Удовлетворяване на нуждата на растението от който и да е елемент - азот, фосфор, калий.
  2. Комплексни торове. Те съдържат целия необходим набор от елементи за хранене на растенията.
  3. Различни стимуланти на растежа. Те стимулират растежа, образуването на корени, използват се заедно с торове.

Създайте изкуствен стрес

Естествените условия за растежа на орхидеите са разнородни, поради което тези растения са разработили определени механизми на реакция към неблагоприятни условия.

Това е в основата на метода "изкуствен стрес". За да направите това, ако е възможно, намалете температурата с 4-5 градуса, намалете поливането колкото е възможно повече, предотвратявайки изсъхването на почвата в саксията, изключете подхранването. Тази процедура се извършва в рамките на 1,5-2 месеца. Когато условията се нормализират, това служи като сигнал за растението, че неблагоприятният период е приключил и стимулира цъфтежа.

Орхидеята е избледняла, какво да правя със стрелката?

Най-цветният период от живота на орхидеите приключи. Първият въпрос, който възниква за начинаещи - фаленопсисът е избледнял, какво да правя по-нататък? Какви грижи са необходими след периода на цъфтеж на орхидеята?

Първо, трябва да се уверите, че растението наистина е цъфнало. За да направите това, трябва внимателно да разгледате върха на дръжката и нейните странични клони. Ако те са зелени и непокътнати, тогава има вероятност цъфтежът още да не е приключил и могат да се образуват допълнителни пъпки... Това може да се случи или по време на основния период на цъфтеж, или няколко седмици след отпадане на повечето цветя.

Ако върхът е изсъхнал, променил цвета си, станал жълт, най-вероятно не е нужно да очаквате нови пъпки. Какво трябва да се направи в този случай? Можете да отрежете дръжката над последната, така наречената „точка за спане“. Подрязването се извършва точно над пъпките, на разстояние около 1,5 cm. Много видове орхидеи образуват няколко „спящи“ пъпки (научно наименование, меристеми), които са покрити със защитни люспи. С развитието на растението тези пъпки могат да се активират и да растат, образувайки страничен дръжка.

След като се уверите, че орхидеята е избледняла, можете, ако е необходимо, да преминете към друга важна точка на грижа - трансплантация. Тъй като е невъзможно да се трансплантира по време на цъфтежа.

Процес на трансплантация на орхидеи могат да бъдат разделени на определени основни етапи:

  1. Подготовка на почвата и нов контейнер за растението.
  2. Директно разсаждане и превантивни мерки с кореновата система.
  3. Осигуряване на оптимални условия за адаптация на растенията след трансплантация.

Нова почва за това е по-добре за начинаещи да купуват готови, в специализиран магазин. Преди разсаждането е необходимо добре да се намокри почвата в саксията, така че растението да е по-лесно достъпно и корените да не бъдат повредени.

Изваждане на растение от стара саксия, изследвайте внимателно кореновата система... Необходимо е да се отрежат всички изсушени, повредени или болни корени с остър инструмент. Здравословните се отличават със светъл цвят и еластичност.

Когато пресаждате растение, трябва да бъдете особено внимателни с корените. Растението трябва да бъде потопено до същото ниво, както в стария контейнер. Поливането непосредствено след разсаждането не е задължително, най-добре е да се напръска старателно и да се остави на влажно, сенчесто място за няколко седмици.

По-нататъшната грижа за орхидеята след цъфтежа не се различава особено от обичайната, просто трябва да спазвате режима на поливане и хранене.

Период на покой в ​​орхидеи

Как да отглеждаме орхидея у домаПри повечето видове орхидеи, след периода на цъфтеж има период на относителна почивка, по време на която скоростта на растеж е значително намалена, скоростта на метаболизма се забавя. Самият период на покой, неговата продължителност или отсъствие зависят от климатичните условия в родината на дадено растение.

След завършване на растежа на младите издънки повечето орхидеи навлизат в период на относително покой. В този момент растението трябва да намали температурата и да намали броя на поливанията. Такива условия насърчават образуването на цветни пъпки, които при спазване на правилния режим на грижа ще образуват цветя.

Има видове орхидеи с пълен период на покой (например Pleione). Това се изразява във факта, че надземната част на растението отмира, остават само корените, всички метаболитни процеси се инхибират възможно най-много за няколко месеца. Освен това не се изисква нищо да се прави; в края на периода на покой самите корени дават нови издънки.

Съществуват и видове, при които периодът на покой не е толкова изразен или липсва. Такива растения растат активно през цялата година (например Phalaenopsis).

Заключение

„Когато орхидеята избледнее, какво да правя?“ - след като прочетете тази статия, вече няма да си задавате такъв въпрос.

Грижите след орхидеите не са толкова трудни, колкото изглежда. Следвайте лесни съвети, споменати по-горе и орхидеите ще радват със своето здраве и красота повече от една година.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.