Фаленопсис: видове и сортове, избор и грижи, снимка

Phalaenopsis са най-често срещаните и непретенциозни сортове орхидеи. Семейството включва около 80 епифитни вида, родени в тропическите гори на Австралия и Индонезия. Отличителна черта на този вид е моноподиалният растеж - при това растение стъблото не се разклонява, а бавно расте нагоре, достигайки 45 см по време на цъфтежа, давайки няколко листа всяка година.

Сортове Phalaenopsis

От всички сортове в колекциите, като правило, има Phalaenopisis of Schindler, Stuart и фаленописът е хубав. Първите два вида имат бели цветя с червеникави петна и ярки листа. Голям интерес представляват и избрани форми на тези орхидеи, които имат по-привлекателни и големи съцветия.

Приятно

Това е основният растителен вид, използван за кръстосване. Листата, до 4 бр., Яйцевидно-продълговати, с размер до 35 см, имат зелен цвят. Съцветието е голямо (45-75 см) многоцветно разклонено извито съцветие, което носи 45-60 цветя... Чашелистчетата са бели, с времето стават кремообразни.

Шиндлер

Този сорт е подобен на приятния фаленопсис. Той обаче се различава от него по това, че има пъстри листа - сребристи със зелени петна, които се сливат в неправилни надлъжни линии, отдолу - червени. Този сорт се счита за прародител на голям брой хибридни сортове.

Съцветието е доста голямо, с размер до 160 см, многоцветно (до 150 бр.) И разклонено. Цветовете са малко по-малки, за разлика от гореописания сорт (около 6 см), ярко розови, странични листа с червеникави петна.

Стюарт

Има сребристи корени и пъстри листа. Съцветията са почти бели, с множество лилави петна по страничните листа.

Шлайф

Най-редките, най-скъпите и красиво разнообразие... Цветето на Сандер е кръстено в чест на велик ценител на орхидеите. Зеленикави листа, с пъстър модел. На големи дръжки в редове има до 60 съцветия с размер около 6 см. Оцветяването им е доста разнообразно.

Това растение не е типично за това семейство. Самото цвете е миниатюрно, а венчелистчетата на съцветията са по-малки от чашелистчетата. Листата са продълговати, с размер 12-25 см. Дръжката със същия размер има около 6 малки цветя. Венчелистчета и ярки цветове. Устната е трилопастна и малка.

Розов

Как правилно да засадите фаленопсисИма удължени или овални листа, големи 12-14 см, зелени, понякога червени отдолу. Грациозно извит лилав, доста малък (18-25 см) дръжка има 12-14 малки розови цветякоито цъфтят на свой ред. Чашелистчетата са удължени, бели с розова напречна линия.

Устната е трилопастна, малка: розовите лобове гледат напред; средният лоб има диамантена форма, шарено розово, с кафяв оттенък близо до основата. Обувка с дълъг връх.

Гигант

Листата са зелени, с размер до половин метър и ширина около 25 см. Дръжката има многоцветно съцветие с форма на шип.Цветовете са ярко жълти, с тъмно червено петно ​​около 5 cm.

Хибридни изгледи

Също така, не само сортовете са много популярни, но също така множество междуродови орхидеи:

 • Renantopsis от Renanter;
 • Доритенопсис с Дорит;
 • Асконопсис с Аскоцентрум;
 • Ванденопсис с Ванда.

Най-важни са смесите с Doritis pulcherima. Не е голямо растение, което прилича на малък фаленопсис с тесни и малки листа.

Фаленопсис хибрид

Това име се отнася до огромен клас хибриди: сортове, форми и видове, както естествен, така и изкуствен подбор. Днес има хиляди различни хибриди, които се характеризират с дълъг цъфтеж, големи цветя с красива сянка или неправилни линии.

Често можете да видите днес син фаленопсис... Но когато купувате това великолепно цвете, не очаквайте то да остане толкова трайно. Този уникален цвят се придава на багрила, които се измиват с течение на времето и орхидеите получават естествения си бял цвят.

Но не бива да се разстройвате, тъй като след дълги години работа учените все още са получили естествено, а не рисувано цвете. Директно цветята са с размер около 6 см, докато на едно цвете може да цъфти до 25 съцветия.

Най-често срещаните видове:

 • Сорт PhalaenopsisРай - съцветията са средни по размер, с леко удължени венчелистчета, слаб зеленикав цвят с червено-кафяво петно, по-концентрирани отдолу;
 • Cerise Streep - розово-люлякови венчелистчета с мрежа от тъмночервени вени; устна с ярко жълта основа, множество петна и розови линии;
 • Хром - зеленикави цветя, където вътрешните венчелистчета са много по-големи от външните. Чисто бялата устна е красиво обрамчена с оранжев кант;
 • Malibu Chablis - големи съцветия с кръгли и широки венчелистчета вътре, бели. Устната е шарена пурпурна с бели линии;
 • На очакване Bright - голямо бяло съцветие с малиново петно, по-изразено отдолу, венчелистчета леко извити навътре. Устната е пурпурна с жълти линии;
 • Solden Bell - има рохкаво съцветие. Венчелистчетата са с еднаква форма и дължина, светлозелени с малка кафява мрежа;
 • Слейдо Север - съцветия с малък размер, с удължени венчелистчета, жълти с мрежа от розови жилки.

Новост-фаленопсис

Това е името на хибридите, при които цветоносите не умират. Те изпадат в хибернация след цъфтежа и след това отново израстват от пъпката и растат и нови - възрастна орхидея може да има няколко дузини съцветия. Новостите могат цъфтят до 5 пъти годишно... Обикновено тези хибриди имат малък дръжка с малко отворени цветя.

Как да се грижим за цвете?

Правила за грижа за орхидеите у домаТези сортове могат да бъдат инсталирани на западните и източните первази, без дори да се използват оранжерии, през лятото при температура от + 24 ... + 29С, през зимата - най-малко + 14С. Намаляването на температурата през нощта стимулира появата на пъпки. В студените, облачни дни е най-добре да се организира допълнително осветление.

По време на растежа през лятото е необходимо да пръскате цветето всеки ден. Тези растения само ще цъфтят при влажност 60-85%... Можете да увеличите влагата с овлажнител или можете да поставите цветята върху тава, пълна с мокър чакъл.

Ако капацитетът, където расте орхидеята, стане малък и растежът на цветето е намалял, това означава, че трябва да бъде трансплантиран. По правило трансплантацията се извършва не повече от веднъж на 2 години. Трябва да се прави доста внимателно, за да не се наранят нежните корени. Препоръчително е да отрежете или счупите стария контейнер и да поставите растението заедно с бучка пръст в нов контейнер, като добавите пръст.

Това видове орхидеи необходим е специален субстрат, обикновената земя няма да работи. Можете да го направите сами: борова кора, въглен и сфагнум. При естествени условия растенията растат на дървета.Корените им осигуряват вода и минерали, поради което се нуждаят от много въздух. Колкото по-голям е субстратът, толкова по-добре. Освен това е препоръчително да изберете прозрачни пластмасови саксии за отглеждане, където могат да се направят дупки за дренаж.

Когато избирате цвете, обърнете внимание на кореновата му система. Корените трябва да са зелени, без гниене или сухота. Няма нужда да се притеснявате, когато някои от корените излязат от саксията. По време на покупката внимателно инспектирайте цветето: основното е добре оформеното закръглено съцветие, то не трябва да съдържа никакви повреди.

Вероятни проблемикоито се появяват по време на отглеждането:

 • Особености на грижите за фаленопсисрастението има мудни листа - най-вероятно причината е в много сухия въздух. Цветята с саксия трябва да бъдат потопени във вода за няколко часа;
 • растението е спряло да расте - цветето е на ниска температура или е пресушено. Причината може да е ненавременна трансплантация (можете да трансплантирате само когато се образуват нови корени);
 • изгнили корени - това е причината за силно преовлажняване. Бучка земя с корени трябва да бъде добре изсушена. След това не поливайте цветето, докато в саксията има конденз;
 • вредители - могат да се заразят с ножни или паякови акари. Поддържането на висока влажност на въздуха е най-добрата превантивна мярка. Пръскайте растението често. За да премахнете кърлежите, ви е необходим акарицид на основата на дикофол;
 • изсушени корени - когато изсъхналата коренова система стане кафява, въпреки достатъчната влага в почвата, това означава, че цветето е „прехранено“, в клетките му са се натрупали соли;
 • петна от изгаряне на растението са резултат от излагане на слънчеви лъчи, покрийте саксията;
 • растението не цъфти - причината е неправилна грижа, но ако цветето е било външно здраво преди, тогава най-вероятно това е липса на светлина.

Размножаване на орхидеи

Обикновено, размножава се чрез разделяне на растението, разрязва се с нож на няколко части, така че всяка да има свои корени. Често спящите пъпки се оформят в бебета, те се трансплантират след формирането на корените им. Можете също така да размножавате растението чрез семена. Орхидеите, които се отглеждат от семена, обикновено цъфтят през следващата година.

Препоръки за отглеждане

Как сами да отглеждате орхидеяЦъфтящите орхидеи са просто разкошни и могат да се използват за украса на всяка стая. Хибридите могат да имат цветя по всяко време, два пъти в годината. На голям (до половин метър) дръжка образуват се до 14 съцветия... Цветовете са много различни, има видове с оранжево, зелено, мрамор, жълто и други цветове. Цъфтящото растение на закрито определено ще се превърне в основен акцент. Красиво цвете говори за добре поддържан дом, където мир и разбирателство надделяват.

Цъфтящото растение не привлича много внимание в хола, където цветето е заобиколено от книги, снимки, картини, декорации и др., Но не може да бъде пренебрегнато, когато е само на масичката за кафе в залата. След като се появят, веднъж в дома ви, тези цветя с течение на времето ще се превърнат в пълноценни членове на семейството. Естествено, те не могат да се считат за редовна част от дизайна. Намирането на орхидея във фитодизайна като основен елемент предполага избора на други елементи от композицията, съответстващи на вази, сувенири или снимки по тази тема. Phalaenopsis - Страхотен за резитба. Кутия с отрязано цвете запазете свежест един месец.

Стаен микроклимат

Грациозни форми на стъбла, оригинални контури на листа, свежи зелени, цветни пъпки. Всичко това засяга човека като най-силния психологически фактор за спокойствие, самоутвърждаване и в същото време облекчава стреса и нормализира нервната система.

Енергия

Това цвете е идеално за креативни хора. Неговите грациозни извивки, красотата на цветето могат да събудят вдъхновение дори в един закоравял „техник“ и да ги накарат да направят свое собствено малко творение.В допълнение, самото растение позволява големи възможности за творчество: обичате да рисувате - ще ви достави голямо удоволствие да нарисувате цвете, обичате да правите снимка - изборът на фон, ъгъл и настройка на осветлението за това ще отнеме повече от един невероятен час.

Енергия се различава в ротационни вибрации, които са насочени навън. Енергията се движи по спирала от средата на цветето с нарастващи кръгове. Той има вълнуващ ефект, дава сила, защото растенията с тази енергия не е необходимо да се комбинират с цветя, които излъчват облачни подобни вибрации.

Орхидеята е цвете, което ще изисква внимателна поддръжка. С правилния подход това растение ще може да радва собственика с изискани и елегантни съцветия в продължение на много години. Колкото по-внимателно се провеждат грижите, толкова по-дълго е времето на цъфтеж.

Красив фаленопсисКак се полива фаленопсисКаква е характеристиката на растението фаленопсисВътрешен сорт орхидеяКрасива орхидея като интериорна декорацияГрижа за орхидеите.Болести на орхидеитеКак да трансплантирате орхидеяКак расте и цъфти орхидеятаКакви са видовете фаленопсисРазмножаване на фаленопсисКак правилно да се грижим за фаленопсисВидове PhalaenopsisКакви са разновидностите на фаленопсис

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.