Къде да поставите орхидея в апартамент, така че да цъфти редовно

Когато избирате място за орхидея в една стая, е необходимо да наблюдавате движението на слънчевата светлина, идваща от прозореца. Когато се постави и се грижи правилно, това растение ще се превърне в истинска украса на дома или офиса, давайки почти непрекъснато нови цветя и издънки.

Повече светлина през пролетта

Най-доброто време за закупуване на орхидея е пролетта. Растението преди това е било отглеждано от професионалисти и е готово да зарадва собствениците си със здрав вид и изобилие от пъпки. Най-добре е да поставите растението в югоизточния, източния, западния или югозападния прозорец.

Още от средата на март, в средните ширини, слънцето се затопля добре и орхидеите започват период на интензивен растеж на листа, корени и дръжки. Метаболитните процеси през пролетта се ускоряват, влагата се преработва от растенията по-бързо и се изпарява по-добре от почвата, поради което освен осветено от слънце място, те се нуждаят от активно поливане поне два пъти седмично и хранене веднъж на две седмици.

За да подобрите цъфтежа, не трябва да се увличате с азотни торове, тъй като те увеличават растежа на листната маса, а не на дръжките. Можете да забележите липса на слънчева светлина, ако листата на растенията потъмнеят или новите листа са по-малки от предишните, корените са придобили сив оттенък и цветната стрелка не се образува повече от шест месеца.

През зимата - топлина и влага

През зимата живите организми са в специален цикъл, много от тях умират или намаляват жизнената си дейност. Правилната зимна грижа помага на стайните растения да оцелеят в труден период без загуби.

Орхидеята принадлежи към термофилни цветя, поради което през студения сезон изисква създаването на специални условия за съхранение:

  1. В помещението трябва да има източници на отопление, но не в близост до растенията, за да се избегне изсъхването.
  2. Необходимо е да се гарантира, че листата не умират от контакт с леденото стъкло на прозореца, а самата орхидея не стои в течение.
  3. Идеално е място в апартамент или офис, където максималното количество зимна слънчева светлина е идеално. Обикновено това са прозорци с южно изложение.
  4. Ако листата избледнеят и се набръчкат, препоръчително е да се погрижите за допълнително осветление на растението със специални флуоресцентни лампи за 8-10 дни на разстояние 30 см. Това ще има благоприятен ефект както за бъдещето, така и за настоящия цъфтеж , защото при добри условия цъфтежът на орхидеите е възможен през цялата година.
  5. Честотата и обемът на поливане трябва да се намалят, а храненето да се изхвърли. След поливане с топла, утаена вода, не е необходимо веднага да поставяте цветя на леден прозорец, тъй като това може да доведе до хипотермия и различни заболявания.
  6. Топлолюбивите орхидеи се запазват добре през зимата с подложки за пяна и специални саксии.
  7. Ако цветята се нуждаят от допълнителна влага, можете да им дадете топъл душ вечер и да ги оставите в банята за една нощ, за да поемат и изсушат излишната влага. За да предотвратите образуването на гниене, по-добре е да изтриете точката на растеж на орхидеята със суха кърпа.

Лято - създаване на сянка

В горещия сезон грижата за орхидеите също има свои собствени характеристики. Трябва да се помни, че при естествени условия тези растения живеят в топли, влажни гори на дървета на не повече от два метра от земята под короните на друга богата растителност, поради което те са свикнали с разсеяна слънчева светлина.

През лятото е полезно да държите цветя на прозорци с източно изложение, тъй като слънцето е тук до 12 часа. Ако цветето стои дълго време на яркото слънце в стаята, ще трябва да го засенчите с лека кърпа или хартия, прикрепена към прозореца, да го покриете със щори или тюл, в противен случай растението може да получи изгаряния и петна по листа, както и прегряване на корените.

В сухо помещение през лятото растението не само трябва да се полива обилно поне веднъж седмично, но също така листата трябва редовно да се пръскат от долната страна, полезно е също така да се охлади помещението до 18-25⁰ с климатик или през нощта чрез проветряване, ако студеният въздух не докосва цветето.

Ако е възможно, растението може да бъде пренаредено за известно време по-дълбоко в стаята, но трябва да се помни, че не се препоръчва да премествате саксията, освен ако не е абсолютно необходимо, тъй като смяната на обстановката може да стресира орхидеята и да забави процеса на изобилие цъфтеж.

С цъфтящата орхидея трябва да се борави особено внимателно, за да не се повредят цветята.

Добре е да се полива от лейка с утаена топла мека вода, за предпочитане дъжд или разтопена вода, като се избягва контакт с точките на растеж на растенията. Можете да наситите водата с кислород, като прелеете от един контейнер в друг. Не изливайте отново водата, събрана в тигана, в цветето.

Продължителната топлина в помещението значително влошава имунитета на растението, поради което дифузната слънчева светлина и достатъчно влага са ключът към добрия цъфтеж на орхидеите.

В заключение трябва да си припомним една особеност на растенията от горещи и влажни страни. У дома орхидеите могат да бъдат стимулирани да цъфтят, като им придават краткотраен стрес. Това може да бъде временно преместване в хладно помещение, намалявайки обема и честотата на поливане. Обикновено подобни действия стимулират цветето да не расте листа, а да изхвърли дръжка. Не е нужно да злоупотребявате с това.

Повечето орхидеи в нашите магазини са хибридни, така че грижата за тях е лесна по всяко време на годината, а резултатът радва както опитни, така и начинаещи производители.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно, при условие че е публикувана връзка към източника.