Как правилно да поливате орхидея у дома

Орхидеята има много фенове, така че производителите знаят как изглежда това растение. В съзнанието на повечето това е много красиво цвете, което се издига на тънко, крехко стъбло.

Въпреки това не е толкова лесно да се отглежда това цвете в апартамент, тъй като тук има много различни нюанси. Въпреки че това не спира мнозина, тъй като желанието да се насладят на естествената изтънченост, чувственост и изискана крехкост на орхидея често надделява.


Характеристики на поливане на орхидеи у дома

Съвети от опитни цветари за това как правилно да поливате орхидеи у домаВ процеса на напускане много производители се сблъскват с проблеми, свързани с правилното поливане. орхидеи в саксия... Не всеки знае колко често да прави това и каква вода е най-добре да използва.

Това събитие обаче е много важно, тъй като до голяма степен определя колко красива ще се окаже орхидеята. Не е ли да знаете правилата за поливане на орхидея в саксия и да извършите това събитие с нарушения, тогава растението може след няколко месеца изсъхне и умре.

Според начинаещите производители, орхидеята е едно от най-трудните растения за отглеждане в домашни условия.

И въпреки че е необходимо да се осигурят много благоприятни условия за нормално развитие за него, подходящите грижи дават увереност, че орхидеята може да цъфти обилно дори на перваза на прозореца.

Ако начинаещ цветар се захване с бизнес, тогава, като правило, той, като няма необходимите знания, провежда често и обилно поливане. Но, направи го погрешнотъй като излишната вода може да доведе до загниване на корените.

Следователно вредата от преовлажняване често е по-разрушителна от дефицита на влага. Ето защо е важно да знаете колко често да поливате орхидеята си.

Първото нещо, което всеки производител трябва да разбере, е, че когато се определя честотата на поливане, е необходимо да се изхожда от скоростта, с която влагата се изпарява от почвата. Погрешно е схващането, че мнението на онези градинари, които вярват, че поливането веднъж седмично е достатъчно за орхидея.

Във всеки случай влагата ще се изпарява от почвата в саксията с различна скорост. За да го определите, трябва вземат предвид много фактори: осветеност, размер на гърнето, ниво на влажност, температура на въздуха.

Следователно е невъзможно да се даде универсална препоръка относно оптималното количество поливане за орхидея, тъй като тя ще бъде различна във всеки отделен случай.

С каква вода да поливаме орхидеи

Нито едно стайно растение не може да живее без вода, така че до голяма степен определя колко дълго ще цъфти и ще донесе естетическо удоволствие на собствениците си.

За растенията водата е важна, тъй като с нея те получават хранителни вещества, както и способността да поддържат оптималната температура на корените. При естествени условия осигуряването на хранителни вещества за орхидеята осигурява дъждовна вода.

За никого обаче не е тайна, че в условията на съвременните градове течността, която постъпва по време на валежите, не е толкова безопасна, колкото водата, която дъждовете внасят в тропическите гори.

Експертите препоръчват използването за поливане на орхидеи на закрито мека вода... В някои случаи може да се използва умерено твърда вода.

Твърдост на водата

Нюансите на избора на вода за поливане на орхидеи За един обикновен човек е изключително трудно да определи колко е твърда водата. Но има метод, достъпен за всеки, който ви позволява да разберете.

Това може да се определи от количеството на котлен камък, образуван при кипене на вода в чайник - колкото повече има, толкова по-твърда е водата.

Ефективен омекотител за твърда вода е оксалова киселина, които могат да бъдат закупени в магазини за цветя. За да работи този инструмент, трябва да се придържате към следната схема:

  • в 5 литра студена вода е необходимо да се разреждат 1/8 чаена лъжичка оксалова киселина;
  • след това течността трябва да се остави да престои един ден;
  • освен това водата се филтрира или течността се източва, опитвайки се да не докосва утайката на дъното на контейнера.

Алтернатива на горното лекарство е торфът с висок тор: за това той се поставя в торба, която от своя страна се потапя във вода и се оставя в нея за една нощ. Също така е полезно да използвате този инструмент, защото той повишава киселинността на водата.

За да се нормализира твърдостта на дестилираната вода, се препоръчва да се добави равно количество отделена вода към нея. Факт е, че в резултат на дестилационната процедура важните минерали се отстраняват от водата.

Можете също така да възстановите нивото на твърдост на водата, като използвате филтър за пречистване на вода... Редовното му използване ви позволява да премахвате вредните бактерии, гъбички и тежки метали от него.

Ниво на киселинност на водата и оптимална температура

За да предпазите орхидеята от големи проблеми и да цъфти обилно, е много важно да поддържате киселинността на водата на ниво на pH 5.

Най-лесният начин за определяне на киселинността е използването на лакмусова хартия. Можете да установите, че нивото на киселинност е твърде високо използвайте лимонов сок, няколко капки от които се добавят към вода.

Орхидеята ще расте добре, ако се напоява вода със стайна температура... Най-добре се абсорбира, ако водата се нагрява до температура 35-40 градуса.

Начини за напояване на орхидеи

Описание на начините за напояване на орхидеи у домаВ допълнение към решаването на ключови проблеми, свързани с поливането на орхидеи у дома, е също толкова важно да знаете как да го направите правилно.

Въпреки че е известно множество методи за поливане Това стайно растение обаче може да осигури на орхидеята необходимото количество влага само чрез запояване.

"Горещ душ"... Този метод се използва най-често от градинарите, когато се грижи за орхидея. Това се дължи на факта, че е възможно най-близо до ефекта, който създават топлите тропически дъждове.

Използването на този метод за напояване ускорява процеса на набиране на зелена маса на растенията, което има положителен ефект върху цъфтежа им. Също така полезно редовно измийте листата на растенията, тъй като това ви позволява да предотвратите появата на различни вредители.

Трябва обаче да се има предвид, че този метод за поливане на орхидея може да се използва само от собственици на апартаменти, където във водопроводите тече мека вода. За да опише накратко същността на този метод за напояване, той се състои в следното:

  1. Цветето трябва да се пренесе в банята, където се полива със слаба струя топла вода с помощта на душ глава. Важно е да зададете подходяща температура на водата, която трябва да бъде 40-52 градуса.
  2. При определяне на продължителността на поливането е необходимо да се изхожда от това колко време ще отнеме почвата да поеме вода. След като приключите с поливането, оставете растението да престои 10-15 минути в банята. Това ще позволи на излишната течност да изтече.
  3. След един час е необходимо да премахнете капчиците влага от листата, като използвате суха памучна кърпа или хартиена салфетка за тази цел. Това се прави, за да не остане излишна течност по аксилите на листата.

Пренебрегването на тази препоръка може да доведе до факта, че сърцевината започва да гние и това ще попречи на орхидеята да расте допълнително. Има случаи, когато използването на този метод за напояване е довело до нежелани последици.

Например, листата започнаха да се покриват със солни отлагания, образувайки бели петна или ивици. Можете да се справите с тях до избърсване на листата с кърпа, които първо трябва да се накиснат в бира или лимонов сок в съотношение 1: 1.

Потапяне на орхидеята във вода и поливане

Правила за поливане на орхидеи чрез потапяне във водаМоже би някои градинари, които отглеждат орхидея у дома, ще се интересуват метод на пълно потапяне саксия с цвете във водата. След края на поливането трябва да извадите саксията от водата и да я оставите да престои, за да може излишната течност да изтече.

Обикновено, ако орхидеята е била във водата в продължение на 30 секунди, тогава е необходимо да я оставите да престои същото време, за да се отцеди напълно водата.

Чрез използването на този метод за напояване може да се избегне превишаване на водата. Но може да се използва по отношение само на онези цветя, при които субстратът и самото цвете не показват признаци на увреждане и заболяване.

Поливане с лейка... За този метод на напояване ще ви трябва лейка, която се пълни с подготвена вода и след това те започват да я изливат на тънка струя по цялата площ на субстрата. Трябва да се внимава водата да не докосва точките на растеж на орхидеята и пазвите на листата.

Поливането се спира в момента, в който течността започне да изтича от долните отвори на саксията. След изчакване на определено време, необходимо за изтичане на излишната течност, трябва да се извърши още едно поливане.

И накрая, цялата излишна вода се източва от палета. Препоръчително е да поливате орхидеята по този начин сутрин.

Пръскане на корени... Този метод може да се използва за поливане на растения, които се отглеждат с помощта на блокове вместо почва. Тъй като корените на такива растения губят влага много по-бързо, те трябва да се поливат по-често.

Препоръчва се пръскане през първата половина на деня... Това дава на корените достатъчно време да изсъхнат. Най-добрият ефект при използване на пулверизатор се постига, ако поливането се извършва при включен режим на мъгла.

Как се полива орхидея по време на цъфтежа

Трябва да бъдете особено внимателни, когато поливате растения, навлизащи във фазата на цъфтеж, тъй като тук има някои нюанси.

  • Характеристики на поливане на цъфнали орхидеи у домаТрябва да се внимава орхидеята да бъде снабдена с достатъчно влага през периода на цъфтеж.
  • Обикновено поливането се извършва на интервали от всеки три до четири дни.
  • Най-доброто време за напояване на цъфтяща орхидея е рано сутрин.
  • Като се има предвид, че орхидеята цъфти дълго време, често до шест месеца, освен влага, растенията трябва да бъдат снабдени с торове.

Орхидеята привлича еднакво вниманието не само на опитни, но и на начинаещи производители на цветя. Затова неслучайно се смята за едно от най-популярните стайни растения.

Всеки обаче може да го отглежда, защото е достатъчно да се запознаете с правилата за засаждане и грижи за дадено растение, за да можете да се наслаждавате на цъфтежа му всяка година.

Сред всички дейности, които осигуряват правилна грижа за орхидеите, специално внимание трябва да се обърне на поливането. Има много важни нюансиотносно избора на подходяща вода, времето и начина на напояване.

Всички тези точки могат значително да повлияят на това колко добре расте и цъфти една орхидея.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.