Как да засадите орхидея у дома: съвети, снимки

Орхидеята е позната в света от много стотици години и днес голям брой от нейните представители могат да бъдат намерени в различни части на планетата. Начинаещите производители на цветя, като правило, не остават безразлични към това красиво растение. Желанието да придобият такова цвете в дома им ги кара да научат повече за характеристиките на засаждането на орхидеи и последващите грижи за растението.


Въпреки че има определени трудности в процеса на провеждане на това събитие, тази задача е по силите на всеки човек. Ето защо, ако решите да попълните зеления си ъгъл с орхидея, тогава в определени моменти все пак ще трябва да помислите за засаждане на орхидея, за да получите няколко от тези красиви растения вместо едно.

Могат ли да се засаждат орхидеи?

Орхидеите са непретенциозни растения и за тяхното размножаване могат да се използват различни методи. Като правило, за да постигнат успех в този бизнес, начинаещите цветари вземат предвид препоръките на по-опитните цветари. Затова те се опитват да намерят подробни инструкции, които описват всеки етап, след което можете да извършите засаждането възможно най-ефективно.

За засаждане на стая орхидея, цветар може изберете един от следните методи:

 • седалки с правилно оформени крушки;
 • засаждане на резници на стайна орхидея;
 • седене до странични издънки;
 • седене чрез разделяне на храста.

В последния случай за размножаване се използват екземпляри с доста големи размери. Независимо от това кой метод на засаждане сте решили да използвате, трябва да вземете предвид вида и сортовите характеристики на майчиното растение. Не всички видове орхидеи растат образуват луковици, така че трябва да използвате други методи за сядане.

Кога е най-доброто време за засаждане на орхидея?

Почва за орхидеиПрез пролетта се създават най-благоприятните условия за трансплантация и размножаване на орхидеи. По това време на годината растенията излизат от латентност и започват да набират сила. Във всеки случай техниката на засаждане ще се извършва по специален начин, който се влияе от избрания метод.

Ако се извършва сядане коренно деление, тогава тук се използва майчино растение, което има големи размери. На първо място, тази операция е необходима за екземпляри, които нямат достатъчно място в саксията за засаждане, както е показано от видимата крушка.

Като правило методът на засаждане чрез разделяне на храста се прилага за такива видове симподиални растящи орхидеи като:

 • "Cymbidium";
 • Каттлея;
 • Онцидий;
 • Милтония;
 • "Дендробиум".

С други думи, този метод е подходящ за тези членове на семейството, които имат няколко точки на растеж едновременно.

Седнал от деца

Най-популярният метод за сядане, който се практикува у дома, е използването на бебета.

Самият процес на засаждане започва с внимателно отстраняване на орхидеята от саксията, след което е необходимо да се почисти коренището от субстрата за засаждане с еднакво внимание.След това трябва да разделите корените на растението на няколко фрагмента, като използвате дезинфекцирани ножици или ножици за подрязване. В резултат на това всяка получена част трябва да съдържа 2-3 висококачествени и здрави луковици.

В края на процедурата за разделяне мястото на нарязване трябва да бъде обработено с въглен на прах. Тази мярка ще помогне да се предпазят растенията от болести. След това трансплантацията на разсад в отделни саксии за засаждане се извършва директно. От този момент е необходимо редовно да се пръска, докато поливането трябва да е рядко. Това трябва да е грижата за младите орхидеи до образуването на листа или нови издънки.

Как да засадите орхидея у дома?

Как да не повредите корените на орхидеитеОсобено популярен метод, използван от много производители на цветя, е засаждането на закрити орхидеи с помощта на деца. Този метод обаче е ограничен в приложението си, тъй като може да се използва само за определени видове орхидеи, например "Dendrobium" и "Phalaenopsis". Такъв избор се дължи на характеристиките на тези растения, тъй като в процеса на растеж те формират деца, които се представят ролята на страничните издънкикоито приличат на новообразувани, сравнително малки растения.

Най-активните бебета се формират при висока температура в стаята и задължителното подхранване с помощта на азотни торове. Появата на бебе на орхидея е първият знак, че е време да започнете редовно пръскане, което ще помогне да се стимулира процесът на образуване на корени. Трябва да се използва диференциран нож, за да се отдели страничното издънка от майчиното растение.

Седене с резници

Растителни видове като орхидеи "Дендробиуми" и "Епидендрум" се размножават доста успешно у дома с помощта на резници.

След получаване на посадъчния материал е необходимо разфасовките да се обработят с въглен на прах. След това получените деца се трансплантират в отделни саксии за засаждане, които първо трябва да се напълнят с висококачествен субстрат.

За да се увеличат шансовете за оцеляване на стайните растения, се препоръчва да се трансплантират разсад в субстрат с подходящ състав, който отгоре трябва да бъде покрит със слой мъх.

Най-често срещаните грешки

Характеристики на трансплантацията на орхидеиИзбирайки някой от методите за засаждане, изброени по-горе, можете да бъдете сигурни, че дори и начинаещ цветар няма да направи сериозни грешки, поради които растението ще страда сериозно в бъдеще. Въпреки това, когато се отглежда на закрито чрез засаждане на определени видове орхидеи, можете да използвате само метод за присаждане... На първо място, това не трябва да се забравя от онези производители на цветя, които ще засадят в апартамента си такива растителни видове като "Dendrobiums" и "Epidendrum".

 • важен въпрос е изборът на подходящото време за засаждане на орхидеи чрез резници. Експертите препоръчват провеждането на това събитие от първите дни на март до края на април;
 • Обикновено орхидеите се засаждат на всеки 2-3 години. Въпреки това, когато размножавате орхидеи по този начин, е наложително да вземете предвид фазата на развитие на растенията;
 • засаждането по този начин е възможно само след завършване на цъфтежа на стайна орхидея;
 • също така е необходимо да се изчака, докато растенията имат нови и напълно оформени листа. Наличието на тези признаци в стайното растение показва, че то ще може успешно да прехвърли засаждането, в резултат на което след завършването му то бързо ще се вкорени и ще продължи да расте. Засаждането на закрити орхидеи на етапа, когато растението е най-подготвено за такава операция, ви позволява да сведете до минимум вредата, която този метод на размножаване може да причини.

Заключение

Правила за грижа за орхидеитеОтглеждането на орхидеи на закрито днес не е толкова трудно, като се има предвид, че това растение съществува отдавна. отглеждани от местни производители... Някои затруднения могат да възникнат за начинаещи любители на цветя, които не винаги знаят как да засадят орхидея. Ако обаче следват точно техниките на отглеждане, едва ли ще могат да допуснат груби грешки при отглеждане и грижи за закрити орхидеи.

Една от важните дейности, които трябва да се извършат във връзка с всяка стая орхидея, е засаждането й. Подобна необходимост възниква поради липсата на достатъчно място в саксията, което не позволява на цветето да продължи да расте. Ето защо е много важно да се определи навреме този момент, когато е необходимо да се извърши трансплантация.

За да може операцията по засаждане да причини минимална вреда на растението и то може да се вкорени по-бързо, е необходимо изберете подходящия момент... Нежелателно е това да се прави по време на цъфтежа или преди образуването на пълноценна зеленина, тъй като в противен случай има голяма вероятност след пресаждането растението да се наложи да се възстанови дълго време или поради стрес може напълно да умре.

Трансплантация на орхидея
Разделяне на орхидеиКак се размножава орхидеяЗащо орхидеята не цъфти дълго време.Отглеждане на орхидеяКак да се грижим за орхидеяКак правилно да поливате орхидеяГрижи за орхидеи след цъфтежаСъвети за цветариКак правилно да трансплантирате орхидеяКак се размножава орхидеяОрхидея в саксииТрансплантация на орхидея у домаКак правилно да поливате орхидеяКак расте орхидеяВътрешни орхидеи

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.