Как се размножават орхидеите у дома?

Сред всички цветя, които човекът е „опитомил“ през вековете, орхидеите заемат специално място. Тези растения притежават специална красота, която привлича много любители на красотата. Но рано или късно всеки производител има въпрос - как да размножава орхидея у дома? Какви трудности и нюанси има по пътя?


Възпроизвеждане "от корена"

Орхидеите са доста мрачни растения, те трябва да бъдат внимателно гледани. Същото важи и за тяхното размножаване у дома. Тук любителите на цветята трябва да се постараят много. Един от най-често срещаните начини за увеличаване на броя на цветята е чрез размножаване чрез корени или разделяне на храста.

Тази процедура прекарват в началото на пролетта... По това време орхидеята току-що излиза от спящото състояние и е готова за активен растеж. Възпроизвеждането по този начин се извършва в следната последователност:

  • Методи за размножаване на орхидеиВнимателно извадете коренището от саксията;
  • Първо трябва да дезинфекцирате градинския нож. С негова помощ разрязваме коренището наполовина. В този случай на всяка част трябва да останат 2-3 крушки;
  • Точките на среза трябва да бъдат поръсени със смлян дървен ъгъл. По този начин ще ги дезинфекцирате;
  • След това всяка половина се засажда в отделна саксия и се полива обилно.

След засаждането не очаквайте бърз растеж и на двете нови растения. Факт е, че на едното коренище може да има млади, а на другото стари луковици. В резултат на това първият веднага ще расте, а скоро и вие вижте пресни зелени... Старите крушки ще поникнат не толкова „пъргаво“, но от време на време всичко ще се изравнява.

Можете да се погрижите за активния растеж на нови растения предварително след разделяне на коренището. Този метод е приемлив, ако вече имате голямо, зряло и здраво растение. Ако искате активен растеж на двете половини веднага след засаждането, тогава около година преди тази операция изрежете коренището до средата. Това действие ще насърчи образуването на адвентивни пъпки, които ще станат "организаторите" на активния растеж на нови издънки.

Използваме метода на присаждане

Много производители, когато бъдат попитани как орхидеите се размножават у дома, ще се обадят метод за присаждане... Този метод се използва широко от градинарите, но в нашия случай е доста ефективен. Единственото нещо, което трябва да знаете, е, че е по-добре да размножавате моноподиални видове орхидеи чрез резници.

Самата процедура е доста проста. Необходимо е на растението да изберете върха на стъблото, върху който са се образували въздушните корени, и да го отрежете. Получената дръжка се засажда в подготвена почва призори. Новото растение се гледа като възрастен. След известно време от изсеченото стъбло ще започнат да растат издънки с корени. След това се отделят и се засаждат в саксия.

Много е важно да се грижите правилно за него след изрязване от орхидея за възрастни издънки. Растението трябва да се постави на влажно място. След известно време цветето може да се върне в нормална среда... Това съдържание на влага ще помогне на растението да се справи със стреса.

Някои експерти предлагат да се размножава орхидея у дома с помощта на разрез на дръжка. Но си струва да се помни, че тази процедура е доста сложна. Орхидеята се размножава от вече опитни производители на цветя. Той самият процесът изглежда така:

  • Орхидеи резнициСлед като цветята изчезнат, дръжката се отрязва в самата основа;
  • Освен това отрязаната част е разделена на резници. Освен това в центъра на всеки от тях трябва да има бъбрек;
  • Резниците се поставят в предварително подготвена саксия с мъх в хоризонтално положение. Уверете се, че пъпката е върху мъха;
  • След това трябва да отговаряте на условията за добър растеж. Саксията се покрива с фолио и се поставя на светло място. Температурният режим трябва да се спазва стриктно. Ще бъде оптимално, ако растението е с плюс 25 градуса;
  • Поливането се извършва на всеки три до четири дни. В този случай не е нужно да изливате много вода, в противен случай стъблото може да започне да гние.

След известно време засаденото парче дръжка ще пусне корени и новото растение може да бъде трансплантирано на постоянно място на „пребиваване“.

Приземяваме "децата"

Има и друг начин как да развъждате орхидея у дома. При някои сортове растения от майчиния корен растат млади издънки, които са популярно наричани „деца“. Те могат да бъдат отрязани и засадени в отделни саксии. Освен това, ако "бебето" все още не е формирало собствена крушка, тогава можете да отрежете част от майката. В този случай растението ще има откъде да вземе енергия, за да расте на ново място.

Не всички растения имат нови "бебета". Но има начин да се ускори растежът им. За да направите това, е необходимо да поставите растение за възрастни на място с висока температура. В допълнение, орхидеята се храни с торове, които съдържат голямо количество азот. При такива условия растението за възрастни по-активно ще освобождава "бебета".

Процесът, отделен от възрастната орхидея, се засажда в почвата, обичайна за това растение. Откъснатото "бебе" не изисква специални грижи. Извършват се същите процедури, както при възрастни растения. След две-три години поникват ще достигне зряла възраст и ще започне да цъфти.

Използваме семена

Семена на орхидеяОрхидеите също могат да се размножават чрез семена, като обикновените цветни растения. Този метод може да даде много повече „потомство“. Ако направите прости изчисления, тогава чрез разделяне на коренище за възрастни можете да получите две, максимум три растения. Най-продуктивният начин са резници, той може да ви даде до 10 орхидеи. Използването на семена е съвсем друг въпрос. В този случай може да имате няколко десетки или дори стотици нови растения наведнъж.

Но тук има клопки... Отглеждането на орхидея от семе е доста трудна задача, която понякога дори опитен цветар не може да свърши. Факт е, че семето на орхидея няма енергия да расте. Около „ембриона“ не се образува обвивка с хранителни вещества. Следователно всичко, което е необходимо за растеж, трябва да бъде осигурено от самия цветар.

За сеитба трябва да подготвите почвата. Това включва ситно нарязан мъх и листна почва. Почвата се навлажнява и отгоре се засяват семена. Струва си да се помни, че те са много малки, така че не е нужно да ги поръсвате със земя отгоре. Също така е невъзможно да се поливат посевите, те трябва да се напръскат с топла вода. След появата на листата младите орхидеи се гмуркат.

Отглеждането от семена е предизвикателна задача. Необходимо е да се постигне абсолютен стерилитет както за измиване на почвата, така и за напояване. Почти е невъзможно да се направи това, поради което този метод се използва изключително рядко.

Заключение

Специални грижи за орхидеятаОрхидеите са красиви, но доста придирчиво растение... Особено проявява капризността си по време на размножаване. Има няколко начина да увеличите броя на орхидеите в дома си. Най-надеждният метод е разделянето на коренището на възрастни. И най-продуктивният е резниците. Можете да опитате да отглеждате растение от семена. Но тук си струва да си припомним трудностите.

Семената на орхидеите са много малки и имат малко енергия. Да отгледаш растение за възрастни от тях е голяма работа. Следователно този метод се използва рядко. Но ако желаете, можете да направите всичко, най-важното е да не се страхувате и да следвате всички препоръки на специалистите.Малко усилия и домът ви ще бъде изпълнен с красиви орхидеи, които ще зарадват очите ви и ще ви развеселят.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.