Как да реанимираме орхидея, ако корените й са изгнили?

Ако решите да стартирате домашно растение като Phalaenopsis, тогава трябва да сте подготвени за някои проблеми с него, които не всеки производител може да предотврати.

Домашните орхидеи са тропически цветя, така че те предпочитат влажен и топъл климат; доста трудно е да се възпроизвеждат такива условия у дома без специални оранжерии за растения. Ето защо, много любители на закрити растения често трябва да се справят с такъв проблем като кореново гниене.


Как да предотвратим загниването на корените?

Експертите препоръчват отглеждане на орхидеи в прозрачни контейнери, това се дължи на особеностите на живота му в природата. В допълнение корените му се виждат ясно в стъклени саксиикоито стават светлозелени, когато са влажни. Когато цветът им придобие бледозелен или бял оттенък и листата изсъхнат, тогава растението се нуждае от поливане.

Орхидеята Phalaenopsis пониква в чаша водаВ повечето случаи болестите на кореновата система възникват поради неправилно подбрана почва или твърде хлабава саксия при пресаждане на орхидея. В почвата не трябва да има малки частици пръст, тъй като те може да причини застояла вода, водещи до загниване на корените, а също така предотвратяват достъпа на кислород до тях. Най-добре е да използвате субстрат, който е наполовина суха борова кора и мъх от сфагнум. Освен това е лесно да го приготвите със собствените си ръце.

Други причини за проблеми

Висока влажност и лошо осветление

Фоленопсисът има необичайна коренна структура. Епифитните цветя нямат коренни власинки, през които получават влага. Горната част на корена се нарича веламен.състоящ се от кухи клетки. Влагата навлиза в него през капилярите, той може да се изпомпва от един слой клетки в друг, докато стигне до следващия, който участва в екзодермата. Именно от това място водата се придвижва към центъра на корена, а след това нагоре - към листата на цветето.

За да може водата свободно да преминава от горния слой към екзодермата, трябва да се създадат определени условия. Колкото по-ярко е осветлението, толкова по-бързо орхидеята ще абсорбира влагата.

Реанимацията на орхидеите е трудна задача, но при желание растението често може да бъде върнато към животПроблем с разпадането на кореновата система има предимно през зимата, тъй като през този период има дефицит на слънчева светлина. В тропиците това растение не трябва да се справя с липсата на слънце. Когато няма достатъчно светлина за цветето, в горния слой остава влага, в резултат на което листата пожълтяват. Ако кореновата система е в добре проветрива почва, тогава част от водата естествено ще се изпари, но част от нея няма да отиде никъде и може да причини гниене.

Уплътняване на почвата

Някои производители дори не подозират, че субстратът, в който се отглежда орхидеята, понякога трябва да се сменя. Почва с течение на времето:

 • Губи своята структура;
 • Започва да се сгъстява силно;
 • Натрошете на малки парченца.

Всичко това със сигурност ще се отрази на корените и листата на растението, следователно, за да спаси орхидеята, почвата трябва да се сменя периодично, като се избягва уплътняването.

Изгаряне на корените с превръзки

Орхидея без корени може да бъде реанимирана във вода с хранене.Орхидеите са твърде чувствителни към торене, особено към фосфор и калиеви соли. Когато използвате силно концентрирани торове, цветните корени могат да изгорят, след което те няма да могат да функционират нормално. Необходимо е да се спаси растението чрез спиране на храненето и пресаждането му в прясна почва.

При извършване на трансплантация на Фоленопсис също съществува риск от увреждане на кореновата система. Един разрез, дори и малък, е достатъчен повредената зона е престанала да функционира и започна да гние. Освен това след известно време гниенето може да се разпространи по всички корени, което води до смъртта на орхидеята.

Атака от вредители

Ако имате проблеми с корените на Фоленопсис, тогава може би това е случаят с бръмбарите щракачи. Те снасят ларви в почвата, които се хранят с коренови процеси. В крайна сметка орхидеята получава по-малко вода, поради което листата бавно започват да избледняват. За да го реанимирате, първо трябва добре да изплакнете корените в топла вода. След това трябва да смените почвата и да трансплантирате растението.

В продължение на 10 дни след пресаждането цветето не може да се полива. По този начин ще бъде възможно да се уверите, че този вредител не е оставен, тъй като неговите ларви не издържат на суша... Освен това през този период си струва да се откаже използването на химикали, тъй като отслабените корени могат да се отровят.

Гъбични заболявания

Понякога се случва причината за гниенето на корените да е гъбична инфекция. За да съживи орхидеята необходимо е постоянно да се обработва, за да се предотврати специални химикали.

Как да разберем, че корените на растенията гният?

Листата на орхидеите могат да дадат корени - как да постигна това?Орхидеята може да бъде реанимирана само ако навреме се установи, че корените й не са в ред. Това може да стане съгласно следните критерии:

 • Въздушните корени забележимо потъмняват, омекват или изсъхват;
 • Листата са загубили своята еластичност, която не се връща дори след поливане;
 • По стените на гърнето се появиха следи от зелени водорасли или спорообразуване;
 • Ако кореновата система е изгнила, тогава надземната част на растението е хлабава.

Когато се появи поне един от тези признаци, трябва да проверите състоянието на корените, като издърпате растението от земята. Така ще бъде възможно да се определи колко здрави корени са останали и кои трябва да бъдат премахнати незабавно. Само тогава можете да започнете да спасявате растението.

Как да спасим орхидея без корени?

В случай, че кореновата система на Pholenopsis е напълно повредена, можете да опитате да отглеждате нови корени и да отрежете всички повредени. Подобна реанимация включва използването на висококачествена земя за засаждане. с достатъчна плътност и добра структура. Поливането на цветето по време на растежа на корените трябва да бъде възможно най-рядко. Това трябва да се прави само когато почвата е напълно суха, в противен случай младите корени могат да изгният отново. Освен това е препоръчително сутрин да се напоява с филтрирана вода.

Опции за реанимация на орхидеи без корени

На първо място, повреденото цвете се отстранява от контейнера, ако все още има живи корени, след това те се измиват старателно. Освен това, когато орхидеята има здрава част от кореновата система, тя има по-голям шанс за оцеляване.

Когато се извършва реанимация, е необходимо да се изсуши Фоленопсис на въздух, времето ще зависи от температурата, като правило отнема поне три часа за такава процедура. Тогава става ясно какви други корени ще трябва да бъдат премахнати.

Спасяваме орхидеята у дома - при правилна грижа ще се появят нови корениМежду другото, здравите корени се отличават с еластична и плътна структура, но изгнилите стават мудни и меки. Ако натиснете повреден корен, от него ще излезе течност.... Всички мъртви части се отстраняват на живо място, докато се препоръчва да се поръсят секциите с Kornevin и да се третират с алкохол.Сега можете да преминете към спасяването на орхидеята без корени.

Най-лесният начин е да реанимирате тропическо растение, което има много корени, които не са изгнили. На първо място, той ще трябва да бъде събуден от хибернация. За това трябва да поставите цветето на най-светлото място в апартамента... Трябва обаче да се избягва пряката слънчева светлина. Можете да си купите фитолампа за такива цели.

Корените на растението, почистени от гниене, се поставят в малка саксия със субстрат от мъх сфагнум и експандирана глина. Почвата трябва постоянно да се навлажнява, но не много, така че водата да не застоява на дъното. При такива условия растението се оставя в топла стая. Температурата в него трябва да бъде около 25 градуса.

Има и друг метод за спасяване на орхидея без корени. Към тази реанимация се прибягва, когато на растението останат малко живи корени. Все още тази опция ви позволява да възстановите дори цвете с почернели пъпки... Първо трябва да направите малка оранжерия от такива скрап материали като:

 • Кутии;
 • Бутилки;
 • Стар аквариум.

Орхидея расте без корени в съд с водаКакто в предишната версия, на дъното са изложени експандирана глина и сфагнум. В този подготвен субстрат се засажда цвете. В този случай ще трябва да се уверите, че температурата в създадената оранжерия не се повишава над 33 градуса. Ако пренебрегнете това правило, корените отново ще започнат да гният.... Прохладата обаче може да навреди и на Фолепсиса, тъй като плесени могат да се появят поради твърде ниски температури, които бързо ще го унищожат.

Този метод се основава на действието на въглероден диоксид, генериран в затворено пространство. Необходим е за появата на нови клетки на орхидея. Вярно, веднъж на ден оранжерията трябва да се проветрява... Всеки месец може да се подхранва тропическо цвете с разтвор на Епин и мед. Разбира се, разпръснатите лъчи на слънцето ще се превърнат в основния лечител.

Период на ревитализация на домашната орхидея

След приключване на всички спасителни работи, централата няма да започне веднага да се възстановява. То може да отскочи след месец, а понякога отнема около година. С възраждането на Фоленопсис през пролетните или есенните месеци шансовете за спасението му са много по-големи, отколкото през зимата.

Когато външният вид на орхидеята се подобри, листата отново позеленеят и се появят нови корени, по-добре е да спрете храненето. Корените му обикновено се развиват доста бързо. Поливането след реанимация на цветето трябва да бъде леко намалено, така че почвата да има време да изсъхне.

Както се вижда, гниещи корени на Folenopsis е много неприятно явлениекоето може да бъде предотвратено с подходящи грижи. И дори ако не беше възможно да се избегне гниене, растението може да бъде спасено.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

1 коментар

  1. АватарНастя Соколникова

   Здравейте, орхидеята има корени в много лошо състояние, листата са в отлично състояние и е дала деца на дръжка. Ще оцелее ли и децата?

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.