Как да се грижим за орхидея у дома след покупка

Отдавна избирате растение в магазина и в крайна сметка сте се спрели на орхидея. Те са доста привлекателни цветя, но се нуждаят и от подходящи грижи. Но ако се грижите правилно за тях, тогава тези наистина кралски цветя ще зарадват дълго време своите собственици с великолепието си. Много често неопитни собственици на това растение задават въпроса: как да се грижат за орхидеите у дома? Всичко се крие в правилния избор на почва, влажност на въздуха, осветление и поливане.

Грижа за орхидеите у дома

Адаптация на цветя след магазин

И така, доведохте красавицата у дома. Но какво можете да направите, така че цветето да издържи на стрес с по-малко загуби и да се адаптира перфектно към новите условия и да не повреди останалите цветя, растящи във вашия дом? И как правилно да се грижим за току-що донесено цвете?

Продължителност на карантината

Phalaenopsis е домашна орхидея за продажба в магазин.Най-важното е да поставите цветето под карантина за няколко седмици. За да направите това, трябва да поставите растението отделно от останалите цветя. Ако на прозореца няма място за растението, тогава можете да го поставите на нощното шкафче или на друго място. Но тук трябва да се има предвид, че новопридобитото цвете не се нуждае от директни слънчеви лъчи, по-добре е орхидеята да стои на сенчесто място... Също така, в момента не е нужно да подхранвате цветето с торове, които продавачите обикновено предлагат, когато купуват растение.

Поливането на саксийно растение по време на покой също е нежелателно, просто постоянно наблюдавайте листата му, както и други части. Това е необходимо за навременното идентифициране на възможни вредители по цветето, за да не им се позволи да се размножават. След приключване на карантината бавно привиквайте цветето към слънцето на перваза на прозореца и поливайте малко, ако е необходимо.

Прехвърляне

Трябва да се отбележи, че пресаждането на растение, закупено в магазин, не е необходимо. Цветето може да расте в субстрата си няколко години. Необходима е незабавна трансплантация само когато цветето в магазина е засадено в мъх сфагнум.

Не е необходимо да третирате нова орхидея в саксия с какъвто и да е вид флорален "антистрес", просто поддържайте растението сухо и то ще се справи самостоятелно със стреса и ще пусне корени във вашия апартамент. Също така не е нужно да третирате листата с репеленти срещу насекоми., особено когато те не са там. Защо да нараним растение, което вече е претърпяло ход? Цвете, останало само и сухо, активира своите средства за защита и обикновено ще може да се адаптира към новите условия.

Торене, поливане, осветление

Торове за орхидеи - как да ги развъждаме правилно?Ако се интересувате от напускане, тогава трябва да знаете, че това цвете е деликатно и капризно, следователно трябва да му създадете определени условия. Но грижата за цвете не е трудна, основното е ясно да се знае какво и кога да се прави.

Блясък

Това е основен фактор в грижите за орхидеите и определя дали растението ще цъфти или не.Тъй като ако растението има достатъчно светлина, тогава цъфтежът ще бъде постоянен и ако няма достатъчно светлина, листата в крайна сметка ще станат светло зелени, след което ще се разтегнат и ще започнат да пожълтяват. Когато избирате осветление, трябва да се ръководите от следните правила:

 • през лятото цветето е най-добре затъмнено... Освен това, когато има голяма вероятност пряка слънчева светлина да удари листата. Матовият филм или пластмасата е чудесен за потъмняване;
 • цветя като много околна светлина... Директните слънчеви лъчи няма да работят, това трябва да се има предвид при напускане;
 • продължителността на светлинните часове също е важна за цветето... Нормалната дневна светлина за орхидея е 12 часа, ако дневната светлина продължава по-малко от 10 часа, тогава растението изисква изкуствена светлина. Грижата за тези цветове предполага използването на осветление с флуоресцентни крушки за тези цели;
 • през есента можете да пропуснете потъмняването... По това време растението преживява състояние на покой - издънките се полагат и узряват. Трябва да вземете предвид този фактор при напускане.

Температура

Всички орхидеи са разделени на три вида според температурния режим:

 • студолюбиви растения... Тези цветя са местни в планините или субтропичните региони и включват повечето сортове, много Laelias и Paphiopedilums и австралийски дендробиуми. Най-оптималната температура за тези растения е дневната лятна температура - 21 градуса, а нощната зима - 13-14 градуса;
 • цветя със средна температура... Тези видове растат в средните зони на планинските тропици и тези орхидеи включват одонтоглосуми и милитонии. За това цвете трябва да се внимава при по-студен температурен режим. Дневната температура през лятото за тях трябва да бъде 19–23 градуса, а зимните нощни температури - 13–14 градуса;
 • топлолюбиви растения... Тези цветя са местни в крайбрежните тропически равнини и гори и включват някои видове говеда, фаленопсис и дендробиум. Тези сортове изискват топли условия, тъй като дневната температура през лятото за тях трябва да бъде 16-33 градуса, а нощната температура през зимата - 16-19 градуса. Дневната разлика е необходима не повече от 3-5 грама.

Като цяло можете да видите, че почти всички сортове орхидеи, които растат в дома ви в саксии, ще се чувстват чудесно при температура от 19-26 градуса, през деня и 14-25 грама. през нощта.

Поливане

Поливането на орхидея у дома са важни характеристики.Трябва да се отбележи, че в природата по-голямата част от тези цветя никога не се намират във вода, тъй като техните корени не могат да издържат на застоя на влага. Но всеки вид има своя особеност на поливането. Например Phalaenopsis и Pafiopedilium обичат влажната почва през цялото време, докато Oncidium и Dendrobium се нуждаят от по-суха почва и те трябва да се поливат само когато земята изсъхне.

Но като цяло всички орхидеи са по-толерантни към изсъхване, отколкото преовлажняване. Те се нуждаят от обилно поливане само по време на изхвърлянето на дръжки, цъфтеж и активен растеж. Ако има недостиг на вода, тогава със сигурност ще разберете за това: листата и псевдолуковиците на растението се набръчкват. Ако има излишък на влага, листата ще се намокрит и ще пожълтеят, а корените ще изгният.

През зимата, когато е хладно и малко светлина, не е необходимо да поливате обилно орхидеята и растението не се нуждае от голямо количество вода след цъфтежа по време на покой.

Храненето с орхидеи трябва да бъде редовно.Компетентната грижа се състои в поливане на цветето с мека вода. Дъждовната вода и утаената стопена вода са отлични за това. Можете да поливате растението с обикновена преварена вода.... През лятото го поливайте 2-3 пъти седмично, след като горният слой на земята изсъхне, а през зимата поливането трябва да бъде сведено до минимум - 1-2 пъти седмично. Наблюдавайте дали псевдолуковицата е сгърчена, ако това явление съществува - цветето се нуждае от вода.

Поливането на цвете се състои в поставяне на растението в саксия в контейнер с топла вода за 10 минути или интензивно поливане на орхидеята с вода от душа. В последния случай земята ще бъде напълно навлажнена и водата ще излезе от дренажните отвори.След поливане, задръжте растението на специална решетка, след което цялата вода ще излезе и след това го поставете в декоративна саксия.

Подхранване и торене

Цветето се нуждае от стръв само по време на растежа си, препоръчва се да се оплоди не повече от веднъж на 2-3 седмици. За това се използват специални добавки - Bona Forte, Pocon или Greenworld.

Най-важното е да запазите посочените пропорции върху опаковката и да не прекалявате.

Тези цветя не харесват концентрацията на минерални соли в почвата и може да не я понасят. защото по време на оплождането е необходимо почистването на субстрата с чиста вода, редувайте поливане и хранене веднъж седмично. Никога не купувайте стръв, която е предназначена за други цветя, не подхранвайте цветето през зимата и по време на почивка.

Повечето експерти се противопоставят на честото приземяване. Те твърдят, че честото оплождане понижава имунитета на растението, поради което то е по-податливо на различни заболявания. Следователно, в идеалния случай изобщо няма нужда от оплождане на орхидеята, тъй като растението получава всички необходими хранителни вещества от субстрата, но това правило важи само когато субстратът се подновява на всеки няколко години.

Как се размножава орхидея?

Ако знаете характеристиките на грижите за орхидеите, тогава можете лесно да възпроизведете желания екземпляр. Възпроизвеждането на това растение се извършва по различни начини, за всеки от тях ще разкажем по-подробно.

Възпроизвеждане от "деца"

„Децата“ са малки нови растения. Тези странични издънки са склонни да се образуват в цветя, които имат високо съдържание на азот. Ако забележите "деца", опитайте се да пръскате растението доста често и изчакайте, докато пораснат и пуснат корени. След това можете да отделите новото цвете, да го обработите със смлян въглен и да го засадите отделно.

Размножаване чрез наслояване

Размножаването на орхидеи е възможно чрез резници или разсад.Тази опция за размножаване е да се използват резници, тези резници се намират в симподиални орхидеи. Въздушните смукатели доста често се появяват в издънки, които имат цилиндрични или удължени удебелени издънки.

В такъв случай ще ви трябва малка оранжерия над огънатата част на стъблото... Можете да го създадете от малък пластмасов контейнер и да направите прорез отстрани. След това навлажнете мъха и изчакайте спящите пъпки да се събудят.

Листата без листа, разположени хоризонтално в оранжерия, трябва редовно да се навлажняват и загряват. След около месец спящите пъпки се „събуждат“ и от тях ще израснат млади храсти с корени и листа.

След вкореняване малките орхидеи трябва да бъдат внимателно отделени от майчиния клон, след обработката можете също да трансплантирате в малка саксия. Дръжте ги в оранжерията за кратко.

Размножаване по вегетативен начин

Сушене на разсад на орхидеи - възпроизвеждане на цветя у дома.

Този метод е удобен за размножаване на почти всички видове цветя. Коренището на растенията трябва само да се раздели, оставяйки по няколко псевдолуковици на всеки парцел. Но този метод на размножаване е подходящ само когато орхидеята е доста голяма.

Извадете цветето от саксията, след което внимателно отделете почвата от корените. Използвайте чифт градински ножици, за да изрежете корените, оставяйки по няколко луковици на всеки разрез. Pпоръсете разфасовките с въглен, засадете отделно всички цветни фрагменти... Ако се появи с орхидея, как да се грижим в този случай, тогава всичко е лесно тук. Пръскайте ги всеки ден, поливайте малко новите цветя, докато се образуват нови листа или издънки. Това потвърждава, че растението е пуснало корени.

Цъфтящи и след грижи

Повечето хора се интересуват от това как да се грижат за растението, когато цъфти. Характеристиките на грижите по това време са както следва:

 • най-добре е температурата да се повиши с 5 градуса през нощта;
 • цъфтяща орхидея изисква обилно поливане. Най-добре е да се полива растението под топъл душ, а температурата на водата трябва да бъде 35 гр. След поливане, отстранете влагата от точката на растеж, в противен случай то ще изгние;
 • по това време цветето се нуждае от хранене.За да направите това, използвайте специален тор, който е предназначен специално за орхидеи, но не можете да прехранвате цветето;
 • когато цъфтите, не можете да трансплантирате цветето, в противен случай растението ще изпусне всички цветя и пъпки.

Ако искате орхидеята да цъфти възможно най-дълго, не пренареждайте постоянно растението.

Грижи след цъфтежа

Когато цъфтежът приключи и цветоносът е станал черен и сух, той трябва да се отреже под основата и да се отстрани. След цъфтежа стръвта намалява. През зимата поливането трябва да се намали до веднъж месечно; най-добре е да пръскате цветето няколко пъти с вода.

Трябва да се отбележи, че ако растението се нуждае от трансплантация, то няма да цъфти и за да цъфти отново орхидеята, сменете местоположението на саксията, преместете я на друго място.

Ако след цъфтежа видите, че листата на цветето се набръчкаха и пожълтяха и то не дава дръжка, също преместете саксията на друго място. Тогава растението ще цъфти постоянно.

Надяваме се, че цялата горепосочена информация ви е била полезна и сега знаете как да се грижите за орхидеите у дома и ако всичко е правилно, това красиво растение непрекъснато ще ви радва с цветя. Тъй като цъфтежът е най-любимото време в живота на всеки любител на цветята.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

1 коментар

  1. АватарЮлия Мелник

   Какво трябва да купи любимият ми днес орхидея Phalaenopsis? Доколкото разбирам, тя беше стресирана и трябва да свикне с новия дом! Но възникна въпросът дали е необходимо да се трансплантира растение в нова саксия? И как да разберем дали се умножава или не? Сега ще изхвърля снимката!

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.