Как да се грижим за орхидеи у дома: характеристики за грижа, снимки

Много любители на отглеждането на красиви цветя у дома, след като донесоха у дома орхидея, се чудят как правилно да се грижат за нея? Какво е необходимо за това?

На първо място, трябва да организирате своеобразна карантина за растението. Трябва да се постави на уединено място за две седмици, далеч от други домашни цветя. Освен това слънчевите лъчи не трябва да падат върху растението, то трябва да е в пълна почивка. По това време растението не се нуждае от допълнително торене.


Как се извършва трансплантация на орхидея у дома

Описание на процеса на трансплантация на орхидеяАко току-що сте донесли закрито цвете вкъщи, тогава не е нужно да го трансплантирате. Растението ще се чувства чудесно в собствения си субстрат за няколко години. Необходимо е да се трансплантира растението само ако е в мъх от сфагнум.

Нужда от цвете внимателно извадете от тенджерата... По време на тази операция трябва да се опитате да не повредите кореновата система. Понякога дори трябва да изрежете саксията.

Корените се освобождават от субстрата, изсушават се и изгнили. След това всичко се измива с чиста течаща вода. Орхидея поставени в нов съд със субстрат, добавете пръст, докато се запълнят празните кухини между корените.

Забранено е да се покрива горната част на цветето, то винаги трябва да е на повърхността. Почвата се навлажнява, саксията с орхидеята се поставя на тъмно място и се държи няколко дни.

Градинарите смятат, че растението е подложено на стрес след пресаждането, така че трябва да се третира със специален антистрес за цветя»... Орхидеите не се нуждаят от това, тя самата е успешна се справя със стреса и лесно се адаптира към нови условия, което се вижда ясно на снимката.

Не се изисква третирането на листата на орхидеята с лекарства за убиване на насекоми. Не тровете растение, което току-що е претърпяло ход.

Какъв вид осветление се изисква за орхидея

Правила за осветление за орхидеиГледайки снимка на цветна орхидея, винаги се чудите как да създадете правилното осветление за това растение у дома. Всъщност бъдещият му цъфтеж и растеж до голяма степен зависи от това.

При нормално осветление цветето ще радва окото с красиви цветя и ако няма достатъчно от него, листата ще започнат да придобиват светло зелен цвят, ще започнат да се разтягат и ще започнат да пожълтяват.

За да изглежда цветето като на снимката, трябва да създадете осветление, съгласно определени правила:

 1. Вътрешната орхидея расте добре при разсеяна светлина. Пряката слънчева светлина има отрицателен ефект върху орхидеята. Този нюанс трябва да се вземе предвид, когато се грижите за орхидея у дома.
 2. През лятото е препоръчително да поставите растението на по-тъмно място. Това важи особено за мястото, където горещите лъчи на слънцето удрят листата.
 3. През есента закритата орхидея не изисква потъмняване. Количеството слънчева светлина намалява, издънките на орхидеята започват да узряват. Тя започва да полага нови цветни издънки.
 4. За това растение продължителността на светлата част от денонощието е от голямо значение.Трябва да продължи поне 12 часа. При намаляване на дневната светлина до 10 часа се изисква изкуствено осветление. За тази цел можете да използвате флуоресцентните крушки, показани на снимката.
Сортове и разлики на орхидеите
Списък на термофилните видове орхидеиСвойства на термофилната орхидея PhalaenopsisХарактеристики на среднотемпературни сортове орхидеиХарактеристики на домашните условия за среднотемпературни орхидеиОписание на студолюбивите видове орхидеи

Известни три вида топлолюбиви орхидеи, които изискват определен температурен режим. Те включват следните имена:

 • Дендробиуми.
 • Фаленопсис.
 • Катли.

Тъй като тези растения са местни в тропическите гори, те трябва да се държат при температура не повече от 32 градуса. През нощта температурата не трябва да пада под 18 градуса. Спадът на температурата на ден не трябва да надвишава пет градуса.

Орхидеи със средна температура

Растението е разделено на няколко вида, чието име е:

 1. Милтония.
 2. Odontoglossums.

За такава орхидея трябва да бъдат създадени къщи режим на охладител... През лятото дневната температура не трябва да надвишава 22 градуса, през зимните нощи температурата може да варира в диапазона 12-15 градуса.

Студолюбиви видове

Такива орхидеи се срещат в субтропичния климат, растат в планините и носят следните имена:

 • Дендробиуми.
 • Лелия.
 • Пафиопедилуми.

Растението расте добре през лятото при температура от 22 градуса, а през зимата не повече от 15 градуса. Почти всякакъв вид орхидея расте добре у домакогато дневната температура не надвишава 27 градуса, а нощната не надвишава 24 градуса.

Как да поливаме орхидеи у дома

Съвети от опитни цветари за това как правилно да поливате орхидеи у домаЗа да може растението да се развива добре и да радва окото с красиви цветя, както е на снимката, е много важно да го поливате правилно. В естествени условия орхидеите не растат във вода, те не могат да понасят дълго време застояла влага.

Ето защо е необходимо да поливате орхидеята у дома по същия начин, както в реалните условия на нейното пребиваване. Например цветето Phalaenopsis обича леко влажен субстрат, но за Oncidium трябва да е напълно сух. С други думи, за всеки вид орхидея е необходимо определено поливане.

Освен това интензивността на поливането зависи от други фактори:

 • температура;
 • влажност;
 • осветление;
 • размери на гърнето;
 • съставът на субстрата;
 • сезонна растителност.

Тъй като орхидеите са епифитни растения, те са в състояние да издържат на малко суха почва.

Ако обаче орхидеите спрат да поливат, те започнете бързо да избледнявате, листата стават набръчкани и грозни. Ако има излишък на влага, корените ще започнат да гният, периметърът на листа ще пожълтява. Това се вижда много ясно на представената снимка.

Нуждите на орхидеята налейте мека вода... Най-подходящ се счита за добре улегнал през лятото, дъждовна вода. През зимата можете да организирате поливане с топена вода.

Ако поливате цвете с чешмяна вода, тогава е необходимо предварително сварете... Температурата на водата трябва да е с три градуса по-висока от стайната.

През лятото поливането се извършва няколко пъти седмично, но не повече от три. И само когато горният слой на основата започне да изсъхва.

През зимата е достатъчно да поливате растението няколко пъти седмично, когато псевдолуковицата започва да се набръчква.

Ако цвете расте в саксия, то се полива отгоре; ако в кошници, те просто се потапят във вода за пет минути. Излишната вода трябва да изтече напълно, не трябва да застоява.

Необходими торове

Трябва да храните растението само когато расте. Торът трябва да се прилага веднъж месечно. Най-подходящите са:

 1. Зелен свят.
 2. Pocon.
 3. Бона Форте.

Много е важно да добавите тор според пропорциите, посочени на опаковката. Растението не понася големи натрупвания на минерални соли в почвата. Орхидеята може просто да изсъхне.

Ето защо субстратът, преди да добави тор, се нуждае изплакнете с чиста вода... Зачервяването и храненето трябва да се редуват всяка седмица.

Торовете, предназначени за други видове цветя, не са подходящи за орхидея. Не е нужно да подхранвате растението през зимата и когато е в латентно състояние.

Как се размножава орхидеята

Описание на начините за възпроизвеждане на орхидеи у домаВъзпроизвеждане от "Деца"... Под „бебета“ имаме предвид малки нови растения, от които могат да се появят нови видове орхидеи. Тези странични издънки най-често се появяват при растения с висока концентрация на азот.

Когато се появят "деца", препоръчително е да пръскате орхидеята по-често. След като „малчуганите“ пораснат и пуснат корени, те могат да бъдат отделени, обработени с въглен и засадени в отделна саксия.

Тип размножаване чрез наслояване... За размножаване се използват слоеве, които се намират само в симподиалните цветя. За да работите, ще трябва да създадете малка оранжерия, разположена точно над огънатата част на стъблото. След това трябва да навлажнете мъха и да изчакате, докато спящата пъпка започне да се пробужда.

Ако издънката няма зеленина, тя се намира хоризонтално в оранжерията, трябва постоянно да се нагрява и редовно да се навлажнява. След около 30 дни спящите бъбреци ще се събудят. Ще се появят млади растения, зелени листа и корени.

Когато малките растения са добре установени, те се отделят внимателно от основния издънка, обработват се и се засаждат в малка саксия. Не е необходимо растението да се отстранява веднага от оранжерията. Оставете го да престои там няколко дни.

Вегетативен метод за разплод

Принципът на вегетативно размножаване на орхидеяПодходящ е за всякакъв вид орхидея. Корените на цветето са просто разделени на няколко части, всяка от които има две псевдолуковици. По този начин могат да се размножават само големи орхидеи.

Цветето се изважда от саксията. Корените са внимателно отделени от почвата. Коренище нарежете на няколко парчета, върху която остават няколко луковици.

Разрезът се поръсва с въглен. Засаждането на всеки фрагмент се извършва отделно. Новите цветя трябва да се поливат леко и да се пръскат ежедневно, докато растението поникне и се появят листа. Това ще бъде допълнително доказателство, че орхидеята е започнала да расте.

Грижа за орхидея у дома след цъфтежа

Методи за грижа за орхидеи след цъфтежаКогато вътрешното цвете е в покой, не е нужно да го поливате. Достатъчно е да се следи състоянието му, цвета на листата и други части. По това време ще бъде хубаво да направите снимка на цветето, за да можете по-късно да сравните новото му състояние със старото.

Такъв вид карантина е необходима за откриване на цветни вредители и по-нататъшен контрол над тях. Минават две седмици и орхидеята може да бъде поставена на прозореца, трябва да свикне със слънцето. Можете да започнете леко да поливате растението.

Полето в края на цъфтежа, когато дръжката е напълно изсъхнала и е станала черна, си изрежете под основата и отстранени. Когато цъфтежът приключи, се прави много по-малко подхранване. През зимата орхидеите се поливат веднъж на 30 дни, растението се пръска няколко пъти месечно.

Трябва да кажа, че ако трябва да трансплантирате цвете, тогава, за да цъфти в бъдеще и листата му да позеленеят, трябва да поставите саксията на друго място.

В случая, когато след цъфтежа орхидеята започва да се набръчква и пожълтява листа, дръжката напълно спира, саксията също трябва да се пренареди... Ще започне да цъфти отново.

Нека обобщим всичко по-горе. Ако се грижите правилно за орхидеите у дома, винаги можете да се насладите на гледката на тези красиви цветя у дома.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.