Как да поливаме орхидеята фаленопсис у дома

За да може орхидеята Phalaenopsis да расте здраво и да радва окото с красивите си цветя, трябва да знаете как правилно да поливате растението. Нежните орхидеи са особено чувствителни към поливане.

Ако фаленопсисът не се полива правилно, растението бързо ще изсъхне. Ето защо всеки начинаещ и опитен градинар трябва да познава технологията на поливане и грижи за фаленопсис.


Време за поливане на орхидеи

Задължително правило, което трябва да се спазва стриктно. Фаленопсисът може да се полива само със сухи корени и сух субстрат... Необходимо е да се помни завинаги, първо добро изсушаване, след това поливане. Сушенето може да отнеме няколко дни. Това няма да навреди на растението.

Времето за съхнене е от не малко значение за цветето. Най-добрият вариант е да изсушите субстрата и корените на орхидеите в рамките на 24 часа. Този период се отнася за всички видове епифитни орхидеи.

Разбира се, времето за сушене до голяма степен зависи от климатичните условия. Когато навън е облачно и дъждовно, времето за изсъхване на субстрата е по-дълго, отколкото в топлите слънчеви дни. Всеки градинар трябва да вземе предвид този фактор.

Фаленопсисът не трябва да бъде дълго време във влажен субстрат. Ако не остане мокър дълго време, е необходимо да го смените и да излеете по-голям субстрат, той ще започне да изсъхва много по-бързо, поради образуваното вътре свободно пространство.

Трябва да поливате орхидеи:

  • През лятото - 3 пъти седмично;
  • През есента - веднъж седмично;
  • През зимата - веднъж на 7 дни.

Горният график за поливане може да бъде променен, всичко зависи от индивидуалните условия, при които се отглежда орхидеята.

Как да разберем дали субстратът и корените са добре изсушени

Кога да поливате орхидеяЗа съжаление субстратът изсъхва на различни места в саксията по различни начини, особено ако съдържа малки фракции. Лежащият на повърхността слой изсъхва по-бързо, тъй като е по-изложен на гореща слънчева светлина. Средният изсъхва много по-дълго, той практически не вижда слънцето. Това се отнася и за долния слой, когато орхидеята стои на перваза на прозореца и се отоплява от отоплителния радиатор.

За да определите дали е възможно да започнете да поливате фаленопсиса, можете използвайте няколко начина:

  • Определяне на масата на саксията. След поливането трябва да вдигнете саксията и да почувствате тежестта му. След няколко дни саксията с орхидеите трябва да бъде взета отново. Ако е станало много по-леко, значи е време да се полива.
  • Вземете горната кора на почвата, спуснете пръста си, за да определите какво е съдържанието на влага вътре в почвата.
  • Можете да използвате и малка дървена пръчка. За да определите дали е време да поливате фаленопсиса, трябва да го извадите и да видите колко е сух. Ако пръчката е мокра, това означава, че сушенето не е преминало напълно. По-добре да се въздържате от поливане на орхидеята.
  • Можете също така да засадите фаленопсис в прозрачна саксия. Влажният субстрат ще бъде много по-тъмен от вече изсъхналия субстрат. Мокрите корени на орхидея са зелени, напълно сухи придобиват сребрист оттенък.

Как правилно да поливате орхидеи

Най-добрият метод за поливане е потапянето на саксията с орхидея в съд, пълен с вода. Имате нужда от нея там задръжте за около 15 минути... През зимата ще са достатъчни пет минути. През това време корените заедно със субстрата ще се намокрят добре.След това тенджерата се изважда и водата се оставя да изтече напълно.

Много често те задават въпроса: как да поливаме орхидеята фаленопсис, за да не й навредим. По-добре е да поливате растението сутрин, за да може да изсъхне добре до вечерта. Това се дължи на свойствата на орхидеята. Тя много активно „пие“ вода през деня. Ако поливате орхидеята си вечер, нейният субстрат ще изсъхне много по-дълго.

Кой душ да изберете за орхидея?

Цветарите твърдят, че горещите душове имат силен ефект върху орхидеята. Тя цъфти много дълго и често... Цветята стават по-красиви, тя спира да реагира на всякакви болести.

Разбира се, тази процедура е много полезна, но въпреки това душът не трябва да е много горещ. Предназначен е само за измиване на прах от растенията.

Сред многото видове орхидеи не всеки може да си вземе душ добре. Те включват:

  • Камбрия;
  • Милтония;
  • "Обувки;

Температурата на водата играе огромна роля. Не трябва да надвишава 40 ° C. В противен случай фаленопсисът просто ще заври.

След душ е задължително да се намокрите със салфетка на всички труднодостъпни места, където може да е попаднала вода. Говорим за точката на растеж и синусите на листата.

Има няколко противопоказания за душ с орхидеи. Забранено е провеждането на горещ душ за фаленопсиси, които са в покой. Обикновено това се отнася за есенния и зимния период.

Каква вода е полезна за напояване?

С каква вода да се полива и да се къпе орхидеятаЗа орхидеята този въпрос също се счита за много важен. Понякога имаме много лоша вода от чешмата, с примеси и ръжда... Въпросът звучи съвсем естествено: как да се полива Фаленопсис, ако няма добра, чиста вода.

За правилно поливане водата първо трябва да се филтрира и след това да се вари. В резултат на това той ще стане по-мек, всички примеси ще бъдат премахнати от него. Можете да използвате и дестилирана вода.

По принцип дестилираната вода вече е идеалът за чистота. Но му липсват полезни микроелементи и соли. В тази връзка, за да се поливат домашните растения с дестилирана вода, е задължително да се добавят липсващите микроелементи към такава вода, заедно с торове.

Ако поливате фаленопсис с твърда вода, в която има много соли, корените започват да се покриват с бяло покритие. Трябва да се измие. Всяка киселинна среда е подходяща за това, например, кефир или лимонов сок с вода.

Осветление

За да растат цветята добре, те трябва да създадат подходящи условия. Правилното осветление е много важно. През лятото цветето трябва да се къпе в слънчевата светлина, а през зимата можете да създадете допълнително осветление, като свържете флуоресцентна лампа.

Ако правилно поливате орхидеята и се придържате към описаната по-горе технология, можете да отгледате красив домашен фаленопсис.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.