Как да отглеждаме орхидеи у дома

Грижа за орхидеитеГледайки телевизионни предавания за тропическата флора, ние винаги сме изумени от буйството на цветовете и формите на растенията, растящи по тези географски ширини. Знаете ли, че има много растения от тропическите ширини, които могат доста успешно да се държат у дома и те ще ви зарадват не по-малко от тези на телевизионния екран? За да докажете това, вземете например орхидея, цвете - което е поразително със своята оригиналност и същевременно лекота на отглеждане.

Как да отглеждаме орхидея у дома

Въпреки че се считат за капризни растения, много любители на цветя, както професионалисти, така и аматьори, те растат на первазите на прозорците без никакви затруднения. За да отглеждате успешно орхидеи у дома, трябва да се подготвите добре от самото начало и тогава всичко ще стане „нарязано“ и ще бъде лесно и лесно. Необходимо е да се подготвят няколко неща: почва, контейнери за цвете, тор. Повечето магазини за цветя имат всичко това в изобилие. Също така трябва да проучите информация за поливане, осветление, пресаждане. Не е необходимо да се задълбочавате в детайлите, но трябва да се проучи общата информация.

Какво трябва да бъде осветлението

Това, което винаги ни привлича във всеки цвят, разбира се, е самият цъфтеж. И така, как да отглеждате орхидея у дома и дори така, че да цъфти? Това изисква много светлина. Освен това осветлението има основна роля тук. Най-важното е да се намери средна позиция, защото ако има твърде много светлина, цветето просто ще изгори, а при липса на светлина растението изобщо няма да цъфти. Веднага възниква въпросът как да се определи тази златна среда. Тук цветето ще ви каже. При липса на светлина листата ще бъдат тъмнозелени (трябва да са светли) и ако прекалите с осветлението, листата ще започнат да пожълтяват.

Особености на поливането на растение

Как се полива орхидеяПоливането също е важно заедно с осветлението. В природата орхидеите никога не растат във вода, корените им не могат да понасят излишната влага и стоящата вода, така че трябва да се проявява изключително внимание с поливането. Фактори, влияещи върху честотата на поливане:

 • продължителността на светлинните часове;
 • размера на контейнера, в който се намира растението;
 • поливане и хранене;
 • други външни фактори като сух въздух и околна температура.

Растението веднага ще реагира на липса на влага с тъмнозелени листа и на преовлажняване жълти листа и изгнили корени.

Повишено поливане се изисква само по време на бърз растеж или цъфтеж. Поливането трябва да става по следния начин. Необходимо е да се полива растението под душ с топла вода, така че почвата да е напълно мокра и водата напълно да се оттича през дренажните отвори. Едва след като водата напълно се отцеди, растението може да бъде върнато обратно в саксиите.

Избор на почва и капацитет

Изборът на саксия е много важен за благоприятния растеж на цветето. Използва се главно:

 • прозрачни пластмасови контейнери;
 • глинени саксии;
 • кошници.

Някои видове орхидеи от семейството на епифитите се засаждат на блок. Блокът може да бъде парче кора и за да се предотврати изсъхването на корените, мъхът се използва за задържане на влага. На блока се засаждат предимно миниатюрни видове или разсад.

Сега нека разгледаме почвата. Изборът на субстрата зависи от вида на сорта, който искате да отглеждате.Ако това е орхидея от семейството на епифитите, тогава почвата ще играе основно ролята на поддържане на растението в изправено положение, защита на корените от излишната влага и осигуряването им на необходимото количество въздух. Субстратът трябва да се състои от парчета дървесна кора, въглища, корк, мъх, глина в гранули и абсолютно никаква градинска почва, като цяло, от тези компоненти, които не задържат влагата. Възможно също добавяне на едър пясък.

Всеки съд, който може да побере субстрата от необходимия състав, е подходящ като саксия за цветя. За да отглеждаме сухоземни видове, се нуждаем от субстрат със същия състав, както при епифитите, но с добавяне на малко количество градинска пръст и изсушени листа. Всички компоненти трябва да бъдат фино смлени. Най-добре е да използвате пластмасови прозрачни контейнери с дренаж като саксия. За да скриете неподредеността на контейнерите, винаги можете да поставите цветето в декоративна сеялка. Той е едновременно красив и практичен.

За начинаещи е препоръчително да купувате готова почва в магазините, вместо да я подготвяте сами. На опаковката понякога дори пишат за какъв тип този или онзи субстрат. След като натрупате известен опит, можете сами да опитате да подготвите почвата за земни орхидеи от почвена смес за епифити, мъх и градинска почва.

Оптимална температура за растението

Как да отглеждаме орхидея у домаПовечето растения изискват дневни температури от +18 до +27 градуса, а през нощта от +13 до +24 градуса. Едно от най-важните условия за цъфтеж е разликата между нощните и дневните температури. При централно отопление прехвърлянето на растение, свикнало да се нагрява в по-хладна зона за една нощ, може да доведе до добри резултати. Растението може да поникне. Орхидеите предпочитат влажността на въздуха от 60–80%.

Ако тези цифри са по-ниски, тогава те могат да бъдат постигнати чрез поставяне на палет с решетка под саксията. Такива палети можете да закупите или в градинските магазини, или можете да си направите сами, като излеете вода на дъното и поставите голям слой чакъл отгоре. Основното нещо е да се уверите, че корените не докосват водата.

При сухо време пръскането от спрей ще бъде полезно. Само че си струва да се изчисли времето, така че растението да има време да изсъхне през нощта. Растенията са много движението на въздуха също е важно... Особено за любителите на студа видове. За това може да се използва електрически вентилатор. Но си струва да защитите растението от силни течения. Докато духате растението, струва си да увеличите честотата на поливане на цветето.

Избор на тор

Торове за орхидеиЗа обилен цъфтеж е необходимо редовно, балансирано хранене. Най-добре е да го правите веднъж на две седмици. Най-добре е да използвате специализирани торове за орхидеи, които винаги могат да бъдат закупени в магазини за цветя. Правилата за приготвяне на горната превръзка обикновено са написани на опаковката.

В никакъв случай не трябва да използвате торове, които са предназначени за други растения. Това може да доведе до заболяване или дори смърт на цветето. Също така си струва да се помни, че през периода на почивка човек трябва намалете честотата на хранене... Рано или късно растението ще трябва да бъде трансплантирано в нова саксия. Това се прави най-добре, след като растението е цъфнало и е отпочинало малко. Сигналът за това е зелената част на растението, която е израснала извън саксията. Важно е да запомните, че не е необходимо да трансплантирате, ако кореновата система просто стърчи над повърхността на контейнера.

Препоръки за трансплантация на растения:

 1. Как да трансплантирате орхидеяПонякога, за да отстраните внимателно растението от саксията, без да повредите кореновата система, трябва да отрежете саксията.
 2. След това трябва внимателно да изтръскате растението от старата почва, да отрежете старите изсушени или загнили корени.
 3. След това трябва да вземете контейнер с няколко размера по-голям от стария, да изсипете малко нова почва на дъното, да поставите орхидеята в нова саксия и да запълните пространството между корените с подходящ субстрат.
 4. След това натиснете леко върху почвата, но не прекалено уплътнявайте.Също така е необходимо да се гарантира, че горната част на цветето (точката на растеж) е над повърхността на земята.

На размножаване на орхидеи у дома не всеки е решен, тъй като това е свързано с редица трудности. Има два начина за размножаване на цвете - това разделяне по време на трансплантация и семена... Размножаването чрез семена се счита за невъзможно, тъй като в дадено растение те са с размерите на прашец и изискват абсолютно стерилни условия за покълване, тъй като и най-малките микроби могат да ги унищожат. Следователно, ако нямате мини-лаборатория у дома, не бива да опитвате. Възпроизвеждането чрез разделяне също е трудно, но все пак съвсем реално. И ако ново растение развие система от корени и листа, то след една година ще ви зарадва с цветя и ще се превърне в прекрасна украса за вашия дом.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.