Може ли орхидея да бъде трансплантирана по време на цъфтежа?

Орхидеята е много красиво цвете, което мнозина мечтаят да имат. Това деликатно растение се нуждае от подходящи грижи. Има ситуации, когато цъфтяща орхидея трябва да бъде трансплантирана. Но как да го направите правилно, за да не го повредите, защото през този период растението е отслабено. Ето защо, нека се опитаме да разберем дали е възможно да се трансплантира орхидея по време на цъфтежа? Няма ли този процес да съсипе толкова прекрасно цвете?


Кога е необходима трансплантация на орхидея?

Опитните производители на цветя не препоръчват презасаждане на растението по време на цъфтежа, тъй като всичките му сили в този момент са насочени към това. Следователно излишните товари за него са безполезни. Кога можете да направите това? По-добро време - след като избледнееосвен ако, разбира се, не е спешно. Но има обстоятелства, когато орхидеята трябва да бъде трансплантирана възможно най-бързо и трябва да направите това по време на цъфтежа. По принцип цветето Phalaenopsis претърпява този процес, тъй като други видове след това се разболяват.

Цветарски магазини подчертават редица причиникогато спешно е необходима трансплантация на цъфтяща орхидея:

 • Как и кога е по-добре да трансплантирате орхидеярастението е болно или ударено от кърлеж;
 • саксията е станала тясна поради обраслата коренова система;
 • некачествен субстрат, който предотвратява развитието на културата;
 • поради преовлажнена почва корените започнаха да гният;
 • листата на растението изсъхват и пожълтяват;
 • кореновата система е нараснала до глинен съд;
 • цветето вече не се побира в саксията.

Особено внимание трябва да се обърне на ситуацията, когато корените на растението започнаха да гният. В този случай дръжката се отрязва, за да може орхидеята да пусне корени. Но това трябва да се прави с изключително внимание.

Как да изберем правилния пот?

За да може растението да се развива нормално, то се нуждае изберете правилната саксия... Прозрачна саксия е подходяща за такива видове орхидеи, при които кореновата система участва във фотосинтезата.

За нормалното изтичане на вода саксията трябва да има дупки в необходимия брой. Растението не трябва да се трансплантира в много просторен контейнер, тъй като няма да цъфти, но ще увеличи зелената маса.

Ако орхидеята фаленопсис се трансплантира в керамична саксия, тогава вътрешността трябва да бъде покрита с глазура. Това ще предотврати залепването на корените по него и ще помогне за предотвратяване на наранявания. Най-добре е да не купувате стъклена саксия, тъй като в такъв контейнер кореновата система ще започне да страда от липса на кислород.

Саксия за орхидеи трябва да е на малък крак... В този случай въздухът ще циркулира свободно и ще се извърши необходимото изтичане на вода.

Подготовка на почвата

Необходимо е да се подготви нов субстрат, като се вземат предвид следните точки:

 • Избор на саксия за орхидеяако помещението е с ниска влажност, тогава почвата трябва да има повишен капацитет на влага;
 • добрият субстрат трябва напълно да изсъхне за 3-5 дни;
 • почвата трябва да е лека, да не се слепва след поливане.

Цъфтящата орхидея Phalaenopsis предпочита субстрат от борова кора и мъх сфагнум. Към тези съставки се добавят малко въглен и торф.

Кората трябва да е от прясно отсечено, силно дърво. Преди употреба трябва да се сортира и свари. След като кората изсъхне, тя се разделя на 2 части. Единият се смачква, а вторият се реже по-голям.

Мосът се накисва в топла вода за един ден.Натрошен торф и въглища се добавят в малки количества, те ще са необходими, за да се подхрани отслабеното растение.

Почвата се накисва за 2 часа в слаб разтвор, който се приготвя от всякакъв тор за това цвете. След това субстратът трябва да бъде изсушен.

След дренаж големи парчета кора се излагат в саксия, след което орхидеята се монтира внимателно. След това готовият субстрат и друг дренажен слой се изсипват в контейнера до средата му и върху него се изсипва останалата част от почвата отгоре. Разстелете кората отгоре, нарежете на големи парчета.

Процес на трансплантация

Възможно ли е да трансплантирате цъфтяща орхидея и как да го направите правилно? Такова събитие трябва да се извършва със специално внимание, тъй като това е силен стрес за растението. Помислете за последователността на трансплантацията.

Съкращаване на дръжки

Първо, трябва да съкратите всички дръжки с 2-3 см. Това подобрява вкореняването и позволява да растат нови странични издънки.

Поливане

Преди как да трансплантирам орхидея phalaenopsis, трябва да се полива обилно. След това започват да потупват гърнето и да вадят земна бучка. Керамичната тенджера е най-добре да се разбие внимателно. Корените на цветето могат да полепнат по повърхността и не може да бъде откъснато от парченца, тъй като в този случай кореновата система може да умре. Ще трябва да трансплантирате орхидеята в нова саксия заедно с останалите парчета.

Обработка на корен

Кореновата система трябва внимателно да се почисти от субстрата, след което тя се потапя в топла вода за 30 минути. Останките от почвата трябва да се измият под течаща вода и кореновата система да се изследва внимателно. Почернените или изгнили участъци се подрязват внимателно със стерилизиран нож. Ако подозирате, че съществуват вредители, коренът се потапя в антимикробен разтвор. Всички отсечени места се обработват с въглен или активен въглен.

Засаждане на цъфтящо растение

Новата саксия трябва да се дезинфекцира като се използва разтвор на калиев перманганат и изсушете добре. Отдолу се поставя дренаж и корените се спускат. Растението е внимателно покрито с нов субстрат и отгоре може да се сложи слой кора.

Основни препоръки

Когато стане необходимо да се трансплантира орхидеята фаленопсис по време на цъфтежа, трябва спазвайте основните правила:

 • Как да трансплантирате орхидеяКогато старият субстрат се отстрани от корените и след измиването им, растението се суши при стайна температура за около 7 часа. По това време се подготвя нова почва.
 • Дренажът трябва да бъде сварен и изсушен. За него се използват камъчета или малки парченца счупена тухла, но не и експандирана глина. Когато се комбинира с вода, тя започва да отделя вредни вещества, които могат да унищожат орхидеята.
 • Ако растението е обрасло, то трябва да бъде внимателно разделено.
 • След разсаждането се полагат по-задълбочени грижи за цветето.

Следвайки тези правила, можете да сте сигурни, че растението ще изпитва минимален стрес.

И така, възможно ли е да се трансплантира орхидея по време на периода на цъфтеж? Да, но само в случай на спешност... Това растение е много деликатно и уязвимо, поради което изисква внимателно отношение към себе си и постоянна грижа. Пресаждането по време на цъфтежа за орхидея е голям стрес. Ето защо, следвайки всички препоръки, можете да я поддържате здрава и силна.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.