Трансплантация на орхидея у дома: инструкции, видео, грижи

Всеки градинар, който обича екзотични култури, е изправен пред въпроса за трансплантацията на растения. Тази процедура е предпоставка за отглеждането им и е толкова важна за здравето на цветето, колкото поливането, овлажняването на въздуха, осветлението и температурата.

Тропическата орхидея за красота не е изключение. Трансплантацията изисква предварителна подготовка и се състои от няколко етапа. Ако направите това в съответствие с правилата, тогава успехът е гарантиран и можете да продължите да се възхищавате на красивия му цъфтеж.


Защо трябва да трансплантирате орхидеи

Списък на причините за пресаждането на орхидеиНе забравяйте, че пресаждането на растение в нов контейнер е стресиращо за цветето. Това води до факта, че вътрешните орхидеи се разболяват и развитието на корените спира за известно време.

В тази връзка трансплантацията трябва да се извършва не повече от веднъж на всеки две до три години. Ако трансплантацията върви по план, по-добре е да я отложите през пролетта, когато растението навлезе във фаза на активен растеж.

Почвата, където расте орхидеята, с времето се изчерпва и губи такива важни характеристики като оптималното ниво на киселинност, балансът на минералните соли и необходимата въздухопропускливост. С течение на времето той започва да се разлага, удебелява и вече не контролира местообитанието на кореновата система.

В тази връзка, постоянно преовлажняване може причиняват гниене на коренитетова ще завърши със смъртта на цветето. Струва си да се знае, че всяка почва има свои собствени свойства, следователно е необходима определена схема за нейното заместване.

Така че, ако основният компонент на почвата е кората, тя се сменя за нова на всеки три години. Когато в субстрата има голямо количество мъх сфагнум, той се подменя по-често - веднъж на две години.

Орхидеи, отглеждани у дома в саксии, толкова тесни, че корените остават навънизискват трансплантация. В края на краищата кореновата система се развива не по-зле от земната част - листа и дръжки.

Това води до факта, че почвата под натиска на обраслите и преплетени корени се измества. Тези обстоятелства имат много отрицателен ефект върху цялостния живот на цветето, така че най-доброто решение би било дапресаждане в по-голям контейнер.

Спешна трансплантация на растения

Орхидеята трябва незабавно да бъде трансплантирана в нов субстрат в следните случаи:

 • Описание на извънредни ситуации, когато е необходима трансплантация на орхидеяКогато почвата се разложи и започна да прилича на прах.
 • В саксията се появиха неканени гости като скални насекоми, трипси, нематоди и други вредители.
 • В резултат на нарушение на напоителния режим корените на екзотиката започнаха да гният.
 • Зелената част на растението, която е нараснала извън границите на саксията на ширина.

Много начинаещи производители на цветя се интересуват дали е необходимо да се трансплантира новозакупено растение?

Опитни цветари съветва да се отложи трансплантациятаако вашият тропически приятел изглежда здрав и силен. Тъй като най-често придобиваме цъфтяща красота и през този период е по-добре да не безпокоим цветето.

Основни правила за трансплантация на орхидеи

Основни правила за присаждане на орхидеи у домаКак да трансплантирате орхидея у дома? Засаждането на растение в нов контейнер е въпрос отговорен и изисква подготовка... Начинаещите цветари се насърчават да проучат видеозаписа за грижа за цветята по този процес.

Ако планирате да трансплантирате прясно разцъфнала орхидея, тогава нейният дръжка трябва внимателно да се подрязва... Това е необходимо, за да може през периода на адаптация екзотиката да изразходва цялата енергия за възстановяване на жизнеността.

В подготвителния етап преди кацането трябва да го направите избор на необходимите инструменти... За целта ви е необходимо следното:

 • добре заточени ножици или малка остра резачка;
 • прозрачен пластмасов съд, по-голям от предишния;
 • нова почва;
 • таблетка с активен въглен или бактерицидни препарати без алкохол.

Всички инструменти трябва да бъдат дезинфекцирайте, тоест лекувайте с алкохол. По този начин ще предпазите екзотичната красота от микроби.

Инструкции стъпка по стъпка и видео

Как да трансплантирам орхидея? Необходимо е да се трансплантира култура на няколко етапа:

 1. Инструкции стъпка по стъпка за присаждане на орхидея у домаПърво извадете орхидеята от стария контейнер. Това трябва да се прави внимателно, без да се уврежда кореновата система на цветето. За да направите това, саксията трябва внимателно да се намачка с ръце, за да се отделят почвата и корените от стените му. Ако това не се направи внимателно, без да се наранят корените, това означава, че ще трябва да прибегнете до ножица и да нарежете саксията на парчета.
 2. Необходимо е да се изчистят корените на старата почва. По-добре е да прехвърлите този процес в банята, където под течаща вода той успешно, без да причинява болка на цветето, ще се отдели от корените.
 3. След това внимателно изследваме кореновата система на орхидеята. Тъй като те могат да скрият вредители. За да може растението да се развива добре в бъдеще, човек трябва да се научи да се отървава от тях.
 4. Ако в корените е открит паразит, преди засаждането в земята, цветето трябва да се потопи в топла филтрирана вода за няколко часа. Повечето вредители няма да понасят подобно екзекуция и ще умрат. След това орхидеята се третира със специално лекарство за този вид вредители.
 5. След като изследваме за наличие на насекоми, се обръщаме към диагностиката на самите корени. Отстраняват се сухи или изгнили корени. Мъртвите корени се подрязват внимателно с ножици, местата на среза се третират с активен въглен или антибактериално лекарство.
 6. Преди засаждане трябва да премахнете долните листа, които изглеждат безжизнени и жълти. Няма да има полза от изсушената зеленина, но ще може да предотврати засаждането в нов контейнер. Меките кухи крушки също трябва да бъдат подрязани. По същия начин, както направиха с корените, местата на среза се обработват с дезинфектанти.
 7. Необходимо е да се трансплантира орхидеята в нова почва само след основно изсушаване на корените. Трябва да отнеме поне осем часа.

Процес на трансплантация

Изборът на правилния съд е ключът към успешната трансплантация. Тя трябва да е прозрачна от пластмасов материал и с няколко сантиметра по-голяма от предишната. Контейнерът трябва да се дезинфекцира и поставете дренажен слой на дъното, малко.

Поставете цветето в средата на саксията и внимателно изсипете субстрата в него. Трябва да се внимава да се гарантира, че основата равномерно разпределен между корените. В същото време, наблюдавайте точката на растеж на орхидеята, тя трябва да остане в полезрението.

Ако вашият домашен любимец има добре развити въздушни корени, не е необходимо да бъдат заровени в земята. Не се опитвайте да уплътнявате земята много силно, с течение на времето кореновата система ще се фиксира в нея. Трябва обаче да се има предвид, че орхидеята не трябва да виси в гърнето.

Размножаване на орхидеи

Описание на методите за размножаване на орхидеиТрансплантацията на орхидеи може да бъде придружена от размножаване. Можете да направите няколко от един храст. Орхидеите, които растат у дома, са много причудливи същества, но знаейки определени правила, те могат да се размножават.

Ако не знаете как да направите това, гледайте обучителното видео, след което ще имате увереност във вашите способности.Професионалните цветари уверяват, че тропически гост, живеещ в закрити условия, може да се размножава по четири начина.

Най-популярният метод за разплод е разделяне по стъбла... След като растението хвърли дръжки, в саксията могат да се намерят малки бебешки резници. Именно те скоро ще се превърнат в тропическа красавица, ако бъдат засадени в друга саксия.

Можете да размножите растението разделителни корени... Този метод е подходящ само ако кореновата система и луковицата са израснали добре. В този случай еднаква част се отрязва и се отлага в друг съд.

Друг надежден начин е размножаването при странично бягство... След цъфтежа на орхидеята се отрязва и се поставя в топла, влажна почва за няколко седмици. След това време можете да започнете да засаждате цвете.

Грижи след трансплантацията

Нюансите на грижата за орхидеите след трансплантацияЗа да може растението да има успешен период на възстановяване, трябва да му се осигурят необходимите грижи. Необходимо е растение поставете на сянка и предпазват от слънчеви влияния. Температурата в помещението не трябва да надвишава 20-22 градуса.

По-добре, ако трансплантираната орхидея беше на източния прозорец. Поливането след засаждане трябва да се извършва след 4-5 дни.

Листата трябва напръскайте с топла пречистена вода... В рамките на месец орхидеята се нуждае от полезни торове.

Така че, трансплантацията на орхидеи е необходим процес, който засяга развитието на тропическа красота, по-нататъшният живот и здравето на растението зависи от него. И последващата правилна грижа ще осигури кратък период на възстановяване от стреса.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.