Защо листата на орхидея могат да пожълтяват и какво да правим в този случай?

Орхидеите са доста често срещано закрито цвете сред любителите производители на цветя; те са прекрасна декорация за къщата. Цветето очарова със своята красота, изненадва с разнообразието на своите форми и цветове. Вътрешната орхидея е растение с доста тънко стъбло, на върха на което има луксозно цвете.


Сорт орхидея

Има ги в природата около 30 хиляди разновидности на орхидеи, а само няколко цъфтящи вида могат да се отглеждат у дома.

 • Фаленопсисът е най-популярният вид сред производителите на цветя заради непретенциозните си грижи. Цветните листенца на тази орхидея много приличат на крилата на пеперуда.
 • Дракула е достатъчно тъмен, но привлекателен по своему видове орхидеи.
 • Pafiopedilum - цветята му приличат на обувка; производителите го оценяват за дългия му цъфтеж, достигащ 2 месеца.
 • Aganizia - това стайно растение е много светлоизискващо и не понася суша. Популярно е заради обемното съцветие (до 5 големи цветя).
 • Уанда - този вид орхидея расте до 80 см височина и т.н.

Вкъщи има нужда от цветар грижете се добре за стаята красота, в противен случай тази екзотична капризност започва да боли и листата й пожълтяват. Много грижовни домакини на стайна орхидея се притесняват защо това се случва, но има много причини.

Защо листата на орхидеите пожълтяват?

Защо листата пожълтяватДостатъчно е да знаете всички причини, поради които листата пожълтяват, за да предотвратите смъртта на любимото ви растение.

Основните причини за пожълтяване листа на орхидея:

 • естествено пожълтяване;
 • липса на светлина;
 • изгаряне на растения;
 • липса на светлина за орхидеята;
 • липса или свръхпредлагане.

Листата на орхидеите пожълтяват, какво да направя?

На първо място, растението започва да пожълтява поради естественото проливане на листа. Ако едно листо пожълтява или е изсъхнало, а останалите са в същото състояние, тогава като правило не трябва да се притеснявате, това означава, че жизненият цикъл на този лист просто е приключил и скоро ще се образува нов място.

Ако лист от домашно цвете започне да пожълтява от върха, а не от основата, както се случва при нормални условия, тогава той няма достатъчно светлина. Необходимо е незабавно да се реши този проблем и да се пренареди орхидеята на друг прозорец, където осветлението е по-силно или допълнително осветено с флуоресцентна лампа. Ако това не бъде направено, тогава стъблото също ще започне да потъмнява и растението може да умре.

Когато се появят петна по листата, това е сигурен знак, че на закрито орхидеята е изгоряла... Може да се появи на домашно растение от пряко излагане на слънчеви лъчи, от водни капчици, останали върху растението след овлажняване (те „са работили“ като лещи под слънчевите лъчи), дори от флуоресцентна лампа, ако е разположена ниско достатъчно. Основното нещо е да не бъркате изгаряния с гъбички, които растат по целия лист и започват да заразяват орхидеята. При правилно лечение то може да бъде спасено.

Ако листата започнат да пожълтяват и стават летаргични, тогава у дома на орхидеята липсва осветление... Тя е много топлолюбива и обожава ярка светлина, но тя трябва да бъде разсеяна, за да не съсипе екзотичната красота.За да се организира достатъчно осветление при закупуване на орхидея в специализиран магазин, наложително е да се изясни към кой тип тя принадлежи - устойчива на сянка или фотофилна.

Също така, причината за пожълтяването на листата на цвете може да бъде липса или излишък на хранене. Може би на растението липсва калий или желязо, при липса на тях листата пребледняват и накрая умират.

По желание закрито растение оплодени само по време на растеж, като правило, веднъж на всеки 3 седмици, закупуване на специализирани торове за това, като Bona Forte. Важно е да подхранвате растението само със специализирани торове; не можете да използвате торове за други стайни растения. Когато растението се трансплантира в специализирана смес, като правило това се прави веднъж на 2 години; не е необходимо да оплождате цветето за първи път, защото то ще получи всички хранителни вещества от субстрата.

Предвестници на пожълтели листа на орхидея

Ако има грапавост по листата, настъпва разрушаване на листната тъкан, тогава трябва да знаете, че това е предвестник - те скоро ще пожълтяват. Необходимо е да се премахне причинатапреди листата да пожълтеят още. Това изисква:

 1. Листата на орхидеите пожълтяватОсигурете на цветето обилно поливане редовно, без да го заливате. Поливането на вашата орхидея е най-добре да се използва лейка, за да се предпази течността от средата на изхода на листата. Но ако въпреки това водата все пак е попаднала там, тя трябва незабавно да се отстрани, предотвратявайки гниенето на растението.
 2. Пресадете стайно цвете в просторна саксия. Съдовете, в които живее орхидеята, не трябва да са малки и тесни.
 3. Пръскайте цветето и пространството около него 1-2 пъти на ден, особено през отоплителния сезон. Сухият въздух може да убие листата на вътрешните орхидеи. За пръскане е по-добре да закупите спрей бутилка и да извършвате процедурата, докато на листата се появят капки.

Инфекциозни заболявания в орхидеите

Особено внимание трябва да се обърне на пожълтяването на листата поради инфекциозни заболявания. За съжаление, доста често орхидеята в магазина вече е изумена, така че трябва внимателно да разгледате растението, преди да купите.

Инфекциозни заболявания:

 1. Гъбични
 2. Вирусни
 3. Бактериални

Признаци на вирусни заболявания са появата на светли пръстени, овали, жълти петна и ивици в листата на цвете.

Вирусът в домашна орхидея може да живее дълго време, като същевременно не се проявява по никакъв начин. Но стресът (ако създадете неблагоприятни условия) може да провокира вирус и за съжаление той постепенно ще повлияе на растението, докато то бъде напълно унищожено.

Бактериалните заболявания не са опасни, но не винаги могат да бъдат напълно излекувани. Те се проявяват като тъмнокафяви, черни петна с жълт ръб. За лечение е необходимо да се изолира орхидеята от други растения и изрежете петна, третиране на рани с активен въглен (ако болестта е силно пренебрегната, тогава е необходимо използването на бактерициди). При правилно лечение и ако след две седмици не се появят нови петна, орхидеята се излекува.

При бактериално гниене по листата на домашно цвете могат да се видят мокри, тъмно жълти, кафяви петна. Невъзможно е да се забави с лечението, когато се появят такива петна, ако го стартирате, тогава растението вече не може да бъде спасено. Петната започват активно да растат и да стават черни. Ако се открие бактериално гниене, мястото, където е стояло вътрешното цвете (например перваза на прозореца и прозореца), трябва да се обработи с водороден прекис. Болно закрито цвете трябва да се държи изолирано от други растения до пълно възстановяване.

Болести на орхидеитеГъбични заболявания получили най-голямо разпространение сред орхидеите, тъй като те произтичат от липсата на подходящи грижи за него. Те се проявяват по различни начини, включително появата на тъмно жълти петна по листата. Някои видове гъбични заболявания могат лесно да бъдат объркани с изгаряния.Лечението на гъбичките включва отстраняване на повредените участъци от листата, третиране на порязванията и след това, след като раните заздравеят, растението трябва да се третира с фунгицид.

Както се оказа, причините за пожълтяване на листата в закритите орхидеи са много разнообразни. Ако спазвате основните правила, които тази домашна красавица изисква в грижите, можете да избегнете повреда на листата. Но ако това се случи, тогава чрез осигуряване на по-внимателен надзор на очарователната орхидея проблемът ще изчезне. В допълнение към напускането, трябва внимателно да обмислите растението, преди да го купите и закупите, за предпочитане от доверени продавачи на стайни цветя, защото има много голяма вероятност купи вече заразено цвете, който за кратко ще ви зарадва с красотата си.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.