Защо една орхидея има мудни листа и какво да правим по въпроса

След като екзотичното цвете "Орхидея" беше толкова любител на производителите на цветя, че е трудно да се намери апартамент, където и това растение да украсява перваза на прозореца. Но не всеки се научи как правилно да се грижи за него.

Това се изразява с факта, че листата на орхидеите започват да изсъхват, пожълтяват и впоследствие падат. Забелязвайки такива промени във вашето цвете, трябва да анализирате процеса на грижа и да разберете защо орхидеята е загубила своята красота и здравословен външен вид.


Причини за увяхване на листата

Преди да започнете процеса на рехабилитация на цветя, трябва да разберете по какви причини това се е случило. Опциите могат да бъдат много:

 1. Причини за увяхване на листата на орхидеятаКорените на цветето постоянно се прегряват.
 2. Корените на растението са повредени.
 3. Влажността в стаята е твърде висока.
 4. На цветето липсва влага.
 5. Подхранването не е направено правилно.
 6. Почвата на растението е много уплътнена.

Нека разгледаме всяка причина за увяхване на листата по-подробно.

Защо корените на цветето прегряват

Описание на причините за прегряване на кореновата система на орхидеитеПървото нещо, на което експертите в отглеждането на тези цветя обръщат внимание, когато е необходимо да се отговори на въпроса защо листата на орхидея изсъхват повишена температура на гърнето.

Въпреки факта, че орхидеите обичат топлината, постоянното попадение на слънчева светлина върху зоната на стените на саксията провокира нейното нагряване.

Поради тази ситуация корените се прегряват, като води до увяхване на листата... През зимата батерията може да се превърне в причина за увяхване, което загрява перваза на прозореца отдолу, а това от своя страна саксия с корени, което води до същия ефект като слънчевите лъчи.

Тази ситуация води до факта, че растението започва да активно изпарява влагата... В почвата водата се изпарява поради топлината. В резултат на тези условия корените не получават необходимото количество влага.

И заедно с липсата на влага, няма снабдяване с хранителни вещества, съдържащи се във водата. Резултатът е очевиден, летаргия и отпуснатост на листната плоча и впоследствие пожълтяване и падане на листата, повредени от излишната топлина. Листът може да изсъхне бързо, при особено неблагоприятни условия след няколко часа.

Защо корените могат да бъдат повредени

Увреждане на корена се случва, ако орхидеята е редовно изложена на неподходящи за нейния растеж и развитие. Корените могат както да изгният, така и да изсъхнат. Всичко това е вредно за растението и поставя под съмнение факта, че ако не се вземат спешни мерки, орхидеята ще оцелее.

Създадените от собственика идеални условия за грижи, които всяко цвете ще има свои, ще позволят на растението да се възстанови и да израсте нова коренова система. Което от своя страна ще позволи на листата да се отърват от увяхване.

По какви причини може да има излишна влага

В природата орхидеята расте върху скали и дървета, прикрепяйки голите си корени към повърхността, избрана от цветето. И така, поливането и изсушаването на корените става по естествен начин от дъжд и слънце.

Намирайки се в саксии, корените не могат веднага да се отърват от излишната вода, ако са в контейнер няколко дупки или те са с малък диаметър.Стагнацията на водата също провокира влошаване на състоянието на кореновата система на орхидеите.

Можете да премахнете влагата, като контролирате палета, който стои под саксията. Водата не трябва да застоява в него. Освен това помещението, в което стоят тези растения, трябва често да се проветрява. Но трябва да се има предвид, че не можете да оставите орхидея в чернова.

Защо на едно цвете може да липсва влага

Неправилно поливане на орхидеиТова състояние на растението може да настъпи, когато начинаещ цветар, след като се вслуша в съветите на предполагаемо опитни специалисти, започне да полива орхидеята стриктно в определени дни.

Това може да се направи само в случаите, когато помещенията постоянно се поддържат с еднаква температура и влажност.

Това може да се направи само в лабораторни условия, следователно, за отглеждане на орхидеи у дома, този подход за поливане увреждащи цветята.

Собственикът на орхидеята трябва да има индивидуален подход към всяко цвете, тъй като необходимостта от поливане може да бъде отчетена само от състоянието на почвата в саксията. Идеалното състояние на основата е умерена влага и ронливост, но в никакъв случай храчки.

Как можете да навредите на цвете, като се храните

За много любители на цветя има аксиома, че колкото повече тор, толкова по-добре ще се чувства растението. Всъщност това е погрешно твърдение, непотвърдено от практиката.

Тъй като орхидеята расте в субстрат от мъх и кора, които свободно обвиват корените, както прави земята, дори тор, неправилно разреден в нарушение на инструкциите на опаковката, може да причини значителни щети на растението.

Освен това, за торене на орхидеи необходими са специални формулировки, които показват това конкретно растение. На опаковката винаги можете да прочетете дозите и периодите на торене, методите за разреждането му, ако има такива. Ако следвате препоръките, тогава проблемите, дължащи се на храненето на орхидеята, няма да възникнат.

Причини за уплътняване на почвата

Ако орхидеята се гледа правилно и тя активно расте, тогава може да се образува бавен лист поради факта, че почвата в контейнера се е уплътнила. Това предполага това много корени... Лесно е да се види това, защото почти всички саксии за тези цветя са прозрачни.

За да поправи ситуацията, растението просто се нуждае трансплантирайте в саксия с голям обем. Но в никакъв случай корените не трябва да стърчат, опитайте се да се побере в контейнер и да го поръсите с пръст. Те трябва да бъдат оставени в същото състояние, в което са били, в противен случай те могат да изчезнат.

Корените са толкова важни за растението, колкото и кръвоносната система за хората. Следователно, ако имат малко място за нормалното снабдяване на орхидеята с всичко, от което се нуждаят, или се намират в неудобен температурен режим, това веднага може да повлияе на външния вид на растението.

Как да спасим изсъхнала орхидея

Съвети от опитни цветари за това как да съживите изсъхналата орхидеяВиждайки увяхналите листа на цвете, трябва незабавно да направите реанимационни манипулации, които ще възстановят здравословния вид на растението.

Ако растението е прегряло, веднага се нуждаете от него пренаредете в сянка... В това състояние той не може да бъде безпокоен в продължение на четири часа. Категорично е невъзможно да се напръска или напои орхидеята, това може да предизвика гниене на частите, в които водата попада.

Възстановяването на цветето в нормалното му състояние ще бъде дълго начинание. След прегряване орхидеята ще трябва да намери място, където това да не се повтори. След това ще трябва да го поливате редовно, което трябва възстанови водния й баланс.

Експертите са забелязали, че увяхването на цветните листа поради увреждане на корените се случва само в десет случая.

Степените на нараняване на кореновата система са:

 • Лек.
 • Средно аритметично.
 • Тежка.
 • Много тежко.

Всички степени на увреждане, с изключение на последната "много тежка", са лечими и възстановими.

Правила за предотвратяване и възстановяване на орхидеи

Превантивни мерки и нюанси за възстановяване на орхидеитеТрябва да възстановите цвете, като го вземете в основата и се опитате да го преместите. Ако не се движи, значи се нуждае от водни процедури.Ако орхидеята е стояла на топло място, тогава тя трябва да престои на сянка около час.

След това саксията трябва да се спусне в съд с топла вода и да се остави да се утаи там за един час. След това растението имате нужда от топъл душ, но трябва да запомните, че не можете да попаднете вода на дръжките.

След като водата напълно се отцеди от листата, цветето трябва да се избърше подсушете с памучна кърпа (или друга естествена). По-добре е да поставите растението на светло място, но без пряка слънчева светлина.

По време на периода на реанимация не можете да поливате орхидеята с препарати за растеж, това само ще влоши цветето. Първият положителен резултат може да се очаква след три дни. Ако това не се случи, трябва да изследвате корените.

За да направите това, извадете растението от саксията и изучаване на кореновата система... Здравите и живи корени се виждат с един поглед, те са зелени и твърди.

Всички други корени са необходими отстранете с остър нож към здрава тъкан. Мястото на среза трябва да бъде обработено с въглен, смлян на прах, така че нарязаният корен да бъде изсушен.

Според специалисти по орхидеи дори един жив корен от поне пет сантиметра може да прерасне в пълноценен храст. Само тя трябва да се засажда в нова почва, като строго се контролира поливането, като се избягва излишната вода.

Пряката слънчева светлина също е неприемлива, в противен случай цветето няма да има и най-малък шанс да оцелее. Орхидеята е много красиво цвете, така че си струва да положите усилия, така че това растение да украси стаята и да зарадва другите със своите ефектни цветя.

И не се отчайвайте, ако изведнъж листата се набръчкат и загубят блясъка си. Спешно необходимо предприемане на мерки за подобряване растенията и цветята ще могат да се възстановят.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

2 коментара

  1. […] Източник: myflower.desigusxpro.com […]

  2. Моят CMS

   […] Какво да направя, ако листата на орхидеята изсъхнат […]

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно, при условие че е публикувана връзка към източника.